Matkort

Bonus & rabatt på mat

De bästa matkorten 2024

Med ett matkort får du bonuspoäng när du handlar hos ICA eller COOP – samtidigt som du får alla de fördelar som ett kreditkort erbjuder. I artikeln går vi igenom vilka matkort som finns tillgängliga i Sverige, hur du jämför dem och vilket matkort som passar bäst för just dig!

I listan nedanför så hittar du de matkort som vi utnämnt som de bästa kreditkorten för att handla mat år 2024:

Coop Mer Mastercard

Coop Mer Mastercard
295 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,70 %
Årsränta

Coop Mer Mastercard

Årsavgift: 295 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,70 %
 • Upp till 5,5 % bonus hos Coop
 • 0,5 % bonus på andra köp
 • Heltäckande gratisförsäkringar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 125 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 29 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 1,5 %, minst 35 kr
Bonus 0,5–5,5 %
Exempel: Coop Mer Mastercard har 15,95 % i nominell- och 17,17 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 814 kr och totalkostnad 21 770 kr.
Klicka och jämför

ICA Bankkort Plus

ICA Bankkort Plus
324 kr
Årsavgift
100 000 kr
Maxkredit
11,2 %
Årsränta

ICA Bankkort Plus

Årsavgift: 324 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 11,2 %
 • Upp till 60 räntefria dagar
 • Ingen uttagsavgift för kontantuttag
 • Upp till 3,75 % bonus hos ICA
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 0 kr
Valutapåslag 1,25 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus Upp till 3,75 %
Exempel: ICA Bankkort Plus har 11,20 % i nominell- och 11,79 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 770 kr och totalkostnad 21 234 kr.

Vad är ett Matkort?

Ett Matkort är ett kort som ges ut av, eller i samarbete med, en matvarukedja. Vad som urskiljer matkort från traditionella kort är att de ger exklusiva rabatter, erbjudanden och bonuspoäng när du handlar i deras matbutiker. I Sverige ger matvarukedjorna ICA och Coop ut egna mat-kreditkort.

Matkort finns i olika korttyper

Matkort går att få som traditionella kreditkort, bankkort eller betalkort. Exempelvis så erbjuder ICA både kredit, debet och betalkort till sitt lojalitetsprogram. I regel är det kreditkortsvarianten som ger bäst förmåner av de olika alternativen.

Hos vissa matvarukedjor såsom Willys, City Gross och Hemköp kan du även koppla ditt bank- eller betalkort till deras lojalitetsprogram och därigenom göra ditt egna kort till ett matkort.

För vem passar ett matkort?

Vi rekommenderar ett matkort till dig som vanligtvis handlar mat hos samma matvarukedja. Ofta kan det vara den butik som ligger belägen på vägen hem från jobbet, eller där storhandling ofta görs.

Matkort passar absolut bäst för personer eller familjer som har höga matutgifter varje månad. Exempelvis tenderar flerbarnsfamiljer att ha extra höga utgifter för mat, och kan således spara mycket pengar, både i bonus och genom rabatter, med ett matkort.

Vilket är det bästa matkortet?

Vi anser att Coop Mer kreditkort är det bästa matkortet. Anledningen är att det ger högre bonus än alla andra kreditkort på matinköp, samtidigt som det ger bonuspoäng på övriga köp också. Kortet har dessutom inte någon årsavgift det första året samt flera kostnadsfria försäkringar.

Fördelar med matkort

Kreditkort för mat ger förmåner som är speciellt utformade för matinköp. Utöver dessa matrelaterade förmåner så medför korttypen alla de andra förmåner som ett kreditkort erbjuder. Det innebär exempelvis räntefria dagar, möjlighet att delbetala dina inköp och en kostnadsfri reseförsäkring. De förmåner som framförallt tillkommer med matkort är följande:

Bonus på dina inköp

Med alla de matkort som vi går igenom i denna artikel får du bonus när du handlar mat i den utvalda matbutiken och hos dess partners. Med Coop Mer Mastercard får du dessutom bonuspoäng på allt du handlar utanför Coop.

Rabatter & erbjudanden i matbutiken

Precis som ett lojalitetsprogram så ger matkorten tillgång till nya exklusiva erbjudanden kontinuerligt. Genom att betala med matkortet registreras i regel dina bonuspoäng eller bonus automatiskt, så att du inte behöver använda två kort när du betalar.

Försäkringar på det du köper

När du betalar med de matkort som vi nämner på sidan ingår det kostnadsfria köpförsäkringar. Exempelvis ingår en allriskförsäkring för elektronik och vitvaror, samt en självriskeliminering för hyrbilar när du betalar med korten vi nämner.

Alla matinköp på en faktura

När du handlar med ett mat-kreditkort så samlas alla dina köp på en och samma faktura. Fakturan får du hemskickad månaden efter inköpen är gjorda. Genom att ha alla köp samlade på ett och samma ställe är det enkelt att få en överblick över dina matutgifter.

Erbjudanden hos samarbetspartners

Både ICA-kortet och Coop Mastercard Mer erbjuder genom sina sin poängshop och direkt via sina samarbetspartners exklusiva erbjudanden och rabatter.

Hitta det bästa kreditkortet

Så fungerar de olika matkorten

När du handlar med ICA och Coops Mat-kreditkort får du bonuspoäng utifrån en bonustrappa, där du tjänar mer poäng desto högre spendering du har varje månad.

Så fungerar ICA:s bonusprogram

Med ICA:s matkort får du 1 stammispoäng per krona du handlar för, och 20 poäng varje gång du handlar. När du når en viss nivå får du sedan en utbetalning. Hos ICA har du även möjlighet att få dubbla poäng. Dubbleringen sker om du använder någon av ICA:s banktjänster såsom att ha ditt lönekonto hos banken, eller månadsspara minst 500 kronor per månad.

Deras bonusnivåer är följande:

 • 2 000 – 3 999 poäng ger 25 kr (50 kr vid dubbel bonus)
 • 4 000 – 5 999 poäng ger 50 kr (100 kr vid dubbel bonus)
 • 6 000 – 7 999 poäng ger 75 kr (150 kr vid dubbel bonus)
 • 8 000 poäng eller mer ger 150 kr (300 kr vid dubbel bonus)

Så fungerar Coops bonusprogram

Med Coops matkort får du 0,5 bonuspoäng på alla dina övriga köp, och mellan 1 – 5,5 poäng per inköpskrona när du handlar i Coops matvarubutiker. Poängen kan sedan användas i Coops bonusshop, där ett poäng är värt ca 1 öre.

Coop Mer har en bonustrappa som ger dig ytterligare poäng per krona baserat på månadsutgifter hos dem:

 • 0 – 1 000 kronor per månad ger 1 poäng per krona
 • 1 001 – 2 000 kronor per månad ger 1,5 poäng per krona
 • 2 001 – 3 000 kronor per månad ger 2,5 poäng per krona
 • 3 001 – 4 000 kronor per månad ger 3,5 poäng per krona
 • 4 001 – 5 000 kronor per månad ger 4,5 poäng per krona
 • Allt över 5 001 kronor per månad ger 5,5 poäng per krona

Spenderar du 5 001 kronor en månad hos Coop får du alltså 1 poäng per krona för den första tusenlappen, 1,5 poäng för den andra tusenlappen etc.

Jämförelse av matkorten

I tabellen nedan har vi jämfört ICA och Coops kreditkort för att ge en översikt över hur hög bonus de olika korten ger. I exemplet har vi räknat med att man får dubbel bonus från ICA-kortet.

Utgifter per månad ICA Bankkort Plus Coop Mer
Årsavgift 324 kr 295 kr (0 kr år 1)
Bonus i matbutiken 1,25 - 3,75 % 1 - 5,5 %
Bonus på övriga köp 0 % 0,5 %
Allriskförsäkring Ja Ja
Garanti-försäkring Ja Ja
Självriskeliminering för hyrbil Ja Ja

Alternativ till matkort – bonuskort

Nackdelen med matkorten är att de kräver en hög spendering på matvaror varje månad för att ge en hög bonusnivå. ICA:s kreditkort kräver dessutom att du skall ha extra banktjänster hos dem för att få dubbel bonus, och ger inte någon bonus överhuvudtaget för övriga köp (där Coop Mer ger ca 0,5 %).

Om mat är en liten del av dina totala utgifter eller om du handlar mat i någon annan matvarubutik än ICA eller Coop (t.ex. Willys, Lidl eller Hemköp) kan det vara ett alternativ att skaffa ett kreditkort med bonus istället.

Fördelen med ett sådant kort är att det kan kombineras med ett vanligt medlemskort hos matvarukedjan du handlar hos för att få deras bonus också. Till exempel kan du hos ICA få 1 stammispoäng per krona om du drar medlemskortet först och sedan betalar med ditt vanliga kreditkort.

Komplett Kreditkort

Komplett Kreditkort

Komplett Kreditkort

Med Komplett Banks kreditkort får du 0,5 % på alla dina vardagsinköp inklusive matinköp. Kortet ger dig även 1 % i bonus på köp över 20 000 kr, och 4 % i bonus på komplett.se. Förutom att ge förmånliga bonusar ger kortet även köpförsäkringar precis som Coop & ICA:s matkort, och dessutom har kortet varken någon uttagsavgift eller årsavgift.

En fördel med Kompletts bonus är att du även kan välja att den räknas av från din faktura – så att du inte behöver krångla med något bonusprogram.

ICA eller Coop – vilket matkort är bäst?

I exemplet jämför vi fördelarna för en familj som använder ICA Bankkort Plus eller Coop Mer kreditkort. En fyrabarnsfamilj lägger uppskattningsvis ca 6 000 kronor i månaden på mat. Vi räknar även med att kreditkortet används för övriga köp på 10 000 kronor varje månad.

ICA Bankkort Plus Mastercard

Ger dig 150 kronor i bonus per månad (om du har dubbel bonus) om du köper mat för 6 000 kronor i månaden hos dem. För de övriga köpen ges ingen bonus.

Coop Mer Mastercard

Ger dig 18 000 poäng månadsvis, vilket är värt ca 180 kronor i deras poängshop om du köper mat för 6 000 kronor hos deras matbutiker. Utöver det får du 5 000 poäng för de övriga köpen på 10 000 kronor, vilket är värt ca 50 kr. Totalt får du alltså 230 kronor i bonusvärde hos Coop.

I exemplet ovan ger Coop-kortet flest bonuspoäng både för matinköpen och för de övriga köpen.

Tänk på detta när du skaffar ett matkort

Innan du väljer ett matkort bör du tänka på dessa tre saker:

1. Utvärdera var du handlar din mat

Matkorten som finns i Sverige fungerar bäst om du handlar mycket på en och samma matvarukedja. Tänker därför efter vilka närliggande matbutiker som du kan tänka dig att handla på. Handlar du inte på ICA eller Coop så bör du utvärdera att istället skaffa ett bonuskort.

2. Utvärdera om kortet bör kompletteras

Vi anser att det mest förmånliga sättet att använda ett matkort är i kombination med ett annat kreditkort. Exempelvis kan du använda ett matkort för alla dina matinköp, medans du använder ett kreditkort med bonus för alla dina övriga vardagsinköp. På så sätt får du maximalt med pengar tillbaka.

3. Knep för att få mer för pengarna

Beroende på vilket matkort som du väljer finns det olika knep för att få ännu mer i bonus.

 • Hos ICA kan du ha ditt lönekonto eller sparande för att få dubbel bonus
 • Hos Coop kan du ta ut ett extrakort och tjäna bonus med det kortet också
 • Med ett bonuskort som matkort kan du koppla det till matvarukedjans lojalitetsprogram (hos t.ex. ICA eller Willys).

Vanliga frågor

❓ Vad skiljer matkortens bonus från matkedjans lojalitetsprogram?

Med Coops matkort får du extra bonus i matbutiken och bonus på allt du handlar utanför butiken. Med ICA:s matkort får du möjlighet till dubbel bonus, och behöver inte dra något bonuskort innan du betalar.

💰 Finns det något matkort utan årsavgift?

Coop Mastercard Mer har ingen årsavgift det första året. Det finns tyvärr inget renodlat matkort som är gratis. Kompletts kreditkort är däremot ett passande bonus-matkort som är helt gratis.

💳 Kan man handla i andra matbutiker med ett matkreditkort?

Ja, det går att handla i andra matbutiker än den butiken som matkortet är ansluten till. Du får däremot inte samma bonus som när du handlar i den ansluta matkedjan.

Alla omdömen

Tobias
januari 26, 2021

Rated 5 out of 5

Bra jämförelse

Tydliga tabeller och en bra breakdown av det man vill veta.

Richard
januari 20, 2021

Rated 5 out of 5

Föredrar Coop

Jag föredrar definitivt Coops kort. Har haft båda själv men har fått bättre bonus när jag handlat hos Coop totalt sett.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 10 januari, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför