recension cover
Sidan innehåller annonser

Preem Mastercard

 • Gratis kreditkort med bonus
 • Bra rabatt vid tankning
 • Tanka-fel-försäkring ingår
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 50 000 kr

Räntefritt: 56 dagar

Om Preem Mastercard

KORTFATTAT

Preem Mastercard är ett helt kostnadsfritt kreditkort (med e-faktura) som erbjuder bra rabatt vid tankning och cashback när du handlar. Kortet passar bäst för dig som tankar mycket på Preem.

Preemkortet är ett typiskt bensinkort utan årsavgift som ger dig en rabatt på antingen 10 eller 25 öre per liter när du tankar, beroende på om det sker vid en bemannad eller obemannad bensinstation.

Utöver det ger kortet 0,5 % bonus (även kallat cashback eller återbäring) på alla inköp utom just bränsle – där får man istället drivmedelsrabatt.

Kortet är avskalat vad gäller andra förmåner och försäkringar, och därför är kortet bäst lämpat för användning i Sverige för just tankning.

Hur bra är Preems kort?

Bonus & förmåner
0,5% bonus på inköp & 10 - 25 öre drivmedelsrabatt
Exceptionellt
Resa & utomlands
Få förmåner och har valutaavgifter
Bra
Försäkring
Endast grundläggande försäkringar
Mediokert
Avgifter & ränta
Gratis kort men hög ränta
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 100 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Betalningsanmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 17,40 %
Effektiv ränta 18,68 %
Max kreditgräns 50 000 kr
Räntefria dagar 56 dagar
Lägsta månadsbetalning 5 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 25 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2,5 %
Uttagsavgift 2 %, minst 35 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Preem Mastercard

Dessa krav måste du uppfylla för att ansöka om Preem Mastercard:

 • Du är minst 18 år gammal
 • Inte har någon betalningsanmärkning
 • Din årsinkomst är minst 100 000 kr före skatt

För att ansöka (via Kortio.se – REKOMMENDERAT):

 1. Gå till ansökningsformulären för Preem Mastercard hos kortförmedlaren Kortio.
 2. Välj kreditgräns och ange dina uppgifter.
 3. Accepteras Kortios villkor och ansök.

Kortio kommer därefter kontakta dig med besked om kortet kan beviljas eller inte. I vissa fall kan de hjälpa dig med ett annat likvärdigt kort istället.

För att ansöka via Ikano (ej rekommenderat):

 1. Gå till ansökningsformulären för Preem Mastercard hos Ikano.
 2. Välj om du vill legitimera dig med BankID (rekommenderat) eller gå vidare utan att identifiera dig. Går du vidare utan att identifiera dig direkt krävs det att man skickar in en ID-kopia vid ett senare tillfälle för att kunna färdigställa ansökan.
 3. Välj kreditgräns, ange dina personuppgifter och ekonomiska förutsättningar och gå vidare.
 4. Svara på kreditgivarens obligatoriska frågor om penningtvätt och person i utsatt ställning (PEP).
 5. Kontrollera att all information stämmer och ansök. Man får svar direkt i webbläsaren om ansökan är beviljad. I vissa sällsynta undantagsfall kan man vid en nekad ansökan få en begäran om att skicka in mer information till Ikano för att kunna beviljas kortet.

Fördelar

 • Saknar årsavgift och är därför gratis
 • Bra rabatt på diesel, bensin och E85
 • Inkluderar en Tanka-fel-försäkring
 • 0,5 % bonus/cashback på de flesta inköpen
 • Sparränta på 1,65 % upp till 15 000 kr

Nackdelar

 • Begränsat skydd från försäkringen
 • Ej cashback på drivmedel, endast rabatt
 • Hög ränta kreditränta
 • Ovanligt hög valutaväxlingsavgift (2,5 %)
Hitta det bästa kreditkortet

Kredit & avgifter

Maxkrediten på Preem Mastercard är 50 000 kr, och den lägsta kreditgränsen är 5 000 kr. Den nominella räntan på kortet är för närvarande 17,40 % vilket ger en effektiv ränta på 18,68 %*.

Kortet saknar helt och hållet årsavgift, vilket gör det kan räknas som ett gratis bensinkort. Preem Mastercard har en aviseringsavgift på 25 kr, men om man ansluter sig till e-faktura så är avgiften 0 kr. På så vis kan man helt utan kostnad äga och använda kortet, under förutsättningen att man betalar av varje månadsfaktura till fullo.

I Kreditkortguidens kontakt med kortutgivaren Ikano Bank har det uppgivits att kortet ger 56 räntefria dagar, något som inte anges i deras villkor. Det innebär att de börja ta ut ränta för inköp 56 dagar efter inköpet är gjort.

Vid nyttjande av kortets kredit är den minsta betalningen 5 % av den utestående skulden, eller minst 100 kr per månad. På den månatliga fakturan är det minsta beloppet alltid angivet, men man kan alltid göra en extra inbetalning med samma betalningsuppgifter för att nollställa krediten.

* Den effektiva räntan på 18,86 % är beräknad på en kredit på 20 000 kronor med en nominell ränta på 17,40 % över 12 månader som ett annuitetslån utan aviseringsavgift. Månadskostnaden blir 1 828 kr och totalt att betala 21 935 kr.

Delbetalning utan ränta

Genom Ikano Bank erbjuds en räntefri delbetalning för belopp över 2 000 kr (upp till kreditgränsen för respektive kort). Detta mot en uppläggningsavgift på 195 kr och en aviseringsavgift på 25 kr/månad.

När är det värt att välja räntefri delbetalning?

Den spontana tanken när man hör räntefri delbetalning är att det är ett knep för att kreditgivaren ska tjäna mer pengar. Faktum är att räntefri delbetalning är en väldigt bra affär för större inköp. Här jämför vi kostnaderna för delbetalning med månadsränta mot räntefri avbetalning.

Inköpspris Räntefritt - 4 mån Kortränta - 4 mån Räntefritt - 10 mån Kortränta - 10 mån
5 000 kr 295 :- 183 :- 445 :- 407 :-
10 000 kr 295 :- 365 :- 445 :- 815 :-
20 000 kr 295 :- 730 :- 445 :- 1629 :-
30 000 kr 295 :- 1095 :- 445 :- 2444 :-
40 000 kr 295 :- 1460 :- 445 :- 3258 :-
50 000 kr 295 :- 1826 :- 445 :- 4074 :-

Har man tänkt delbetala sitt köp på 4 månader ska man välja räntefri betalning för produkter som kostar mer än 8 100 kr.

Om man istället tänkt delbetala sitt köp på 10 månader bör man välja räntefri delbetalning för köp större än 5 500 kr.

Betalningsfria månader

Som många andra kreditkort ger Preem Mastercard dig möjligheten att utnyttja betalningsfria månader upp till två gånger per kalenderår. Med en betalningsfri månad menas att man inte behöver amortera, och att räntor och/eller avgifter läggs fram till nästkommande månad. Kravet är däremot att dessa månaderna ej är efter varandra följande.

Sparränta

Om man betalar in på kortet så att det finns pengar tillgodo ger det en sparränta på 1,65 %. Maximalt belopp är däremot 15 000 kr, och sätter man in mer pengar än så utgår ingen ränta på det överskjutande beloppet.

Rabatt och erbjudanden

Rabatt på bränsle

bemannade stationer får man som kortinnehavare 25 öre/liter i rabatt vid tankning. På automatstationer får man istället 10 öre/liter i rabatt på bränsle. Rabatten syns inte direkt på kvittot, utan syns senare på fakturan.

Erbjudanden på Mina sidor

Preem kortet ger dig tillgång till ständigt nya erbjudanden genom att logga in på Mina sidor på preem.se. Notera att erbjudandena finns på två olika Mina sidor, en som tillhandahålls av Ikano (kortutgivaren) och en som tillhandahålls av Preem.

Allt vad gäller erbjudanden hittar du alltså hos Preem. Allt vad gäller kreditgränser, fakturering och ekonomi finner man istället på Ikanos Mina sidor.

Bonus på alla inköp

Ett Preem kreditkort ger 0,5 % bonus på alla inköp. Det är inte på samma nivå som andra mer bonusorienterade kort som t ex Everydaycard, men är ändå ett välkommet tillskott.

Däremot finns det en viktig begränsning – man får ingen bonus när man tankar på varken Preem eller hos konkurrerande drivmedelsbolag. Med ett Preem kort får man helt enkelt nöja sig med rabatten på 25 öre eller 10 öre per liter. Med ett bensinpris på 15 kr/liter motsvarar det 1,66 % respektive 0,66 % i bonus. Dock är det ändå en begränsning som vi på Kreditkortguiden helt klart ser som ett minus.

En annan begränsning är att maxbeloppet för bonusen beror på din kreditgräns på kortet. Den är förvisso högt satt – 0,5 % av kreditlimiten – vilket innebär att man måste “maxa kortet” under en månad för att nå taket för bonusen. I praktiken innebär det kort och gott att ett kort med 50 000 i gräns maximalt kan ge 50 000 x 0,005 = 250 kr per månad i cashback.

Utbetalning av bonus

Bonusen betalas ut genom en bonuscheck som skickas ut fyra gånger om året tillsammans med månadsfakturan, för närvarande i februari, maj, augusti och i november. Om man betalar med e-faktura anländer checken separat.

Däremot måste bonusen kommit upp i minst 50 kronor, annars läggs det på nästkommande kvartals bonuscheck. Checken är giltig i 3 månader och förfallodatumet står angivet på checken. Om bonusen är över 500 kr sätts den in direkt på kortet istället.

Bonuschecken löser man in på en Preemstation mot antingen kontanter eller använder som betalning för inköp. Däremot går det via Mina sidor begära att bonusen sätts in direkt på kortet, på samma sätt som för t ex Shell Mastercard. På så vis slipper man komma ihåg att växla in papperschecken.

Alternativ: Flest bensinpumpar i Sverige

OKQ8 Visa

För dig som gillar OKQ8

Om du ofta tankar hos OKQ8 så är det här kortet ett givet val för dig. Kreditkortet saknar likt Preems mastercard årsavgift, har en lägre ränta (14,95 % istället för 17,40 %). Däremot är bonusen endast 0,3 % på inköp, ned från Preems 0,5 % samt en något lägre rabatt på drivmedel.

Försäkring

I samarbete Europeiska ERV erbjuds kortets försäkringar. Även om ERV tillhandahåller försäkringar för många kort har kortutgivaren och företaget vars varumärke står på kortet möjlighet att bestämma över villkoren. Ju bättre villkor, desto dyrare för kortutgivaren.

Vad gäller Preem Mastercard har det snålats på försäkringarna – de vet troligtvis att de flesta bryr sig mest om villkoren för tankning. Detta reflekteras i de förhållandevis få antal moment som försäkringen täcker för.

Försäkringar på Preem Mastercard

Kortet innehåller en kompletterande reseförsäkring, vilket innebär att t ex självriskskyddet endast täcker upp självrisken för en skada som din hemförsäkring annars står för. För att försäkringen ska gälla krävs att du betalar minst 75 % av resans kostnad.

I försäkringen finns även ett avbeställningsskydd, vilket innebär att resor inställda till följd av sjukdom, olycksfall eller dödsfall ersätts. Utöver dig själv innebär delen med dödsfall även närstående person, person man avser att besöka eller medresenär.

Sist men inte minst har Preem valt att lägga till en försäkring för feltankning. Det innebär att man vid tankning av fel bränsle får ersättning för sanering och byte av bränslesystem. Försäkringen täcker dock endast om kortet har använts för att tanka 20 liter bränsle eller mer de senaste 60 dagarna i fordonet.

Översikt

Här är en översikt av Preem kortets samtliga försäkringskomponenter och dess ersättning.

Försäkringsmoment Högsta ersättning / försäkrad Högsta ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 kr 45 000 kr
Försening av allmänt färdmedel vid avresa - -
- efter 4 timmars avreseförsening 500 kr 2 000 kr
- efter 8 timmars avreseförsening Ytterligare 500 kr Ytterligare 2 000 kr
Bagageförsening utlandsresa - utresa - -
Efter 6 timmars försening (nödvändiga & skäliga merkostnader) 1 000 kr 3 000 kr
Efter 48 timmars försening (nödvändiga & skäliga merkostnader) 2 000 kr 6 000 kr
Självriskskydd vid utlandsresa - 10 000 kr
Tankning av fel bränsle 3 000 kr per skada 3 000 kr per skada
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Betalskyddsförsäkring – Tillägg

Genom Ikano Bank (med AXA France Vie Sweden filial som försäkringsgivare) erbjuds ett så kallat betalskydd som tillval. Skyddet kostar 0,7 % av befintlig skuld per månad. Har du exempelvis använt 30 000 kr av kortets kreditgräns kostar försäkringen 30 000 x 0,007 = 210 kr den månaden. Nedan går vi översiktligt igenom vad vi bedömer är det viktigaste villkoren för försäkringen.

Betalskyddet täcker upp för dina kostnader om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven till minst 50 % till följd av sjukdom eller olycksfall. Försäkringen kan även betala ut pengar vid dödsfall och kan i detta fall ersätta hela den utestående skulden vid tidpunkten för dödsfallet. För egenföretagare krävs det att företaget går i konkurs eller likvideras för att få ersättning för arbetslöshet.

Ersättningen från försäkringen baseras på vad du haft för genomsnittlig skuld på kreditkortet de senaste 12 månaderna. Enkelt förklarat är beloppet du får från försäkringen alltså det genomsnittliga beloppet av dina månadsfakturor under det senaste året. Vid delvis sjukskrivning viktas däremot beloppet mot detta. Så en 70%-ig sjukskrivning ger 0,7 x ersättningsbeloppet.

Vid dödsfall betalas hela saldot på kreditkortet av, upp till maximalt 100 000 kr.

Reseförmåner

Som vi behandlat i föregående avsnitt erbjuder kortet endast ett begränsat utbud av försäkringar. Vi rekommenderar inte kortet som resekort, då det inte innehåller några andra erbjudanden, rabatter eller bonusar just förknippat till resor.

Möjligen om man planerar att semestra med husvagn eller husbil kan det vara positivt att kortet ger rabatt på bränsle i kombination med feltankningsförsäkringen.

Övrigt

Preem Mastercard vs Preem Privatkort

Bensinbolaget erbjuder även ett annat kort – Preem Privatkort. Kortet har liknande villkor som deras Mastercard, men är vår mening inte lika fördelaktigt. Vi låter tabellen tala sitt tydliga språk:

Preem Mastercard Preem Privatkort
Årskostnad 0 kr 0 kr
Maxkredit 50 000 kr 15 000 kr
Nominell ränta 17,40 % 15,20 %
Fakturaavgift 25 kr 30 kr
E-faktura 0 kr 0 kr
Rabatt på drivmedel (automat/bemannade) 10 öre / 25 öre per liter 5 öre / 15 öre per liter
Bonus på inköp 0,5 % 0 %
Försäkringar Ja Nej

För en marginellt högre ränta (17,40 % jämfört med 15,20 %) får man alltså bättre rabatt på drivmedel, cashback på alla inköp och extra försäkringar såsom reseförsäkring och tanka-fel-försäkring. Enligt oss på Kreditkortguiden.se råder det inget tvivel om att Preem Mastercard är det bättre kortet!

Preem Mastercard Medlem

Preem erbjuder även sitt kort genom medlemsorganisationer såsom Villaägarna, Motormännen, Aktiespararna och Benify med flera. Dessa kort skiljer sig gentemot Preems egna Mastercard på så vis att drivmedelsrabatten ofta är högre – 45 till 50 öre per liter istället för 25 öre. Däremot har medlemskorten en aviseringsavgift på 29 kr/mån som inte går att ta bort.

Har man ett medlemskort men vill konvertera till ett vanligt Preem-kort så kontaktar man Ikanos kundtjänst. De begär en skriftlig begäran för att genomföra ändringen.

Anslutet bankkort

Det går även bra att ansluta ett betalkort (debetkort) som inte tillhör Preem genom Preem kundklubb. För närvarande innebär det en drivmedelsrabatt på 15 öre per liter för bemannade stationer, respektive 5 öre per liter obemannade. Det går tyvärr inte att ansluta ett kreditkort.

Ansluter man ett SAS Eurobonus-kort kan man istället välja att få rabatten som eurobonuspoäng. Då får man 2 poäng/liter på bemannade stationer och 1 poäng/liter vid obemannade. Man brukar säga att 1 poäng är värt ungefär 10 öre. Vilket innebär att det finns en uppsida i att signa upp sig på bonuspoäng, istället för drivmedelsrabatt.

Vanliga frågor

❓ Ger kortet mig tillgång till Mastercard Priceless?

Ja, kortet berättigar dig till tillgång till Mastercards Priceless-program. Det innebär att man har exklusiv tillgång till evenemang, restauranger och andra upplevelser runt om i världen. Om du tecknar ett Preemkort kan du hålla utkik på Priceless.com efter roliga utflykter att göra.

❌ Hur spärrar man ett Preem kreditkort?

Om du behöver spärra ditt Preem Mastercard går det att få hjälp på 0476-58 71 40 dygnet runt.

Om företaget Preem

Preem AB är ett svenskt drivmedelsbolag (även kallat oljebolag) som grundades år 1996 då OK Petroleum köptes upp av företagsledaren Mohammed al-Amoudi. Företagets specialitet är just drivmedel till privatfordon och yrkestrafik på svenska bilvägarna, men säljer även livsmedel, tobak och tillbehör till bilar i sina bensinstationer.

De har även etablerad verksamhet för uthyrning av fordon och släp, biltvätt samt i praktiken två olika kreditkort. Korten är snarlika, men Preem Mastercard erbjuder större rabatter och mer fördelar än Preem Privatkort och är således det överlägset mest populära valet.

Preem har under senare år råkat i blåsväder på grund av sin verksamhet. Nu senast på grund av sin planerade utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil. Något som man menar gör det extra svårt för Sverige att nå målen i Parisavtalet, på grund av de ökade koldioxidutsläppen.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Ikano Bank AB (publ) (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516406-0922

Adress: Hyllie boulevard 27, 215 32, Malmö

Telefon: 0476-58 71 40

E-post: PreemMasterCard@ikano.se

Finansinspektionen: Ikano Bank AB (publ) (fi.se)

Kortvillkor: Preem Mastercard SEKKI

Öppettider

Måndag: 08:00 – 17:00

Tisdag: 08:00 – 17:00

Onsdag: 08:00 – 17:00

Torsdag: 08:00 – 17:00

Fredag: 08:00 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför