Resekort

De bästa kreditkorten för resor

De bästa resekorten 2023

För dig som ofta är ute och reser kan resekort vara ett bra val. På denna sida listar vi de bästa resekreditkorten och går igenom vad som är viktigt att titta på när du letar efter ett kreditkort för resan.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Coop Mer Mastercard

Coop Mer Mastercard
295 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,70 %
Årsränta

Coop Mer Mastercard

Årsavgift: 295 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,70 %
  • Upp till 5,5 % bonus hos Coop
  • 0,5 % bonus på andra köp
  • Heltäckande gratisförsäkringar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 125 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 29 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 1,5 %, minst 35 kr
Bonus 0,5–5,5 %
Exempel: Coop Mer Mastercard har 15,95 % i nominell- och 17,17 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 814 kr och totalkostnad 21 770 kr.

Resurs World

Resurs World
1 068 kr
Årsavgift
200 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs World

Årsavgift: 1 068 kr
Maxkredit: 200 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
  • 1 % i bonus på köp
  • Lounge och concierge
  • Räntefria delbetalningar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus 1 %
Exempel: Ränta på Resurs World beror på återbetalningstid. Ett genomsnitt för dess spann på 0 - 17,32 % ger 8,66 % i nominell- och 13,63 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Faktureringsavgift 39 kr/mån. Månadskostnad blir 1 785 kr och totalkostnad 21 419 kr.

Vad är ett resekort?

Resekort är kreditkort som erbjuder användaren förmåner under resor såsom låga avgifter, försäkringar, bonusprogram, loungetillgång och conciergeservice. Resekreditkorten ges både ut av flygbolag såsom Scandinavian Airlines (SAS) och Norwegian Airlines, samt traditionella kreditkortsutgivare.

Det finns en idag en stor variation av resekort att välja emellan. Vissa kreditkort fokuserar på att minimera dina kostnader genom låga valutapåslag och uttagsavgifter, medans andra korts fokus är att göra din resa så bekväm som möjlig med loungetillgång och conciergeservice.

Av samma anledning varierar även årsavgifterna för dessa kreditkort mellan 0 kr, upp till flera tusen kronor årligen.

Vilket är det bästa kreditkortet på resan?

Bank Norwegian Mastercard

Ett gratis bonuskort

Norwegians kreditkort är det bästa kreditkortet på resan 2023. Kreditkortet är bäst på resan eftersom att det ger 0,5 % i bonus på alla inköp. Därtill kan kortet ge upp till 10 % i bonus på flygbiljetter, samtidigt som det både saknar årsavgift och uttagsavgift.

För vem är ett resekreditkort lämpligt?

Vi på KreditkortGuiden rekommenderar framförallt resekort till personer som reser flera gånger per år. Kreditkort inkluderar vanligtvis en reseförsäkring. Det som skiljer resekort från andra kort är att reseförsäkringen är mer heltäckande. Samtidigt har resekort ofta ett bonussystemen samt erbjudanden och rabatter relaterade till ett flygbolag.

En person som bokar många flygresor privat eller genom jobbet kan räkna hem gratis flygresor och uppgraderingar genom att använda ett lämpligt resekreditkort. Däremot kan alla spara in pengar på uteblivna uttags- och växlingskostnader genom att använda ett kreditkort utan avgifter.

Om du inte tror att ett resekort är något för dig, kan du jämföra de bästa kreditkorten på vår startsida.

Fördelar med kreditkort på resan

Det finns flera fördelar med att välja ett resekreditkort istället för ett vanligt kreditkort om du planerar att resa utomlands. Nedan har vi sammanställt fördelarna med kreditkort för resor.

Fördelar innan resan

Bonusprogram

I många resekort ingår det så kallade bonusprogram. Med bonusprogrammen får du poäng för varje köp du genomför med kortet. Bonuspoängen kan sedan lösas in mot olika gåvor såsom produkter, pengar och flygbiljetter.

Till exempel får du EuroBonus-poäng när du handlar med SAS Eurobonus-korten och SAS Amex-korten. Kreditkorten ger även extrapoäng när man köper flygbiljetter hos sas.se och handlar i utländsk valuta.

Norwegian Airlines kort erbjuder istället så kallade CashPoints, vilket är flygbolagets egna valuta. CashPoints kan användas till att betala flygresor, uppgraderingar och resetillägg såsom extra bagage.

Avbeställningskydd

Om du väljer att betala din flygresa med ett resekreditkort ingår det i regel ett avbeställningsskydd om du betalar minst 50 – 75 % av resekostnaden med kortet. Avbeställningsskyddet ersätter hela eller delar av resans kostnad om något allvarligt inträffar. Exempel på allvarliga händelser är att du eller en anhörig blir akut sjuk, råkar ut för en olycka, eller om en plötslig och oförutsedd händelse såsom en brand inträffar i bostaden. Avbeställningsskyddet ersätter normalt upp till 10 000 – 30 000 kr per person, och kan även täcka för flera personer i familjen om hela resan betalats med samma kort.

Rabatt på hotell, resor och hyrbilar

Genom att välja ett resekort kan du i vissa fall även ta del av rabatter och erbjudanden på det du köper. Exempelvis erbjuder Re:member Flex i Juli 2020 rabatter på hos 32 st företag inom resor och boende.

Bland dessa rabatter ingår bland annat 1,5 % rabatt hos Lufthansa och Emirates, 4% hos Booking.com och CruiseDirekt samt 10% hos Hotels.com, Expedia och Radisson Hotel Group.

Concierge service

För vissa av de mer exklusiva resekreditkorten (vanligtvis med en årsavgift på minst 1000 kr) ingår det concierge service.

Man kan förenklat säga att concierge service innebär tillgång till en personlig assistent som är tillgänglig under dygnets alla timmar för att hjälpa dig under resans gång. Inför resan kan conciergetjänsten framförallt hjälpa till med att hitta flyg, tåg, hyrbil och boende.

Fördelar under resan

Reseförsäkringar

I princip samtliga svenska kreditkort har en reseförsäkring som kompletterar det reseskydd som ingår i hemförsäkringen. En stark reseförsäkring brukar i regel täcka för:

  • Försenat bagage eller försenat transport
  • Inställda flygplan och missat anslutningsflyg
  • Olyckor som leder till sjukhusvistelse, dödsfall eller skador
  • Om något händer med din bostad eller bil under resan
  • Om du behöver avbryta din resa

Vad som skiljer renodlade resekort mot mer traditionella kreditkort är att de i regel har mer förmånliga reseförsäkringsvillkor. Med det menas att reseförsäkringen täcker för fler skador och händelser, samt att ersättningen per person alternativt per kort blir högre vid nyttjande av försäkringen.

Hyrbilsförmåner

Många resekort inkluderar en självriskeliminering för hyrbilar när du betalar resan med kortet. Skyddet ersätter dig för självrisken om du skulle råka krocka eller skada hyrbilen.

Självriskeliminering är väldigt förmånligt eftersom motsvarande försäkring kostar cirka hundralappen per dygn hos hyrbilsföretaget.

Inga uttagsavgifter

En del av de renodlade resekorten medför ingen uttagsavgift för kontantuttag. Uttagsavgiften på traditionella kreditkort ligger vanligtvis runt 2 – 4 %, med en minimiavgift på 35-50 kronor. Det innebär att du i snitt behöver ta ut mer än 1000 kr åt gången för att betala procentavgiften istället för det minsta beloppet. Tar du exempelvis ut 300 kr (ca 30 euro), med en lägsta avgift på 35 kronor, innebär det nästan 12 % i uttagsavgift.

Slopade uttagsavgifter är särskilt förmånligt när du reser till länder som fortfarande använder mycket kontanter, såsom Grekland.

Lågt eller obefintligt valutapåslag

När du reser utomlands och köper varor, tjänster eller tar ur kontanter i utländsk valuta så tillkommer valutapåslag. Avgiften för valutapåslag ligger vanligtvis runt 2 %.

Vissa resekort har lägre valutapåslagsavgift, runt 1,5 %, men det finns även kreditkort som har slopat avgiften helt och hållet. Exempel på kreditkort utan avgift för valutaväxling är Forex kreditkort, Santander Mitt Kort + och Collector EasyLiving.

Lounge

Hos de exklusiva resekorten med en hög årsavgift (i regel minst 1 000 kronor) ingår ofta tillgång till flygplatslounger över hela världen. Vid loungerna kan du koppla av innan din resa, och njuta av gratis bekvämligheter såsom WiFi, mat och dryck.

Exempelvis får du genom American Express Platinum tillgång till över 1 300 flygplatslounger världen över.

Concierge

Precis som inför resan kan du med de exklusiva premiumkorten använda conciergetjänsten även under resan. Det är svårt att lista exakt vad för tjänster en concierge kan erbjuda, eftersom de vanligtvis kan hjälpa till med allting under himmel och jord.

Ett urval av vad du kan be dem att hitta och/eller boka är:

  • Biljetter till evenemang (i vissa fall även utsålda evenemang)
  • Flyg, tåg, bussbiljetter, hyrbil och annan transport
  • Bord på restauranger
  • Gästlista/inträde eller drinkbord på nattklubbar
  • Blombud och andra leveranser

Fördelar efter resan

Översikt & säkerhet

Genom att använda ett resekreditkort för inköpen under resan samlas samtliga transaktioner och utgifter på en faktura. Med allting på en faktura kan du i lugn och ro gå igenom dina transaktioner i efterhand, och kontrollera att inga feldragningar eller bedrägerier genomförts. Om något mot förmodan skulle se märkligt ut kan du kontakta kortutgivarens kundtjänst och reda ut problemet.

Delbetalning

Om du använt ett kreditkort på resan har du alltid möjlighet att delbetala dina utgifter, precis som med ett vanligt kreditkort.

Många svenskar gör av med mer pengar än vanligt under sina sommarresor, och sparar sedan in det när de återgår till arbetet. Med ett resekreditkort har du högre flexibilitet i din ekonomi, och kan lyxa till det lite extra på semestern.

Var noggrann med att aldrig göra av med mer pengar än du har råd att betala tillbaka, och tänk på att det alltid tillkommer ränta och/eller avgifter vid delbetalning.

Hitta det bästa kreditkortet

Kreditkort krävs ofta för hyrbil på resan

Om du planerar att hyra bil under resans gång krävs i regel en säkerhetsdeposition av hyrbilsbolaget. Depositionen för hyrbilar ligger ofta mellan 5 000 och 30 000 kronor, beroende på bilmodell och hyrbolag.

Eftersom att vanliga debetkort inte kan reservera belopp behöver du därför i vissa fall betala den depositionen kontant. Samtidigt går det inte överhuvudtaget att hyra bil med debetkort hos vissa biluthyrare.

Med ett kreditkort kan depositionen istället reserveras på din kredit, och släppas när bilen återlämnas.

Exempel på kreditkort för resan

  • Bank Norwegiankortet: Ger upp till 10 % i bonus hos Norwegian Airlines. Kortet har dessutom 0 kr i uttagsavgift av kontanter.
  • Collector EasyLiving: Ett av de enda kreditkorten utan valutapåslag. Med EasyLiving ingår det även flera kostnadsfria försäkringar såsom självriskeliminering för hyrbil.
  • Marginalen Traveller: Ger både reseförsäkring och bonus. Med kreditkortet får du en gratis självriskeliminering för hyrbil utomlands.
  • Supreme Card World: Ger bonus, concierge service och lounge-access. Kortet är ett av de mer exklusiva resekorten.
  • SAS Amex Premium: Ger 15 EuroBonus per 100 kr du handlar för. SAS Amex Premium passar bra för dem som gör av med mycket pengar på kreditkortet.

Räkneexempel på förmåner med resekort

SAS Amex & SAS Eurobonus World

SAS Amex och SAS Eurobonus är typiska resekreditkort med fokus på bonuspoäng. Skillnaden mellan dem är framförallt att det ena kortet är kopplat till American Express, medans det andra kortet är SAS egna kreditkort.

I de enklare versionerna SAS Amex Classic och SAS Eurobonus World ges 10 eurobonuspoäng per 100 kronor. För de mer exklusiva korten SAS Amex Platinum och SAS Eurobonus Premium ges 15 EuroBonus-poäng per 100 kronor.

Dessa kort passar perfekt för dig som ofta köper flygresor och gör inköp på hundratusentals kronor med kreditkort varje år.

Nedan har vi gjort några beräkningar hur mycket bonuspoäng du kan räkna hem för vanliga utgifter, och vad de kan användas till.

Utgifter per månad Eurobonus/år vid 10p/100kr Eurobonus/år vid 15p/100kr
10 000 kr 12 000 poäng 18 000 poäng
20 000 kr 24 000 poäng 36 000 poäng
30 000 kr 42 000 poäng 63 000 poäng
Typ av resa Kostnad i eurobonuspoäng
Enkelresa, SAS GO, inom Sverige, Norge eller Danmark 6 000 poäng
Tur och retur, SAS GO, inom Europa 30 000 poäng
Tur och retur, SAS GO, inom USA och Asien 60 000 poäng

För att köpa en tur- och returresa inom Europa med bonuspoäng behöver man spendera ca två till tre hundra tusen kronor med kreditkortet beroende på vilken bonusnivå kortet har. För de flesta svenskar skulle detta ta flera års tid. Amex-korten passar därför bäst för de som gör av med väldigt mycket pengar.

Bank Norwegiankortet

Bank Norwegian Kort är ett mångsidigt kreditkort som både passar för resan och som ett allkort. Utöver en heltäckande reseförsäkring, 0 kronor i årsavgift och 0 kr kontantuttagsavgift har Norwegian även ett förmånligt bonussystem.

Med Norwegiankortet tjänar du CashPoints varje gång du handlar. CashPoints är flygbolagets egna valuta och kan användas till att köpa flygbiljetter till nettobiljettpris, exkl. Skatter och avgifter.

Norwegian ger 0,5 % av köpbeloppet i CashPoints för vanliga köp, 4 % vid köp av LowFare-biljetter, och 10 % vid köp av Flex-biljetter. Nedan har vi gjort några beräkningar på hur mycket CashPoints du kan räkna hem för vanliga utgifter.

Utgifter per månad CashPoints per år
5 000 kr 300 CP
10 000 kr 600 CP
15 000 kr 900 CP
20 000 kr 1 200 CP

En klar fördel med Norwegians CashPoints är att man redan vid låga utgiftsnivåer får tillräckligt mycket bonuspoäng för att boka billiga flygbiljetter via Norwegian Airlines.

Collector Easyliving

Collector Easyliving är ett kreditkort som är unikt i det avseendet att det inte tar något valutapåslag på transaktioner i utlandet. Precis som de flesta kort ingår även en kompletterande reseförsäkring, som för EasyLiving är ovanligt förmånlig.

Eftersom att användningen av EasyLiving inte medför något valutapåslag, passar kortet perfekt för att användas till vardagsinköp och transaktioner under resans gång. EasyLiving är därmed ett perfekt komplement till exempelvis NorwegianKortet som ger dig förmåner vid bokning av resan och som inte tar några uttagsavgifter.

I nedanstående exempel räknar vi på vad man kan räkna att spara in i uteblivna valutapåslagavgifter genom att använda EasyLiving under resan. I exemplet räknar vi med ett alternativt påslag på 2 %, som är ett representativt genomsnitt för andra kreditkort.

Utgifter under resan Uteblivna växlingskostnader
5 000 kr 100 kr
15 000 kr 300 kr
25 000 kr 500 kr

Som tabellen visar kan du spara in flera hundra kronor redan vid lägre utgifter om du använder ett kort utan växlingsavgifter. Ett kort utan valutapåslag är därför en stark rekommendation till den som använder kreditkortet för många köp under resans gång.

Alternativ till resekort – renodlade bonuskort

För att samla till gratis flygresor och få loungetillgång eller conciergeservice är det ett det ett resekreditkort du skall ha. Om du fortfarande vill ha bonuspoäng, men inte nödvändigtvis för flygresor kan du titta på ett kreditkort med bonus eller cashback.

Ett gratis och förmånligt bonuskort

Komplett Bank kreditkort

Upp till 4 % i bonus

Med Komplett kreditkort får du ett väldigt förmånligt bonuskort – helt utan årsavgift eller avgift för kontantuttag. Kortet har inte några exklusiva reseförmåner såsom lounge, fast-track eller concierge service, men ger däremot flera andra förmåner.

Bland annat ges 0,5 % i bonus på vardagsinköp, 1 % i bonus på köp över 20 000 kr och 4 % i bonus på köp hos komplett.se. Med kompletts bonusprogram kan du välja att betala din faktura med bonuspoängen, vilket gör att det är väldigt enkelt att använda.

Vilket resekort passar dig?

För att avgöra vilket kreditkort som är det bästa kortet utomlands, behöver du först reda ut vilken typ av förmåner du är ute efter:

  1. Vad är det viktigaste: bonusprogram eller låga avgifter? Är det viktigaste för dig att minimera kostnader i uttagsavgifter och valutapåslag, eller hoppas du kunna ta del av gratisresor genom bonusprogrammet? Generellt sett är bonusprogrammet mest passande för dem som har höga utgifter varje månad och bokar många flygresor.
  2. Vilket flygbolag föredrar du? Det är enkelt att glömma bort att många resekortkreditkort är skräddarsydda för just ett flygbolag. Flyger du endast med Norwegian är det ingen idé att skaffa ett SAS-resekort. Är flygbonusar inte intressanta överhuvudtaget är ett renodlat bonuskort förmodligen mer intressant.
  3. Vad är det viktigt att försäkringarna täcker? Nästan alla kreditkort inkluderar någon typ av reseförsäkring, men deras villkor skiljer sig åt. Det gäller framförallt vilka typer av skador eller händelser försäkringen täcker för, samt vad de maximala ersättningsbeloppen är. En beståndsdel vi anser vara viktig, som inte alla reseförsäkringar inkluderar, är självriskeliminering för hyrbil.

Vanliga frågor om resekort

❓ Kan man använda vanliga kreditkort som resekort?

Ja, vanliga kreditkort fungerar helt okej som resekreditkort eftersom nästan alla kreditkort innefattar kompletterande reseförsäkringar. Ett resekreditkort har dock bättre villkor, och passar bättre för resande.

💰 Vilket kreditkort ger högst bonus för flygresor?

För vanliga köp ger SAS Eurobonus och SAS Amex mest valuta för pengarna. Dessa kort har däremot väldigt höga årsavgifter, och är endast lönsamma om du gör av med tiotusentals kronor i månade

💳 Finns det ett kreditkort utan både uttagsavgift och valutapåslag?

Idag finns det inget kreditkort med varken uttagsavgift eller valutapåslag. Däremot kan du kombinera två kreditkort: exempelvis Norwegian (ingen uttagsavgift) och EasyLiving (inget valutapåslag).

Alla omdömen

Stefan Duhs
september 15, 2023

Rated 5 out of 5

Forex

Inga valutapåslag och ingen uttagsavgift utanför EU.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför