recension cover
Sidan innehåller annonser

Lunar

 • Lunar standard är gratis
 • Lågt valutapåslag
 • Enkel användning
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 0 kr

Räntefritt:

Lunar

KORTFATTAT

Lunar Visa är ett kort som passar för dig som reser inom EU och vill ha ett lättanvänt kort för konsumtion och uttag väl på plats.

Lunar erbjuder tre typer av kort, Lunar Standard, Premium och Pro. De kostar 0 / 79 kr / 149 kr per månad och medför olika fördelar. Med Lunars kostnadsfria standardkort betalar du låga 1 % på valutaväxlingar samt 9 kr för uttag i Sverige och EU och 19 kr i resterande valutor och länder.

Med Lunars debetkort (i det här fallet även kallat förbetalt kort) ingår det inte försäkringar, rabatter eller särskilda förmåner. Däremot kan man få 1 % sparränta på upp till 100 000 kr.

Hur bra är ett Lunar kort?

Bonus & förmåner
Lunar saknar bonus och förmåner
Dåligt
Resa & utomlands
Smidigt kort men har avgifter
Mediokert
Försäkring
Inga försäkringar ingår
Dåligt
Avgifter & ränta
Gratis att äga, men medför avgifter
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget krav
Anställningsformer Inget krav
Bet. anmärkningar Ja
Kreditvillkor
Ränta -
Effektiv ränta -
Max kreditgräns 0 kr
Räntefria dagar -
Lägsta månadsbet. -
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift -
Valutapåslag 1 %
Uttagsavgift 9 kr inom EU / 19 kr utanför
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Lunars kort

Följ dessa enkla steg för att skaffa ett Lunar Black Card (Visa). Jämfört med alla andra registreringsprocesser är detta troligtvis den enklaste vi på Kreditkortguiden gjort. Deras enda krav är att du är över 18 år, bor i Sverige och har BankID.

Därefter gör du följande:

 1. Följ denna länk och ange ditt mobilnummer på Lunars hemsida.
 2. Öppna din mobiltelefon och följ länken i SMSet för att ladda ner deras app.
 3. I följande steg anger du mejladress, mobilnummer, ålder och ett 4-siffrigt lösenord för att logga in i appen. Därefter signerar och godkänner du Lunars villkor och signerar ansökan med BankID.
 4. I det sista steget accepterar du att få Lunar-kortet utskickat till din hemadress. Kortet anländer i brevlådan inom ca 10 arbetsdagar.

bild från lunars app

Så fungerar Lunar

Lunar marknadsför i huvudsak inte sitt kort, utan framförallt deras bankapp och plattform för billig valutaväxling. Men precis som med andra debetkort måste man sätta in pengar på Lunar innan man kan göra betalningar eller överföringar.

Ladda på kortet

Från att kontot skapas får man vänta ungefär 10 arbetsdagar innan kortet anländer i brevlådan. Är man ivrig går det att föra över pengar till Lunar för användning direkt när kortet anländer. Överföringar till Lunar kan göras via kort, Swish eller internationell banköverföring (SEPA eller SWIFT).

Köp utanför EU

Vid köp i andra valutor än svenska kronor tillkommer tyvärr en valutaväxlingsavgift på 1 % för deras standardkort.

Funktioner i appen

Med Lunars Bank-App finns det både funktioner för budgeting och för att sätta upp sparmål. De kallar funktionerna för Spend, Goals och Budget. Appen behöver manuell handpåläggning för att dela in vissa transaktioner i kategorier, något som med tiden görs helt automatiskt.

Google Pay & Apple Pay

Oavsett vilket ditt Lunar-kort du har kan du ansluta det till Google Pay eller Apple Pay helt kostnadsfritt.

Fördelar

 • Helt kostnadsfritt att skaffa och äga
 • Lågt valutapåslag
 • Enkelt att använda
 • Google- och Apple Pay
 • 1 % sparränta på upp till 100 tkr
 • Går att koppla din nuvarande bank med Lunar-appen för att se dina konton där

Nackdelar

 • Inga försäkringar eller andra förmåner
 • Valutaväxlingspåslag för gratiskortet
Hitta det bästa förbetalda kortet

Jämförelse av Lunar Standard, Lunar Premium och Lunar Pro

Som tidigare nämnt erbjuder Lunar i likhet med sina konkurrent fler N26 och Revolut flera olika kort. Vilka förmåner respektive kort inkluderar skiljer sig väsentligt.

Här är en sammanfattning av de viktigaste skillnaderna av Lunars olika kort:

Lunar Standard Lunar Premium Lunar Pro
Årsavgift 0 kr / mån 79 kr / mån 149 kr / mån
Valutaväxlingspåslag 1 % 0 % 0 %
Uttag av SEK i Sverige 0 kr 0 kr 0 kr
Uttag i SEK/EUR inom EU 9 kr 0 kr 0 kr
Uttag utanför EU 19 kr 0 kr 0 kr
Rese- och bagageförsäkring Nej Ja Ja
Metallkort Nej Nej Ja

Som tabellen visar är avsaknaden av avgifter för valutaväxling, gratis uttag och försäkringen enligt oss de intressantaste delarna. Utöver detta får du större flexibilitet med deras uppgraderade kort vad gäller antalet tillåtna konton, antalet virtuella kort och annat.

Kredit & avgifter

Lunar erbjuder inget kreditkort, utan ger endast ut kort av typen Prepaid Visa, vilka är kopplade till deras bankapp.

Likt Revolut Standard är det helt kostnadsfritt att skaffa Lunar Standard och är inte heller kopplat till någon avgift. Att få ett nytt ersättningskort utskickat kostar däremot 149 kr per kort.

Nedan beskriver vi hur Lunars bankomatuttag och valutapåslag fungerar för deras standardkort. Om du är intresserad att veta hur det funkar i praktiken beskrev vi det tidigare i recensionen, i avsnittet “Så fungerar Lunar”.

Kontantuttag

För kontantuttag via uttagsautomater i Sverige & EU (i SEK och EUR) tillkommer en avgift på 9 kr per uttag. I övriga länder och valutor kostar varje uttag 19 kr. Avgiften motsvarar ungefär ⅓ av avgiften för de flesta andra korten (både debetkort och kreditkort).

Valutaväxlingspåslag

Valutaväxling kostar 1 % av beloppet för Lunars kostnadsfria kort. Tidigare var valutauttag kostnadsfria med det är något som ändrats under 2021.

Här hittar du andra kort utan påslag för valutaväxling.

Bonus

Precis som många andra liknande kort har Lunar ingen bonus på inköp. Det är heller inte därför man skaffar ett Lunar, därför känns det inte heller som en nagel i ögat.

Alternativ: Gratis kreditkort med schysst bonus

Re:member Flex

Populärt kreditkort med bonus

Om du är ute efter ett allsidigt kort för vardagligt användande är Remember Flex ett utmärkt val. Med Re:member reward kan du få rabatter på inköp och erhålla bonus för varje krona du spenderar.

Försäkring

Det ingår inga försäkringar med Lunars kostnadsfria bankkort överhuvudtaget. Något som är ganska typiskt me denna typ av kort.

Väljer du däremot Lunar Premium eller Lunar Pro ingår en rese- och bagageförsäkring. Denna ger dig ersättning om någon olycka skulle inträffa på eller innan din resa eller om ditt bagage skulle försvinner eller bli försenat.

Är man istället ute efter ett kort med försäkringar rekommenderar vi att man köper resan med ett bra kreditkort (som exempelvis Coop Mastercard), och eventuellt använder Lunar-kortet för köp utomlands.

Reseförmåner

I och med att Lunarway-kortet inte är ett kreditkort ingår det varken reseförsäkring eller andra förmåner kopplat till resande. Som tidigare nämnt är kortet väldigt förmånligt för betalningar och uttag i utlandet, vilket är syftet och styrkan med detta förbetalda kort.

Kortbegränsningar

Kortet har såklart begränsningar vad gäller transaktioner. Här går vi igenom de viktigaste.

Att sätta in på kortet med Top-up

Lunar kallar det för “Top-up”, vilket innebär att sätta in pengar på kortet. Detta kan göras via ett annat bank- eller kreditkort, via banköverföring eller via Swish. Det är kostnadsfritt att ladda på kortet oavsett vilken metod som används. Det finns dock ett lägsta belopp på 100 kr per tillfälle och maximalt 5 000 kr per gång. Den övre gränsen för insättningar är 10 000 kr per månad.

En begränsning för Top-up via kort är att Diners Club och American Express inte stöds. Att Amex inte stöds är synd, eftersom det vore förmånligt att få poäng när man laddar kortet.

Överföringar till vissa betalningsmottagare

Det finns en rad verksamheter som Lunar inte accepterar överföringar till. Här är några av de viktigaste att påpeka: spekulativ handel, vuxeninnehåll, kryptovalutor och gambling (vadslagning och casino).

Begränsningar för Lunar

Standard Premium Pro
Uttag per dag 10 000 kr 15 000 kr 15 000 kr
Uttag per månad 25 000 kr 50 000 kr 50 000 kr
Köp per dag 30 000 kr 70 000 kr 70 000 kr

Övrigt

Insättningsgaranti

I likhet med andra banker och kreditinstitut belägna inom EU-zonen omfattas insättningar hos Lunar av en statlig insättningsgaranti. Eftersom att det är Paysafe som är kortutgivare gäller Deposit Guarantee Scheme (DGS) i kortutgivarens hemland Irland. I det här fallet innebär det att belopp upp till ca 1 miljon svenska kronor (€100 000) går att återfå om bolaget i fråga skulle gå i konkurs.

Kontaktlösa betalningar med NFC

Lunars Visa stödjer likt andra Visakort kontaktlösa betalningar (blipp). En väldigt bekväm funktion som uppskattas av många.

Vanliga frågor

💳 Kan man ansöka om ett extrakort?

Ja, för ett gratiskonto (Lunar standard) tillkommer däremot 9 kr/mån per extrakonto och 149 kr för produktion av extrakort. För Premium och Pro tillkommer däremot inga extra kostnader för fler kort och konto upp till respektive produkts begränsningar.

🏦 Vilken betalningsleverantör använder sig Lunar av?

Lunar har ett samarbete med företaget Paysafe som hanterar deras betalningar. Paysafe är både en så kallad payment provider och kortutgivare för deras kort.

❌ Hur gör man för att spärra Lunar kortet?

Om du tappat bort kortet eller om det blir stulet spärras det enklast genom Lunars bankapp. Saknar du tillgång till appen går det att kontakta deras kundservice på +46 313 61 60 10 eller via chatten på deras hemsida.

💳 Vad är Lunar metall kort?

Lunars metall kort är vad de kallar Lunar Pro. Det är en Visa-kort tillverkar i metall och kostar 149 kr / månad. Med kortet ingår en rad förmåner såsom virtuella kort, gratis avgifter för uttag och valutaväxling och mycket mer.

Om Lunar

Lunar är ett helt digitalt fintechföretag som grundades år 2015 i Århus, Danmark. Företagets enda produkt är deras bankkort med tillhörande bankapp. Deras fokus är kunder som vill förenkla hanteringen av sin ekonomi, men även de som vill slippa avgifter på resan. Idag har företaget 150 000+ kunder och är verksamma i hela Norden.

Alla omdömen

Kim
september 15, 2023

Rated 1 out of 5

Usel kundtjänst

Usel kundtjänst tvingar en dessutom att godkänna varenda betalning i appen utan att ens meddela detta.

VÄLJ ANNAT KORT.

finns definivit bättre OCH trevligare kundtjänst,

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stor intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 7 juli, 2024

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Lunar Way A/S (proff.dk)

Organisationsnummer: 36982837

Adress: Skovvejen 2, DK-8000 Aarhus C,

Telefon: +46 31 361 60 10

E-post: hello@lunar.app

Finansinspektionen: Lunar Way A/S (fi.se)

Kortvillkor: Lunar kortvillkor

Öppettider

Måndag: 10:00 – 16:00

Tisdag: 10:00 – 16:00

Onsdag: 10:00 – 16:00

Torsdag: 10:00 – 16:00

Fredag: 10:00 – 16:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför