Bensinkort och tankkort

Är du en person som kör mycket bil och tankar ofta? I så fall är förmodligen ett bensin- eller tankkort rätt val för dig.

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan tillhör partners som ger oss provision – det är så vi tjänar pengar. I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Det bästa bensinkortet i Sverige 2020

OKQ8 Visa

Vi anser att OKQ8 Visa är det bästa bensinkortet i Sverige 2020. Den främsta anledningen är att OKQ8 har överlägset flest antal bensinstationer i Sverige, samtidigt som kreditkortet ger en hög drivmedelsrabatt på 20 öre per tankad liter. OKQ8 Visa har även det bästa sparkontot och högst bonus av alla tankkort.

Jämför bensinkort

I listan nedan kan du jämföra villkoren mellan kreditkorten i detalj. Om du vill göra en sida-vid-sida jämförelse klickar du på vågen i högra hörnet på respektive informationskort.
Tänka på att en stor nackdel med många tank-kort är att de endast ger drivmedelsrabatt när du köper bensin från bemannade stationer.

Detta innebär att du som bor nära en, eller ofta tankar på, obemannade bensinstationer inte får samma förmåner med kreditkortet.

OKQ8 Visa

OKQ8 Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 14,95 %
 • 2 % återbäring hos OKQ8
 • Cashback på allt du handlar
 • 0,75 % i sparränta
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 25 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Upp till 2 %
Exempel: OKQ8 Visa har 14,95 % i nominell- och 19,08 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Delbetalningsavgift på 25kr/mån. Månadskostnad blir 1 830 kr och totalkostnad 21 956 kr.
Klicka och jämför
Circle K Mastercard

Circle K Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 400 000 kr
Årsränta: 15,00 %
 • Rabatt på drivmedel
 • 0 kr i årsavgift
 • Bonus på alla inköp
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 35 (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus 0,3 % (1 % över 1 000 liter bensin)
Exempel: Circle K Mastercard har 15,00 % i nominell- och 16,08 % i effektiv ränta, beräknat på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 805 kr och totalkostnad 21 662 kr.
Preem Mastercard

Preem Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Årsränta: 17,40 %
 • Gratis kreditkort med bonus
 • Bra rabatt vid tankning
 • Tanka-fel-försäkring ingår
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 25 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2,5 %
Uttagsavgift 2 %, minst 35 kr
Bonus 0,5 %
Exempel: Preem Mastercard har 17,40 % i nominell- och 18,68 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 828 kr och totalkostnad 21 935 kr.
Shell Mastercard

Shell Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 18,15 %
 • 0,5 -ig kortbonus
 • 15 öre rabatt/liter på Shell
 • Bilrelaterade försäkringar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 35 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus 0,5 %
Exempel: Shell Mastercard har 18,15 % i nominell- och 24,12 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Delbetalningsavgift 35 kr/mån. Månadskostnad blir 1 871 kr och totalkostnad 22 4400 kr.

 

De bästa bensinkorten 2020

Nedan hittar du en tabell på de bästa bensinkorten i Sverige 2020.

OKQ8 Visa Shell Mastercard Preem Mastercard Circle K Mastercard
Rabatt bemannade stationer 20 öre/liter 15 öre/liter 25 öre/liter 15 öre/liter
Rabatt obemannade stationer 5 öre/liter 0 öre/liter 10 öre/liter 0 öre/liter
Antal bensinstationer 652 st 119 st 333 st 336 st
Bonus på övriga köp 0,3 - 0,6 % 0,5 % 0,5 % 0,3 %
Bonus på bensinstationen 2 % 0,5 % 0,5 % 0,3 %
Årsavgift 0 kr 0 kr 0 kr 0 kr
Tanka-fel-försäkring Nej Ja Ja Ja
Räntefria dagar 45 dagar 30 dagar 56 dagar 60 dagar
Tillgodo- / sparränta 0,75 % upp till 150 000 kr 2 % upp till 15 000 kr 1,65 % upp till 15 000 kr Ingen sparränta

Vad är ett bensinkort eller tankkort?

Ett bensinkort (även kallat tankkort) är ett kreditkort som är skräddarsytt för att ge förmåner och bonusar när du tankar bilen och köper varor på en bensinstation.

Kortet ges antingen ut av bensinkedjan direkt eller indirekt genom ett samarbete med en bank eller kortutgivare.

Ett bensin kort ger därför endast drivmedelsrabatt när du använder kortet för att tanka hos bensinkedjan som ansvarar för kortet. För att nyttja ett bensinkorts värde fullt ut krävs det därför att du är konsekvent med att tanka hos kedjan som står för ditt kort.

Fördelar med bensinkort

Rabatt på drivmedel

En av de främsta fördelarna med ett bensinkort är att du får rabatt varje gång du tankar. Hur stor rabatten är varierar utifrån vilket bensinkort du har, samt om du tankar på en bemannad eller obemannad bensinstation. Exempelvis ger Preemkortet högst drivmedelsrabatt, men Preem har betydligt färre bensinstationer än OKQ8.

Använder du exempelvis OKQ8-kortet som ger 20 öre per liter på bemannade stationer, och tankar en full tank på 60 liter två gånger i månaden får du tillbaka 288 kronor per år.

Ingen årsavgift eller aviavgift

Alla de bensinkorten vi nämner i artikel (förutom ett) saknar årsavgift och aviavgift (via e-faktura), vilket gör dem till gratis kreditkort. Det enda undantaget är Shell Mastercard som tar ut en avgift på 35 kronor per faktura om du delbetalar inköp.

Väljer du att delbetala dina inköp tillkommer det i sedvanlig ordning däremot vanlig kreditränta för alla kreditkort.

Bonuspoäng på allt du köper

När du handlar med något av de bensinkort i artikeln tjänar du bonuspoäng på din inköp. Ett undantag är att du inte får någon bonus om du tankar hos en konkurrent. Du kan heller inte få både bonus och drivmedelsrabatt när du tankar.

För Shell Mastercard dras bonusen av på din månadsfaktura, medans de resterande korten skickar ut en värdecheck ett par gånger per år som kan användas varsomhelst.

Reseförsäkring

Med alla tankkort som vi nämner på denna sida så ingår det en reseförsäkring som kompletterar din hemförsäkring när du betalar resekostnaden med kreditkortet. Detta är en förmån som i princip alla kreditkort har.

Reseförsäkringen inkluderar normalt ett avbeställningsskydd, ersättning vid försenat transport eller bagage samt olycksfallsskydd under resans gång.

Erbjudanden och rabatter

Som innehavare till ett bensin-kreditkort så kan du räkna med att få flera förmånliga erbjudanden hos bensinkedjan kortet är kopplat till.

Till exempel gav Preem-kortet 35 öre rabatt per liter under sommaren 2020, medans OKQ8-kortet bland annat ger dig var sjätte kaffekopp och biltvätt gratis.

Övriga försäkringar

Vissa kreditkort ger utöver reseskyddet även ytterligare kostnadsfria försäkringar. Exempelvis får du en tanka-fel-försäkring med Circle K Mastercard, medans Shell Mastercard också ger dig pengar om du tappar bort din bilnyckel samt om du behöver bilbärgning eller vägassistans.

Jämför kreditkort

Alternativ till bensinkort

I vissa fall är det inte alltid ett bensinkort som passar bäst, och det är därför smart att utvärdera om en annan typ av kreditkort skulle passa dig bättre.

Bonuskort istället för bensinkort

Två av de största fördelarna med ett bensinkort är drivmedelsrabatten och bonuspoängen du får för dina övriga inköp. Räknar man med ett bensinpris på 15 kronor per liter ger en bensinrabatt på 15 öre per liter motsvarande 1 % bonus, medan de flesta tankkorten har en bonusnivå på 0,5 % för övriga köp.

Väljer du istället ett kreditkort med bonus eller cashback kan du få ut ännu mer värde av kortets poängsystem. Nedan ger vi två exempel på bonuskort som även fungerar bra som tankkort.

Komplett Bank Mastercard

1 – 4 % i cashback på dina inköp

Med komplett kreditkort får du tillbaka 1 % på alla dina köp (motsvarar ca 15 öre per liter för ett bensinpris på 15 kr), 2 % på köp hos E-handlare, och 4 % på komplett.se. Med komplett-kortet får du även 0 kr i uttagsavgift, gratis årsavgift samt en ovanligt stark reseförsäkring.

Bank Norwegian Mastercard

0,5 – 10 % i bonus på dina inköp

Med Bank Norwegiankortet får du 0,5 % bonus på dina övriga köp (motsvarande ca 7,5 öre per liter i drivmedelsrabatt), 4 % på Norwegian lågprisbiljetter och 10 % på Norwegian flex-flygbiljetter. Deras kort saknar precis som bensinkorten årsavgift eller aviavgift och har en kompletterande reseförsäkring. Norwegians kreditkort tar till skillnad från bensinkorten inte heller någon avgift för kontantuttag.

Bensinkort utan kredit

Vill du ta del av att de förmåner som ett bensinkort utan kortkrediten finns det flera alternativ att göra detta.

Sätt in dina egna pengar

Genom att välja en låg kreditgräns och sedan sätta in dina egna pengar på kortet kommer ditt insatta belopp alltid att användas i första hand. För alla bensinkort som vi nämnt i denna artikel, förutom Circle K-kortet, får du även tillgodoränta på ditt insatta belopp.

Anslut ditt egna bankkort

Genom kundklubben hos Preem och Circle K kan du välja att ansluta ditt egna debetkort och därigenom få drivmedelsrabatt när du tankar.

Nackdelen med att anslutna ditt egna bankkort är att du inte får lika mycket rabatt på drivmedel som med kreditkortet.

Privat- eller betalkort

Väljer du att istället för att skaffa ett kreditkort genom att ansöka ett privatkort (debetkort) hos exempelvis Preem eller Shell får du drivmedelsrabatt på bensin och diesel när du tankar, utan att ha kredit på kortet.

Utöver de fördelar som du missar genom att välja ett debetkort över ett kreditkort, får du även en lägre rabatt på bensin genom dessa kort jämfört med kreditkorten.

Så väljer du rätt bensinkort

Innan du väljer ett bensinkort bör du utvärdera följande faktorer:

1. Vilken bensinkedja handlar jag oftast hos?

Eftersom bensinkorten endast ger rabatt på drivmedel hos en specifik bensinkedja bör du därför utvärdera vilken bensinstation du brukar använda – och om du i så fall kan byta.

Finns det exempelvis endast OKQ8-stationer nära dig blir OKQ8-kortet det enda rimliga.

2. Tankar du på bemannade stationer?

Alla tank-kreditkort ger olika rabatt beroende på vilken typ av bensinstation du tankar på. Exempelvis får du ingen drivmedelsrabatt överhuvudtaget om du tankar med Shell-kortet eller Circle K-kortet på obemannade stationer.

Du bör därför utreda vilken typ av bensinstation som ligger nära dig, samt om du har möjlighet att tanka någon annanstans.

3. Vilka typer av förmåner är du ute efter?

Är det endast drivmedelsrabatten och bonusen som är intressant för dig, eller är du särskilt intresserad av andra förmåner såsom erbjudanden, försäkringar och rabatter.

Beroende på vad du värderar högst kan olika bensinkort vara olika förmånliga för dig.

Vanliga frågor om bensinkort

❓ Får man drivmedelsrabatt utomlands?

Nej, tyvärr gäller inte drivmedelsrabatten på bensinstationer utomlands. Däremot gäller bonussystemet på dem köp som du gör utomlands.

❓ Vad är skillnaden på olika bensinkort?

Skillnaden på olika bensinkort är framförallt vilken bensinkedja de ger drivmedelsrabatt hos. Utöver det har korten olika villkor såsom ränta, avgifter, förmåner och försäkringar.

💳 Kan man använda kortet på alla bensinstationer?

Ja, det går att betala med kreditkortet på alla bensinstationer i Sverige som accepterar Mastercard eller Visa, men som nämnt får du inte rabatt hos konkurrenter till din kortutgivare.

💳 Kan kortet användas till mer än bensin?

Ja, det går att använda kortet för alla köp som accepterar Mastercard eller Visa. Med OKQ8 Visa kan du även betala räkningar med kreditkortet.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 12 oktober, 2020
Nollställ
Jämför