Så fungerar det att blippa kort - och är det säkert?

Guide till hur kontaktlösa betalningar fungerar och hur säkert det är att blippa.

Om du har ett kreditkort är chansen stor att du har blippat. Men ser det ut med säkerheten när du blippar, och hur fungerar det rent tekniskt? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Vad betyder blippa?

Blippa är en kontaktlös betalningsmetod där användaren betalar utan att behöva röra betalterminalen för att slå in din PIN-kod. Du kan bland annat betala utan PIN-kod med ditt blipp-märkta kort, din mobil eller din smarta klocka. Att betala kontaktlöst är det snabbaste sättet att betala fysiskt.

För hur mycket kan du blippa?

Du kan blippa alla köp, så länge den totala summan understiger 400 kronor per dygn. Det går att betala kontaktlöst för mer än 400 kr per dygn, men då måste du slå in din PIN-kod. Du kan i undantagsfall bli ombedd att slå sin PIN-kod även om du betalar utan kod för under 400 kr per dygn.

Det förekommer att du får uppge din PIN-kod vid små betalningar om du handlar på ett nytt ställe, exempelvis i en stad du inte vanligtvis besöker. Detta då banken vill försäkra sig om att ditt kort inte är stulet.

Var kan du blippa ditt kort?

Du kan blippa ditt kort i alla betalterminaler som har en kontaktlös “blippa”-symbol. I Stockholm kan du till och med betala dina resor via SJ, utan att slå din PIN-kod. Det är mycket ovanligt att en specifik butik eller butikskedja inte har en betalterminal som tillåter att du betalar kontaktlöst.

Vilka kort kan jag blippa med?

Du kan blippa med alla kreditkort som har en kontaktlös-symbol och är märkta med Visa, Mastercard eller American Express. Första gången du betalar kontaktlöst måste du uppge din PIN-kod, av säkerhetsskäl. Men efter det kan du betala kontaktlöst utan PIN, precis som vanligt.

Hitta de bästa kreditkorten: Kreditkortguidens jämförelse av kreditkort

3 bra tjänster för att betala kontaktlöst med mobil och klocka

Säkerhet för kortbetalningar med kontaktlösa kort

Det är riskfritt att genomföra kortbetalningar kontaktlöst. Det förtydligar vi genom att svara på nedanstående frågor.

Är det säkert med kontaktlösa betalningar såsom blipp?

Ja, det är säkert att betala kontaktlöst med blipp då samma säkerhetsteknik finns, jämfört med om du hade betalat genom att slå in din PIN-kod. Bankerna förhindrar bedrägerier vid kontaktlösa betalningar genom att be om PIN-kod när de misstänker att kortet används av en bedragare.

All information på chippet är krypterad, och vid varje betalning skapas ett unikt transaktionsnummer. Det betyder att dina riktiga kortuppgifter aldrig sänds över i klartext, vilket gör att det är nästan omöjligt för bedragare att klona ditt kort eller få tag på dina kortuppgifter.

Hur fungerar tekniken bakom kortbetalning utan PIN-kod

Ditt kort eller din enhet använder sig av RFID- eller NFC-teknik, som skickar radiovågor till betalterminalen. När du betalar kontaktlöst överförs alla viktiga data mellan kortet och terminalen. Datan inkluderar bland annat vilken app du använder och vilket konto pengarna ska dras ifrån.

Alla kort med blipp har en antenn som kommunicerar med betalterminalen. Så fort terminalens blipp-funktion aktiverats letar den efter kortets signal, och när kortet är tillräckligt nära godkänns den kontaktlösa betalningen om tillräckligt med pengar finns på kontot.

Vad händer om någon tar ditt kort och gör kortköp utan kod?

En person som tagit ditt kreditkort kan maximalt betala utan PIN-kod för 400 kr/dygn med det. Denna beloppsgräns är aktiv för alla kort med blipp. Då bankerna spärrar köp de misstänker är bedrägliga, är det vanligt förekommande att en PIN-kod krävs när bedragaren försöker blippa.

Det är vanligt att banken ersätter dig så länge du varit försiktig med kortet. Notera att du dock måste meddela banken direkt, så fort du märkt att ditt kort är försvunnet. Om du misstänker brott ska du även göra en polisanmälan.

Den enda gången man själv måste betala är om man varit vårdslös. Ett exempel på att vara vårdslös är ett lämna sitt kreditkort i en bar, utan att man har kortet inom synhåll.

Kan du betala med kort utan PIN-kod av misstag?

Du måste hålla ditt kreditkort mellan 2 och 10 cm från kortläsaren för att kunna blippa. Det medför att det är svårt att betala kontaktlöst utan att du märker det. Moderna kortläsare har även i regel en antikollisionsfunktion, som ser till att kortläsaren bara kan ta emot en betalning åt gången.

Om du mot förmodan skulle råka blippa dubbelt, eller betala kontaktlöst av misstag så får du alltid tillbaka dina pengar av banken.

5 fördelar med att blippa sin betalning

  1. Det går snabbare. Att betala kontaktlöst går minst dubbelt så snabbt som att behöva slå sin PIN-kod.
  2. Det är säkert. Det finns ett maxbelopp på 400 kr, och banken övervakar alla transaktioner.
  3. Det är enkelt. Du kan till exempel betala med din mobil om du glömt ditt kreditkort hemma.
  4. Butikerna tjänar pengar på det. Främst då det bli mindre köer, vilket medför lägre personalkostnader och nöjdare kunder.
  5. Bankerna tjänar på det. Främst då kunder efterfrågar ett enkelt betalsätt som är säkert, och som går snabbt.

Svar på vanliga frågor om att blippa

Hur många gånger kan jag blippa per dag?

Du kan blippa hur många gånger du vill per dag. Men du kan bara blippa kontaktlöst om du handlar för mindre än 400 kr under ett dygn. Om du blippar för mer än så blir du alltid tvungen att slå in din PIN-kod i kortterminalen. Detta för att minska risken för bedrägeri.

Kan man stänga av blipp-funktionen?

Du kan stänga av kreditkortets blipp-funktionalitet genom att kontakta utfärdaren. Det betyder att du inte måste använda dig av blipp om du inte vill. Oss veterligen accepterar alla kreditkortsutfärdare att du stänger av blipp-funktionen om du inte vill betala kontaktlöst.

Går det att blippa med Mastercard?

Du kan blippa med Mastercard-, Visa- eller American Express-kort med blipp-symbol. Komplett Mastercard, Re:member Flex, Supreme Card Gold och Supreme Card Classic är fyra exempel på kreditkort från Mastercard som du kan använda för att blippa kontaktlöst.

Kan man blippa med sin mobiltelefon?

Du kan blippa med din mobiltelefon genom att lägga in ditt bank- eller kreditkort i mobilen. Så länge du håller telefonen tätt intill terminalen blippar du utan problem. Notera att det är lika säkert att blippa med sin mobiltelefon, i jämförelse med att blippa med sitt kreditkort via RFID-chippet.

Mer om mobila kortbetalningar hittar du på vår sida betala med mobilen.

Hur många är det som blippar i Sverige?

År 2021 väljer 84 % av alla svenskar att blippa enligt färska data från Klarna. Det är mycket vanligare att betala utan kod i Sverige än i exempelvis USA, där bara 3 % av kreditkorten är kontaktlösa. I Sydkorea blippar 96 % av invånarna när de ska betala för sina produkter.

Vad krävs för att betala med kort utan kod?

För att kunna betala med kort utan kod måste du ha ett betalkort eller ett kreditkort med blipp-symbol. Med ett kompatibelt kort kan du koppla det till din smartphone eller din smarta klocka. Att blippa utan kod är lika säkert med klockor och telefoner, som med kreditkortet.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 21 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför