Kreditkort utan årsavgift

Allt du vill veta om gratis kreditkort

Med kreditkort utan årsavgift kan du nyttja förmåner såsom avbetalningar, bonusar och försäkringar – helt gratis. I denna artikel vi igenom vad som kan vara viktigt att tänka på när du utvärderar gratis kreditkort, dvs. kreditkort utan avgift.

De bästa kreditkorten utan avgift 2023

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
 • Ingen års- eller uttagsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
 • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
 • Ingen årsavgift
 • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard
0 kr
Årsavgift
50 000 kr
Maxkredit
21,40 %
Årsränta

Komplett Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Årsränta: 21,40 %
 • Hög bonus på alla inköp
 • Ingen fast avgift
 • Bra kortförsäkring
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 35 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 4 %
Exempel: Komplett Mastercard har 21,40 % i nominell- och 22,42 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 857 kr och totalkostnad 22 278 kr.

Vad innebär gratis bankkort eller kreditkort?

När ett kreditkort eller bankkort är gratis innebär det att kortet inte har någon årsavgift. Årsavgiften för ett kreditkort betalas årsvis eller månadsvis, och är kostnaden eller medlemsavgiften för att använda kortet. Utan denna avgift är kortet alltså kostnadsfritt.

Fördelar med kreditkort utan årsavgift

Trots att kreditkort utan avgift är gratis att teckna ingår det ändå en lång rad förmåner. Därför är det vanligt att teckna ett kreditkort utan årsavgift endast för att ta del av de fördelar som ingår, utöver att använda det som ett vanligt kreditkort.

Ekonomisk överblick & säkra köp

Med ett kostnadsfritt kreditkort får du tillgång till en säker betallösning, samtidigt som du har möjlighet att samla alla dina inköp på en faktura. Något som ger dig en god överblick på din ekonomi och dina utgifter.

Buffert, delbetalning & räntefria dagar

Ett kreditkort utan avgift kan du skjuta fram betalningar – utan att det kostar något. Detta till följd av att de flesta kortutgivare har minst 45 räntefria dagar innan betalning. Du kan alltså dela upp stora eller oförutsedda utgifter kostnadsfritt på ca två månader.

Utöver de räntefria dagarna kan du precis som med ett vanligt kreditkort låna pengar på kredit, och delbetala större utgifter. Detta ger dig trygghet i din ekonomi, och du blir inte blir lika exponerad mot oförutsedda avgifter såsom läkarbesök, sjukdom, skador eller om något går sönder

Rabatter & erbjudanden

Många kreditkortsutgivare ger tillgång till exklusiva erbjudanden och rabatter när du handlar med kortet. Till exempel får du hos Re:member flex rabatt i hundratals e-butiker och webbshoppar, medans Norwegian, Komplett och OKQ8 ger bonus och exklusiva erbjudanden när du handlar i hos dem.

Försäkringar för bla. resor & shopping

Nästan alla gratis kreditkort erbjuder en reseförsäkring. Försäkringen gäller när en viss del av resan betalats med kreditkortet, ofta minst 50 %.

I skyddet ingår normalt avbeställningsskydd, ersättning för försenat bagage, ersättning för färdmedel vid förseningar, samt olycksfall- och dödsfallsförsäkringar. Denna försäkring är däremot inte heltäckande, utan bör ses som ett komplement till hemförsäkringens reseskydd.

Utöver reseförsäkringen erbjuder även vissa kreditkort en allrisk-, förlängd garanti-, leverans- samt tanka-fel-försäkring.

Bonus och cashback

Eftersom att nästan alla gratis kreditkort ger ut någon sorts bonus eller cashback finns det möjlighet att göra kreditkortet till en plusaffär. Bonusnivån ligger i regel runt 0,5 % av inköpsbeloppet.

Det innebär kort och gott att du får 50 kronor i bonus när du spenderat 10 000 kr med kortet. Bonusen kan däremot vara ännu högre om du använder det hos kortutgivaren. Exempelvis ger Bank Norwegiankortet upp till 10 % bonus vid köp hos Norwegian Airlines.

Vill du få bonus på inköp?

Kostnader som kan tillkomma för bankkort utan avgift

Även fast du inte betalar en fast avgift för kortet varje år är det viktigt att anmärka på att det ibland tillkommer kostnader vid användning av gratis kreditkort.

Kortet är alltså inte helt och hållet avgiftsfritt, beroende på hur du använder det. Kostnaderna skiljer sig från kort till kort, men de är bra att känna till för att undvika oförutsedda utgifter. Exempel på dessa kostnader är;

Räntekostnad och förseningsavgifter

För alla kreditkort utgår en kreditränta om inte kortfakturan betalas inom de räntefria dagarna. Räntan på kreditkort ligger ofta mellan 12 och 18 % årligen. Utöver krediträntan tillkommer även förseningsavgifter och dröjsmålsränta om fakturan inte betalas inom förfallodatumet.

Planerar du att delbetala större krediter med kortet kan därmed ett kreditkort med låg ränta vara att föredra.

Aviavgift eller faktureringsavgift

Många kreditkort tar ut en administrativ aviavgift för faktureringskostnader. Avgiften skiljer sig mellan olika kortutgivare, men ligger ofta mellan 15 och 49 kronor för pappersfaktura. Hos de flesta kortutgivare har du däremot möjligheten att betala via e-faktura, utan aviseringsavgift.

Uttagsavgift för kontantuttag

Uttagsavgift är en kostnad som banker och kortutgivare tar för kontantuttag i Sverige och i utlandet. Avgiften är normalt mellan 2 – 4 %, med en lägsta avgift på mellan 25 – 49 kr.

Det finns däremot kortutgivare som inte har någon uttagsavgift överhuvudtaget, som till exempel Komplett Kreditkort, Everydaycard och Bank Norwegian kortet.

Valutapåslag vid handel utomlands

Om du använder ditt kreditkort för att köpa varor eller tjänster utomlands tillkommer det i regel en kostnad för valutapåslag. Kostnaden ligger vanligtvis mellan 1 och 2 % av köpbeloppet, och tas ut av bankerna som en administrationskostnad för att växla mellan valutor.

Exempel på gratis kreditkort utan avgift

 • Bank Norwegiankortet: Ger alltid 0,5 % bonus men 4 – 10 % hos Norwegian. Kortet har en reseförsäkring, och det saknar såväl uttagsavgift och aviavgift.
 • Komplett Kreditkort: Ger mellan 0,5 – 4 % i cashback på alla inköp. Kortet har dessutom en förmånlig reseförsäkring, samt saknar uttagsavgift och aviavgift.
 • Re:member Flex: Ger rabatter i över 300 e-butiker via Re:member rewards. Kortet har även flera förmånliga försäkringar och en individuell räntesättning.
 • OKQ8 Visa: Ger alltid 0,3 % i bonus och 2 % bonus hos i OKQ8-kassor. Kortet ger även 20 öre per liter i återbäring vid tankning på bemannade bensinstationer.
 • Supreme Card Classic: Ett kreditkort med låga krav för att bli beviljad. Kortet har en kreditgräns upp till 30 000 kronor

När passar ett gratis kreditkort bra?

Vi på KreditkortGuiden rekommenderar framförallt ett gratis bankkort eller kreditkort till den som tänkt att använda kortet i mindre utsträckning, alternativt är ute efter någon enskild förmån.

En vanlig årsavgift för ett kreditkort ligger runt 200 – 300 kr. Om du tänkt att använda kreditkortet enbart för reseförsäkringen, alternativt att för att använda för oförutsedda kostnader är ett gratis kreditkort att föredra.

Om du däremot tänkt att utnyttja kreditkortet i större utsträckning, och är intresserad av de bästa bonusarna och försäkringarna kan det vara en bra idé att utvärdera andra kreditkortstyper.

Bonuskort som alternativ till gratis kreditkort

Kreditkort med bonus ger användaren en belöning i form av värdekuponger, kontanter/värdecheck eller avdrag på fakturan. Om du planerar att använda kreditkortet i stor utsträckning kan bonusbeloppet överstiga årsavgiften.

Som du kan tyda i tabellen nedan kan redan ett relativt lågt användande av kreditkortet kompensera årsavgiften endast genom de tillgängliga bonusförmånerna.

Utgifter / månad Bonus / år med 0,5 % Bonus / år med 1% Skillnad i bonus
5 000 kr 300 kr 600 kr 300 kr
10 000 kr 600 kr 1200 kr 600 kr
15 000 kr 900 kr 1800 kr 900 kr

Hur du väljer ett bankkort utan årsavgift?

Ett kreditkort utan årsavgift är i många fall ett förmånligt val för dig som är ute efter ett kreditkort. Däremot kan det skilja sig vilket typ av kort som passar dig bäst, beroende på hur du planerar att använda det. Om du funderar på att skaffa ett gratis kreditkort bör du utvärdera följande:

1. Är det just ett kort utan avgift som passar mig bäst?

Som vi demonstrerade i räkneexemplet ovan så är det inte alltid den lägsta årsavgiften som är det mest förmånliga alternativet. Om du däremot planerar att använda kreditkortet i begränsad utsträckning är det sannolikt ett bra val.

2. Ingår reseförsäkring och hur bra är den?

De flesta kreditkorten utan avgift har som sagt ofta en reseförsäkring som ingår. Däremot kan olika reseförsäkringar skilja sig ifrån varandra. Exempelvis kräver vissa kreditkort att du ska ha betalat 100 % av resan med kortet för att försäkringen ska gälla, medans andra endast kräver 50 %.

3. Vilka rörliga avgifter har kortet?

Endast för att ett kreditkort är gratis att teckna, innebär det inte att det är gratis att använda. Exempelvis kan höga aviseringsavgifter, räntekostnader, samt valutapåslag och uttagsavgifter resultera i kostnader som överskrider en vanlig årsavgift.

Om du exempelvis betalar 29 kronor i fakturaavgift, och använder gratiskortet varje månad blir det 348 kronor på ett år. Detta överstiger årskostnaden för många kreditkort. Det är därför viktigt att du utvärderar hur du tänkt att använda kortet.

Vanliga frågor

❓ Är ett kreditkort utan årsavgift helt gratis?

Ett kreditkort utan årsavgift kan vara helt gratis om du använder det på rätt sätt. Om du däremot använder det för kontantuttag, utlandstransaktioner eller delbetalningar tillkommer det avgifter.

💰 Har kreditkort utan avgift sämre förmåner?

Nej, ett kreditkort utan avgift behöver inte ha sämre förmåner än andra kreditkort. Däremot har avgiftsfria kort i regel sämre förmåner än premium- och lyx-kort, där årsavgiften ofta är 1000 kr eller mer.

💳 Vilket är det bästa kortet utan avgift?

Vilket kort utan avgift som är bäst beror på hur du planerat att använda kortet. Komplett Kreditkort och Bank Norwegian Kreditkort är två riktigt bra gratis kreditkort som passar dem flesta.

Alla omdömen

Leif Mårtensson Tullaregatan 8 25267 Helsingborg Sverige.
november 28, 2023

Rated 5 out of 5

Bra info

Har ett Revolut Visa kort som jag ej har börjat använda. Hur kan Revolut gå in och hämta 223.96 från mitt bankkort 2023 10 14

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför