Mastercard kreditkort

Kreditkort från Mastercard går att använda på fler köpställen än alla andra kort. Banker och kreditinstitut licensierar sina kort med Mastercard för att få tillgång till deras globala betalnätverk. På så sätt erbjuds tusentals olika debetkort, bankkort, betalkort och kreditkort med olika förmåner och villkor.

I den här artikeln har vi sammanställt allt du behöver veta för att hitta det bästa Mastercard kortet, samt ett par förslag på bra Mastercard kreditkort.

Populära Mastercard kreditkort

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.
Klicka och jämför

Coop Mer Mastercard

Coop Mer Mastercard
295 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,70 %
Årsränta

Coop Mer Mastercard

Årsavgift: 295 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,70 %
  • Upp till 5,5 % bonus hos Coop
  • 0,5 % bonus på andra köp
  • Heltäckande gratisförsäkringar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 125 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 29 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 1,5 %, minst 35 kr
Bonus 0,5–5,5 %
Exempel: Coop Mer Mastercard har 15,95 % i nominell- och 17,17 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 814 kr och totalkostnad 21 770 kr.

Resurs Gold

Resurs Gold
245 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs Gold

Årsavgift: 245 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
  • Bonus på alla köp
  • 60 räntefria dagar
  • Räntefria avbetalningar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus 0,5 %
Exempel: Resurs Gold har 12,36 % i nominell- och 17,81 % i effektiv ränta medräknat 39 kr avi-avgift, beräknat på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 819 kr och totalkostnad 21 832 kr.

Resurs Classic

Resurs Classic
0 kr
Årsavgift
30 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs Classic

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
  • Lätt att beviljas
  • 0 kr i årsavgift
  • 60 dagar räntefritt
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus Saknar bonus
Exempel: Ränta på Resurs Classic beror på återbetalningstid. Ett genomsnitt för dess spann på 0 - 17,32 % ger 8,66 % i nominell- och 13,63 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Faktureringsavgift 39 kr/mån. Månadskostnad blir 1 785 kr och totalkostnad 21 419 kr.

Mastercard vs VISA

I Sverige är ungefär ⅔ av alla kreditkort från svenska kortutgivare licensierade av Mastercard. Anledningen är en kombination av strategiska beslut av kortutgivaren såsom avgifter, krav och funktioner.

Det betyder inte att ett Mastercard alltid är bättre än ett VISA kort, men det är mer sannolikt att du hittar ett Mastercard som passar just dig eftersom att det finns fler. För dig som konsument är det sällan någon märkbar skillnad mellan VISA och Mastercard.

Vilket är det bästa Mastercard kreditkortet?

Det finns i vår mening inget enskilt kort som är det bästa Mastercard kreditkortet för alla – utan det är helt enkelt utifrån var och ens förutsättningar. Nedan hittar du däremot det kort som vi sammantaget anser är bäst när man jämför alla kreditkort.

 

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard

Kompletts kreditkort är helt gratis (0 :- årsavgift) och passar extra bra för dig som handlar mycket online. Kortet ger dig mellan 0,5 till 4 % cashback på alla köp som görs med kortet. Cashbacken konverteras sedan enkelt till riktiga pengar – utan krångliga poängsystem. Dessutom ingår det en exceptionellt bra reseförsäkring med väldigt få undantag i villkoren. Ett av de bästa korten helt enkelt.

Så väljer du ett bra Mastercard kort

Vilka förmåner, villkor och funktioner ett kort ska innehålla beror på tycke och smak. Det finns såklart vissa kort som rakt av är bättre än andra – något som reflekteras av det helhetsbetyg som vi på Kreditkortguiden ger de olika korten.

Ibland vill man däremot ha ett kort som fyller en viss funktion, eller har en låg kreditränta. I det här stycket kan du läsa mer om hur vi gjort indelningen på Kreditkortguiden.se.

Bonuskort

Bonuskort via Mastercard ger dig som kortinnehavare ofta 0,5 till 1 % bonus på inköp som görs med kortet. Däremot har de ofta högre ränta och valutaväxlingspåslag.

Dessa kort passar i regel dig som spenderar mycket inom Sveriges gränser på t ex onlinehandel, restaurangbesök och aktiviteter.

Resekort

Resekort genom Mastercard har ofta en bra reseförsäkring, lågt valutaväxlingspåslag, tillgång till flygplatslounge och ger poäng till flygbolagens lojalitetsprogram. I de flesta fallen är dessa kort med kredit, eftersom att debitkort sällan ger förmåner och framförallt inte försäkringar.

Dessa kort passar utmärkt för dig som reser ofta och långt. Över tid kommer användningen av ett sådant kort betala tillbaka sig själv flera gånger om du är en frekvent flygresenär.

Bensinkort

Tankkort licensierade av Mastercard ger allt som oftast en rabatt på drivmedel från 5 till 25 öre per liter. I vissa fall har vi på Kreditkortguiden valt att inkludera kort som ger en generell cashback på kortköp, om de i övrigt passar bra som tankkort av olika anledningar. Värt att nämna att VISA är starka inom just tankkort i Sverige, så det kan vara värt att kika även på dem.

Ett bensinkort är lämpligt för dig som tankar mycket, gärna över 1 000 liter/år.

Matkort

Matkort av sorten Mastercard präglas av en hög bonus på matinköp och bra rabatter på livsmedel. De ges ofta ut av livsmedelskedjans egna bank eller kreditinstitut och har i regel även bonus på andra inköp. Även renodlade bonuskort kan fungera som matkort i och med den bonus som ges på inköp.

Ett matkort är lämpligt för dig som handlar mycket mat, något som ofta är fallet för familjer.

Shoppingkort

Kort för shopping erbjuds av flera kortutgivare i Mastercards betalnätverk. Det är i princip alltid bättre med ett kreditkort framför ett debitkort för shopping, eftersom kort med kredit ofta ger bonus eller cashback på köp. Ett bra shoppingkort ger generellt förmåner såsom rabatter & erbjudanden, köpförsäkringar och cashback på inköp.

Ett shoppingkort passar dig som shoppar mycket, speciellt online. Med dessa kort kan man spara pengar och ha ett bättre skydd i form av försäkringar.

Lyxkort

I stort sett alla kort som vi bedömer vara “lyxkort” (även kallat premiumkort) är av typen Mastercard eller American Express.

Lyxkort har i regel en hög årskostnad, ofta 1 500 kr mer. I gengäld får man som innehavare många förmåner. Hos lyxkorten ingår det ofta bra och heltäckande försäkringar, bonus på inköp, concierge service, loungeaccess och exklusiva erbjudanden. Däremot medför dessa kort ofta relativt höga avgifter för valutaväxling, bankomatuttag och avisering.

Ett lyxkort passar dig som spenderar mycket pengar och troligtvis har en hög årsinkomst. För att dessa kort ska vara ett bra val bör du i många fall har en månadsinkomst på minst 50 000 kr/mån.

Så fungerar Mastercards kort

Mastercard ger inte ut några egna betal- eller kreditkort. Det innebär att Mastercard-kort som är kompatibla med Mastercards globala betalnätverk Banknet istället utfärdas av banker och kreditgivare till sina privat- och företagskunder. Mastercard tar sedan en liten avgift av bankerna varje gång en transaktion bearbetas i deras betalnätverk.

Ett Mastercard går att använda i hela världen – rättare sagt i över 200 länder. Kort från Mastercard fungerar både i butiker och på internet, helt utan restriktioner. Självklart kan du även göra kontantuttag i uttagsmaskiner runtom i världen.

Som innehavare av ett Mastercard kreditkort får du även tillgång till deras exklusiva tjänst Mastercard Priceless. Genom detta får du access till många olika lokala aktiviteter och evenemang.

De tekniska funktioner som Mastercard korten ofta har sammanställer vi nedan.

Mastercard Tap & Go®

Alla Mastercard har tekniskt stöd för kontaktlösa betalningar. Förfarandet kallas att “blippa” och fungerar upp till en maxgräns på 400 kr sedan den 9 april 2020. Däremot har ett fåtal kortutgivare har däremot valt att inte inkludera funktionen.

Genom apparna Samsung Pay, Apple Pay eller Resurs Bank Loyo Pay kan du koppla ditt kort och blippa på kortterminaler som är märkta med symbolen för betalning via NFC.

Mastercard SecureCode®

Mastercard SecureCode är en säkerhetsfunktion som finns på alla Mastercard kort, men som fungerar olika beroende på vilket land kortet används i.

I Sverige erbjuds man i samband med betalningsprocessen hos webbutiker att verifiera sig via Mobilt BankID eller en engångskod som skickas ut via SMS från kortutgivaren. På så vis sker en form av tvåstegsverifiering, där det krävs både ett kortnummer och tillgång till telefonen knutet till kortet.

Masterpass™

Masterpass är en unik funktion från Mastercard som gör att du slipper ange dina kortuppgifter vid inköp hos tusentals av Sveriges e-handlare. Funktionen ges ut av ICA Banken, Resurs Bank, Swedbank och SEB.

Rent praktiskt betyder det att dina kortuppgifter finns lagrade hos banken, och hämtas via en snabb signering via BankID mot e-handlaren. Endast en krypterad uppsättning av dina kortuppgifter används sedan vid köpet – vilket ökar din säkerhet ytterligare.

Mastercard Priceless™

Mastercard Priceless är i huvudsak en onlineportal där Mastercard tar fram och samlar upplevelser och evenemang som är exklusiva för Mastercardinnehavare. Det handlar om allt från dagsutflykter för att utforska nya städer till vanliga dagsaktiviteter som danslektioner och träningspass.

För att ta del av erbjudandena som Mastercard Priceless erbjuder räcker det att gå till priceless.com och registrera dig.

Typer av Mastercard®-kort i Sverige

Mastercard ger inte själva ger ut några egna kort till slutkonsument. Trots detta så listar Mastercard flera olika kort på sin hemsida.

Men hur hänger det ihop – Mastercard hade väl inga egna kort?

Det stämmer att Mastercard inte ger ut egna kort – men de svenska kortutgivarna måste hålla en viss nivå på förmåner för att få kalla ett kort för t ex Mastercard Platinum. I praktiken finns det ett poängsystem som kortutgivare måste förhålla sig till.

Eftersom informationen är hemlig, har vi på Kreditkortguiden endast erhållit fragment av informationen. Nedan så redovisar vi poängsystemet utifrån vad vi vet:

Mastercards poängsystem

Baserat på vilka förmåner som inkluderas i kortet så tilldelas kortet ett visst antal poäng. Dessa skulle kunna vara:

  • Reseförsäkring: 2 poäng
  • Utökade kortförsäkringar: 1 Poäng
  • Concierge Service: 2 Poäng
  • Lounge-access: 3 poäng
  • Kreditgräns över 100 000 kr: 2 poäng
  • Bonus på inköp: 2 poäng

I sin tur så har vi fått Mastercards krav bekräftade för hur många poäng som krävs för respektive kort:

  • Mastercard Standard: Inga poäng krävs
  • Mastercard Guld: Minst 3 poäng
  • Mastercard Platinum: Minst 5 poäng
  • World Mastercard: Minst 7 poäng
  • World Elite Mastercard – Minst 10 poäng

Så för att få kalla sitt kort för World Elite Mastercard så krävs det att kortutgivaren inkluderar i stort sett alla förmåner som är möjliga i sitt kort.

Fördelarna med exklusiva Mastercard-kort

Så vad är egentligen fördelarna för dig som innehavare att ha ett “bättre” Mastercard?

Egentligen inga alls.

Däremot kan man med säkerhet veta att ett World Mastercard har en viss lägsta-nivå av förmåner. Genom att läsa våra recensioner här på Kreditkortguiden kan du dock enkelt försäkra dig om detsamma. Många kortutgivare bryr sig tyvärr inte om att kategorisera sina fullspäckade kort för något annat än “Mastercard Standard”, eftersom det inte finns någon verklig fördel.

Om man är nyfiken så står ditt Mastercardkorts kategori angivet på baksidan av kortet. Enligt Mastercard själva är det mest en status-grej för kortinnehavaren själv. För kortutgivare kostar det inget extra att licensiera sig för ett fördelaktigare kort, utan de måste endast erbjuda mer förmåner.

Mastercard försäkringar

Det är kortutgivaren som i stort sett fritt bestämmer över kortets förmåner och villkor. Det innebär att det är kortutgivaren, och inte om kortet är ett VISA eller Mastercard som är viktigt vad gäller försäkringar.

Vad är då egentligen viktigt?

Huruvida kortet är ett kreditkort, betalkort eller debitkort. Kreditkort har ofta en betydligt mer omfattande försäkring, eftersom kortutgivare har möjlighet att tjäna mer pengar på kortet.

Ytterligare en anledning till att välja ett kreditkort framför andra typer är för att dessa kort har ett inbyggt bedrägeriskydd. För transaktioner på kredit är det nämligen kortutgivaren som är ansvarig för transaktionen görs av rätt person – inte du som kortinnehavare.

Många kortutgivare, få försäkringsbolag

I Sverige finns det för närvarande ungefär 20 st registrerade kortutgivare av Mastercard. Samtidigt finns det uppskattnings omkring tre till fyra stora försäkringsgivare för kortförsäkringar. Det innebär att kort från olika kortutgivare i många fall har snarlika försäkringsvillkor – om försäkringen ges ut av samma försäkringsbolag.

Krav för Mastercard reseförsäkring

Det finns fyra generella krav för under vilka omständigheter reseförsäkringen på ett Mastercard gäller.

  1. Betala minst halva resan med ditt Mastercard. Något som är genomgående för de flesta Mastercardkorten är att minst 50 – 75 % (ibland mer, beror på kortutgivarens villkor) av resan måste betalas med kortet för att dess reseförsäkring ska gälla.
  2. Ha en giltig hemförsäkring. Även om resan betalats enligt konstens regler med ditt Mastercard måste du fortfarande ha en hemförsäkring. Reseskyddet som kortet ger är nämligen ett kompletterande reseförsäkring. Att försäkringen är kompletterande innebär att den täcker i andra hand efter hemförsäkringen, och i många fall endast självrisken på hem- eller bilförsäkring.
  3. Begränsad giltighetstid under resa. Normalt sett gäller försäkringen i 45 till 90 dagar efter påbörjad resa. Det skiljer sig från kort till kort.
  4. Begränsningar för barn. I de flesta fall så täcker försäkringen barn under 20 år, eller högst 25 år. Ofta med krav på att barnet är folkbokfört på kortägarens adress.

Kortförsäkringar på ett Mastercard kreditkort

Vad kan då ett Mastercard ha för försäkring? Det finns ingen officiell uppdelning, men vi på Kreditkortguiden har gjort en uppdelning som täcker in i stort sett alla försäkringsvillkor en försäkring kan ha:

  • Reseförsäkring: Skyddar mot flygförseningar, problem med bagage, inställda flighter med mera.
  • Avbeställningsförsäkring: Täcker upp kostnaden för icke avbokningsbara aktiviteter, hotellbokningar och transporter till följd av plötslig skada, sjukdom eller dödsfall.
  • Köpförsäkring: Är ett allmänt namn på alla typer av skydd för fysiska saker du köper med ditt kort.
  • Leveransförsäkring: Skyddar för skador i samband med leverans av varor som du beställt.
  • Garantiförlängning: Som namnet föreslår så kan du få en längre garanti på varor köpta med ditt kreditkort. Främst för vitvaror och hemelektronik.
  • Hyrbilsförsäkring: Täcker oftast för självrisken om din hyrbil blir skadad, men kan i vissa exceptionella fall vara helt heltäckande.
  • Prisgarantiförsäkring: Försäkringsbolaget betalar ut mellanskillnaden om du kan hitta samma vara inom 90 dagar (ibland mer, ibland mindre) till ett lägre ordinarie pris.
  • Felatankningsförsäkring: Skyddar för kostnader relaterat till feltankningar av fordon. T ex vid tankning av diesel i en bensinbil.
  • Allriskförsäkring: Ibland kallas detta för drulleförsäkring. Täcker kostnaden för reparation eller ersättning av skadad produkt.

Vad kostar en betalning genom Mastercard?

Jämfört med VISA är det ingen större skillnad i avgifter för kortutgivare och inblandade aktörer genom Mastercard. Hur mycket ett köpt kostar beror på en mängd olika faktorer, såsom vad man köper, från vilken bank, med vilket kort och i vilket land.

Uppskattningsvis är transaktionskostnaden för ett VISA kreditkort 1,915 % av köpbeloppet, och för ett Mastercard kreditkort är den 2,075 %. Denna kostnad är inget man som privatkund direkt märker av, utan den tillkommer hos försäljaren och kortutgivaren.

Avgiften består av tre olika komponenter:

Interchange fee

Interchange fee är den största kostnadsposten för en transaktion. Kostnaden betalas av försäljaren (t ex en butik eller restaurang) för möjligheten att ta emot kortbetalningar.

För kreditkort ligger denna i genomsnitt på 1,81 %, och runt 0,3 % för vanliga debitkort.

Interchange avgiften är till stor del vad kortutgivaren tjänar pengar på. De tar alltså i genomsnitt 1 krona och 81 öre av en betalning på 100 kr i avgift när betalningen görs med ett kreditkort.

Assessment fee

Assessment fee är en kostnad som Mastercard tar ut från kortutgivaren för att verifiera att betalningar kan genomföras. Det är alltså genom denna avgift som Mastercard tjänar sina pengar.

För 2020 är avgiften 0,1375 % av beloppet, vilket innebär att Mastercard tjänar 13,75 öre på en 100 kronors-betalning med ett Mastercard kort.

Payment processor fee

Payment processor fee är den del som betalningsförmedlaren (payment provider) tar betalt för sin tjänst. I Sverige är Klarna en vanlig betalningsförmedlare och de tar alltså ut en avgift för att genomföra transaktioner.

Avgiften för betalningsförmedling skiljer sig mellan olika aktörer och butiker, men kan vara allt ifrån 0 – 5 kronor.

År Omsättning
2020 141 Mdkr
2019 156 Mdkr
2018 138 Mdkr
2017 116 Mdkr
2016 100 Mdkr
2015 90 Mdkr
2014 87 Mdkr
2013 77 Mdkr
2012 68 Mdkr
2011 62 Mdkr
2010 51 Mdkr
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Om företaget Mastercard

Efter VISA är Mastercard den näst största aktören i världen för betalkort, förbetalda kort (Mastercard prepaid) och kreditkort. Mastercard hanterar den infrastruktur som krävs för kortbetalning i global skala. Detta genom att de licensierar kortutgivare, vilket genom detta förpliktigar sig att följa Mastercards regler och betala avgift till dem.

Mastercard innehar för närvarande ungefär 30 % av den globala kortmarknaden, VISA runt 60 % och American Express ungefär 8,5 %. Däremot är Mastercard inte på något vis underlägsna VISA, utan de är faktiskt det i särklass mest populära betalnätverket för kreditkort i Sverige.

I Sverige finns det många välkända exempel på kreditkort, men ett par som är extra populära i Sverige är: Remember Flex MastercardResurs Gold MastercardKomplett Mastercard.

Hur fungerar Mastercard?

Precis som VISA och andra betalnätsägare står Mastercard (ibland skrivet Master Card) som licensgivare för de kort som kortutgivare ger ut till privat- och företagskunder. Mastercard förmedlar alltså inga kort själva och har således ingen kontakt direkt med privatpersoner eller företag – utan endast med banker och finansiella institutioner.

Så vad innebär det i praktiken?

Mastercards affärsmodell bygger på att en kortutgivare för Mastercard såsom Collector Bank AB betalar en procentandel av alla transaktionsbelopp till Mastercard för att få tillgång till deras betalnätverk. För närvarande är avgiften 0,1375% av transaktionsbeloppet.

Vad kortutgivare betalar Mastercard för är uppkoppling till systemet som kontrollerar att transaktioner via betalterminaler eller webbutiker kan dras från ett bankkonto.

Mastercards historia

Mastercard hette när det grundades år 1966 Interbank. Företaget grundades genom ett samarbete av flera mindre enskilda aktörer inom den nyligen etablerade och snabbt växande marknaden för elektroniska kortbetalningar i USA. Tanken var att gå ihop för att kunna konkurrera med BankAmericard, vilket senare skulle komma kallas VISA.

Företaget bytte sedan namn till Master Charge fram till 1979. Det var inte förrens efter 1979 som de skulle komma att kallas Mastercard.

Under årens gång har Mastercard gjort många stora PR-kampanjer. Några av dem som gjort störst avtryck är fraserna: “There are some things money can’t buy. For everything else, there’s Mastercard”, samt deras slogan “Priceless”, som ofta syns i samband med deras reklamkampanjer.

Hur stora är Mastercard idag?

Företaget kan skryta med helt klart anmärkningsvärda siffror:

  • 926 miljoner utgivna kort
  • Kort utgivna i 210 länder
  • Transaktioner erbjuds i 162 valutor

Tittar man på deras finansiella status går det att utröna en stabil tillväxt. De senaste 15 åren har de vuxit från en årlig omsättning på 27 miljarder SEK till 156 miljarder SEK år 2019 (9,26 SEK/USD juli 2020).

Nedan hittar du Mastercards omsättning omvandlat till kronor för de senaste 15 åren.

Mastercard Banknet

Mastercards betalnätverk kallas för Banknet, och är likt VISA:s motsvarighet VisaNet ett globalt nätverk för elektroniska betalningar. Nätverket skickar information genom vanliga telefonlinjer, dedikerade betalnätverk men även krypterat över internet.

En skillnad är att VISA:s betalnätverk är centraliserat, vilket innebär att alla data bearbetas i ett centralt datacenter. Banknet är istället decentraliserat. Det innebär att Mastercard har en mängd små datacenter utspridda över hela världen. Något som är en fördel om en global katastrof skulle inträffa.

Vanliga frågor

💳 Vilken kredit har ett Mastercard?

Maxkrediten på ett Mastercard varierar ofta från 5 000 – 100 000 kr. Kreditgränsen (kreditlimit, köpsgräns) bestäms enbart av kortutgivaren. Mastercard har inget att göra med kreditgränsen eftersom att de endast bistår med deras betalsystem.

💳 Vilka kort ger Mastercard ut?

Mastercard har fyra olika korttyper. Mastercard kreditkort, Mastercard bankkort, Mastercard Maestro och Prepaid Mastercard. Mastercard är deras samlingsnamn för vanliga debet- och kreditkort.

Maestro är en enklare variant som likt VISA Electron kräver internetuppkoppling vid dragningar. Prepaid Mastercard är som namnet föreslår ett förbetalt kort som ibland säljs i form av presentkort eller används av neobanker såsom N26.

💳 Är ett Mastercard-kort bättre än VISA-kort?

Nej, kortutgivare bestämmer själva vilka kort de ger ut. I Sverige licensieras en stor del av alla kreditkort av Mastercard istället för av VISA. Därför rekommenderar vi att man istället tar hänsyn till kortets villkor och förmåner, istället för att fokusera på vilket betalnätverk kortet tillhör.

💳 Är ett Mastercard säkert?

Absolut. Mastercard är näst störst i världen vad gäller antalet utgivna kort, och de har funnits sedan år 1966. På senare tid har det dessutom lanserat en stor mängd säkerhetsfunktioner, som gjort att antalet kortbedrägerier stadigt minskar.

🏦 Vilka kortutgivare ger ut Mastercard i Sverige?

För närvarande finns det 21 kortutgivare aktiva på den svenska marknaden. Dessa är Collector Bank, Danske Bank, Ecster, Entercard, Eurocard, First Card, Handelsbanken, ICA Banken, Komplett Bank, Länsförsäkringar Bank, Marginalen Bank, MedMera Bank, N26, Nordea, Resurs Bank, Santander Consumer Bank, SEB, Svea Bank, Swedbank och Ålandsbanken.

💳 Erbjuder Mastercard några egna produkter?

Mastercard ger inte ut några egna produkter till slutkonsument. Däremot har de mot kortutgivarna olika produkter i vilket de kan kategorisera sina kort.

Om ett kort exempelvis är av typen Standard eller World Elite beror på mängden och kvaliteten på förmåner som inkluderats i kortet. Det kan vara allt från mängden försäkringsmoment i kortförsäkringen till huruvida loungeaccess är inkluderat

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför