kreditgräns cover

Kreditgräns på kort

Storleken på våra utgifter skiljer sig mellan olika personer och hushåll. En del tjänar mindre och en del tjänar mer. Ofta hänger det också samman med hur mycket vi sedan konsumerar. Vilken kreditgräns man behöver är därför en högst individuell fråga och det faller även tillbaka på vilket max kreditbelopp som banken beviljar. Det finns många olika kreditkort att välja på och om kreditgränsen är viktig för dig kan det vara värt att läsa denna guide. Längst ner hittar du en lista på kreditkort och deras maxgränsbelopp.

Vad är en lämplig kreditgräns?

Att ha för lite kredit kan bli administrativt arbetsamt. Du kanske har en hög inkomst och kan spendera ganska mycket av din lön varje månad. Om du har ett kreditkort där kreditgränsen är för snålt tilltagen och du måste under månadens gång lösa hela eller delar av din kreditskuld tappar kortet lite grann av sin funktion. Alla inköp gjorda med ett kreditkort läggs på en samlingsfaktura. Den kommer i regel i mitten på månaden och innehåller alla inköp som gjorts under föregående period. Fakturan ska sedan betalas inom cirka 10-15 dagar, vilket innebär att du totalt ges mellan 45-60 dagars kredit.

För att det ska vara praktiskt med kreditkort behöver man åtminstone ha en kreditgräns som täcker den vardagliga konsumtionen. För att räkna ut det kan du dra ut dina kontoutdrag för det senaste året. Gå igenom och summera alla inköp som du klassar som vardagskonsumtion. Såna inköp som återkommer varje månad. Exkludera med andra ord sällanköp som de gånger du behöver laga bilen, köpa kylskåp och liknande. Utdrag över inköp med kreditkort (faktura)

Vardagskonsumtion som kan betalas med kreditkort

  • mat och dryck
  • vardagskläder
  • nöjen
  • busskort, tågkort eller bensin för pendling till jobb / skola
  • hygien- och hälsoprodukter
  • abonnemang på playkanaler, spotify eller liknande

Summera månad för månad och se vilket belopp för lägsta och högsta månaden du kommer fram till. Räkna också ut medel. Som exempel kanske en familj med två vuxna och två barn ligger mellan 10-20 000 kr per månad för mat, nöjen etc. De skulle behöva en kreditgräns på mellan 20-40 000 kr för att användning av kreditkortet ska vara så praktiskt som möjligt. Om du inte vill behöva göra onödiga inbetalningar för att lösa kredit kan du ta medelvärdet och multiplicera med 2. Varför 2? Jo, för att din kreditgräns måste kunna spänna över två månader eftersom dina inköp gjorda till exempel den 1 juni inte ska betalas förrän 31 juli. Du lånar med andra ord pengar från din kortkredit i upp till 60 dagar.

Extraordinära inköp behöver inte rymmas i kreditgränsen

Vi anser att man ska kosta på sig den extra tiden det tar att lösa kredit när extraordinära inköp görs. Visst, det tar någon dag för inbetalningen att komma in och sänka kreditkortsskulden. Men om det är ett extraordinärt inköp är det också bra att få fundera en extra runda. Behöver jag verkligen detta, har jag tänkt igenom köpbeslutet? Har vi verkligen råd med att åka på den där charterresan i sommar?

Köpa kylskåp på kreditkort
Måste vi verkligen köpa det snyggaste kylskåpet? Tänk igenom köpbeslutet en extra vända medans du väntar på att mer kredit blir tillgänglig.

Någon kanske tänker att det blir tufft att lösa så mycket kredit så snabbt för att frigöra utrymme. Om så är fallet är kreditkort inte alls något du bör ha. En bra grundprincip är att det alltid ska finnas sparade medel på ett sparkonto eller lönekonto för att kunna betala av hela kreditkortsskulden på en gång. Kreditkortet är ett praktiskt verktyg för konsumtion men pengarna du använder ska du redan ha. Som låneform är kreditkortet inte det bästa då räntan är förhållandevis hög. Om du ska göra dyrare, extraordinära inköp eller renovera hemma, då är privatlån eller outnyttjad belåning på bostaden ett billigare lån.

Exempel på kreditgränser hos svenska kreditkort

* Kostnadsfritt första året
Kreditkort Max kreditgräns Årsavgift
Bank Norwegian 100 000 kr 0 kr
Komplett Bank 50 000 kr 0 kr
Resurs Gold 150 000 kr 245 kr
re:member flex 100 000 kr 0 kr
Marginalen Bank Traveller 150 000 kr 395 kr
Marginalen Bank Gold 100 000 kr 0 kr* (195 kr)
Easyliving (Collector Bank) 100 000 kr 0 kr* (195 kr)

Om du vill veta mer om något av kortet som nämns i tabellen kan du klicka på kreditkortsnamnet. Du kommer då direkt till respektive korts recension.

Höja kreditgränsen på kortet

Om du får en förbättrad ekonomi och behöver mer kreditutrymme kan du ansöka om att höja din kreditgräns. De flesta kort har någon form av inloggning online av typen Mina Sidor. Där kan det finnas ansökningsformulär för höjning av krediten. I annat fall kan du säkert ringa kundtjänst eller skicka in en blankett. Om du får samlingsfaktura hemskickat med post brukar det stå på din avi hur man ansöker. Ibland är baksidan utformad som en blankett du fyller i och skickar in för att ändra din kreditgräns.

Sänka sin kreditgräns

Åt motsatt håll kan man sänka sin kreditlimit och det kan vara bra i vissa lägen. Dels kan det ju vara för att begränsa sig själv till överkonsumtion, men det kan också öka chansen att få annan typ av lån. Om ditt syfte är för att stärka din kreditvärdighet är det bra att börja med att beställa en UC. Du kanske har gamla krediter som ligger onyttjade och då är det bra att stänga ner de helt. Om du sedan vill sänka din kreditlimit hos ett specifikt kreditkort som du vill ha kvar kan du oftast göra det på mina sidor eller höra av dig till kundtjänst.

 

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför