Debetkort

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort (även kallat bankkort eller debitkort) är ett betalkort som är kopplat till ett bankkonto. När du betalar med debetkortet dras det direkt pengar från det kopplade bankkontot. Till skillnad från ett kreditkort har ett debetkort alltså ingen kredit.

Vilket är det bästa debetkortet?

Vi anser att Rockerkortet är det bästa debetkortet 2023. Kortet är helt gratis att skaffa och använda. De är unika med att erbjuda bonus på sitt debetkort – de ger 0,5 – 10 % cashback på alla inköp.

Rocker tar inte ut något valutaväxlingspåslag och uttag är gratis upp till 3 000 kr ur bankomat. De inkluderar dessutom en gratis reseförsäkring med sitt kort.

Debetkort från VISA

VISA debit cards: Nedan hittar du de för närvarande rekommenderade debetkorten från Visa i Sverige.

Rockerkortet

Rockerkortet
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Rockerkortet

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • 0,5 - 10 % cashback
 • 0 % valutapåslag
 • 0 kr årsavgift
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 3 000 kr/mån)
Bonus 0,5 - 10 %
Klicka och jämför

Lunar

Lunar
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Lunar

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • Helt gratis kort
 • Låg valutaavgift
 • Enkel användning
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 1 %
Uttagsavgift 9 kr
Bonus Saknar bonus

Debitkort från Mastercard

Mastercard debit cards: Här sammanställer vi de för närvarande rekommenderade debetkorten från Mastercard i Sverige.

P.F.C kort

P.F.C kort
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

P.F.C kort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • 0 kr i årsavgift
 • 0 % i valutapåslag
 • Bra i vardagen
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 1 000 kr/mån)
Bonus Saknar bonus
Klicka och jämför

 

Så fungerar debetkort

 1. Du laddar på debetkortet med pengar
 2. När du betalar med kortet debiteras ditt bankkonto den summan som betalats
 3. Den debiterade summan krediteras på handlarens konto

Om du istället gör en betalning med ett kreditkort dras köpesumman av din kreditgräns, något som sedan måste återbetalas till kreditgivaren.

Många har hört orden kredit och debet förut men är osäkra på vad de betyder. Debet (att debitera) betyder i det här fallet att subtrahera ett belopp från ett konto. Kredit är motsatsen, att kreditera betyder att lägga till ett belopp till ett konto.

Att välja ett debetkort eller kreditkort

Många väger för- och nackdelar mellan korttyperna. Det finns inget rakt svar på vilken korttyp som är bäst, utan det beror lite på situationen och vilka befintliga kort man har.

En uppfattning som många har är att kreditkort alltid är sämre. Det är lätt att tro det i och med att de ofta är förknippade med en årskostnad, dolda avgifter, ränta och annat. Däremot är det så att ett smart användande av ett kreditkort är mer lönsamt än bruket av ett debetkort.

Varför är det så?

Jo, till att börja med betalar försäljare såsom butiker och restauranger där du använder kortet en högre transaktionsavgift till kortutgivaren för kreditkort än debetkort. Dessutom räknar kreditkortsföretagen med i sina kalkyler att man som användare normalt betalar lite olika avgifter till dem vid användning, som uppstår när du:

 • Inte löpande betalar av kreditkortsskulden och därmed betalar ränta på skulden månadsvis
 • Glömmer att ändra till E-faktura, och får betala en aviseringsavgift varje månad
 • Använder kortet utomlands och får betala 1,5 – 3 % i valutaväxlingspåslag
 • Gör bankomatuttag och får betala uttagsavgift på 25 – 40 kr per uttag

I och med dessa ökade intäkter har kreditkortsutgivaren möjlighet att krydda sitt erbjudande genom att erbjuda bonusar, försäkringar och exklusiva erbjudanden. Men är man smart och undviker dessa kostnader är kreditkort ofta ett bättre alternativ än debetkort.

En bra kombination av kredit- och debitkort

Ett förslag på ett upplägg som vi på Kreditkortguiden kan rekommendera är att välja två kort.

Det skulle kunna se ut såhär:

Debetkort: PFC kort

Debetkort: PFC kort

Debetkort: PFC kort

Ett kostnadsfritt kort från P.F.C. Med detta bankkort utan kredit kan du gratis ta ut pengar utomlands och göra inköp i andra valutor helt kostnadsfritt. Används endast på semestern.

Kreditkort: Coop Mastercard

Kreditkort: Coop Mastercard

Kreditkort: Coop Mastercard

Ett Coop Mer Mastercard kostar 295 kr per år. Men du får 0,5 – 5,5 % bonus på alla inköp, samt exceptionellt mycket kortförsäkringar. Bland annat en heltäckande reseförsäkring, avbeställningsskydd, köpförsäkring, garantiförlängning på vitvaror, hyrbilsförsäkring och allriskförsäkring. Detta kort använder du för alla inköp och resebokningar.

Andra korttyper

Det finns en hel del namn på de olika korten. Här klargör vi alla kort begreppen och deras funktioner.

Bankkort: Är ett samlingsnamn på alla korttyper och benämns ofta bara som kort. Ett annat ord är kontokort. Ett bankkort utan kredit är samma sak som ett debetkort. 

Kontokort: Likt bankkort är kontokort ett samlingsnamn för att typer av kort som man kan använda för att göra elektroniska betalningar.

Betalkort: Ett betalkort är en hybrid av ett kreditkort och ett debet kort. Kortet har ingen beviljad kredit, men köp kräver inget saldo på ditt bankkonto. Istället betalas alla inköp via en månadsfaktura som kortutgivaren skickar ut.

Skillnaden mot ett kreditkort är alltså att man inte kan delbetala fakturan som skickas ut.

Kontokredit: En kontokredit är i sig inte ett kort. Vissa debetkort har däremot en kontokredit som aktiveras när pengarna på bankkontot är slut. Till skillnad från ett kreditkort betalar man ofta ränta från första dagen då pengar på kontokrediten används, medan man brukar ha runt 50 räntefria dagar på ett kreditkort.

Förbetalt kort: Det finns ingen officiell definition. Men ett förbetalt kort är i grund och botten ett debetkort som inte kräver ett bankkonto hos en bank. Vissa förbetalda kort kan köpas över disk hos dagligvarubutiker, andra går att beställa online efter en lättsam verifieringsprocess.

Kreditkort: Är ett bankkort som efter en kreditprövning kopplas till en beviljad kredit hos din kortutgivare. Med ett kreditkort samlas alla köp man gjort under en 30-dagarsperiod på en faktura som skickas ut en gång i månaden.

Fakturan kan sedan delbetalas till ett minimibelopp (ofta 3-5 % av nuvarande skuld per månad) eller återbetalas direkt för att slippa räntekostnader.

Fördelar med debetkort

 • Ingen risk för att hamna i en skuldfälla genom överkonsumtion. Du kan endast spendera pengar du redan har, försöker du spendera mer möts du av “Medges ej” och får eventuellt betala en övertrasseringsavgift.
 • Större koll på din ekonomi – kontot säger stopp om du inte har pengar kvar. Det är lätt hänt att köpa saker och “betala lite senare” med ett kreditkort.
 • Debetkort har sällan någon månadsavgift, och eftersom du inte får någon månadsfaktura tillkommer inte heller några aviseringsavgifter.
 • Är det bästa valet för barn och ungdomar. De lär sig värdet av pengar och som förälder kan man vid behov överföra pengar till deras kort.
 • Krävs oftast ingen kreditupplysning vid ansökan av ett debetkort. Bra för dig med betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos kronofogden.

Nackdelar med debetkort

 • Vid sunda konsumtionsvanor är ett kreditkort ett bättre val. Debetkort ger sällan bonus och har ofta mycket begränsade försäkringar. Ett kreditkort ger ofta cashback på inköp andra förmåner. Det kan i många fall vara helt gratis att äga ett bra kreditkort, så länge man nollställer sin kredit varje månad.
 • Nackdelarna gäller även reseförsäkringen på debetkort. Ofta ingår de inte alls eller är begränsade i sin utformning
 • Du är själv ansvarig för alla korttransaktioner. Jämfört med ett kreditkort, där kortutgivaren och säljaren måste kunna bevisa att korttransaktionen gjorts av rätt person är man personligt ansvarig som användare av ett debitkort. Saknar flexibilitet. Vid större oförutsedda kostnader kan ett kreditkort vara en livlina för att täcka upp för dessa kostnader.
 • Biluthyrare och hotell kräver ofta kreditkort. Detta för att de ska kunna reservera ett belopp på kortet och därmed täcka sina kostnader om man ställer till med problem.
 • Vissa uppskattar den månatliga kontoöversikten som skickas ut för kredit- och betalkort. Det är en komplett sammanställning av månadens köp, vilket ger en bra överblick.

Vanliga frågor

💳 Vad är skillnad på debetkort och kreditkort?

Ett debetkort kräver ett förinsatt belopp på det underliggande kontot och dragningar debiteras direkt från kontosaldot. Ett kreditkort fungerar istället så att dragningen mot kreditkortets kreditgräns och nekas vid övertrassering av dess kreditgräns.

En annan distinkt skillnad är att konsumentkreditlagens regler gäller för både betal- och kreditkort. Det innebär bland annat att kreditgivaren tillsammans med säljaren ansvarar för transaktioners legitimitet. Man kan säg att de har bevisbörda för att allt gått rätt till. För debitkort är du själv ensamt ansvarig.

💳 Finns det gratis debetkort

Ja, det finns många debetkort som är gratis att äga. Storbankernas debetkort har däremot alltid avgifter för exempelvis valutaväxling och uttag, något som man slipper med många moderna kortutgivare.

Vi rekommenderar till exempel N26 och Revolut som har kostnadsfria debetkort utan några dolda avgifter.

📶 Går det att blippa med debetkort?

Ja. Eftersom många debetkort licensieras av antingen Visa eller Mastercard så stödjer de också kontaktlösa betalningar via NFC. Det innebär att man för belopp upp till 400 kr endast behöver dra kortet över kortterminalen, så genomförs betalningen ofta utan krav på PIN-kod.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför