recension cover
Sidan innehåller annonser

Ikano kort

 • 1 % rabatt på bensin
 • Unika branschrabatter
 • Helt utan årsavgift
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 60 000 kr

Räntefritt: 56 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Ikano kort

KORTFATTAT

Ikano kort passar bra som antingen bensinkort alternativt shoppingkort för att nyttja den månatliga branschrabatten.

Med Ikanokortet får du alltid 1 % rabatt när du handlar på en bensinstation. Det gäller drivmedel såväl som eventuella köp i deras butik. Därtill får du även en unik branschrabatt varje månad som vanligtvis ligger mellan 5 – 20 % rabatt till ett värde på 6 000 kr per år.

Kortet är också gratis på så vis att det saknar årsavgift, vilket är en stor fördel. Däremot tillkommer det en aviseringsavgift på 25 kr/månad när du använt kortet, vilket motsvarar en årsavgift på 300 kr per år vid regelbunden användning.

Hur bra är Ikano kreditkort?

Bonus & förmåner
Bransch- och bensinrabatt
Utmärkt
Resa & utomlands
Reseförsäkring och låg avgifter
Bra
Försäkring
Inga extra försäkringar ingår
Mediokert
Avgifter & ränta
Saknar årsavgift, men har aviavgift
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 100 000 kr
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 14,55 %
Effektiv ränta 18,61 %
Max kreditgräns 60 000 kr
Räntefria dagar 56 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 25 kr
Valutapåslag 1,5 %
Uttagsavgift 2 %, minst 30 kr
Korttyp Visa
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Ikano Visa

För att bli beviljad ett Ikanokort behöver du minst 100 000 kronor i årsinkomst (innan skatt), vara över 18 år gammal och sakna betalningsanmärkningar.

Uppfyller du kraven följer du nedanstående steg för att ansöka om kortet: 

 1. Gå till Ikano korts ansökningsformulär
 2. Välj önskad kreditgräns (upp till 60 000 kr)
 3. Ange personnummer, namn, telefonnummer och e-postadress
 4. Godkänn villkoren och skicka in ansökan.

Så fungerar Ikanokortet

När du handlar med ditt Ikano Visa kreditkort så sammanställs alla dina köp du gör under en månad på en faktura. Denna skickas hem till dig månaden efter inköpen har gjorts. Precis som för många andra kreditkort får du sedan välja om du vill delbetala dina köp, eller nollställa fakturan och betala allting med en gång. Utöver denna, numera självklara funktion, så ingår det även flera smarta digitala tjänster med kreditkortet.

Betala räkningar via Betalo

Genom att ladda ner appen Betalo och ansluta ditt Ikanokort har du möjlighet att betala räkningar och fakturor med ditt kreditkort. När du använder tjänsten tillkommer det en avgift på 1,9 % av beloppet och köpet hamnar sedan på din Ikanofaktura.

I och med den tämligen höga avgiften avråder vi från att kontinuerligt använda denna funktion. Däremot kan det fungera som en livboj om det dyker upp en oförutsedd faktura någon månad.

Ta emot räkningar via Kivra

För att spara på miljön har du möjlighet att ta emot dina Ikano-fakturor genom den digitala brevlådan Kivra. På så sätt behöver du inte vara rädd att du tappar bort någon faktura. Tyvärr tillkommer det fortfarande en administrationsavgift, även om du betalar via Kivra.

Kontroll på ditt kort i Skipp

Genom Ikano Banks app för kreditkort, ‘Skipp’, kan du få full överblick över ditt kortanvändande. Utöver ditt Ikanokort kan du även koppla in dina andra kreditkort från Ikano, såsom t.ex. Preem Privatkort (Mastercard) och Volkswagenkortet (Visa).

Fördelar

 • 0 kr årsavgift för kreditkortet
 • Branschrabatt varje månad upp till 20 %
 • 1 % rabatt på drivmedel & köp vid bensinstationer
 • Kostnadsfri reseförsäkring ingår
 • Upp till 56 dagar utan ränta på dina inköp

Nackdelar

 • Administrationsavgift på 25 kr/mån som ej kan tas bort
 • Maximalt 60 000 kronor i kredit
Föredrar du VISA?

Kredit & avgifter

Ikano Visa kreditkort har en kreditgräns mellan 1 000 – 60 000 kronor. Gränsen kan anses vara relativt låg, eftersom de flesta kreditkort har en högsta kreditgräns på åtminstone 100 000 kronor.

Årskostnaden för kreditkortet är på 0 kronor, men det tillkommer däremot en obligatorisk aviseringavgift på 25 kronor i månaden (även vid digital faktura). Detta innebär att om du använder kreditkortet varje månad blir det totalt 300 kronor per år, vilket kan liknas vid en årsavgift.

Om du delbetalar dina inköp med Ikanokortet får du upp till 56 räntefria dagar innan du betalar en ränta på 14,55 %. Vid en skuld på 20 000 kronor blir den effektiva räntan 18,61 %*.

Vid delbetalning av din kortfaktura är den minsta betalningen 5 % av nyttjad skuld (dock lägst 100 kr per betalning).

* Den effektiva räntan är kalkylerad på en kredit på 20 000 kronor som betalas tillbaka under 12 månaders tid som ett annuitetslån, utan några räntefria dagar med en kreditränta på 14,55 % och en administrationsavgift på 25 kronor per månad. Månadsbetalningen blir 1 826 kr, och totalt att betala blir 21 911 kr.

Bonus

Med Ikanos Visa kreditkort ingår det inte något bonussystem. Istället ingår det flera exklusiva rabatter, vilka kan på sätt och vis kan likställas med ett bonussystem.

1 % rabatt på bensinstationer

Varje gång du betalar med ditt Ikano kort på en bensinstation får du automatiskt 1 % rabatt på allt du köper. Prisreduktionen dras automatiskt av från din faktura efter att du handlat. Ikano Bank härleder nämligen automatiskt vilken bransch som företaget du gör köpet ifrån tillhör. Härledningen görs genom att företaget körs genom VISA:s branschregister.

Rabatten gäller både för obemannade och bemannade stationer, för drivmedel samt för köp i butiken. Vi anser att förmånen är exceptionellt bra, eftersom många bensinkort endast ger rabatt vid bemannade stationer och exkluderar köp som görs inne i butiken. Med ett bensinpris på 15 kr per liter så motsvarar rabatten en drivmedelsrabatt på 15 öre litern, vilket kan jämföras med det man får för de flesta tankkorten.

Rabatten går tyvärr inte att kombinera med andra erbjudanden såsom drivmedelsrabatt via bensinstationernas lojalitetsprogram.

Rabatt på ny bransch varje månad med Ikano Kort

Med ditt Ikanokort får du varje månad ett rabatterbjudande som gäller för alla köp du genomför med kortet på en utvald bransch. I likhet med rabatten på bensinstationer så känner Ikano av var du handlar och lägger därefter till rabatten.

Nedan hittar du de rabatter som gäller för år 2021:

Månad Rabatt Bransch för rabatten
Januari 10 % Sportbutiker
Februari 20 % Bokhandlare
Mars 10 % Smyckes- och klockbutiker
April 10 % Sportbutiker
Maj 10 % Florister
Juni 10 % Optiker
Juli 5 % Bygghandlare
Augusti 5 % Inredningsbutiker
September 20 % Bokhandlare
Oktober 5 % Elektronikbutiker
November 10 % Florister
December 10 % Leksaksbutiker
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Rabatten gäller både i Sverige och utomlands, och kan kombineras med rabatter och erbjudanden som du får via butiken. Du kan som maximalt få 500 kronor i rabatt per månad, vilket blir maximalt 6 000 kronor per år.

Alternativt val: Ett toppenbra matkort

Coop Mer Mastercard

Bonus på allt du köper

Med Coop Mer Mastercard får du 0,5 % i bonus på allt du köper, istället för att få rabatter hos utvalda branscher som hos Ikano kort. Beroende på hur mycket du handlar för kan du även få upp till 5,5 % i bonus på det du köper hos Coop:s mataffärer. Precis som Ikanokortet har Coop Mer kreditkort inte någon årsavgift, och dessutom ingår det även fler köpförsäkringar med kreditkortet.

Försäkring

Med Ikanos kreditkort så ingår det endast en reseförsäkring utan extra kostnad. Om du vill kan du dock lägga till deras inkomstförsäkring, mot en extra kostnad på din månadsfaktura.

Ikanos Betalskydd

För att skyddas mot ofrivillig arbetslöshet och sjukdom kan du teckna Ikanos Betalskydd via försäkringsbolaget AXA till ditt Ikano kreditkort. Försäkringen kan hjälpa till med den skuld du har på kreditkortet vid heltidssjukskrivning på grund av olyckor och sjukdomar, arbetslöshet och dödsfall. Kostnaden för försäkringen är 0,75 % av din skuld per månad. Har du en innestående skuld på 25 000 kronor med kreditkortet blir månadskostnaden alltså 187,50 kronor.

Reseförmåner

Genom att betala minst 75 % av din totala resekostnad aktiveras automatiskt en kostnadsfri reseförsäkring som saknar självrisk när den används. Utöver innehavaren till kortet så täcks även dess partner, samt deras barn under 23 år som är folkbokförda på samma adress.
För att försäkringen skall gälla skall resekostnaden per person minst vara 1 000 kronor, och den gäller som absolut längst i 60 dagar i rad.
I relation till reseförsäkringar hos andra kreditkort så värderar vi försäkringsvillkoren till något under medel. Den täcker nämligen inte för exempelvis dödsfall och medicinsk invaliditet. Exakt vilka händelser som är försäkrade, samt deras ersättningsbelopp hittar du nedan:

Skada / händelse Max ersättning / försäkrad x ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 kr 45 000 kr
Försenat färdmedel 4h 500 kr 2 000 kr
Försenat färdmedel 8h Ytterligare 500 kr Ytterligare 2 000 kr
Försenat bagage 6h 1 000 kr 3 000 kr
Försenat bagage 48h 2 000 kr 6 000 kr
Självriskskydd hemförsäkring - 10 000 kr
Självriskskydd bilförsäkring - 10 000 kr
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Kostnader för utlandsköp

Om du använder Ikano Banks kort för att ta ut pengar utomlands tillkommer det en uttagsavgift på 2 % av uttaget belopp, dock på minst 35 kronor. För transaktioner i utländsk valuta tillkommer det även en valutaväxlingsavgift på 1,5 %. Avgifterna är i jämförelse med andra kreditkort något under genomsnittet, men fortfarande inte tillräckligt låga för att kortet kan rekommenderas för användande i utlandet.

För kontantuttag rekommenderar vi istället t.ex. ICA Bankkort Plus, som har 0 kronor i uttagsavgift.

Letar du istället efter ett kort som inte medför något valutapåslag rekommenderar vi Revolut Premium, som har obegränsade valutaköp utan avgift till interbankräntan. Revolut Premium är däremot ett debetkort, och inte ett kreditkort.

Övrigt

Rabatt på StopService

StopService är en tjänst som hjälper dig med rådgivning och olika tjänster om du skulle råka ut för en ID-kapning, alternativt blir bestulen på några värdehandlingar. I deras tjänst ingår ID-skydd, nyckelservice, spärrtjänst, nödkontanter och registrering av objekt för hela familjen.

Genom att registrera ditt Ikano kort på dina sidor på stopservice.se får du ett reducerat pris på 297 kronor per år (ordinarie pris 369 kr/år) på StopService.

Vanliga frågor

💳 Kan man ansöka om höjd kreditgräns?

Ja, det går bra att ansöka om höjd kreditgräns efter att du haft kortet ett tag. Det gör du via en blankett som du finner på Mina sidor för ditt kreditkort. Du kan även ringa in till Ikano och få hjälp via telefon.

💳 Går det att ansöka om Ikano kort med en medsökande?

Ja, det går bra att söka två personer till kreditkortet. Genom att använda en medsökande blir ni båda solidariskt betalningsansvariga och ökar därmed era chanser att bli beviljade en högre kortkredit.

➕ Går det att beställa ett extrakort?

Nej, det går inte att beställa ett extrakort. Däremot kan du lägga till ett kreditkort genom att lägga till en medkontohavare (medsökande) till bankkortet

❌ Hur spärrar man kortet?

För att spärra ditt Ikano kort ringer du deras spärrtjänst på numret 0476-88 000. Numret är tillgängligt dygnet runt året om.

Om Ikano

Ikano Bank är IKEA-gruppens egna bank, som år 1995 grundades av Ingvar Kamprad. Under 2019 så omsatte Ikano bank över 6 miljarder kronor och hade över 1 000 personer anställda i medeltal. Företaget erbjuder tjänster till både företag och privatpersoner, och erbjuder utöver kreditkort både bolån, privatlån, delbetalningar, fakturaköp och sparkonton.

Inom kreditkort är Ikano Bank kända för att samarbeta med flera andra kända varumärken såsom Volkswagen, Audi, Lindex, Shell och Preem. På grund av deras breda portfölj av kreditkort kan du vara säker på att du som kund får förmånliga erbjudanden och förmåner på de kort du har hos dem.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 29 oktober, 2021

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Ikano Bank AB (publ) (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516406-0922

Adress: Hyllie Boulevard 27, 215 32, Malmö

Telefon: 0476-88 000

E-post: Chatta via Facebook Messenger

Finansinspektionen: Ikano Bank AB (publ) (fi.se)

Kortvillkor: Ikano Kort villkor

Öppettider

Måndag: 09:00 – 17:00

Tisdag: 09:00 – 17:00

Onsdag: 09:00 – 17:00

Torsdag: 09:00 – 17:00

Fredag: 09:00 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför