Kreditkort som student

Som heltidsstudent på universitet eller högskola har man ofta låg och får endast lån och/eller bidrag från CSN. Men hur ligger det egentligen till om man som student vill skaffa ett kreditkort? I denna artikel går vi igenom allt du vill veta om kreditkort för studenter.

Kan studenter få kreditkort?

Om man är student och inte har någon inkomst från arbete är det svårt att bli beviljad ett kreditkort. Detta eftersom att CSN räknas som ett lån och inte en inkomst. Har du däremot inkomst vid sidan av studierna från t ex deltidsarbete eller sommarjobb är det möjligt att få ett kreditkort.

Kreditkort som studenter kan få 2023

Ansöker man om ett kreditkort som student ökar man sina chanser att bli beviljad om man ansöker om kort med låga krav på inkomst. I listan nedanför så hittar du flera kreditkort med låga krav på inkomst och anställning.

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
 • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
 • Ingen årsavgift
 • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.
Klicka och jämför

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard
0 kr
Årsavgift
50 000 kr
Maxkredit
21,40 %
Årsränta

Komplett Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Årsränta: 21,40 %
 • Hög bonus på alla inköp
 • Ingen fast avgift
 • Bra kortförsäkring
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 35 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 4 %
Exempel: Komplett Mastercard har 21,40 % i nominell- och 22,42 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 857 kr och totalkostnad 22 278 kr.

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?

Vi anser att Collector Easycard är det bästa kreditkortet för studenter. Anledningen är att EasyCard har jämförelsevis lätta krav på anställning och inkomst. Är man student och arbetar på sidan av studierna är det mer sannolikt att få ett EasyCard beviljat än många andra kreditkort.

Krav för att få kreditkort som student

Ett grundkrav för att bli beviljad ett kreditkort är att man har någon form av inkomst. I och med att studiebidrag klassificeras som lån CSN och inte inkomst, så har många studenter inte möjlighet att få ett kreditkort.

Exakt vilka krav som gäller för att få ett kreditkort skiljer sig mellan kortutgivare, men för de korten som har lägst krav – och passar bra för studenter gäller följande:

 • Att du är minst 18 år gammal
 • Att du har en inkomst på ca 100 000 kr / år före skatt
 • Att du inte har någon betalningsanmärkning

Ett tips till studenter som är intresserade av kreditkort är att försöka få ett deltidsjobb, samt att jobba heltid under sommarmånaderna. Arbetar man heltid juni till augusti med en månadsinkomst på 25 000 kronor, samt jobbar deltid och får 3 000 kronor i lön under resterande månader blir årsinkomsten totalt på 102 000 kronor.

Låg kreditgräns för studenter

Vanligtvis har studenter inte någon inkomst alls, och i de fallen de har en inkomst är den låg i jämförelse med någon som arbetar heltid. Av denna anledning blir de studenter som får ett kreditkort godkänt ofta beviljad en lägre kreditgräns.

Kreditgränsen som gäller för studenter är ofta runt 5 000 – 20 000 kronor, och därför passar bland annat Collector Easycard bra för studenter som har en maximal kreditgräns på 30 000 kronor.

Alternativ: bankkort för studenter

För många studenter innebär en kortansökan att man ansöker om ett kreditkort utan någon inkomst, vilket ofta resulterar i ett avslag på ansökan. Även om det inte är möjligt att beviljas ett kreditkort, kan man med ett vanligt bankkort få flera av de fördelar som ett kreditkort ger – även som student.

Nedan hittar du flera debetkort som accepterar studenter och som dessutom inte gör någon kreditupplysning vid ansökan.

Rockerkortet

Rockerkortet

Rockerkortet

Populärt debetkortet med cashback

Hos Rocker kan du helt utan kreditvärdering godkännas för ett bankkort. Kraven är att du är över 18 år, bor i Sverige och har BankID.

Med Rockerkortet får du 0,5 – 10 % cashback och en gratis reseförsäkring samtidigt som du slipper både årsavgift och valutapåslag.

Lunar

Lunar

Lunar

Ett smidigt vardagskort utan avgift

Hos Lunar kan du helt utan kreditprövning teckna ett smidigt bankkort för vardaglig användning. Kortet fylls enkelt på via banköverföring eller swish och medför låga avgifter för valutaväxling och uttag. Vill du helt slippa avgifter går det att uppgradera till Lunar Premium eller Pro för ytterligare funktioner.

Revolut Standard

Revolut Standard

Revolut Standard

Växla & för över pengar utan avgift

Med ett gratismedlemskap hos Revolut får du tillgång till ett konto hos Revolut och deras debetkort Revolut Standard. Kortet har inte någon årsavgift, 0 % i valutapåslag vid betalning i annan valuta och gratis kontantuttag (upp till 2 000 kronor i månaden). Med kontot får du även tillgång till flera smarta tjänster såsom möjlighet att handla och växla valutor, kryptovalutor, aktier och ädelmetaller – till inga eller låga avgifter.

PFC kort

PFC kort

PFC kort

Smart debetkort utan avgift

Med PFC:s bankkort får du ett smart kort utan kredit som hjälper dig att få översikt över din ekonomi. Kortet har ingen årsavgift, och du fyller enkelt på det med pengar genom Swish. När du betalar med kortet i utländsk valuta betalar du ingen avgift för valutaväxling, och du har även fria kontantuttag upp till 3 000 kronor per månad.

Bankerbjudanden till dig som är student

Som student finns det möjlighet att ta emot exklusiva erbjudanden och rabatter genom att bli kund hos några olika banker. Anledningen att bankerna har förmånliga erbjudanden till studenter är att de hoppas att man fortsätter vara kund hos dem efter sina studier.

Vissa av dessa bankerbjudanden inkluderar även möjlighet att få kreditkort som student. Nedan kan du läsa om vilka banker som har studenterbjudanden.

Danske Student

Blir du som är student kund hos Danske Bank ingår det ett Danske Bank Mastercard kreditkort med 10 000 kronor i kredit utan extra kostnad. För att få kreditkortet görs det först en kreditprövning, vilket innebär att det inte är någon garanti att man blir godkänt för kortet.

Kraven för att bli beviljad kreditkortet är bland annat att du behöver få CSN på ett konto hos Danske Bank, vara fri från betalningsanmärkningar och inte ha några andra kreditkort eller lån.

Swedbank nyckelkund student

Som Swedbank nyckelkund student får du som studerar på universitet eller högskola alla de fördelar som ingår som Swedbank nyckelkund helt gratis (ordinarie pris 768 kronor per år). Bland annat slipper du som nyckelkund årsavgiften för Swedbank Mastercard Kreditkort om du ansöker om kortet och får det beviljat.

Nordeas studentrabatt

Nordea ger 100 % i rabatt på de vanligaste banktjänsterna om man är studentkund hos Nordea. Utöver de banktjänster som ingår kan man ansöka om deras kreditkort Nordea Credit, som har ett anpassat inkomstkrav för studenter.

SEB Studenterbjudande

Går du med i SEB som student får du ett studenterbjudande med flera viktiga banktjänster såsom kort och konton – helt kostnadsfritt.

Hos SEB kan du bland annat ansöka om ett kreditkort utan årsavgift, samt deras studentlån som har 6,95 % i ränta.

ICA Student

Genom att gå med i ICA Student får du ta del av flera studentrelaterade fördelar. Bland annat får du ett bankkort (utan kredit) utan extra kostnad, dubbel bonus när du handlar hos ICA (om ditt CSN sätts in på ditt ICA-konto) och en studentanpassad hemförsäkring.

Fördelar med kreditkort som student

 • Möjlighet att betala senare utan kostnad (med räntefria dagar)
 • Flexibilitet i ekonomin med möjlighet att delbetala
 • Få alla dina köp samlade på en faktura
 • Reseförsäkring ingår när du betalar resor med kortet
 • Rabatter & exklusiva erbjudanden genom kortets partners

Viktigt angående kreditkort för studenter

Ett kreditkort kan förenkla ditt liv som student om det används på rätt sätt. Det är däremot viktigt att man använder ett kreditkort extra varsamt som student. Betalar man inte sina kortfakturor i tid tillkommer det ränta och/eller avgifter vid återbetalning.

Att använda ett kreditkort som student är därför aldrig ett substitut till någon typ av inkomst, och du bör aldrig köpa saker med kortet som du inte har råd att betala tillbaka.

Vanliga frågor

💳 Vad händer om man har ett kreditkort och börjar studera?

Om du sedan tidigare har ett kreditkort och sedan slutar arbete för att påbörja studier får du i regel ha kvar ditt kreditkort. Däremot kan du inte ansöka om höjd kreditgräns eller nya kort.

❓ Kan man ge ett extrakort till en student?

Ja, för de flesta kreditkort har extrakortsinnehavare inget solidariskt betalningsansvar. Det är därför okej hos de flesta kortutgivare att ge ett extrakort till en familjemedlem som studerar.

💳 Vilka kreditkort är enklast att få som student?

Några av de korten som har lägst ansökningskrav och som passar för studenter är Collector EasyCard, Re:member Flex och Norwegian kreditkort (OBS: ålderskrav på 23 år hos Norwegian).

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför