Kreditkort utan inkomst

Att ha en låg inkomst, eller ingen inkomst överhuvudtaget kan göra det svårt att bli beviljad ett kreditkort. I denna artikel går vi igenom vad som är viktigt angående inkomstuppgifter när man ansöker om ett kreditkort.

Kan man få ett kreditkort med låg eller ingen inkomst?

Det är ovanligt att bli beviljad ett kreditkort utan någon inkomst. Däremot är det möjligt att få ett kreditkort utan inkomst från fast arbete. Till exempel räknas ersättning från pensionen, försäkringskassan, deltidsarbete och kapital som en inkomstkälla för att få ett kreditkort.

Kreditkort för dig med låg inkomst

I listan nedanför hittar du tre kreditkort som har relativt låga krav på inkomst. I jämförelse med andra kreditkort är dessa kort enklare att bli beviljad med en låg inkomst.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 19,99 %
 • Ingen års- eller uttagsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför
Collector Easycard

Collector Easycard

Årsavgift: 290 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Årsränta: 19,00 %
 • Enkelt att få beviljat
 • Kompletterande reseförsäkring
 • Upp till 56 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 19 kr
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 4 %, minst 50 kr
Bonus Meniga
Exempel: Collector Easycard har 19,90 % i nominell- och 23,13 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Faktureringsavgift 19 kr/mån. Månadskostnad blir 1 862 kr och totalkostnad 22 346 kr.
Supreme Card Classic

Supreme Card Classic

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
 • Lätt att beviljas
 • 0 kr i årsavgift
 • 60 dagar räntefritt
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus Saknar bonus
Exempel: Ränta på Supreme Card Classic beror på återbetalningstid. Ett genomsnitt för dess spann på 0 - 17,32 % ger 8,66 % i nominell- och 13,63 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Faktureringsavgift 39 kr/mån. Månadskostnad blir 1 785 kr och totalkostnad 21 419 kr.

Kreditkort utan fast inkomst eller fast anställning

Många svenskar har en inkomst som inte kommer ifrån en fast anställning, något som banker och kortutgivare självklart är medvetna om. Vissa kreditkort kräver att man är fast anställd för att bli beviljad, men det är långt ifrån alla kortutgivare som har det kravet. Nedan kan du läsa om vad som gäller om du vill ha ett kreditkort men inte har en heltidsanställning.

 • Timanställd, projektanställd eller vikarie

Om du inte är fast anställd men fortfarande har en tim- eller provanställning kan du fortfarande bli beviljad ett kreditkort. Exempelvis kräver Norwegians bankkort endast att du:

 • Inte är arbetslös och saknar inkomst helt och hållet
 • Är minst 23 år gammal
 • Inte har några betalningsanmärkningar.
 • Inkomst i ett annat land än i Sverige

Om du arbetar utomlands innebär det vanligtvis att du inte heller deklarerar din inkomst i Sverige. I det fallet ser kortutgivaren inte någon inkomst i kreditupplysningen som görs i samband med kortansökan.

I regel är det enklare att bli beviljad ett kreditkort eller ett lån i det landet som man deklarerar sin inkomst. Däremot är det inte omöjligt att få ett kreditkort i Sverige även utan deklarerad inkomst. Har man inkomst utomlands ber kortutgivaren vanligtvis om kompletteringar i form av lönespecifikationer och/eller arbetsgivarintyg. Det är däremot viktigt att du är folkbokförd i Sverige och har ett svenskt personnummer.

 • Bidrag från arbetslöshet eller sjukskrivning

I vissa fall räknas bidragsersättning på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning som inkomst. Om du till exempel är sjukskriven eller förtidspensionerad och får regelbunden ersättning från försäkringskassan räknas detta som inkomst, och gör att du kan bli beviljad ett kreditkort.

 • Pension är en bra typ av inkomst

Vad många glömmer bort är att pensionsutbetalningar räknas som inkomst och hamnar i ens inkomstdeklaration. En fördel med pension är att det är en väldigt säker inkomst, då man till skillnad från ett arbete inte kan bli varslad från sin pension.

Personer med en låg pensionsersättning blir ofta beviljade kreditkort, fast med en låg kreditgräns.

 • Egenföretagare med låg lön eller utdelning

För många egenföretagare kan det vara krångligt att bli beviljad lån och kreditkort. Till exempel är det många egenföretagare som inte tar ut någon lön utan endast utdelning i form av vinst.

I dessa fall behövs kompletteringar i form av balans- och resultaträkning vanligtvis skickas in till banken, vilket kan möjliggöra att man blir beviljad.

 • CSN istället för inkomst

Att få kreditkort som student är i regel svårt, men inte omöjligt. Att endast få studielån räknas nämligen inte som en inkomst, då studielånet är just ett lån. Däremot om du arbetar på sidan av dina studier har du möjlighet att bli beviljad ett kreditkort, i regel med låg kreditgräns.

Vilka inkomstkrav har kortföretagen?

Vilka krav på inkomst och anställning som ställs när man ansöker om ett kreditkort skiljer sig från kortutgivare till kortutgivare. Ett vanligt krav är att du skall vara minst 18 år gammal och ha en stadig inkomst på minst 100 000 kronor före skatt om året. Utöver det blir det i princip alltid avslag om man ansöker om ett kreditkort med en betalningsanmärkning.

En lägre inkomst ger en lägre kreditgräns

För den som blir beviljad ett kreditkort trots en låg inkomst är resultatet vanligtvis en låg beviljad kreditgräns. En lågt satt kreditgräns innebär att det totala beloppet du kan delbetala eller handla för med kortet är förhållandevis litet.

Till exempel har Collector EasyCard en maxkredit på 30 000 kronor, och är ett perfekt kreditkort för den som har en låg inkomst.

Den egna banken kan vara schysst vid låg inkomst

Om du har en låg eller ovanlig typ av inkomst är det ofta fördelaktigt att ansöka om ett kreditkort hos den bank du har dina vanliga kort och konton hos. Din hemmabank har nämligen bra koll på din ekonomi och hur du skött dina betalningar historiskt sett.

Av samma anledning ser din egna bank ofta dig som en pålitlig och kreditvärdig kund om du tidigare skött dina betalningar i tid.

Så kontrolleras din inkomst när du ansöker om ett kreditkort

När du ansöker om ett kreditkort görs det alltid någon typ av kreditprövning, i regel en kreditupplysning via UC. I kreditupplysningen visas din deklarerade inkomst för tidigare år. Vanligtvis uppdateras din taxerade inkomst under sommaren, vilket innebär att mellan januari och juni visas vanligtvis din inkomst för två år sedan.

Eftersom att de flesta kreditkortsföretagen är digitaliserade sker det ofta en automatisk kreditbedömning baserat på vilken inkomst som visas i kreditupplysningen. Har du en tillräckligt hög deklarerad inkomst blir ansökan ofta godkänd direkt. För dem med en låg eller ingen deklarerad inkomst behövs ofta kompletteringar i form av lönespecifikation och/eller anställningsavtal.

LÄS MER: Kort utan UC

Viktigt om du vill ha kreditkort utan inkomst

Ett kreditkort ger flexibilitet i ekonomin, och har ofta många fördelar såsom räntefria dagar, reseförsäkringar, bonusprogram och mycket mer. Däremot kan det också tillkomma flera avgifter.

Om man inte betalar sina kortfakturor i tid tillkommer det alltid ränta och/eller avgifter, vilket gör att det man köpt med kortet blir dyrare i slutändan. Ett kreditkort är aldrig ett substitut till en inkomst. Du bör därför aldrig låna pengar via ett kreditkort eller någon annan kredit om du inte kan betala tillbaka dem.

Alternativ – Bankkort utan krav på inkomst

För den som inte har någon inkomst överhuvudtaget kan ett debetkort vara ett bra alternativ. Med debetkort kan du inte handla på kredit eller betala senare, utan pengarna dras direkt från ett konto du sätter in pengar på.

Trots att debetkorten inte har någon kortkredit har vissa av dem flera av de förmåner som ett traditionellt erbjuder.

Nedan hittar du två exempel på debetkort med kreditkortsförmåner.

Revolut Metal

Cashback & reseförsäkring ingår

Revolut Metal är ett lyxigt debetkort med många förmåner – helt utan krav på inkomst. Metallkortet ger flera kreditkortsliknande förmåner såsom upp till 1 % i cashback på dina köp och en kostnadsfri reseförsäkring när du är utomlands. Med kortet slipper du även valutapåslag, avgift för kontantuttag (max 8 000 kr per mån) och har möjlighet att genomföra obegränsade courtagefria köp med aktier. Med metallkortet får du även alla de förmåner du får med Standard- och premiumkortet hos Revolut.

Revolut Standard

Debetkort utan avgifter

Revolut Standard är ett debetkort som varken har årsavgift, valutapåslag eller kontantuttagskostnad (upp till 2 000 kronor per månad). Med kortet kan du också handla aktier helt utan courtageavgift upp till tre gånger per månad. Genom Revolut-appen får du även flera fördelar såsom möjlighet att handla och växla ädelmetaller och kryptovalutor billigt.

Läs mer:
Vanliga frågor

💳 Vilket kort är enklast att få med låg inkomst?

Vi anser att Collector EasyCard är det enklaste kortet att bli beviljad om man inte har någon inkomst sedan tidigare.

💰 Vilken inkomst behöver jag för att få ett kreditkort?

Inkomstkravet skiljer sig mellan olika kortutgivare men är normalt på minst 120 000 kronor om året eller 10 000 kronor i månaden före skatt.

❓ Vad gör jag om jag inte har någon inkomst alls?

Har man ingen inkomst överhuvudtaget går det vanligtvis inte att få ett kreditkort. Anledningen är att man måste kunna betala tillbaka det man lånar. Som nämnt finns däremot flera goda alternativ vad gäller debitkort.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 29 september, 2020
Nollställ
Jämför