recension cover
Sidan innehåller annonser

ICA Bankkort Plus

 • Upp till 60 räntefria dagar
 • Ingen uttagsavgift för kontantuttag
 • Upp till 3,75 % bonus hos ICA
card

Årsavgift: 324 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 60 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

ICA Bankkort Plus

KORTFATTAT

ICA Bankkort Plus är ett matkort som passar perfekt för personer som ofta handlar hos ICA och Apoteket Hjärtat.

ICA Mastercard är ett kreditkort som framförallt passar som matkort (du får bonus när du handlar mat), men som även har en hel del övriga förmåner. Med ICA:s bonussystem har du upp till 3,75 % i cashback hos ICA och Apotek Hjärtat.

Utöver ett förmånligt bonussystem har ICA-banken inga uttagsavgifter på kontantuttag i varken Sverige eller utomlands, samtidigt som de har en av marknadens lägsta räntor på 11,20 %.

Med ICA:s kreditkort ingår även en särskilt generös reseförsäkring, samt en trygghetsförsäkring med allrisk och garantiförlängning för elektronik och vitvaror.

Hur bra är detta ICA kreditkort?

Bonus & förmåner
Upp till 3,75 % bonus, men endast hos ICA
Bra
Resa & utomlands
0 kr i uttagsavgift & omfattande försäkring
Utmärkt
Försäkring
Omfattande trygghetsförsäkring
Utmärkt
Avgifter & ränta
Låg ränta/aviavgift men med årsavgift
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget fast krav
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 11,2 %
Effektiv ränta 11,79 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 60 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 324 kr
Aviseringsavgift 0 kr
Valutapåslag 1,25 %
Uttagsavgift 0 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om ICA Bankkort Plus

ICA-banken har framförallt tre krav på sina låntagare: Man måste vara fast anställd eller få pension, vara över 18 år och sakna betalningsanmärkningar.

Om du kan checka av dessa krav ansöker du så här:

 1. Gå till ICA:s sida för kreditkort och klicka på “Ansök om kreditkort”
 2. Legitimera dig själv med bank-id eller be om att få avtalet hemskickat. Vi rekommenderar att du legitimerar dig direkt.
 3. Välj ett belopp mellan 0 till 100 000 kr i kortkredit och 0 till 50 000 kr i kontokredit. För att välja den högsta nivån på kortkredit krävs att du anger en inkomst på minst 33 333 kr/månad före skatt.
 4. Ange resterande personuppgifter och obligatoriska uppgifter om din ekonomi. Godkänn därefter avtalet.
 5. Du har nu ansökt om ett ICA Bankkort Plus! I vissa fall kräver ICA banken förtydligande om vissa uppgifter från dig som blivande bankkund. I dessa fall kontaktar de dig inom ett par dagar för vidare information.

Så fungerar ICA bankens kreditkort

ICA Bankkort Plus är ett kreditkort som är kopplat till två stycken konton.

Direktkontot

Pengarna som finns på direktkontot är pengar som du själv har satt in, och fungerar som ett vanligt bankkonto. De pengar som du handlar för på Apotek Hjärtat, ICA, eller tar ut från en bankomat dras från först och främst från direktkontot. Om det inte finns pengar tillgängligt på direktkontot, dras köpen istället på fakturakontot.

Planerar du att ha pengar insatta på ditt kreditkort rekommenderar vi dock OKQ8 Visa som ger 0,75 % i sparränta (upp till 150 000 kr) på insatta pengar.

Om du vill ha möjlighet att handla på kredit på direktkontot kan du ansöka om en kontokredit. En kontokredit är ungefär som en kortkredit, med skillnaden att den inte behöver vara kopplad till ett kort. Kontokrediten har ett kreditspann på 10 000 – 50 000 kronor, med en nominell ränta på 7,2 % och en kreditavgift på 2 %. Kontokrediten utnyttjas endast när de insatta pengarna är slut, och fungerar som en buffert.

Fakturakontot

Fakturakontot är det kontot där du har kreditutrymmet, det vill säga din kortkredit och därifrån du kan låna pengar med kreditkortet. Från fakturakontot dras alla pengar när du handlar utanför ICA eller Apotek hjärtat, alternativt om du handlar på ICA/Hjärtat och pengarna på direktkontot är slut.

Fördelar

 • Bonus upp till 3,75 % hos ICA & partners
 • Ingen uttagsavgift för kontanter
 • 60 räntefria dagar på det du handlar
 • Låg ränta vid delbetalning
 • Lågt valutapåslag
 • Heltäckande reseförsäkring utan självrisk
 • Trygghetsförsäkring med allrisk & garantiförlängning

Nackdelar

 • Bonus endast vid köp hos ICA & samarbetspartner
 • Bonusen kan endast användas hos ICA & partners
 • Årsavgiften är relativt hög
 • Högt satt avbetalningsplan (5 %, 20 månader)
Vilket är det bästa kortet?

Kredit & avgifter

Kortet har en kreditgräns på 20 000 – 100 000 kr vilket kan anses vara normalt. Utöver kortkrediten går det att ansöka om en kontokredit på 10 000 – 50 000 kr.

När fakturan kommer få du välja genom att antingen betala hela beloppet, eller att delbetala i upp till 20 månader (5% av utnyttjad kredit), dock minst 100 kr.

När du betalar fakturor hos ICA-banken tillkommer ingen aviseringsavgift, vilket i jämförelse med andra kreditkort bidrar till en förhållandevis låg effektiv ränta. Däremot har ICA Banken-kortet en hög årsavgift som ligger på 324 kr per år.

ICA-kortet har en väldigt låg nominell ränta på 11,2 %, samt en effektiv ränta på 11,79 %*. Utöver den låga räntan har kortet även 60 räntefria dagar vilket är ovanligt mycket.

* Den effektiva räntan på 11,79 % beräknas på en kredit på 20 000 kr som betalas över 12 månader som annuitetslån. Månadskostnaden blir 1770 och totalt att betala blir 21 234.

ICA:s bonusprogram

När du skaffar ett ICA Bankkort Plus blir du automatiskt medlem i ICA:s bonussystem ICA Stammis, vilket ger dig möjlighet att samla bonuspoäng.

Så fungerar ICA stammis

Genom ICA stammis får du 20 stammispoäng varje gång du handlar hos ICA, samt 1 extra stammispoäng för varje inköpskrona du betalar. Om du även går med i Apoteket Hjärtats bonusprogram Klubb Hjärtat får du även 1 poäng per krona när du handlar hos dem.

Du får även 1 stammispoäng för varje inbetald premiekrona hos ICA Försäkring, samt när du handlar hos någon av ICA:s samarbetspartners. De produkter som har bonussamarbete med ICA är Bixias elavtal, Hemfrids städabonnemang, BookBeats ljudböcker, ICA Foto och ICA Upplevelser.

I slutet på varje månad så beräknas din totala bonuspoäng, och du får därefter en bonuscheck hos ICA. Bonuschecken ges ut månaden efter, och är endast giltig hos ICA eller Apotek Hjärtat. Du kan alltså inte använda ICA:s bonusprogram för att handla hos andra butiker. Efter att din stammispoäng räknats ut nollställs dina stammispoäng inför nästa månad.

Bonusnivåer för ICA stammis

 • 2 000 – 3 999 stammispoäng ger 25 kronor
 • 4 000 – 5 999 stammispoäng ger 50 kronor
 • 6 000 – 7 999 stammispoäng ger 75 kronor
 • 8 000 eller fler stammispoäng ger 150 kronor

Om du inte kommer upp i bonusnivån, och istället samlar 1 000 – 1 999 stammispoäng två månader i rad, får du 20 kronor i bonus.

Eftersom att ICA:s bonus nollställs varje månad, är det därför fördelaktigt att ligga precis ovanför bonusnivåer för att få ut maximal procentuell bonus.

Möjlighet till dubbel bonus

Med ICA Stammis har du även möjlighet att få dubbel bonus genom att använda någon av ICA:s banktjänster. De tjänster som du kan använda för att få dubbel bonus är följande:

 • Månadsspara 500 kr/mån eller mer
 • Sätt in lön, pension eller CSN hos ICA-banken
 • Ha minst 50 000 på ett spar- eller fondkonto
 • Ha ett bolån eller privatlån hos ICA-banken
 • Medkontohavare till någon som uppfyller ovanstående

OBS: Notera att du endast måste uppfylla minst ett av ovan krav för att få dubbel bonus. Däremot behöver man handla för 2 000 kronor eller mer i månaden. Handlar du för 1 000 – 1 999 får du istället dubbel bonus varannan månad.

Bonusvärde hos ICA Stammis

I tabellen nedan har vi räknat ut det procentuella bonusvärdet beroende på hur många stammispoäng du har, och om du har dubbel- eller singelbonus.

Stammispoäng Singel bonus (kr) Singel bonus (&) Dubbel bonus (kr) Dubbel bonus (%)
2 000 - 3 999 25 kr 0,625 - 1,25 % 50 kr 1,25 - 2,5 %
4 000 - 5999 50 kr 0,625 - 1,25 % 100 kr 1,25 - 2,5 %
6 000 - 7 999 75 kr 0,625 - 1,25 % 150 kr 1,25 - 2,5 %
8000 eller mer 150 kr Upp till 1,875 % 300 kr Upp till 3,75 %

Du kan alltså få upp till 3,75 % i bonus om du handlar med dubbel bonus, och får ihop 8 000 bonuspoäng i månaden. Detta är en ovanligt hög bonusnivå, och passar perfekt för stora barnfamiljer som köper mycket mat. Med denna bonusnivå får du en total bonus på 3 600 kronor per år.

Alternativt val: Det bästa matkortet

Coop Mer Mastercard

Upp till 5,5 % bonus hos Coop & bonuspoäng för övriga köp

För dig som föredrar att handla på Coops matbutik kan Coop Mer Kreditkort vara ett rimligt alternativt. Kortet ger dig upp till 5,5 % bonus på allt du handlar hos Coop, samt 0,5 % bonus på alla köp utanför Coop! Med kreditkortet får du även liknande köp- och reseförsäkringar som ingår med ICA Bankkort Plus.

Försäkring

När du skaffar ett ICA Bankkort + ingår det en förmånlig trygghetsförsäkring, som skyddar dig när du köper elektronik med kortet. Trygghetsförsäkringen är indelad i två försäkringar delar:

Allriskförsäkring

Allriskförsäkringen gäller hemelektronik såsom stereo, TV, DVD-spelare och TV-spelkonsol (men inte telefon, dator eller kamera) som köpts för privat bruk med kortet. Försäkringen gäller från köptillfället och räcker i upp till fem års tid, och täcker för plötsliga och oförutsedda yttre händelser såsom skada, förlust eller stöld.

Produktens pris skall minst vara 1 000 SEK, betald till 100 % med kortet och det högst ersättningsbeloppet är 40 000 SEK per skada.

1 års förlängd garanti

Vid inköp av samma typ av hemelektronik, samt hushållsmaskiner såsom tvättmaskin/torktumlare, diskmaskin, dammsugare, ugn och micro får du ett års förlängd garanti. Garantin läggs på motsvarande garanti som tillverkaren lämnar, men dock mer än att det blir totalt tre år från inköpstillfället.

Produkten skall vara 100 % betald med kortet, och högsta ersättning är 25 000 per produkt samt 150 000 kr per kreditkort och år.

Reseförmåner

Reseförsäkring

Precis som för de flesta kreditkort så ingår det en reseförsäkring med ICA:s kreditkort, vad som utmärker detta kreditkort är däremot att det är särskilt höga ersättningar. Reseförsäkringen täcker både kortinnehavaren och dess familj, så länge 75 % av resan är betalt med för både innehavaren och familjen.

Värt att poängtera är att försäkringen även innefattar självriskeliminering för hyrbil, vilket innebär att försäkringen ersätter självrisken om något händer din hyrbil under semestern. Detta spar dig mycket pengar om du ofta hyr en bil på semestern, eftersom du slipper teckna hyrbolagets dyra tilläggsförsäkring för detta.

Med kortet ingår följande skydd i reseförsäkringen:

Typ av skada/händelse Högsta ersättning/försäkrad Högsta ersättning/kort
Avbeställningsskydd 35 000 SEK/försäkrad 100 000 SEK/kort
Självrisk hyrbil 10 000 SEK /skada -
Resestartsskydd 10 000 SEK/försäkrad 30 000 SEK/kort
Missat anslutningsflyg 10 000 SEK/försäkrad 30 000 SEK/kort
3h försening av färdmedel vid avresa 500 SEK/försäkrad 2 000 SEK/kort
8h försening av färdmedel vid avresa Extra 500 SEK/försäkrad 2 000 SEK/kort
24h försening av färdmedel vid avresa Extra 3 000 SEK/försäkrad 8 000 SEK/kort
Bagageförsening merkostnader 2 000 SEK/försäkrad Max 20 000 SEK/familj
Bagageföresning 24 h 3 000 SEK/försäkrad Max 20 000 SEK/familj
Outnyttjade aktiviteter 2 500 SEK/försäkrad 10 000 SEK/kort
Dödsfall 50 000 SEK/försäkrad -
Medicinsk invaliditet 1 000 000 SEK/försäkrad -
Självrisk hemförsäkring 10 000 SEK/försäkrad -
Självrisk bilförsäkring 10 000 SEK/försäkrad -
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Låga transaktionsavgifter

Med kreditkortet behöver du inte betala någon avgift för kontantuttag, varken i Sverige eller utomlands. Utöver det har du även en ovanligt låg valutpåslagsavgift på 1,25 %. Endast ett fåtal kreditkort har ett lägre valutapåslag än ICA Banken kreditkort. Collector Easyliving är ett av de få korten med lägre valutapåslag, som tar 0 % i växlingsavgift.

Övrigt

Mer för pengarna med stammispris

Som stammiskund hos ICA får du kontinuerligt olika rabatter och erbjudanden på livsmedel när du handlar i butiken vilket minskar dina matutgifter.

Koppla andra kort till stammisprogrammet

Det är inte krav på att du kopplar ett ICA-kort till stammisprogrammet. Du kan nämligen koppla ditt egna bank- eller kreditkort till programmet, och på så sätt ta del av bonus och rabatter. Till exempel om du har ett annat bonuskreditkort, kan du koppla det till ditt konto och därmed tjäna bonus både hos ICA och på bonuskortet.

Gratis kontoutdrag varje månad

Varje månad skickas ett fullständigt kontoutdrag till dig i posten, utan extra kostnad. Med hjälp av kontoutdraget kan du ha särskilt bra koll på din ekonomi och dina utgifter.

Apple Wallet & Samsung Pay

Det går även bra att koppla din Apple Wallet eller Samsung Pay för att genom smidiga betalningar kunna ta del av bonuspoäng och rabatter.

Vanliga frågor

💳 Går det att lägga till ett extrakort?

Du har möjlighet att lägga till ett extra kreditkort för 24 kr/mån, alternativt 288 kr per år. Med extrakortet använder du samma kortkredit, och samlar även bonuspoäng tillsammans.

❌ Hur spärrar man ett ICA Bankkort?

Det går att spärra samtliga ICAbanken kort i deras app, via internetbanken eller genom att ringa in till 033-47 47 90.

❓ Var kan man använda sitt ICA kreditkort

ICA Plus är ett kreditkort från Mastercard vilket innebär att det kan användas på alla betalningsställen som accepterar Mastercard. I praktiken kan du alltså använda kortet i princip överallt där de accepterar kortbetalningar.

Om kortutgivaren

ICA i stort kräver ingen introduktion, det är ett av Sveriges mest välkända varumärken och ägs av ICA Gruppen AB. Kortutgivaren ICA Banken grundades däremot 2001 med visionen att förenkla vardagen för ICA: s kunder.

ICA bankens tjänster är alla digitala och används genom datorer, mobiler och tablets. Det erbjuder däremot kundservice via telefon eller i vissa fall direkt i ICA-butiker.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 29 oktober, 2021

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: ICA Banken AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516401-0190

Adress: Box 4075, 164 04, Solna

Telefon: 033-47 47 90

E-post:

Finansinspektionen: ICA Banken AB (fi.se)

Kortvillkor: ICA Bankkort Plus kortvillkor

Öppettider

Måndag: 08:00 – 18:00

Tisdag: 08:00 – 18:00

Onsdag: 08:00 – 18:00

Torsdag: 08:00 – 18:00

Fredag: 08:00 – 18:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför