Kreditkort utan inkomst

Att ha en låg inkomst, eller ingen inkomst överhuvudtaget kan göra det svårt att bli beviljad ett kreditkort. I denna artikel går vi igenom vad som är viktigt angående inkomstuppgifter när man ansöker om ett kreditkort.

Kan man få ett kreditkort med låg eller ingen inkomst?

Det är ovanligt att bli beviljad ett kreditkort utan någon inkomst. Däremot är det möjligt att få ett kreditkort utan inkomst från fast arbete. Till exempel räknas ersättning från pensionen, försäkringskassan, deltidsarbete och kapital som en inkomstkälla för att få ett kreditkort.

Kreditkort för dig med låg inkomst

I listan nedanför hittar du tre kreditkort som har relativt låga krav på inkomst. I jämförelse med andra kreditkort är dessa kort enklare att bli beviljad med en låg inkomst.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
 • Ingen års- eller uttagsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard
0 kr
Årsavgift
50 000 kr
Maxkredit
21,40 %
Årsränta

Komplett Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Årsränta: 21,40 %
 • Hög bonus på alla inköp
 • Ingen fast avgift
 • Bra kortförsäkring
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 35 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 4 %
Exempel: Komplett Mastercard har 21,40 % i nominell- och 22,42 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 857 kr och totalkostnad 22 278 kr.

Resurs Classic

Resurs Classic
0 kr
Årsavgift
30 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs Classic

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
 • Lätt att beviljas
 • 0 kr i årsavgift
 • 60 dagar räntefritt
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus Saknar bonus
Exempel: Ränta på Resurs Classic beror på återbetalningstid. Ett genomsnitt för dess spann på 0 - 17,32 % ger 8,66 % i nominell- och 13,63 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Faktureringsavgift 39 kr/mån. Månadskostnad blir 1 785 kr och totalkostnad 21 419 kr.

Alternativ – Bankkort utan krav på inkomst

För den som inte har någon inkomst överhuvudtaget kan ett debetkort vara ett bra alternativ. Med debetkort kan du inte handla på kredit eller betala senare, utan pengarna dras direkt från ett konto du sätter in pengar på.

Trots att debetkorten inte har någon kortkredit har vissa av dem flera av de förmåner som ett traditionellt erbjuder.

Nedan hittar du tre exempel på debetkort med kreditkortsförmåner.

Rockerkortet

Rockerkortet

Rockerkortet

Kostnadsfritt kort med cashback

Med Rockers kort slipper du årsavgift och växlar valuta helt utan påslag. Unikt för Rockerkortet är att du får 0,5 % (upp till 10 %) cashback på alla inköp. Kortet inkluderar även en reseförsäkring som täcker bra vid resor.

Utöver att Rocker är ett riktigt bra debetkort får du via Rocker tillgång till Rockerappen och kan även ansluta en relativt billig kontokredit. Därmed får kortet liknande egenskaper som ett kreditkort. Att få en kredit beviljad kräver dock en stadigvarande inkomst.

Lunar Visa

Lunar Visa

Lunar Visa

Gratis kort för vardag & resa

Lunar är ett kostnadsfritt kort som ger dig möjlighet att växla valuta och göra uttag utomlands billigt. Det finns en rad smarta funktioner i kombination med deras intelligenta bankapp. Det är enkelt att fylla på kortet med swish, en vanlig banköverföring eller kortinsättning.

Det går också att uppgradera kortet till Lunar Premium för att bland annat inkludera en kortförsäkring vid resa. Uppgraderar du till Lunar Pro får du dessutom ett exklusivt kort helt i metall.

P.F.C Mastercard

P.F.C Mastercard

P.F.C Mastercard

Gratis debetkort med låga påslag

Med P.F.Cs kort och bankapp slipper du uttagsavgifter (upp till 1 000 kr / mån) och behöver inte betala något valutaväxlingspåslag alls. Genom deras lättanvända bankapp kan du enkelt få en översikt av din ekonomi och sparande. Ett perfekt kort att ta med på semestern när du ska till stranden eller ut och äta.

Kreditkort utan fast inkomst eller fast anställning

Många svenskar har en inkomst som inte kommer ifrån en fast anställning, något som banker och kortutgivare självklart är medvetna om. Vissa kreditkort kräver att man är fast anställd för att bli beviljad, men det är långt ifrån alla kortutgivare som har det kravet. Nedan kan du läsa om vad som gäller om du vill ha ett kreditkort men inte har en heltidsanställning.

 • Timanställd, projektanställd eller vikarie

Om du inte är fast anställd men fortfarande har en tim- eller provanställning kan du fortfarande bli beviljad ett kreditkort. Exempelvis kräver Norwegians bankkort endast att du:

 • Inte är arbetslös och saknar inkomst helt och hållet
 • Är minst 23 år gammal
 • Inte har några betalningsanmärkningar.
 • Inkomst i ett annat land än i Sverige

Om du arbetar utomlands innebär det vanligtvis att du inte heller deklarerar din inkomst i Sverige. I det fallet ser kortutgivaren inte någon inkomst i kreditupplysningen som görs i samband med kortansökan.

I regel är det enklare att bli beviljad ett kreditkort eller ett lån i det landet som man deklarerar sin inkomst. Däremot är det inte omöjligt att få ett kreditkort i Sverige även utan deklarerad inkomst. Har man inkomst utomlands ber kortutgivaren vanligtvis om kompletteringar i form av lönespecifikationer och/eller arbetsgivarintyg. Det är däremot viktigt att du är folkbokförd i Sverige och har ett svenskt personnummer.

 • Bidrag från arbetslöshet eller sjukskrivning

I vissa fall räknas bidragsersättning på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning som inkomst. Om du till exempel är sjukskriven eller förtidspensionerad och får regelbunden ersättning från försäkringskassan räknas detta som inkomst, och gör att du kan bli beviljad ett kreditkort.

 • Pension är en bra typ av inkomst

Vad många glömmer bort är att pensionsutbetalningar räknas som inkomst och hamnar i ens inkomstdeklaration. En fördel med pension är att det är en väldigt säker inkomst, då man till skillnad från ett arbete inte kan bli varslad från sin pension.

Personer med en låg pensionsersättning blir ofta beviljade kreditkort, fast med en låg kreditgräns.

 • Egenföretagare med låg lön eller utdelning

För många egenföretagare kan det vara krångligt att bli beviljad lån och kreditkort. Till exempel är det många egenföretagare som inte tar ut någon lön utan endast utdelning i form av vinst.

I dessa fall behövs kompletteringar i form av balans- och resultaträkning vanligtvis skickas in till banken, vilket kan möjliggöra att man blir beviljad.

 • CSN istället för inkomst

Att få kreditkort som student är i regel svårt, men inte omöjligt. Att endast få studielån räknas nämligen inte som en inkomst, då studielånet är just ett lån. Däremot om du arbetar på sidan av dina studier har du möjlighet att bli beviljad ett kreditkort, i regel med låg kreditgräns.

Vilka inkomstkrav har kortföretagen?

Vilka krav på inkomst och anställning som ställs när man ansöker om ett kreditkort skiljer sig från kortutgivare till kortutgivare. Ett vanligt krav är att du skall vara minst 18 år gammal och ha en stadig inkomst på minst 100 000 kronor före skatt om året. Utöver det blir det i princip alltid avslag om man ansöker om ett kreditkort med en betalningsanmärkning.

En lägre inkomst ger en lägre kreditgräns

För den som blir beviljad ett kreditkort trots en låg inkomst är resultatet vanligtvis en låg beviljad kreditgräns. En lågt satt kreditgräns innebär att det totala beloppet du kan delbetala eller handla för med kortet är förhållandevis litet.

Till exempel har Collector EasyCard en maxkredit på 30 000 kronor, och är ett perfekt kreditkort för den som har en låg inkomst.

Den egna banken kan vara schysst vid låg inkomst

Om du har en låg eller ovanlig typ av inkomst är det ofta fördelaktigt att ansöka om ett kreditkort hos den bank du har dina vanliga kort och konton hos. Din hemmabank har nämligen bra koll på din ekonomi och hur du skött dina betalningar historiskt sett.

Av samma anledning ser din egna bank ofta dig som en pålitlig och kreditvärdig kund om du tidigare skött dina betalningar i tid.

Så kontrolleras din inkomst när du ansöker om ett kreditkort

När du ansöker om ett kreditkort görs det alltid någon typ av kreditprövning, i regel en kreditupplysning via UC. I kreditupplysningen visas din deklarerade inkomst för tidigare år. Vanligtvis uppdateras din taxerade inkomst under sommaren, vilket innebär att mellan januari och juni visas vanligtvis din inkomst för två år sedan.

LÄS MER: Kort utan UC

Eftersom att de flesta kreditkortsföretagen är digitaliserade sker det ofta en automatisk kreditbedömning baserat på vilken inkomst som visas i kreditupplysningen. Har du en tillräckligt hög deklarerad inkomst blir ansökan ofta godkänd direkt. För dem med en låg eller ingen deklarerad inkomst behövs ofta kompletteringar i form av lönespecifikation och/eller anställningsavtal.

Tänk på att inte göra för många förfrågningar hos UC. Varje förfrågan påverkar din kreditvärdighet. Om detta är ett problem så går det ändå att få vissa kreditkort trots många förfrågningar.

Viktigt om du vill ha kreditkort utan inkomst

Ett kreditkort ger flexibilitet i ekonomin, och har ofta många fördelar såsom räntefria dagar, reseförsäkringar, bonusprogram och mycket mer. Däremot kan det också tillkomma flera avgifter.

Om man inte betalar sina kortfakturor i tid tillkommer det alltid ränta och/eller avgifter, vilket gör att det man köpt med kortet blir dyrare i slutändan. Ett kreditkort är aldrig ett substitut till en inkomst. Du bör därför aldrig låna pengar via ett kreditkort eller någon annan kredit om du inte kan betala tillbaka dem.

Vanliga frågor

💳 Vilket kort är enklast att få med låg inkomst?

Vi anser att Collector EasyCard är det enklaste kortet att bli beviljad om man inte har någon inkomst sedan tidigare.

💰 Vilken inkomst behöver jag för att få ett kreditkort?

Inkomstkravet skiljer sig mellan olika kortutgivare men är normalt på minst 120 000 kronor om året eller 10 000 kronor i månaden före skatt.

❓ Vad gör jag om jag inte har någon inkomst alls?

Har man ingen inkomst överhuvudtaget går det vanligtvis inte att få ett kreditkort. Anledningen är att man måste kunna betala tillbaka det man lånar. Som nämnt finns däremot flera goda alternativ vad gäller debitkort.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför