recension cover
Sidan innehåller annonser

Marginalen Gold

 • Kostnadsfria köpförsäkringar
 • 0 kr i årsavgift första året
 • Återbäringsprogram
card

Årsavgift: 195 kr (0 kr år 1)

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 50 dagar

Marginalen Gold

KORTFATTAT

Marginalen Gold passar bäst som ett shoppingkort eftersom det ingår en allriskförsäkring, cashback och smidiga delbetalningsalternativ på allt du handlar.

Med Marginalen Gold Visa får du ett kreditkort som fungerar väldigt bra i vardagen och som ger dig många förmåner. Kortet ger dig möjlighet att lägga över köp på en separat faktura som en räntefri delbetalning. Utöver de smidiga betalningarna får du även flera kostnadsfria försäkringar såsom ett allriskskydd, tanka-fel-försäkring, nyckelförsäkring och självriskeliminering för bilbärgning och vägassistans.

En betydande fördel med detta Marginalen kort är att det även ingår smidiga funktioner såsom räntefria delbetalningar, kostnadsfria överföringar och fakturabetalningar. Om du handlar med kortet genom Handla Smart får du även pengar tillbaka på allt du köper i hundratals svenska E-butiker.

Hur bra är Marginalen Gold?

Bonus & förmåner
Pengar tillbaka via Handla Smart
Bra
Resa & utomlands
Heltäckande reseförsäkring
Utmärkt
Försäkring
Flera försäkringar såsom allrisk ingår
Utmärkt
Avgifter & ränta
0 kr via e-faktura och ingen årsavgift år 1
Bra

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 20 år
Lägsta inkomst 100 000 kr
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 16,9 %
Effektiv ränta 18,27 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 50 dagar
Lägsta månadsbet. 3 %, minst 35 kr
Avgifter
Årskostnad 195 kr (0 kr år 1)
Aviseringsavgift 25 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Korttyp Visa
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om kortet

Innan du ansöker bör du försäkra dig om att du uppfyller kraven för att bli beviljad ett Marginalen Gold. Kraven för att få kortet är att du är minst 20 år gammal, är utan betalningsanmärkningar och har en fast årsinkomst på 120 000 kronor eller mer. Vid beviljad ansökan krävs även Bank-ID för att signera den

Om du uppfyller kraver ansöker du genom att:

 1. Gå in på Marginalen Golds ansökningsformulär
 2. Ange önskad kreditgräns
 3. Ange dina personuppgifter
 4. Ange dina adressuppgifter
 5. Ange dina inkomstuppgifter
 6. Välj om du vill ha några tillval såsom betalskydd och stopservice
 7. Granska och skicka in din ansökan
 8. Efter ansökan beviljats signerar du med Bank-ID. Kortet anländer normalt sett inom 5 bankdagar.

Hur Marginalen Gold fungerar

Marginalen Gold fungerar det som vilket traditionellt kreditkort som helst. Alla köp under en månad samlas på en faktura som skickas hem till dig under nästkommande månad. Då får du välja om du vill betala tillbaka allting, eller delbetala köpen över flera månader. Med Marginalens Guldkort så ingår det även flera smarta extrafunktioner.

Överför pengar & betala fakturor

Med Marginalen Flex har du möjlighet att betala dina räkningar och föra över pengar till bankkonton. Detta ger dig möjlighet att använda kreditkortet även för oförutsedda kostnader och utgifter som kommer som faktura.

Till skillnad från många andra kreditkort tillkommer det inte någon transaktionsavgift för detta (däremot ränta från dag 1). Du kan som maximalt nyttja 50 000 kr, eller det som finns tillgängligt av ditt kreditutrymme för fakturor och överföringar.

Läs mer: Se det bästa kreditkortet

Full koll genom mobilbanken

Genom att ladda ner appen ‘Marginalen Bank’ via App Store eller Google Play kan du få fullständig översikt över ditt kortanvändande. I appen kan du bland annat se ditt kreditsaldo, hålla koll på kontohändelser i realtid, öppna och spärra kortet för internetköp och mycket mer.

Två betalningsfria månader per år

Varje kalenderår kan du som innehavare av ett Marginalen Gold kreditkort aktivera två betalningsfria månader. Kraven är att månaderna inte är sammanhängande, att du haft kortet  i minst sex månader och  inte varit försenad med dina inbetalningar under perioden.

När du använder en betalningsfri månad läggs ränta och eventuella avgifter över på nästa faktura, och du behöver inte göra någon inbetalning under den månaden. För att utnyttja en betalningsfri månad kontaktar man Marginalen via appen eller telefon.

Fördelar

 • Upp till 50 räntefria dagar på dina köp
 • Heltäckande reseförsäkring med självriskeliminering för hyrbil
 • Flera kostnadsfria köpförsäkringar när du handlar med kortet
 • Möjlighet att delbetala inköp räntefritt
 • Pengar tillbaka på inköp via Handla Smart
 • Ingen årsavgift första året du har kortet
 • Betalningsfria månader varje år

Nackdelar

 • Inget bonussystem via Marginalen Bank
 • Årsavgift tillkommer efter första året

Kredit & avgifter

Marginalen Golds kreditgräns på 15 000 – 100 000 kr sticker inte ut på något sätt mot andra kort. Likt förfarandet hos andra aktörer beviljas den högst kreditgränsen möjligt om ditt önskemål på gräns av någon anledning inte kan godkännas.

Under det första året så betalar du ingen årsavgift för Marginalen Gold och därefter tillkommer det en årskostnad på 195 kronor. Utöver årsavgiften tillkommer det en fakturaavgift på 25 kr per månad, vilket blir 0 kr om man betalar via e-faktura.

För alla köp som görs med kortet ingår det upp till 50 dagars räntefri kredit. Vill du istället delbetala köpen behöver du betala minst 3 % av skulden i månaden (dock minst 150 kr) till räntan 16,9 %. För en kredit på 20 000 kr blir den effektiva räntan 18,27 %*.

* Den effektiva räntan är beräknad för en kredit på 20 000 kronor exklusive årsavgift som betalas via e-faktura. I exemplet används det inte några räntefria dagar, och krediten betalas tillbaka som ett annuitetslån under 12 månader. Månadskostnaden blir 1 823 kr, och totalt att betala blir 21 878 kr.

Räntefria delbetalningar på enskilda köp

Med ditt Marginalen Gold har du möjlighet att lägga över upp till tre köp samtidigt som enskilda räntefria avbetalningar. För att lägga upp ett köp som en delbetalning behöver du inom 40 dagar från inköpsdatumet lägga upp delbetalning via internet- eller mobilbanken.

De räntefria betalningarna gäller för köp inom 5 000 – 30 000 kr (som ryms inom din kreditgräns), med en återbetalningstid på 6 – 36 månader. Du kan närsomhelst förtidslösa, eller göra extra inbetalningar på delbetalningen utan extra avgifter.

Viktigt att nämna är att delbetalningen inte är en gratis avbetalning i och med att det tillkommer en månadsavgift. Månadsavgiften är 39 kr för belopp inom 5 000 – 10 000 kr, 75 kr för belopp inom 10 001 – 20 000 kronor och 95 kr för belopp inom 20 001 – 30 000 kr. I nedanstående exempel kan du se vad den effektiva räntan blir för några olika belopp och återbetalningstider.

Kreditbelopp 5 000 kr 15 000 kr 25 000 kr
Månadsavgift 39 kr 75 kr 95 kr
Uppläggningsavgift 0 kr 0 kr 0 kr
Effektiv ränta 6 mån 17,08 % 10,71 % 8,06 %
Effektiv ränta 12 mån 18,21 % 11,46 % 8,64 %
Effektiv ränta 24 mån 18,45 % 11,71 % 8,87 %

Som tabellen visar så är den effektiva räntan hög för mindre delbetalningar. Du bör därför endast använda den räntefria delbetalningen för större inköp om syftet är att minska kreditkostnaden. Att betala av skulden så fort som möjligt minskar alltid totalkostnaden.

Bonus

Marginalen saknar bonusprogram för sina kort. Däremot kan du ansluta ditt Marginalen kort till Handla Smart och få pengar tillbaka (cashback) när du handlar. Handla Smart är ett unikt tillägg för Marginalens kreditkort. Om butiken du handlar hos har någon aktuell kampanj kan du även kombinera ditt Handla Smart-erbjudande med den aktuella kampanjen. Ett urval av ställen där du kan få pengar tillbaka på är:

 • 2 % hos MatHem
 • 9 % hos BubbleRoom
 • 4 % hos GymGrossisten
 • 7 % hos apoteket och Apotek Hjärtat
 • 8 % hos Hotels.com

För att gå med i Handla Smart följer du dessa steg:

 1. Ladda ner appen till iPhone eller Android
 2. Anslut det kontonummer som är anslutet till ditt Marginalen Gold. Observera är kontonummer och inte kortnummer som anges
 3. Börja handla i de över 300 butiker som är anslutna till programmet

Ett annat kreditkort som ger liknande rabatter är Ikano kort. Ikano ger kortet återbäring på alla köp som du gör inom en utvald bransch varje månad.

Så mycket återbäring kan du få med kortet

I tabellen nedanför har vi räknat på hur mycket återbäring du kan få per år genom att nyttja Handla Smart. Vi har räknat med en restriktivt låg återbäring på 5 %, som uppskattningsvis ligger under medel för de butiker som finns via Handla Smart.

Spenderat genom Handla Smart per månad Återbäring per år
325 kr 195 kr (kortets årsavgift)
1 000 kr 600 kr
3 000 kr 1 800 kr

Precis som tabellen visar så kan relativt låga belopp spenderade i appen fortfarande ge en väsentlig summa återbäring varje år. Handlar du endast för 325 kronor per månad så får du tillbaka lika mycket återbäring som kortets årsavgift.

Alternativt val: Lite dyrare, lite bättre

Marginalen Traveller

Poäng på allt du handlar

Marginalen Traveller är Marginalen Banks mer exklusiva kreditkort. Kortet har många av de förmåner som Marginalen Gold inkluderar såsom självriskeliminering för hyrbil, Handla Smart och räntefria delbetalningar på räntefria kort. Utöver dessa förmåner ingår även bonusprogram som ger dig poäng på allt du köper. Bonusen är värd på ca 1 % av inhandlat belopp och går att använda för att boka resor, hyrbil, hotell och upplevelser. Marginalen Traveller har dessutom en förmånligare reseförsäkring.

Försäkring

Marginalen Gold erbjuder inte bara en reseförsäkring (vilket de flesta kreditkort gör), utan det ingår det även flera kostnadsfria köpförsäkringar.

3 års allrisk för hemelektronik & hushållsmaskiner

Köper du hemelektronik (dock ej smartphone, surfplatta, persondator, mp3-spelare eller kamera) eller hushållsmaskiner med pris över 1 000 kronor och betalar minst 75 % av kostnaden med ditt Marginalen Gold ingår det 3 års allriskförsäkring från inköpsdagen. Vid förlust av varan eller plötslig oförutsedd yttre skada ersätter försäkringen inköpskostnaden upp till 20 000 kronor. För varor som är äldre än 24 månader tillkommer dock ett åldersavdrag på 20 %.

För att försäkringen skall gälla skall varan vara köpt för personligt bruk i bostaden eller på landstället, och köpt i Sverige alternativt ett nordiskt registrerade företag på internet.

90 dagars allrisk på övriga produkter

För övriga produkter gäller det en 90 dagars allriskförsäkring från inköpsdatumet utan extra kostnad om varans värde är minst 1 000 kronor, och du betalar mer än 75 % av dess pris med ditt Marginalen Gold. Försäkringen ersätter maximalt 20 000 kr per produkt, 200 000 kr per inköp (om du köpt flera varor samtidigt) eller maximalt 400 000 kronor per försäkrad och år.

Förlust av bil- eller hemnyckel

Skulle du råka tappa bort din bil- eller fordonsnyckel genom stöld, rån, överfall, plötslig yttre händelse eller genom att du råkar låsa in dem i bilen eller bostaden så täcks du av Marginalen Golds nyckelförlustförsäkring. Försäkringen förmedlar kontakt till närmaste låssmed och ersätter för kostnader såsom tillverkning av en ny nyckel, omkodning av nycklar och låsbyte. Försäkringen ersätter som maximalt 3 000 kr per skada och kreditkort.

Feltankningsförsäkring

Varje gång du tankar minst 20 liter bränsle, alternativt 5 kg gas och betalar med ditt Marginalen Gold ingår det en 60 dagars feltankningsförsäkring. Försäkringen gäller för din personbil, MC eller förmånsbil via anställning som är tillåten att använda privat.

Om du skulle råka tanka fel bränsle ersätter försäkringen upp till 3 000 kronor och täcker för sanering av bränsletank, bränslesystem, samt byte av bränslefilter.

Självriskeliminering för bilbärgning och bilassistans

Tankar du 20 liter bränsle, alternativt 5 kg gas till din privata personbil (eller privatleasade bil) och betalar med Gold Card från Marginalen så ingår det en självriskeliminering för bilbärgning och bilassistans. Försäkringen täcker för oförutsedda driftstopp på grund av t.ex. maskintekniska fel, elektriska fel, brand, stöld eller trafikolyckor.

För att försäkringen skall gälla behöver bilen vara hel- eller halvförsäkrad, och skyddet betalar självrisken upp till 2 000 kr.

Tilläggsförsäkringar för Marginalen Gold

För dig som vill teckna ytterligare försäkringar till ditt Gold-kort så har du möjlighet att välja två olika tilläggsskydd.

Betalskydd

Ersätter dig 7 % av din nyttjade kredit vid ofrivillig arbetslöshet eller sjukskrivning som varat i längre än 30 dagar. Skulle du gå bort, alternativt vara sjukskriven eller arbetslös mer än 6 månader så löses hela din skuld. Kostnaden för försäkringen är 0,8 % av utestående skuld per månad. Har du 30 000 kronor i skuld på kortet blir månadspremien alltså 240 kr den månaden.

StopService

Ger dig möjlighet att registrera hela familjens kort, id-handlingar och mobiltelefoner. Vid skador såsom id-kapningar och stöld har du möjlighet att spärra dina handlingar. Stopservice har öppet dygnet runt, året om och tjänsten kostar 369 kr per år.

Reseförmåner

Betalar du 75 % eller mer av dina resekostnader med ditt Marginalen Gold kreditkort så ingår en kostnadsfri reseförsäkring utan självrisk via försäkringsbolaget ERV. Försäkringen gäller för kortinnehavaren, dess partner och registrerade barn till dem båda som är under 23 år gamla och bor på samma adress som föräldern. De resor som försäkringen täcker skall utgå ifrån Norden, inte vara i tjänst och skyddet gäller som längst i 60 dagar i sträck.

Marginalen Golds reseförsäkring kan anses vara väldigt förmånligt, eftersom den både har generösa ersättningsnivåer och täcker för många olika skador. Exempelvis ingår det en självriskeliminering för hyrbil och ett resestartskydd, vilket väldigt få andra kreditkort erbjuder. Den störst nackdelen med skyddet är att det inte ingår någon olycksfallsförsäkring under resan för t.ex. dödsfall och medicinsk invaliditet.

Exakt vilka händelser som är försäkrade, och de maximala ersättningsbeloppen kan du hitta tabellen:

Försäkringsmoment Max ersättning / person Max ersättning / kreditkort
Avbeställningsskydd 20 000 kr 60 000 kr
Resestartsskydd 2 000 kr 6 000 kr
Försenat färdmedel 4h (avresa) 600 kr 2 500 kr
Försenat färdmedel 8h (avresa) 1 200 kr (ytterligare) 4 000 kr (ytterligare)
Försenat färdmedel 24h (avresa, mot kvitto) 3 000 kr (ytterligare) 6 000 kr (ytterligare)
Bagageförsening 4h (merkostnader, mot kvitto) 1 500 kr 3 000 kr
Bagageförsening 24h (merkostnader, mot kvitto) 3 000 kr (ytterligare) 6 000 kr (ytterligare)
Självriskskydd för hem- och bilförsäkring - 10 000 kr
Självriskeliminering hyrbil - 10 000 kr
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Avgifter vid handel utomlands

För handel med Marginalen Gold i utlandet tillkommer ett valutapåslag på 1,65 %, samt en uttagsavgift på 3 % av uttaget belopp (dock minst 35 kr). Avgifterna ligger runt genomsnittet för de flesta kreditkorten. Vi rekommenderar däremot att du ändå använder ett annat kort under resans gång. Ett kreditkort utan valutapåslag som är ett bra alternativ är Santander Mitt Kort Plus.

Övrigt

Säker handel på internet

Marginalen Gold är anslutet till Verified by Visa, vilket motverkar bedrägerier och osäkra betalningar online. När du handlar på internet med kortet kommer du därför få verifiera dig via Bank-ID, alternativt via en engångskod som skickas till dig med SMS till mobilen.

Gimi-kortet för barn ingår kostnadsfritt

Med Marginalen Gold ingår Gimi Master i ett års tid utan bindningstid (ordinarie pris 469 kr). Gimi är ett företag som erbjuder en app som hjälper barn och ungdomar att hantera pengar i en värld där kontanter blir alltmer ovanligt. I appen kan du som förälder schemalägga veckopeng, uppmuntra till hemmasysslor samt låta barnen spendera och lägga undan pengar.

Vanliga frågor

❌ Hur spärrar man Marginalen Gold?

Det enklaste sättet att spärra kortet är genom att ringa deras spärrservice på 0771-717 710 (öppet dygnet runt, året om).

För att få ett nytt kort kan du antingen chatta med Marginalen genom inloggat läge, eller ringa deras kundtjänst på samma telefonnummer som ovan.

💳 Går det att få ett extrakort till en familjemedlem?

Ja, det går att skaffa ett extrakort till en familjemedlem, och det kostar 50 kr per år. Extrakortsinnehavaren använder då samma kredit som huvudkortinnehavaren.

💰 Finns det någon uttagsgräns för kontanter?

Ja, beloppsgränsen för uttag i Sverige och utomlands är 10 000 kr per dag (dock max 2 uttag/dag), alternativt 25 000 kr per vecka.

Om Marginalen Bank

Marginalen grundades i början av 90-talet och har därefter växt stadigt under många år. Under 2010 så köpte Marginalen upp Citibanks svenska konsumentbankverksamhet och i samband med det grundades Marginalen Bank. Idag har Marginalen Bank cirka 300 anställda i Sverige som hjälper deras ca 300 000 kunder.

Marginalen Bank är kända för att ha en stark närvaro inom privatlån, men har även andra tjänster såsom kreditkort, bolån, omstartslån, och sparkonton. Banken är i och med sin ISO-certifiering även att klassas som miljövänlig. Har du några banktjänster såsom ett kreditkort hos Marginalen Bank kan du vara säker på att dina ärenden hanteras av kompetenta medarbetare med erfarenhet och kunskap av finanstjänster.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Marginalen Bank Bankaktiebolag (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516406-0807

Adress: Adolf Fredriks Kyrkogata 8, 111 37, Stockholm

Telefon: 0771-717 710

E-post: Chatta via hemsidan eller appen

Finansinspektionen: Marginalen Bank Bankaktiebolag (fi.se)

Kortvillkor: Marginalen Gold kortvilkor

Öppettider

Måndag: 08:00 – 20:00

Tisdag: 08:00 – 20:00

Onsdag: 08:00 – 20:00

Torsdag: 08:00 – 20:00

Fredag: 08:00 – 20:00

Lördag: 09:00 – 17:00

Söndag: 09:00 – 17:00

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför