Mastercard

Allt om betalnätsägaren Mastercard.

Efter VISA är Mastercard den näst största aktören i världen för betalkort, förbetalda kort (Mastercard prepaid) och kreditkort. Till skillnad mot vad många tror ger Mastercard inte ut några egna kort. Mastercard hanterar istället den infrastruktur som krävs för kortbetalning i global skala. Detta genom att de licensierar kortutgivare, vilket genom detta förpliktigar sig att följa Mastercards regler och betala avgift till dem.

Mastercard innehar för närvarande ungefär 30 % av den globala kortmarknaden, VISA runt 60 % och American Express ungefär 8,5 %. Däremot är Mastercard inte på något vis underlägsna VISA, utan de är faktiskt det i särklass mest populära betalnätverket för kreditkort i Sverige.

I Sverige finns det många välkända exempel på kreditkort, men ett par som är extra populära i Sverige är: Remember Flex Mastercard, Supreme Card Gold Mastercard, Komplett Mastercard.

Vad gör Mastercard?

Precis som VISA och andra betalnätsägare står Mastercard (ibland skrivet Master Card) som licensgivare för de kort som kortutgivare ger ut till privat- och företagskunder. Mastercard förmedlar alltså inga kort själva och har således ingen kontakt direkt med privatpersoner eller företag – utan endast med banker och finansiella institutioner.

Så vad innebär det i praktiken?

Mastercards affärsmodell bygger på att en kortutgivare för Mastercard såsom Collector Bank AB betalar en procentandel av alla transaktionsbelopp till Mastercard för att få tillgång till deras betalnätverk. För närvarande är avgiften 0,1375% av transaktionsbeloppet.

Vad kortutgivare betalar Mastercard för är uppkoppling till systemet som kontrollerar att transaktioner via betalterminaler eller webbutiker kan dras från ett bankkonto.

Intresserad av Mastercard?

Mastercards historia

Mastercard hette när det grundades år 1966 Interbank. Företaget grundades genom ett samarbete av flera mindre enskilda aktörer inom den nyligen etablerade och snabbt växande marknaden för elektroniska kortbetalningar i USA. Tanken var att gå ihop för att kunna konkurrera med BankAmericard, vilket senare skulle komma kallas VISA.

Företaget bytte sedan namn till Master Charge fram till 1979. Det var inte förrens efter 1979 som de skulle komma att kallas Mastercard.

Under årens gång har Mastercard gjort många stora PR-kampanjer. Några av dem som gjort störst avtryck är fraserna: “There are some things money can’t buy. For everything else, there’s Mastercard”, samt deras slogan “Priceless”, som ofta syns i samband med deras reklamkampanjer.

Hur stora är Mastercard idag?

Företaget kan skryta med helt klart anmärkningsvärda siffror:

  • 926 miljoner utgivna kort
  • Kort utgivna i 210 länder
  • Transaktioner erbjuds i 162 valutor

Tittar man på deras finansiella status går det att utröna en stabil tillväxt. De senaste 15 åren har de vuxit från en årlig omsättning på 27 miljarder SEK till 156 miljarder SEK år 2019 (9,26 SEK/USD juli 2020).

Nedan hittar du Mastercards omsättning omvandlat till kronor för de senaste 15 åren.

År Omsättning
2019 156 Mdkr
2018 138 Mdkr
2017 116 Mdkr
2016 100 Mdkr
2015 90 Mdkr
2014 87 Mdkr
2013 77 Mdkr
2012 68 Mdkr
2011 62 Mdkr
2010 51 Mdkr
2009 47 Mdkr
2008 46 Mdkr
2007 38 Mdkr
2006 31 Mdkr
2005 27 Mdkr
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Vad kostar en betalning genom Mastercard?

Jämfört med VISA är det ingen större skillnad i avgifter för kortutgivare och inblandade aktörer genom Mastercard. Hur mycket ett köpt kostar beror på en mängd olika faktorer, såsom vad man köper, från vilken bank, med vilket kort och i vilket land.

Uppskattningsvis är transaktionskostnaden för ett VISA kreditkort 1,915 % av köpbeloppet, och för ett Mastercard kreditkort är den 2,075 %. Denna kostnad är inget man som privatkund direkt märker av, utan den tillkommer hos försäljaren och kortutgivaren.

Avgiften består av tre olika komponenter:

Interchange fee

Interchange fee är den största kostnadsposten för en transaktion. Kostnaden betalas av försäljaren (t ex en butik eller restaurang) för möjligheten att ta emot kortbetalningar.

För kreditkort ligger denna i genomsnitt på 1,81 %, och runt 0,3 % för vanliga debitkort.

Interchange avgiften är till stor del vad kortutgivaren tjänar pengar på. De tar alltså i genomsnitt 1 krona och 81 öre av en betalning på 100 kr i avgift när betalningen görs med ett kreditkort.

Assessment fee

Assessment fee är en kostnad som Mastercard tar ut från kortutgivaren för att verifiera att betalningar kan genomföras. Det är alltså genom denna avgift som Mastercard tjänar sina pengar.

För 2020 är avgiften 0,1375 % av beloppet, vilket innebär att Mastercard tjänar 13,75 öre på en 100 kronors-betalning med ett Mastercard kort.

Payment processor fee

Payment processor fee är den del som betalningsförmedlaren (payment provider) tar betalt för sin tjänst. I Sverige är Klarna en vanlig betalningsförmedlare och de tar alltså ut en avgift för att genomföra transaktioner.

Avgiften för betalningsförmedling skiljer sig mellan olika aktörer och butiker, men kan vara allt ifrån 0 – 5 kronor.

Mastercard Banknet

Mastercards betalnätverk kallas för Banknet, och är likt VISA:s motsvarighet VisaNet ett globalt nätverk för elektroniska betalningar. Nätverket skickar information genom vanliga telefonlinjer, dedikerade betalnätverk men även krypterat över internet.

En skillnad är att VISA:s betalnätverk är centraliserat, vilket innebär att alla data bearbetas i ett centralt datacenter. Banknet är istället decentraliserat. Det innebär att Mastercard har en mängd små datacenter utspridda över hela världen. Något som är en fördel om en global katastrof skulle inträffa.

Mastercard i media

Även om Mastercards tillväxt varit enorm de senaste åren har det inte endast varit positiva nyheter förknippade med Mastercard. Här är ett urval av några av de rättstvister som fått mest uppmärksamhet i media de senaste åren.

Spärrade betalning till WikiLeaks

I december 2010 upprättade Mastercard en spärr mot alla betalningar (donationer) till WikiLeaks på grund av påstådd olaglig aktivitet. Detta som svar på att WikiLeaks publicerat uppgifter om att amerikanska myndigheter inofficiellt uppmanat Ryssland att försvara VISA och Mastercards intressen. Något som såklart inte ska ske – eftersom VISA och Mastercard är börsnoterade bolag, och ska inte ges fördelar av myndigheter.

Som en del i vad som officiellt kallas för Operation Payback kom hackergruppen Anonymous till WikiLeaks försvar genom att genomföra en så kallad DDOS attack mot Mastercards hemsidor. Attacken gjorde dem otillgängliga för besökare under två dagars tid.

Det dröjde efter detta nästan två år (juli 2012) tills spärren lyftes och betalningar från Mastercardinnehavare åter kunde nå WikiLeaks.

Mastercard-logo på nigerianska ID-kort

Under 2014 pågick diskussioner mellan Nigerias regering och Mastercard om ett nytt ID-kort som även skulle fungera som ett betalkort.

Detta fick grupper av rättsaktivister att kritisera regeringen, genom att hävda att förfarandet liknar den brännmärkning som afrikanska slavar fick av sina amerikanska ägare under sin transport över Atlanten.

Funktioner från Mastercard

Kort licensierade av Mastercard innehåller en rad viktiga funktioner som antingen skyddar dig eller gör kortanvändandet enklare.

Masterpass™

Masterpass är en unik funktion från Mastercard som gör att du slipper ange dina kortuppgifter vid inköp hos tusentals av Sveriges e-handlare. Funktionen ges ut av ICA Banken, Resurs Bank, Swedbank och SEB.

Rent praktiskt betyder det att dina kortuppgifter finns lagrade hos banken, och hämtas via en snabb signering via BankID mot e-handlaren. Endast en krypterad uppsättning av dina kortuppgifter används sedan vid köpet – vilket ökar din säkerhet ytterligare.

Kontaktlösa betalningar

På kortläsare med den universella symbolen för kontaktlösa betalningar går det att betala utan att sätta i kortet i kortterminalen eller via din telefon. Förfarandet kallas att “blippa” och fungerar upp till en maxgräns på 400 kr sedan den 9 april 2020.

Genom apparna Samsung Pay, Apple Pay eller Resurs Bank Loyo Pay kan du koppla ditt kort och använda funktionen direkt i din mobiltelefon.

Mastercard Priceless™

Mastercard Priceless är i huvudsak en onlineportal där Mastercard tar fram och samlar upplevelser och evenemang som är exklusiva för Mastercardinnehavare. Det handlar om allt från dagsutflykter för att utforska nya städer till vanliga dagsaktiviteter som danslektioner och träningspass.

För att ta del av erbjudandena som Mastercard Priceless erbjuder räcker det att gå till priceless.com och registrera dig.

Vanliga frågor

❓ Hur många anställda har Mastercard?

År 2019 hade Mastercard totalt 11 400 anställda sett till hela världen. Enligt deras årsredovisning 2019 hade Mastercard Sweden Services AB i genomsnitt 46 anställda i Sverige.

💳 Erbjuder Mastercard några egna produkter?

Mastercard ger inte ut några egna produkter till slutkonsument. Däremot har de mot kortutgivarna olika produkter i vilket de kan kategorisera sina kort.

Om ett kort exempelvis är av typen Standard eller World Elite beror på mängden och kvaliteten på förmåner som inkluderats i kortet. Det kan vara allt från mängden försäkringsmoment i kortförsäkringen till huruvida loungeaccess är inkluderat

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 29 september, 2020
Nollställ
Jämför