Förbetalda kort

Allt du vill veta om förbetalda Mastercard & Visa (Prepaid cards)

De bästa förbetalda korten 2023

Många undrar vilket det bästa förbetalda kortet är just nu. Därför har vi här sammanställt en topplista över de bästa prepaid korten från Visa & Mastercard.

Rockerkortet

Rockerkortet
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Rockerkortet

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • 0,5 - 10 % cashback
 • 0 % valutapåslag
 • 0 kr årsavgift
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 3 000 kr/mån)
Bonus 0,5 - 10 %
Klicka och jämför

Lunar

Lunar
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Lunar

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • Helt gratis kort
 • Låg valutaavgift
 • Enkel användning
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 1 %
Uttagsavgift 9 kr
Bonus Saknar bonus

P.F.C kort

P.F.C kort
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

P.F.C kort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • 0 kr i årsavgift
 • 0 % i valutapåslag
 • Bra i vardagen
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 1 000 kr/mån)
Bonus Saknar bonus

Vad är ett förbetalt kort?

Förbetalda kort (prepaid cards) fungerar i grund och botten som vanliga debetkort – det vill säga att det inte har någon kredit kopplat till sig. Skillnaden mellan förbetalda kort och debetkort är in sin tur att ett förbetalt kort inte har något bankkonto kopplat till sig. Prepaid-kort karaktäriseras även av låga krav för ansökan och ett nischat användningsområde.

Begreppet är däremot inte tydligt definierat, då det egentligen finns två typer av förbetalda betalkort:

 • Engångskort: Paygoo är de enda som erbjuder en sådan kortlösning. Det köps på t ex 7-eleven eller pressbyrån och är förladdat med ett belopp. Kortet har inget bankkonto kopplat till sig, och fungerar likt ett presentkort som kan användas överallt. När pengarna tar slut kastar man helt enkelt kortet.
 • Laddningsbart prepaid kort: Många baseras på produkter som kallas för Prepaid Mastercard eller Prepaid Visa. De är förbetalda på så vis att man löpande måste sätta in pengar i förhand för att kunna använda kortet. Du sätter alltså in pengar precis som för ett debetkort, men skillnaden är att du inte är ägare till det underliggande bankkontot.

Det betyder att gränsdragningen mellan ett vanligt debetkort, t ex Swedbanks Bankkort Mastercard, och ett kort som Paygoo Reload är hårfin. Båda kräver insättning innan användning, kan hantera banköverföringar och fungerar i hela världen. Hur man sätter in skiljer sig däremot. För exempelvis Revolut sker detta via IBAN, P.F.C via Swish/plusgiro och så vidare.

Något som i praktiken däremot skiljer dem åt, är att i stort sett alla “vanliga” debetkort kräver att man blir kund hos banken. Medan man för att få ett förbetalt kort oftast bara behöver uppge grundläggande information och genomgå en ytlig verifieringsprocess och få kortet hem på posten.

Av denna anledning har vi valt att skriva om både förbetalda kort (prepaid-kort) och vanliga debetkort i denna artikel, eftersom att de kan användas på exakt samma sätt.

Jämförelse av populära förbetalda kort

När det kommer till laddningsbara kort är Revolut, N26, PFC och Lunar de enda valen i Sverige. Även Paygoo finns – däremot saknar helt förmåner och har höga kostnader och har därför uteslutits i översikten.

I tabellen nedan visar vi information för samtliga kortutgivares standardkort – det vill säga gratisvarianterna.

Rocker Revolut N26 P.F.C Lunar
Årsavgift 0 kr 0 kr 0 kr 0 kr 0 kr
Valutapåslag 0 % 0 % 0 % 0 % 1 %
Uttagsavgift Gratis (upp till 3000/mån) Gratis (upp till 2000/mån) 1,7 % (gratis för EUR) Gratis (upp till 1000/mån) 9 kr utanför Sverige
Fylla på kortet Swish, Trustly Internationell överföring Internationell överföring Swish, Plusgiro Kort/swish/bank
Läs mer/ansök Till Rocker Till Revolut Till N26 Till P.F.C Till Lunar

Utöver vad som framgår i tabellen finns även vissa begränsningar. Exempelvis erbjuder N26 endast 3 stycken kostnadsfria kontantuttag inom EU per månad.

I mångt och mycket är dessa aktörers standardkort likvärdiga. Värt att nämna är dock att Revolut även inkluderar ett bankkonto med flera fördelaktiga tjänster såsom handel av aktier, råvaror och kryptovalutor till låga avgifter.

Då är ett förbetalt kort lämpligt

Så för vem är ett förbetalt kort egentligen ett bra alternativ?Det finns ett par distinkta användningsområden för prepaidkort:

 • Att ha med på resan: I och med att många förbetalda kort erbjuder avgiftsfria uttag och valutaväxlingar så passar det utmärkt på resan. Istället för att betala dyra avgifter på semestern kan du istället dra ditt förbetalda kort på restauranger, i affärer och för att betala aktiviteter. Skulle du få kortet stulet eller tappa det är det ingen fara – det är troligtvis inte ditt ordinarie kort.
 • För dig som svårt att få andra kort: Om du har en betalningsanmärkning eller skuldsaldo hos kronofogden är dessa kort ett bra alternativ. Utgivare av prepaid-kort godkänner betalningsanmärkningar till skillnad från de som ger ut kreditkort.
 • För att få koll på utgifter: Flera av dessa kort ger ut av så kallade neobanker. De är nytänkande och lägger i många fall avancerade funktioner i sina appar för att du enkelt ska kunna hålla ordning på din privatekonomi.
 • För dig med barn: Det är möjligt att ge dessa kort till barn eller ungdomar och sedan vid behov ladda på kortet med pengar. För dig som vill lära ditt barn att hantera pengar är alltså förbetalda kort ett bra hjälpmedel.
 • Som extrakort: Skulle du tappa bort ditt ordinarie kort kan det vara bra att ha en backup. En fördel med prepaid-kort är nämligen att de sällan har någon årsavgift.

Fördelar med förbetalda kort

 • Fungerar precis som vilket annat kort som helst – de går att använda både online och i fysiska butiker världen över
 • Trygga att använda, man riskerar aldrig mer än det saldot som finns på kortet
 • De går att ge bort som gåva, presentkort, pris i en tävling eller istället för en resecheck
 • Pre-paid kort är enkla och bekväma att använda, de flesta har tillhörande appar för budgetering och ekonomisk översikt
 • Har oftast ingen årsavgift och är således ett kostnadsfritt gratiskort
 • Ingen kreditupplysning vid ansökan
 • Lämplig korttyp för barn och ungdomar
 • Funkar perfekt istället för kontanter
 • Bra kort för resan eftersom många saknar valutaväxlingspåslag och bankomatavgift

Nackdelar med förbetalda kort

 • Alla gratiskort saknar eller har väldigt begränsade kortförsäkringar mot bedrägeri och annat
 • Saknar oftast reseförsäkring och andra reseskydd
 • Pre paid kort har ingen bonus på köp eller förmånliga rabatter
 • Ingen kredit, vilket kan skapa besvärliga situationer om pengarna tar slut

Vanliga frågor

💳 Vilka förbetalda kort kan jag köpa på Pressbyrån?

I dagsläget går det endast att köpa Paygoo Prepaid Mastercard® Gift och Paygoo Prepaid Mastercard® Reload hos Pressbyrån. Båda är av typen prepaid mastercard, och korten kommer laddade med ett förutbestämt belopp.

💳 Hur kan jag få ett förbetalt kreditkort?

Alla kreditkort har en kontokredit där man kan låna pengar på kredit. De flesta kontokrediter ger även möjligheten att sätta in pengar tillgodo, precis som för ett debetkort. Är du ute efter ha ett kreditkort du kan ladda på i förhand kan vi rekommendera Mastercards kreditkort.

🧒 Passar Prepaid kort för barn och ungdomar?

I och med att man slipper bli kund hos en bank och kan kontrollera kortet med en app passar Prepaid-kort utmärkt för barn. Många föräldrar använder dessa kort för att ge veckopeng eller månadspeng till sina barn. Det är ett bra sätt för barn under 18 år att lära sig pengar värde och ett enkelt sätt för föräldrar att ge barnen pengar.

🏦 Görs det någon kreditupplysning vid ansökan?

Nej, för förbetalda kort görs det aldrig någon kreditupplysning för att kontrollera din kreditvärdighet. I och med att korten inte kopplas mot någon kredit finns det heller ingen risk för kortutgivaren. Därmed nöjer de sig med enkla personuppgifter och en enkel verifiering med BankID.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför