VISA kort

VISA erbjuder kreditkort, betalkort, bankkort och debetkort och med väldigt bra täckning i hela världen. Med ett utbud som innefattar allt från utpräglade resekort till bonuskort, så är det troligt att du kan hitta ett skräddarsytt kort som passar just dig.

Allt handlar om dina preferenser, de finns inte något som är det “bästa” VISAkortet för alla. Utan du måste utgå från hur mycket du själv spenderar, hur mycket du reser, åker bil och så vidare.

Populära VISA kort

För att hjälpa dig i valet så har vi sammanställt en lista med våra rekommendationer på bra VISA kreditkort.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Marginalen Gold

Marginalen Gold
195 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
100 000 kr
Maxkredit
16,9 %
Årsränta

Marginalen Gold

Årsavgift: 195 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 16,9 %
  • Kostnadsfria köpförsäkringar
  • 0 kr i årsavgift första året
  • Återbäringsprogram
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 25 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Cashback i E-butiker
Exempel: Marginalen Gold har 16,9 % i nominell- och 18,27 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 823 kr och totalkostnad 21 878 kr.

Marginalen Traveller

Marginalen Traveller
395 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
16,9 %
Årsränta

Marginalen Traveller

Årsavgift: 395 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 16,9 %
  • Ger bonus & cashback
  • Rese- & hyrbilsförsäkring
  • Räntefria delbetalningar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 25 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Ca 1 %
Exempel: Marginalen Traveller har 16,9 % i nominell- och 18,27 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 823 kr och totalkostnad 21 878 kr.

VISA eller Mastercard?

I Sverige är utbudet mer begränsat vad gäller VISA kreditkort. De flesta kortutgivare har gått över till Mastercard eftersom det i många fall går att erbjuda bättre villkor.

Enligt oss på Kreditkortguiden finns det för dig som konsument inga betydande skillnader mellan VISA och Mastercard. Vi anser att det som är viktigaste är att du väljer ett kort med fördelar som passar just din livsstil.

Vilket är det bästa VISA-kortet?

Det finns givetvis inget kreditkort som är bäst för alla – utan det är smak och tycke i kombination med personliga förutsättning som gäller.

Däremot sticker detta kort ut från mängden i och med att det är riktigt bra för de flesta:

Bank Norwegian VISA: Det bästa VISA kortet 2023

Norwegian kortet

Ett gratis bonuskort

Bank Norwegians kreditkort är enligt oss det bästa VISA-kortet i generell mening. Anledningen är att det passar bra för dem flesta. Kortet har 0,5 % i bonus på övriga köp, men 4 -10 % hos Norwegian Airlines. Kortet saknar dessutom årsavgift och uttagsavgift medan det inkluderar flera gratis försäkringar.

Så skaffar du ett bra VISA kreditkort

Det finns en mängd olika faktorer att ta hänsyn till när man ska välja ett nytt bankkort. För den oinsatte kan det kännas som en djungel. För att hjälpa dig på traven har vi sammanställt ett par frågor du kan ställa dig själv när du jämför kreditkort:

Är kreditgräns och ränta viktigt?

Till att börja med bör man fundera på hur stor kreditgräns man behöver. De allra flesta VISA korten har en maxkredit på 100 000 kr, men det finns såklart högre gränser också.

Vill man ha större flexibilitet under perioder behövs såklart en högre köpgräns – men då bör man samtidigt kolla lite extra noga på kortets ränta. Är korträntan hög blir det dyrt med en hög utnyttjad kortkredit.

Kommer jag resa mycket med kortet?

När det gäller kreditkort från VISA är det kortutgivaren själv som bestämmer vilka försäkringar som kortet innefattar. Därför skiljer sig korten mycket mot varandra.

Om att resa är det primära syftet med kortet så rekommenderar vi ett så kallat resekort. Det är ett kort som har en generös och heltäckande reseförsäkring – ofta i kombination med förmåner såsom tillgång till flygplatslounger och rabatter på resor.

Är bonus på mataffärer viktigt?

Kanske har du en stor familj, eller älskar att laga god mat. Många spenderar mycket av månadsbudgeten på mataffärer. Svenska butikskedjor som ICA och Coop ger ut sina egna kreditkort, vilka ger mycket bra rabatt på just matinköp.

Är rabatt på bränsle viktigt?

De stora bensinkedjorna i Sverige har alla tagit fram egna kreditkort, antingen själva eller i samarbete med banker. Dessa ger ofta bra drivmedelsrabatt vid tankning, men har sämre reseskydd och bonus på övriga inköp.

När du funderat på ovan frågor så bör du ha lite mer klart för dig inom vilka kategorier olika kreditkort är starka. Värt att nämna är däremot att det finns vissa kort som är bra inom flera kategorier, något som vi går in närmare på nedan.

Intresserad av Mastercard?

Så fungerar ett VISAkort

VISA är till skillnad från vad många tror ingen kortutgivare. Det innebär att de inte erbjuder bankkort direkt till slutkonsumenter, utan står endast för den globala infrastruktur som behövs för att göra säkra betalningar mellan banker och butiker.

Som kortutgivare i VISA:s betalnätverk förbinder man sig till att betala en avgift till VISA för alla transaktioner samt följa deras regler och krav.

Men likt alla andra betal- och kreditkort kan man med ett VISA kort (VISA card på engelska) betala för varor eller tjänster både i fysiska butiker och online, såväl som att göra bankomatuttag i uttagsautomater.

Vad många inte vet är att det finns många andra funktioner på kortet som VISA står för:

VISA köpskydd

Med alla svenska VISA-kort ingår ett köpskydd vid köp online. Skyddet innebär du får pengarna tillbaka om till exempel varan eller tjänsten uteblir, om varan är skadad/defekt, om du blivit utsatt för onlinebedrägeri eller om resebolaget/flygbolaget går i konkurs innan eller under resan.

I första hand ska man kontakta butiken eller företaget där tjänsten eller varan är inköpt. I andra hand kontaktas kortutgivaren där kortköpet reklameras. Det är din banks villkor som gäller, och rätten till ersättning kan begränsas av deras villkor.

Blippa – kontaktlös betalning

VISA har utvecklat en funktion som hjälper dig att betala rekordsnabbt. För att blippa håller man kortet ovanför kortterminalen. Det går att blippa för att genomföra köp under 200 kronor utan PIN-kod.

Genom att koppla kortet till Google Pay, Apple Pay eller Samsung Pay kan man även blippa med telefonen. Det krävs däremot att telefonen stöder NFC och att kortutgivaren tillåter detta.

Verified by VISA (3-D Secure)

Med VISAs säkerhetssystem får man som kund en extra trygghet vid onlineköp. Utöver tillgång till kortuppgifter granskas även alla transaktioner i realtid av ett avancerat system som bedömer bland annat köpmönster, vilken telefon eller dator köp görs ifrån och många andra variabler.

Verified by VISA innebär att vissa transaktioner singlas ut direkt från flödet och ibland kopplas banken in för att manuellt granska transaktionen.

Visa Kreditkort – skyddar mot bedrägeri

Som innehavare av ett VISA kreditkort är man mer säkrad mot bedrägerier. Det beror på att kreditgivaren är ytterst ansvarig för transaktioner genomförs av rätt person.

I och med kreditsystemets uppbyggnad har de upp till en dag på sig att stoppa bedrägliga överföringar. För kontokort, även kallade debitkort, är man som kontoinnehavare själv ansvarig för pengarna och man har därmed ett sämre skydd.

Försäkringar på ett VISAkort

Med ett kreditkort från Visa får du vanligtvis både fler, och mer omfattande kortförsäkringar i jämförelse med vanliga bank- och betalkort.

Däremot är det inte VISA som ansvarar för kort försäkringarna eftersom att de inte är en kortutgivare. Omfattningen och ersättningsnivåerna skiljer sig därför mycket mellan de olika kreditkorten.

Flera kortutgivare – samma försäkringsbolag

Även fast det finns flera olika kortutgivare som ger ut VISA-kort i Sverige, så använder många av dem samma försäkringsbolag. Det innebär att försäkringsvillkoren till viss del är direkt jämförbara mellan olika kreditkort.

Absolut vanligast är ERV (Europäische Reiseversicherung AG) och Moderna försäkringar AB.

Då gäller kortets reseförsäkring

Alla kort har olika krav när för när kortets reseskydd gäller. Dessa är däremot de vanligaste:

  1. Resan måste vara betald till minst 50 – 75 % med kreditkortet.
  2. Det finns minst en underliggande hemförsäkring, eller i vissa fall bilförsäkring, för att försäkringen ska gälla. Ibland täcker kortets försäkring nämligen endast självrisken från din vanliga försäkring.

Vanliga beståndsdelar i en VISA kortförsäkring

För att ge dig en överblick går vi här igenom de vanligaste delarna (försäkringsmoment med försäkringsterminologi) i en typisk försäkring på ett VISA kreditkort. Detta är inte på något sätt en officiell uppdelning, utan är istället vad vi på Kreditkortguiden anser är ett bra sätt att dela upp skyddet på. Med vår uppdelning blir olika kreditkorts skydd direkt jämförbara och överskådliga.

Reseförsäkring

Ger ofta ersättning vid försening av flyg, missat anslutningsflyg, sent anlänt/borttappat bagage. Ersättningen varierar vanligen mellan ett par hundralappar för små försening upp till 4 000 – 6 000 för större problem.

Avbeställningsskydd

Om resan eller evenemanget måste ställas in på grund av dödsfall eller olycka. Försäkrar i regel syftet med resan, t ex brutet ben vid hiking-resa. Ersätter ofta stora belopp för att täcka upp för alla resekostnader, såsom bokade aktiviteter, flygresa och hotell.

Köpförsäkring

Är ett samlingsnamn för alla försäkrings kopplade till köp av varor med ditt kort.

Leveransförsäkring

Täcker för utebliven leverans av varor eller varor som skadas i samband med leverans. I första hand ska varan reklameras till företaget där varan är inköpt, i andra hand så täcker denna försäkring eventuella kostnader. Gäller även för nätbedrägeri och om rese- eller flygbolaget man bokat resa hos går i konkurs.

Garantiförlängning

Innebär att man får förlängd garanti på inköpta varor, ofta vitvaror och hemelektronik. Ofta läggs ytterligare 12 månader på befintliga garanti från tillverkaren.

Självriskeliminering för hyrbil

Självrisken på hyrbilar kan vara allt från 1500 till 20 000 kr eller mer. Detta tillägga täcker hela självrisken på försäkringen som är kopplad till hyrbilen. Gör att man slipper teckna en, ofta väldigt dyr, extra försäkring direkt av biluthyraren.

Prisgaranti

Gäller ofta 90 dagar efter inköpsdatum och ersätter mellanskillnaden om man kan hitta en identisk vara till lägre pris. Gäller oftast för inköp över 1 000 kr till ordinarie pris från svenskregistrerade bolag.

Feltankningsförsäkring

Kallas ibland för tanka-fel-försäkring. Ersätter i första hand självrisk, i andra hand kostnader för sanering och reparation vid skador när man tankar fel bränsle i sitt fordon.

Allriskförsäkring

Gäller i ett antal år för produkter köpta med kreditkortet i fråga. Täcker reparation av skada som uppstår på produkten, alternativt en ersättningsprodukt.

Om företaget VISA

Sedan VISA grundades de tillsammans med Mastercard haft en monopolliknande ställning på marknaden. Faktum är att VISA är licensgivare för ungefär 60 % av alla kort i världen. Efter VISA kommer Mastercard med ca 30 % marknadsandel och på tredjeplats kommer American Express med 8,5 %.

Alla har vi troligtvis själva haft, eller iallafall sett ett VISA. I Sverige finns det många exempel att välja – men ett par extra populära kort är: Norwegian VISAOKQ8 VISA och Marginalen Gold VISA.

VISAs korttyper

  • VISA kreditkort där kortet är kopplat med en kredit hos kortutgivaren. Man kan välja att betala av skulden månadsvis, eller i utbyte mot ränta till kreditgivaren skjuta upp betalningen och istället amortera skulden över tid.
  • VISA betalkort där man månadsvis får en kortfaktura som skall betala i sin helhet. Kortet har då ingen ränta, men ofta årsavgift och aviseringsavgift.
  • VISA kontokort som oftast är kopplat till ett bankkonto utan kredit. Kräver att man på förhand satt in pengar på kontot för att kunna göra betalningar.
  • VISA förbetalda kort som är kort utan anknytning till ett personligt bankkonto eller kredit. Dessa kort kan fungera som “engångskort” på t ex en resa och måste laddas på innan användning.

Vad gör VISA?

I likhet med Mastercard och andra licensgivare står VISA bakom den infrastruktur som behövs för att genomföra kortköp. Det innebär att kortutgivare såsom Nordea Finans Sverige AB, som står bakom kreditkortet Everydaycard, använder VISA:s system. Dessa för att kunna koppla ihop betalningar som görs i butiker med deras kunders bankkonton.

VISA använder ett nätverk som heter VisaNet för att skicka och ta emot data. Systemet ansvarar bland annat för kontroll av saldo hos kundens bank och för att validera betal- och kreditkorts äkthet när ett kortköp görs.

Historia

VISA International Service Association (Visa) grundades 1958 av Bank Of America under namnet Bank AmeriCard. Det dröjde däremot till 1970 innan VISA registrerades, för att sedan officiellt användas som namn 1976.

Själva lanseringen av kortet påbörjades genom att Bank of America i september 1958 gjorde ett slumpmässigt massutskick av ungefär 60 000 kort till invånare i den 250 000 invånare stora staden Fresno i Kalifornien.

Idén var att det stora antalet kortet i omlopp skulle motivera handlare att börja acceptera elektroniska betalkort som betalmedel. Med facit i hand visade det sig att kampanjen blev en succé. Det dröjde nästan 10 år innan idén med betalkort började sprida sig utanför USA:s gränser.

Hur stora är VISA idag?

Om vi istället kollar på vad VISA utvecklats till idag, så har de genom sin dominerande ställning på marknaden imponerande siffror att skryta med:

  • 3,4 miljarder utgivna kort
  • Verksamma i över 200 länder
  • Handlar i fler än 160 valutor
  • Går att använda i 53,9 miljoner butiker
  • Ges ut av över 15 500 banker
  • Genomför fler än 65 000 transaktioner/sekund

Rent ekonomiskt går det ingen nöd på VISA då deras omsättning ökat från 25 till 214 miljarder svenska kronor de senaste 15 åren (växelkurs USD-SEK Juli 2020).

Vad kostar en betalning genom VISA?

Vad gäller avgifter för betalning så är skillnad mellan VISA och Mastercard under 2020 mycket liten. Den estimerade avgiften för en VISA-betalning ligger på mellan 1,43 % och 2,4 %, medan Mastercard ligger på mellan 1,55 % till 2,6 %.

Denna avgiften går däremot inte direkt till inte direkt till VISA eller Mastercard, utan består av flera delar:

Interchange fee

Interchange fee står för majoriteten av transaktionskostnaden och ligger på mellan 1,25% till 2,45%. I praktiken fungerar interchange avgiften att den betalande banken (kortutgivaren) behåller en del av transaktionsbeloppet när en betalning med kort görs. Mottagande bank har därmed mottagit en mindre summa pengar än vad som betalats.

Som kortutgivare måste man förhålla sig till VISA:s regler för interchange avgift, vilket skiljer sig beroende på typ av transaktion. Avgiften är inte förhandlingsbar och gäller för alla VISA kort.

Exempel på företag som kan få interchange fee vid en betalning: SEB Kort Bank AB, Ikano Bank AB.

Assessment fee

Assessment fee är den del som VISA behåller av transaktionen. För gäller 0,14 % för kreditkort, och 0,13% för betalkort.

Exempel på företag som kan få assessment fee vid en betalning: VISA, Mastercard.

Payment processor fee

Payment processor fee är slutligen den del som betalningsförmedlaren, även kallat payment provider, tar av transaktionsbeloppet. Det är en förhandlingsbar avgift där företaget som hanterar betalningen själv bestämmer kostnaden.

Det är sedan upp till varje enskild butik att välja betalningsförmedlare för sina kortbetalningar samt förhandla om avgiften för betalningarna.

Exempel på företag som kan få en payment processor fee vid en betalning: Klarna Bank AB, iZettle AB.

Vanliga frågor

💳 Vad menas med VISA kort?

Det är ett betalkort, kontokort, förbetalt kort eller kreditkort som går att använda i VISAs globala betalsystem. Kortutgivare såsom banker och kreditgivare förbinder sig till att följa VISAs regler, samt betala ungefär 0,14 % av transaktionsbeloppet i avgift för varje korttransaktion till VISA.

💳 Vilka korttyper ger VISA ut?

VISA erbjuder tre olika korttyper. VISA, VISA Electron och VISA Prepaid. Deras “vanliga” kort går under namnet VISA, medan Electron kräver internetanslutning för dragningar. VISA Prepaid säljs ibland som presentkort direkt över disk i butiker med ett förbetalt belopp.

💳 Erbjuder alla kortutgivare VISA kreditkort?

Nej, kortutgivare bestämmer själva vilka kort de ger ut. I Sverige licensieras en stor del av alla kreditkort av Mastercard istället för av VISA. Därför rekommenderar vi att man istället tar hänsyn till kortets villkor och förmåner, istället för att fokusera på vilket betalnätverk kortet tillhör.

💳 Finns det några fördelar med ett VISA kort?

I och med att Visa är det största betalnätverket i världen fungerar kortet i de flesta kortterminalen oavsett vart man åker. Dessutom är kortets avgifter banker emellan noga reglerat, vilket gör att korttransaktioner är billiga jämfört med vissa andra kort.

💳 Finns det några nackdelar med ett VISA kort?

Jämfört med exempelvis American Express är transaktionskostnaden för VISA kort lägre för butiker och försäljare. Eftersom att Amex tar högre transaktionsavgifter kan de också erbjuda bättre bonusförmåner. Det innebär förstås inte att Amex-kort alltid skulle vara bättre än Visakort.

🏦 Vilka kortutgivare ger ut VISA i Sverige?

I Sverige finns det totalt 11 st utgivare av VISA-kort. Dessa är: Nordea, Klarna, Skandia, Forex, Ikano, Marginalen, Entercard, Sparbanken Syd, OKQ8, Volvo Finans och Länsförsäkringar. Utöver dessa finns det en handfull aktörer med banklicens i andra länder, exempelvis Revolut.

Alla omdömen

Olive Dias
september 15, 2023

Rated 5 out of 5

Jag använda mitt kort oftare nu eftersom jag kan blippa med det.

Jag användar mitt Norwegian Visa kort ofta.

i Sverige och ska göra så på resan i London.

Jag ska testa om Jag kan använda det på resa i

London`s Tunnelbanor.

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför