Kreditkort trots många förfrågningar

Du kan bli beviljad ett kreditkort trots många förfrågningar. Desto fler kreditupplysningar du har det senaste året (via UC) ju sämre blir din kreditvärdighet. Kortansökan bedöms alltid av flera faktorer, och flera kortutgivare beviljar kreditkort trots många UC.

Det bästa kreditkortet trots många förfrågningar

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian kreditkort

Norwegiankortet är det bästa kreditkortet för dig med många förfrågningar. Generellt har Norwegian överseende för många UC, och de har relativt låga krav. Dessutom är kortet väldigt förmånligt – det har 0 kr i årsavgift, upp till 45 räntefria dagar och ger dig 0,5 – 10 % i bonus på dina köp.

Brixo: Bästa alternativet till kreditkort trots många UC

Brixo: Bästa alternativet till kreditkort trots många UC

Brixo: Bästa alternativet till kreditkort trots många UC

Brixo kontokredit är det bästa alternativet till ett kreditkort för dig med många kreditupplysningar. De erbjuder en digital kontokredit som fungerar som ett kreditkort utan något kopplat bankkort. Eftersom Brixo använder Bisnode spelar antalet UC-förfrågningar du har ingen roll.
Brixo kontokredit har en kreditgräns på 3 000 – 30 000 kronor, och en årsränta på 25,95 %. Utöver räntan tillkommer inga avgifter.

Läs mer: Till Ansökan

Kreditkort du kan få trots många förfrågningar

Även om det försämrar dina möjligheter att bli beviljad ett kort när du har många sökningar så är det långt ifrån omöjligt. Vi har därför valt att sammanställa en lista med de kreditkort som beviljar flest personer – trots många UC.

För att ansöka om ett kort trycker du på knappen ‘Till ansök’ för att ta dig vidare till kortutgivarens ansökningsformulär.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
 • Ingen års- eller uttagsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
 • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
 • Ingen årsavgift
 • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

Swedbank kreditkort

Swedbank kreditkort
195 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
200 000 kr
Maxkredit
14,95 %
Årsränta

Swedbank kreditkort

Årsavgift: 195 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 200 000 kr
Årsränta: 14,95 %
 • 55 räntefria dagar
 • Låg ränta
 • Köpförsäkringar ingår
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 0 kr
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 45 kr
Bonus Saknar bonus
Exempel: Swedbank kreditkort har 14,95 % i nominell- och 16,02 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 805 kr och totalkostnad 21 656 kr.

Vid dessa tillfällen görs det en kreditförfrågan

Varje gång du ansöker om ett lån, kreditkort, abonnemang eller någon annan typ av kontinuerligt betalningskontrakt görs det en kreditupplysning på dig. Det är enligt svensk lag att banker och finansinstitut behöver göra en kreditprövning innan de beviljar en kredit. Det är både för att minska privatpersoners risker att hamna i svår ekonomisk sits, men också för att kortutgivaren ska minimera sin egen risk.

Det vanligaste är att en kreditupplysning tas via UC, eller Upplysningscentralen som det också kallas, men det finns även andra kreditprövningsföretag. I kreditupplysningen ser kortutgivaren ekonomisk information såsom din inkomst, vilka lån du har och om du har några betalningsanmärkningar.

Varför är det svårt att få kreditkort med många kreditupplysningar?

Något som är unikt för just UC är att varje kreditupplysning även sparas i 12 månader. Det innebär att varje gång du gör en UC sparas det i deras register i ett års tid. När någon sedan tar en ny upplysning på dig kan dem se vilka förfrågningar som tagits på dig under de senaste 12 månaderna.

Många kreditförfrågningar är enligt många långivare ett tecken på ”osunt lånebeteende”. Av den anledningen påverkar antalet kreditupplysningar din kreditvärdighet. Förenklat går att säga att ju fler kreditupplysningar man gör, desto svårare är det att få ett lån eller ett kreditkort.

Du kan inte bli beviljad ett kreditkort utan att en förfrågning hos UC tas på dig. Däremot finns det betalkort som inte använder UC. De gör istället en kreditprövning hos Bisnode. Dessa förfrågningar visas inte hos UC och påverkar därför inte din kreditvärdighet.

Förfrågningar du gjort de senaste 30 dagarna påverkar dina chanser mer

Även om en kreditupplysning sparas i 12 månader påverkar de upplysningar du gjort de senaste 30 dagarna din kreditvärdighet extra mycket. Anledningen är att om du ansökt om ett lån eller ett kreditkort är din kreditupplysning aktiv i upp till 30 dagar. Under tiden en upplysning är aktiv har du möjlighet att bestämma dig om du vill ta lånet/kreditkortet eller inte.

Om du exempelvis ansöker om ett lån hos Bank A och en vecka senare går till Bank B för att ansöka om ett kreditkort, kommer Bank B se att du har en aktiv ansökan hos Bank A. Även om du inte har tagit något lån så vet Bank B att om de ger dig ett kreditkort finns det en risk att du en vecka senare även tar ett lån hos Bank A.

Av den här anledningen ger många kortutgivare avslag på kreditkortansökningar om du nyligen ansökt om lån eller kreditkort hos andra banker eller finansinstitut. Har du gjort flera kreditupplysningar den senaste månaden bör du därför vänta tills minst 30 dagar har gått sen du senaste gjorde en kreditupplysning.

Många kreditupplysningar leder ibland till en lägre kreditgräns

I samband med en kreditkortsansökan väljs alltid en kreditgräns. Har du låg kreditvärdighet på grund av många tidigare förfrågningar finns det en risk att kortutgivaren inte kan bevilja hela den köpgräns du ansökt om.

Att bli nekad sin önskade kreditgräns betyder däremot inte att man blir nekad ett kreditkort. Vad som ofta händer är att kortutgivaren istället beviljar det högsta möjliga kreditutrymmet de kan godkänna dig. Vet man om att man gjort många UC de senaste 12 månaderna bör man därför vara beredd på att man förmodligen kommer få en lägre köpgräns.

Alternativ – Ansök om bankkort om du har många kreditprövningar

Om du har många förfrågningar hos UC sedan tidigare och din kreditvärdighet är väldigt låg kan du istället ansöka om ett bankkort, eller debet kort som det också kallas. Ett bankkort är kopplat till ett bankkonto som du sätter in pengar på. Har du inte tillräckligt med pengar på kontot kommer din transaktion att nekas. Du kan alltså inte övertrassera ditt konto eller använda någon kredit.

För att få ett bankkort behövs ingen kreditprövning och din kreditvärdighet påverkar inte om du blir beviljad kortet eller inte. Ett bankkort passar även dig som inte har någon inkomst då det är väldigt ovanligt att bli beviljad ett kreditkort utan inkomst.

Fördelen med bankkort är att det idag finns flera kort som inkluderar många av de förmåner man får med ett kreditkort. Exempelvis har PFC kort varken någon årsavgift, valutapåslagskostnad eller avgift för uttag.

Alternativt val - debetkort utan förfrågan

PFC kort

Ett gratis bankkort som inte kräver någon UC

PFC är ett kort som laddas på med pengar för att sedan användas. Kortet är gratis att äga och har inget valutapåslag vid köp i andra valutor. Dessutom är uttag utomlands kostnadsfria (upp till 3 000 kr/mån). Kortet är därför extra lämpligt att använda på utlandssemestern.

Antalet UC är inte det enda viktiga för att få ett kreditkort

Även om för många förfrågningar kan vara negativt, är det inte den enda faktorn bankerna granskar. Det viktigaste för att få ett kreditkort beviljat är att ha en stabil och ordnad ekonomi.

Antalet tidigare förfrågningar från UC är bara en av flera faktorer. Det kan ha betydelse, men vissa kortutgivare kan bortse från detta om din ekonomi i övrigt är solid. Har du en säker anställning med fast inkomst och inga tidigare betalningsanmärkningar, kan kortutgivaren ändå bedöma dig som tillräckligt kreditvärdig, vilket underlättar beviljandet av ett kreditkort.

Exempel på kreditkort man kan få med många förfrågningar: 

 • Collector EasyCard: Erbjuder kreditgräns mellan 5 000 kr – 30 000 kr. Kortet har upp till 56 räntefria dagar, en årsavgift på 290 kr och en aviavgift på 19 kr.
 • Supreme Card Classic: Erbjuder kreditgräns mellan 10 000 kr – 30 000 kr. Kortet ger dig upp till 60 räntefria dagar och saknar årsavgift. Däremot har det 39 kr i aviavgift.
 • Bank Norwegian kreditkort: Erbjuder en kreditgräns mellan 5 000 kr – 100 000 kr. Kortet saknar årsavgift, och ger upp till 45 räntefria dagar för varje köp. Aviseringsavgiften är 0 kr via e-faktura, och 45 kr via pappersfaktura.

Så kan du förbättra din kreditvärdighet vid för många UC

Undvik att göra onödigt många förfrågningar

Något du absolut bör undvika är att göra flera ansökningar hos olika kortutgivare och hoppas på att någon kommer att bevilja dig ett kreditkort. Det ger dig ännu fler förfrågningar och din kreditvärdighet kommer i sådant fall att försämras ännu mer.

Istället bör du först jämföra kreditkort och se vilka som brukar bevilja kreditkort trots många förfrågningar. Exempelvis kan du välja något av korten som vi visar i listat ovan.

Eftersom att dina kreditprövningar endast syns hos UC under 12 månader kan det också vara en bra idé att vänta tills dina förfrågningar försvinner därifrån och använda ett bankkort under tiden. Tittar du på ditt senaste UC-utdrag kan du tydligt se vilka datum som varje upplysning gjorts, och du vet då att samma datum ett år framåt kommer de att försvinna.

Förbättra din kreditvärdighet i övrigt

Det finns en hel del du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet trots att du har många UC-förfrågningar. Vi har valt att skriva om två av de viktigaste sakerna nedan.

Anställningsformen är viktig

Din anställningsform är en faktor som påverkar din kreditvärdighet. Självklart kan det vara svårt att få en fast anställning om du inte redan har det. Men om du för tillfället är provanställd, men inom några månader förväntas gå över till fast anställning kan det vara en bra idé att vänta med att ansöka tills du blivit heltidsanställd.

Men en fast anställning är det nämligen större chans att en kortutgivare kan bevilja dig ett kreditkort.

Betala av andra smålån och krediter

Precis som att bankerna inte gillar om man har många kreditupplysningar så föredrar de också om man inte har flera utspridda smålån och krediter. Har du exempelvis en avbetalning på Klarna, en TV på delbetalning och utnyttjade krediter på andra kreditkort ser bankerna det som en risk.

Det är därför en bra idé att gå efter de lägst hängande frukterna och betala av de småskulder man har för tillfället innan man ansöker om ett nytt kreditkort. Gör man det ser ens ekonomi med strukturerad ut, och chanserna att bli beviljad ett kreditkort blir högre (även om man har många förfrågningar).

Vanliga frågor

💳 Kan man få ett kreditkort utan att göra en kreditupplysning?

Nej, enligt konsumentkreditlagen måste en kreditprövning göras. För att få ett kreditkort måste du acceptera att en kreditupplysning från UC tas på dig. Du kan dock ansöka om en del betalkort som gör en kreditupplysning hos Bisnode istället för UC. Dessa förfrågningar sparar inte hos UC.

❓ Kan jag dölja mina förfrågningar när jag ansöker om kreditkort?

Du kan inte dölja att du har tidigare UC-förfrågningar. Däremot sparas förfrågningarna endast i 12 månader hos UC innan de försvinner föralltid.

❓ Hur många kreditprövningar får jag ha om jag ska få ett kreditkort?

Det finns inget maxtak för antalet kreditprövningar, och olika kortutgivare kommer att vara olika hårda på den punkten. En tumregel är däremot att man gärna ska ha färre än 10 UC för det senaste året. Har man fler än så kan man förstås pröva ändå.

❓ Vad gör jag om jag blir nekad på grund av för många UC?

Skulle du bli nekad din ansökan är det bäst att du personligen kontaktar kortutgivaren och förklarar din situation. Har du en logisk förklaring till varför du har många förfrågningar, till exempel att du har velat jämföra hur hög kredit du kan få, finns det möjlighet att du ändå blir beviljad ett kreditkort.

Om det inte går att hitta en kompromiss finns det inte någon annan lösning än att vänta på att de kreditupplysningar du har för tillfället försvinner.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 4 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför