recension cover

Lunar

 • Helt gratis tjänst
 • Ingen valutaavgift i EU
 • Enkel användning
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 0 kr

Räntefritt:

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan tillhör partners som ger oss provision – det är så vi tjänar pengar. I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Lunar

KORTFATTAT

Lunar är ett kort som passar för dig som endast reser inom EU och vill ha ett lättanvänt kort för konsumtion och uttag väl på plats.

Lunars tjänst stödjer för närvarande kostnadsfria köp och uttag i valutorna EUR, SEK, GBP, NOK och USD. Förutsättningen är däremot att köpen eller valutaväxlingen sker på vardagar. För köp i andra valutor tillkommer en avgift på 0,4 % eller €1,2 för uttag.

Med lunars debetkort (i det här fallet även kallat förbetalt kort) ingår det inte försäkringar, rabatter eller särskilda förmåner.

Hur bra är ett Lunar kort?

Bonus & förmåner
Lunar saknar bonus och förmåner
Dåligt
Resa & utomlands
Belagt med avgifter inom EU
Mediokert
Försäkring
Inga försäkringar ingår
Dåligt
Avgifter & ränta
Gratis att äga, men har avgifter utanför EU
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget krav
Anställningsformer Inget krav
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta -
Effektiv ränta -
Max kreditgräns 0 kr
Räntefria dagar -
Lägsta månadsbet. -
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift -
Valutapåslag 0,4 % (gratis inom EU)
Uttagsavgift 12 kr (gratis inom EU)
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Lunars kort

Följ dessa enkla steg för att skaffa ett Lunar Black Card (Mastercard). Jämfört med alla andra registreringsprocesser är detta troligtvis den enklaste vi på Kreditkortguiden gjort. Deras enda krav är att du är över 18 år, bor i Sverige och har BankID. Därefter gör du följande:

 1. Följ denna länk och ange ditt mobilnummer på Lunars hemsida.
 2. Öppna din mobiltelefon och följ länken i SMSet för att ladda ner deras app.
 3. I följande steg anger du mejladress, mobilnummer, ålder och ett 4-siffrigt lösenord för att logga in i appen. Därefter signerar och godkänner du Lunars villkor och signerar ansökan med BankID.
 4. I det sista steget accepterar du att få Lunar-kortet utskickat till din hemadress. Kortet anländer i brevlådan inom ca 10 arbetsdagar.

bild från lunars app

Så fungerar Lunar

Lunar marknadsför i huvudsak inte sitt kort, utan framförallt deras bankapp och plattform för kostnadsfri valutaväxling. Men precis som med andra debetkort måste man sätta in pengar på Lunar innan man kan göra betalningar eller överföringar.

Ladda på kortet

Från att kontot skapas får man vänta ungefär 10 arbetsdagar innan kortet anländer i brevlådan. Är man ivrig går det att föra över pengar till Lunar för användning direkt när kortet anländer. Överföringar till Lunar kan endast göras med ett annat bankkort eller kreditkort – däremot inte med American Express eller Diners.

Ändra valuta på ditt konto

I appen kan du mycket enkelt välja att ha dina pengar i EUR, SEK, GBP eller NOK. Det smarta med Lunar är att pengarna växlas mellan valutorna till Mastercards officiella växelkurs (helt utan avgifter) under vardagar. Växlar man under helgen tillkommer en avgift på 0,5 % utöver den senast tillgängliga valutakursen.

Även om kortet är inställt på EUR går det exempelvis att handla med SEK i Sverige. Däremot sker det en valutaväxling i samband med transaktionen till rådande kurs.

Köp utanför EU

Om du vill göra köp i andra valutor än de ovannämnda (och även USD, som är ett specialfall) tillkommer tyvärr en valutaväxlingsavgift på 0,4 %. Du måste även ha kontots saldo i EUR innan du försöker göra dragningar i annan valuta – annars möts du av det tråkiga meddelandet medges ej.

Vid köp i ett land som inte använder Euro växlas pengarna vid transaktionstillfället. Detta innebär att det tillkommer ytterligare en avgift på 0,5 % av transaktionsbeloppet om köpet sker på helger. Den totala avgiften är således 0,4 % (valutaväxlingsavgift) + 0,5 % (helgavgift) = 0,9 % för köp i något annat än EUR, SEK, GBP, NOK eller USD under helger.

Funktioner i appen

Med Lunars Bank-App finns det både funktioner för budgeting och för att sätta upp sparmål. De kallar funktionerna för Spend, Goals och Budget. Appen behöver manuell handpåläggning för att dela in vissa transaktioner i kategorier, något som med tiden görs helt automatiskt.

Fördelar

 • Helt kostnadsfritt att skaffa och äga
 • Ingen avgift på bankomatuttag inom EU
 • Inget valutapåslag inom EU
 • Enkelt att använda

Nackdelar

 • Inga försäkringar eller andra förmåner
 • Valutaväxlingspåslag utanför EU (ej USA)
 • Ej kostnadsfria uttag utanför EU
Hitta det bästa förbetalda kortet

Kredit & avgifter

Lunar erbjuder inget kreditkort, utan ger endast ut ett kostnadsfritt kort av typen Prepaid Mastercard, vilket är kopplat till deras bankapp. Deras affärsmodell är mycket lik den tyska konkurrenten N26.

Att skaffa Lunar är helt kostnadsfritt och är inte heller kopplat till någon avgift. Att få ett nytt ersättningskort utskickat kostar däremot €13 per kort.

Nedan beskriver vi hur Lunars avgiftsfria bankomatuttag och valutapåslag fungerar. Om du är intresserad att veta hur det funkar i praktiken beskrev vi det tidigare i recensionen, i avsnittet “Så fungerar Lunar”.

Avgiftsfria kontantuttag

För kontantuttag via uttagsautomater tillkommer ingen avgift när du använder Lunars kort inom EU (vilket såklart inkluderar Sverige), USA, UK eller Norge. I övriga världen är däremot uttag belagda med en avgift på €1,2 (cirka 12,50 SEK) per uttag. Avgiften motsvarar ungefär ⅓ av avgiften för de flesta andra korten (både debetkort och kreditkort).

Inget valutaväxlingspåslag

Även valutaväxling är kostnadsfritt med kortet inom EU, USA, UK och Norge. Däremot tillkommer det en växlingsavgift på 0,4 % i övriga länder. Påslaget brukar i regel ligga runt 1,7 % på andra kort – vilket innebär att Lunar även på denna front är ca ¼ så dyrt.

Här hittar du fler kort utan påslag för valutaväxling.

Bonus

Precis som många andra liknande kort har Lunar ingen bonus på inköp. Det är heller inte därför man skaffar ett Lunar, därför känns det inte heller som en nagel i ögat.

Alternativ: Den populäraste kortkonkurrenten
Revolut Standard

Revolut Standard

Avgiftsfritt kort utan valutapåslag

Likt Lunar erbjuder Revolut genom sitt standardkonto gratis kontantuttag och 0 kr i valutaväxlingspåslag. Kortet saknar dessutom årsavgift och är således gratis att äga. I likhet med Lunar finns även ett par begränsningar, t ex i form av en begränsning av antalet kostnadsfria uttag. Oavsett är Revolut Standard är värdigt alternativ till Lunar.

Försäkring

Det ingår inga försäkringar med Lunar-kortet överhuvudtaget. Något som är ganska typiskt me denna typ av kort.

Är man istället ute efter ett kort med försäkringar rekommenderar vi att man köper resan med ett bra kreditkort (som exempelvis Coop Mastercard), och eventuellt använder Lunar-kortet för köp utomlands.

Reseförmåner

I och med att Lunarway-kortet inte är ett kreditkort ingår det varken reseförsäkring eller andra förmåner kopplat till resande. Som tidigare nämnt är kortet väldigt förmånligt för betalningar och uttag i utlandet, vilket är syftet och styrkan med detta förbetalda kort.

Kortbegränsningar

Kortet har såklart begränsningar vad gäller transaktioner. Här går vi igenom de viktigaste.

Banköverföring

Med Lunar går det utöver kortbetalningar även att göra banköverföringar. Avgiften är då 0,5 % av transaktionsbeloppet. För närvarande stödjer Lunar dessa valutor: USD, GBP, EUR, NOK, DKK, SEK, PLN, SGD, AUD, MXN, HUF, CZK, CAD och HKD. Det går endast föra över i landets officiella valuta, exempelvis endast euro till konton i spanska banker.

Att sätta in på kortet med Top-up

Lunar kallar det för “Top-up”, vilket innebär att sätta in på kortet. Detta kan endast göras via ett annat bank- eller kreditkort, däremot inte med Diners eller American Express. Att Amex inte stöds är synd, eftersom att det vore förmånligt att få poäng när man laddar kortet.

Överföringar till vissa betalningsmottagare

Det finns en rad verksamheter som Lunar inte accepterar överföringar till. Här är ett urval av de som vi anser viktigaste att påpeka: spekulativ handel, vuxeninnehåll, kryptovalutor och gambling (vadslagning & casino).

Insättningsgränser för Lunar

Insättningsgräns Belopp
Per överföring €1 000
Per dag €2 000
Per månad €5 000
Per år €36 000
Maximalt saldo €15 000

Betalgränser för Lunar

Valutaväxlingsgräns Uttagsgräns Transaktionsgräns
Per dag €15 000 €1 000 €5 000
Per månad €20 000 €10 000 €20 000
Per år €50 000 €20 000 €50 000

Övrigt

Nyheter från Danmark

I och med att Lunar grundades i Danmark är det även deras hemmamarknad. Det innebär att alla nya produkter först lanseras där. Nedan hittar du ett par skillnader mellan Lunar i Danmark och de andra nordiska länderna.

I Danmark så:

 • Har de den 15:e Juli 2020 lanserat ett kort helt i metall – Lunar Metal.
 • Har de övergått från Mastercard till VISA-kort.
 • Har vissa kunder tillgång till Apple & Google Pay, vilket möjliggör betalning med mobiltelefonen.

Enligt Lunars representant i Sverige kommer flera stora nyheter för den Svenska och Norska marknaden presenteras under hösten 2020.

Insättningsgaranti

I likhet med andra banker och kreditinstitut belägna inom EU-zonen omfattas insättningar hos Lunar av en statlig insättningsgaranti. Eftersom att det är Paysafe som är kortutgivare gäller Deposit Guarantee Scheme (DGS) i kortutgivarens hemland Irland. I det här fallet innebär det att belopp upp till ca 1 miljon svenska kronor (€100 000) går att återfå om bolaget i fråga skulle gå i konkurs.

Kontaktlösa betalningar med NFC

Lunars Mastercard stödjer likt andra Mastercardkort kontaktlösa betalningar (blipp). En väldigt bekväm funktion som uppskattas av många.

Vanliga frågor

💳 Kan man ansöka om ett extrakort?

Tyvärr erbjuder Lunar för närvarande inte extrakort kopplade till samma konto. Det går heller inte ha flera aktiva kort samtidigt, utan tidigare kort deaktiveras om ett nytt beställs.

🏦 Vilken betalningsleverantör använder sig Lunar av?

Lunar har ett samarbete med företaget Paysafe som hanterar deras betalningar. Paysafe är både en så kallad payment provider och kortutgivare för deras kort.

❌ Hur gör man för att spärra Lunar kortet?

Om du tappat bort kortet eller om det blir stulet spärras det enklast genom Lunars bankapp. Saknar du tillgång till appen går det att kontakta deras kundservice på +46 313 61 60 10 eller via chatten på deras hemsida.

Om Lunar

Lunar är ett helt digitalt fintechföretag som grundades år 2015 i Århus, Danmark. Företagets enda produkt är deras bankkort med tillhörande bankapp. Deras fokus är kunder som vill förenkla hanteringen av sin ekonomi, men även de som vill slippa avgifter på resan. Idag har företaget 150 000+ kunder och är verksamma i hela Norden.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stor intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 29 oktober, 2020

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Lunar Way A/S (proff.dk)

Organisationsnummer: 36982837

Adress: Skovvejen 2, DK-8000 Aarhus C,

Telefon: +46 31 361 60 10

E-post: hello@lunar.app

Finansinspektionen: Lunar Way A/S (fi.se)

Kortvillkor: Lunar kortvillkor

Öppettider

Måndag: 10:00 – 16:00

Tisdag: 10:00 – 16:00

Onsdag: 10:00 – 16:00

Torsdag: 10:00 – 16:00

Fredag: 10:00 – 16:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Nollställ
Jämför