recension cover
Sidan innehåller annonser

OKQ8 Visa kreditkort

 • 2 % återbäring hos OKQ8
 • Cashback på allt du handlar
 • 0,75 % i sparränta
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 45 dagar

OKQ8 kreditkort

KORTFATTAT

OKQ8 Visa är ett kreditkort med ett bra bonussystem för köp både inom och utom OKQ8. Kortet passar bäst för dig som tankar ofta hos OKQ8.

OKQ8s tankkort är ett mångsidigt kreditkort som passar bra både som bensinkort och som bonuskort för vardagsinköp. Med kortet får du 2 % i återbäring när du handlar i butiken på bemannade OKQ8-stationer, samt 20 öre per liter i återbäring när du tankar. Utöver det ges även 0,3 % bonus på allt du köper utanför OKQ8.

Läs mer – andra bensinkort: Preem Mastercard, Shell Mastercard

OKQ8-kortet erbjuder även ett väldigt flexibelt betalningssystem med möjlighet till två betalningsfria månader varje år, samt 0,75 % i avkastning om du sätter in pengar på ditt kortkonto.

Kortet har inte någon årsavgift, och det ingår även en kompletterande reseförsäkring när du betalar resor med kortet.

Hur bra är OKQ8s kort?

Bonus & förmåner
Bonus både hos OKQ8 och på vanliga köp
Utmärkt
Resa & utomlands
Reseförsäkring men höga avgifter
Bra
Försäkring
Tilläggsförsäkringar kostar dock extra
Bra
Avgifter & ränta
Hög avgift vid delbetalning
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget fast krav
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 14,95 %
Effektiv ränta 19,08 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 45 dagar
Lägsta månadsbet. 3 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 25 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Korttyp Visa
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om OKQ8 kortet

Det är värt att återigen påpeka att OKQ8 har som krav att du är minst 18 år gammal, saknar betalningsanmärkningar och inte är arbetslös för att du skall kunna få deras kort.

Om du uppfyller deras krav ansöker du enklast genom att:

 1. Gå till deras ansökningsformulär på okq8.se och ange önskat kreditutrymme upp till 100 000 kr samt dina personuppgifter.
 2. I nästa steg anger du uppgifter för fyra huvudområden: Din anställning och inkomst, personer i hushållet, hushållets inkomster samt dess kostnader.
 3. De återstående stegen består av obligatoriska frågor relaterade till penningtvätt och ett val om du vill ansöka om ett extrakort direkt.
 4. Ansökningsprocessen avslutas med en summering där du och eventuell medsökande godkänner avtalet med Bank-ID. Ditt OKQ8 kort skickas sedan ut i en separat försändelse från PIN-koden inom ett par dagar.

Hur fungerar OKQ8s tankkort?

OKQ8 tankkort fungerar precis som ett konventionellt kreditkort, där du får välja att antingen delbetala dina fakturor, eller återbetala dem helt och hållet direkt. Genom OKQ8:s app kan du även ha hålla koll på ditt saldo, dina transaktioner, samt vägbeskrivning till OKQ8 tankstationer. Utöver det finns det flera funktioner som är unika för OKQ8 kortet.

Sätt in pengar och få 0,75 % i sparränta

Med kreditkortet kan du sätta in pengar precis som med ett vanligt bankkort för att betala dina köp utan kredit. På dina insättningar får du även 0,75 % i sparränta på det insatta beloppet.  Kontot ger ränta på upp till 150 000 kronor, och alla pengar skyddas även av den statliga insättningsgarantin.

Med kontot tillkommer även obegränsade och kostnadsfria uttag. Har du gjort en insättning på ditt kortkonto går det inte att nyttja kortkrediten förens du spenderat alla dina insatta pengar.

Två betalningsfria månader per år

Med OKQ8 Visa bensinkort har du rätt till två betalningsfria månader per år, dock inte två månader i rad. För att nyttja en betalningsfri månad måste dina tre senaste betalningar vara gjorda utan förseningar, samtidigt som du skött ditt konto enligt kortvillkoren.

Fördelar

 • 20 öre per liter (ca 1,3 % bonus) återbäring vid tankning
 • 2 % återbäring på handel i bemannad butik
 • 0,75 % ränta på insatta pengar
 • Rabatter & erbjudanden genom OKQ8
 • 2 betalningsfria månader per år
 • 0 kronor i årsavgift (även för extrakort)
 • Låg avgift vid betalning av fakturor

Nackdelar

 • Ingen feltankningsförsäkring
 • Höga avgifter utomlands
 • Höga kostnader vid delbetalning
Ute efter nytt kort?

Kredit & avgifter

OK-Q8 kortet har en kreditgräns mellan 500 och 100 000 kronor som du får välja vid ansökan. Om du ansöker om 100 000 kronor men inte uppfyller kraven kan du bli beviljad en lägre kreditgräns.

Vid varje betalningstillfälle kan du välja att betala hela beloppet eller delbetala fakturan. Vid delbetalning tillkommer en delbetalningsavgift på 25 kronor, och det lägsta beloppet att betala är 3 % av nyttjad kredit, eller minst 200 kronor.

OK-Q8 kortet saknar årsavgift, men det tillkommer en kortavgift på 100 kronor för varje utskickat kreditkort, även vid borttappade kort. Aviavgiften för pappersfaktura är 25 kronor, men den kan undvikas genom att betala med e-faktura som är kostnadsfri.

Om du väljer att skjuta på betalningen har du upp till 45 räntefria dagar på använd kredit. Därefter tillkommer en ränta på 14,95 %, vilket ger en effektiv ränta på 19,08 % (med e-faktura). Detta innebär att kreditkortet har en relativt hög effektiv ränta jämfört med andra kreditkort.

* Den effektiva räntan på 19,08 % är beräknad på en kredit på 20 000 kr som betalas över 12 månader som ett annuitetslån. E-faktura kostar 0 kr, delbetalningsavgift 25 kr och nominell ränta på 14,95 %. Månadskostnaden blir 1 830 kr och totalt att betala blir 21 956 kr.

Bonus

Varje gång du tankar hos OKQ8 får du 20 öre i återbäring per liter drivmedel. Räknar man på ett bensinpris på 15 kronor liter innebär det en bonusåterbäring på ca 1,3 % när du tankar. Samtidigt får du även 2 % på bonusgrundade köp i den bemannade butiken.

Utöver bonusarna hos OKQ8 får du även 0,3 % i bonus på samtliga köp du gör, världen över, där Visa accepteras. Köp vid andra bensinbolag i Sverige, köp av spel, kontantuttag och köp hos finansiella institut är däremot undantagna.

Baserat på vilket bonusbelopp du tjänat ihop får du fyra gånger per år en bonuscheck som du antingen kan handla för, alternativt lösa in mot kontanter på någon bemannad OKQ8-station inom Sverige. Bonuschecken är giltig i 12 månader. Om du använder checken på en valfri bemannad station är dess värde det dubbla på 0,6 %, så länge du inte köper tobak, drivmedel, apoteksvaror, post, spel eller presentkort.

Vid varje bonusperiod så räknas din bonus utifrån en trappa med gränser på 20 kronor. Om du inte har uppnått en 20 kronor, eller ligger emellan två gränser så flyttas dina poäng fram till nästa period, vilket gör att du aldrig sitter inne med oanvända poäng.

Nedan hittar du information om hur mycket bonusvärde du kan räkna att ta emot årligen beroende på din användning av kreditkortet. Notera att vi inte räknat med återbäring på bensin, samt köp på bemannade stationer. Om du använder kortet för tankning och köp på stationer blir bonusen ännu högre.

Månadsutgifter Årliga utgifter Poängvärde i kontanter Poängvärde hos OKQ8-station
5 000 kr 60 000 kr 80 kr 360 kr
10 000 kr 120 000 kr 360 kr 720 kr
15 000 kr 180 000 kr 540 kr 1 080 kr
20 000 kr 240 000 kr 720 kr 1 440 kr

Försäkring

Förutom den kompletterande reseförsäkringen ingår det inte några ytterligare försäkringar med OKQ8:s tankkort. Du har däremot möjlighet att teckna en kompletterande inkomstförsäkring mot en extra kostnad.

Tilläggsförsäkring: OKQ8 utgiftsskydd

Som befintlig kund i OKQ8 bank har du möjlighet att teckna OKQ8:s utgiftsskydd. Skyddet täcker upp för dina månatliga kostnader ifall du skulle drabbas av oförmåga att arbeta till följd av ofrivillig arbetslöshet, långtidssjukskrivning, dödsfall eller olycka. Exempelvis kan försäkringen täcka upp för boendekostnader, lånekostnader, matinköp och andra hushållsutgifter.

Vid arbetslöshet och sjukskrivning ersätter skyddet dig upp till 2, 4, 6, 8 eller 10 000 kronor i max 12 månader, och vid bortgång får dina närstående ett engångsbelopp på 100 000 kr. Skyddet har däremot en något högre månadspremie än många av de trygghetsförsäkringar som erbjuds från bland annat låneförmedlare, och bör därmed jämföras med liknande alternativ innan det tecknas.

Alternativt val: Allsidigt kort för tankning och vardag

Re:member Mastercard Flex

Upp till 25 % rabatt på inköp och bensinrabatt

Om du vill ha ett användbart kort för mer är bara tankning är Re:member Flex ett utmärkt val. Kortet är kostnadsfritt att inneha och du får stora rabatter i över 300 nätbutiker. Dessutom får du 15 öre rabatt per liter bensin hos Preem.

Reseförmåner

Kompletterande reseförsäkring

Precis som för de flesta kreditkorten ingår det en kompletterande reseförsäkring med OKQ8 Visa, när du betalar en viss del av resan med kreditkortet. För resor och researrangemang skall resan vara betald till minst 75 % med kortet, medans för hyrbil och biljetter till evenemang är det 100 % som gäller för att avbeställningsskyddet ska gälla. Reseförsäkringen gäller i max 60 dagar för kortinnehavaren samt innehavarens familj och barn som ej hunnit fylla 23 år gamla.

De kostnader och belopp som försäkringen täcker för är följande:

Typ av skydd Maximal ersättning / person Maximal ersättning / kort
Försening av färdmedel 4h 500 kr 6 500 kr
Försening av färdmedel 8h 500 kr ytterligare 6 500 kr
Försening av färdmedel 24h 1 500 kr ytterligare 6 500 kr
Bagageförsening 6h 1 000 kr 7 000 kr
Bagageförsening 48h 2 000 kr ytterligare 7 000 kr
Självriskskydd hemförsäkring 10 000 kr -
Självriskskydd bilförsäkring 10 000 kr -
Medicinsk invaliditet 20 % + 1 000 000 kr -
Dödsfall 100 000 kr -
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Transaktionsavgifter

Eftersom att OKQ8:s kreditkort både har en uttagsavgift på 3 %, samt ett valutapåslag på 2 % kan det inte ses som fördelaktigt att använda kortet för transaktioner utomlands under resan.

Medlemsskap hos OKQ8 ger förmåner

Genom att teckna ett OKQ8 Visa kreditkort har du möjlighet att bli medlem hos OKQ8, vilket innebär flera förmånliga rabatter och erbjudanden hos OKQ8 och dess samarbetspartners. Som genom att bli medlem med ditt OKQ8 kort kan du ta del av:

 • Var sjätte kopp kaffe blir gratis
 • Var sjätte biltvätt blir gratis
 • Rabatterat pris på tilläggsförsäkringen BackUp
 • 15 % rabatt på kontrollbesiktning av personbil, MC, lätt lastbil och släp hos Besikta
 • 20 % rabatt på boende hos Elite Hotels (helger & lov i mån av plats under 2020)

Reducerad kostnad för fakturabetalningar genom Betalo

Om du ansluter ditt OKQ8 kreditkort till tjänsten Betalo får du möjligheten att skicka pengar både inom och utanför Sverige till en reducerad avgift på endast 0,3 % av överföringskostnaden. Denna kostnad ligger vanligtvis på 1,9 %, vilket gör att det blir för dyrt för att använda till att samla poäng. På grund av prisreduktionen samt att betalningar och överföringar är bonusgrundande upp till 0,6 % kan du därmed betala fakturor och samtidigt tjäna bonuspoäng.

Vanliga frågor

💳 Går det att ansluta ett extrakort?

Ja, det går att beställa ett extrakort så att flera familjemedlemmar kan använda kortkrediten och samla bonus tillsammans. Extrakort kostar 0 kr, men kräver en ansökan. Du kan även efterfråga extrakort direkt i ansökningsprocessen på OKQ8s hemsida. Den medsökande behöver ha tillgång till Bank-ID för att signera sin del av ansökan.

❓ Går det att handla på kredit när man har tillgodopengar på kontot?

Nej, om du har satt in pengar för att spara på kortkontot kommer dessa pengar att användas först, innan din kortkredit används.

❓ Hur nyttjar man en betalningsfri månad?

Om du uppfyller kraven för en betalningsfri månad låter du endast bli att betala din faktura för att bruka en betalningsfri månad. Ränta och avgifter uppkommer fortfarande när du använder din betalningsfria månad, vilket gör att dem läggs på din skuld inför nästa betalning.

❌ Hur spärrar man OKQ8 Visa-kortet?

Du kan närsomhelst spärra kortet genom internetbanken. Föredrar du att ringa kan du göra det till 020-65 65 65, alternativt om du är utomlands + 46 8 506 811 10. Oavsett om du använder internetbanken eller ringer in kan du spärra kortet dygnet runt.

Om kortutgivaren

OK-Q8 Bank AB grundades 2009 med syfte att erbjuda sina befintliga kunder olika typer av betallösningar, vilket på senare tid har övergått till en rad andra produkter som normalt inte förknippas med ett bensinföretag.

Om man kikar på deras finansiella produkter så erbjuds bland annat kreditkortet som vi här recenserat, factoring för företag samt kreditgivning i form av privatlån upp 350 000 kr. De har även ett flertal försäkringsprodukter, såsom en utgiftsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Som om det inte räckte så har de tagit fram ett eget elavtal samt en webbshop där de säljer ett stort antal produkter relaterat till bilar.

Alla omdömen

Värdelöst bonussystem
november 28, 2023

Rated 1 out of 5

Värdelöst bonussystem

OKQ8 må vara de sämsta bolaget med tankkort sett till deras system. Man får alltså bonuscheckar att ta ut kontanter med eller “dubbelt upp” vid inköp på stationen. Där det sistnämnda är köp av ockerpriser sett till en vanlig mataffär, biltema, jula m.fl.

Kontanter som bonus istället för insatt på ett konto att ta eller eller nyttja. Så in i helvete sjukt dåligt system. Snart frågar väl banken varför man sätter in kontanter varje kvartal också…

Pär Ahlgren
september 15, 2023

Rated 1 out of 5

Dåligt

Omöjligt att fylla i rätt har nu försökt under 1 tim.

Ok hör ni varför står inte email någon stans. Så omodernt stt tinga eller skriva brev.

Jag struntar i ok visa kort nu

Mats Håkansson
juli 20, 2023

Rated 1 out of 5

Katastrof UNDVIK!

Några gånger i månaden får man “uttag medges ej” trots att det finns mer än tillräckligt saldo. Nu senast spärrades mitt konto helt och jag kunde inte få någon information om varför när jag loggade in på OKQ8 eftersom alla mina kort var borta.

Tydligen är mitt konto övertrasserat, detta trots att jag samma dag var inne och kollade mitt saldo och då var det tillräckligt med pengar på kontot, mer än så vet jag inte än för jag vart bortkopplad…

Kundtjänsten är under all kritik, har spenderat i dag spenderat 3-4 timmar i telefonkö, efter att ha blivit bortkopplad 2 gånger och lovad att bli uppringd en gång.

De har ingen app, utan en “internetbank” som ger en 90-tals vibbar.

UNDVIK!

Carin Tjernström
januari 10, 2023

Rated 1 out of 5

ansökan

ansökan var omöjlig att fylla i, flera fält gick det inte att skriva i och rulllisten fungerade inte. Så jag får försöka hos något annat bolag

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 7 juli, 2024

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: OK-Q8 Bank AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556008-0441

Adress: Sveavägen 155, 113 46, Stockholm

Telefon: 08-506 80 000

E-post: Chatta via facebook

Finansinspektionen: OK-Q8 Bank AB (fi.se)

Kortvilkor: OKQ8 Visa kortvillkor

Öppettider

Måndag: 08:30 – 17:00

Tisdag: 08:30 – 17:00

Onsdag: 08:30 – 17:00

Torsdag: 08:30 – 17:00

Fredag: 08:30 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför