Bäst Premium Kreditkort 2023: Topplista med Premiumkort

Här kan du hitta det bästa premium kreditkortet samt jämföra olika kreditkort i premiumkategorin. Kreditkortguiden lär dig även hur dessa kort skiljer sig från vanliga kreditkort.

Bästa premium kreditkortet: Resurs World

Resurs World är det bästa premium kreditkortet år 2023. Kortet erbjuder exklusiva förmåner som lounge access och concierge service till en årsavgift på 1 068 kr, vilket är lågt för kreditkort i premiumklass. Resurs World ger 1 % i bonus på alla köp och erbjuder förmånlig räntefri delbetalning.

Bästa premium debetkortet: Rocker Premium

Rocker Premium är det bästa premium debetkortet år 2023. Kortet ger 0,5–10 % i bonus på alla köp, har 0 kr i valutapåslag och avgiftsfria uttag upp till 3 000 kr per månad. Rocker Premium ger upp till 1,45 % i sparränta, inkluderar reseförsäkring och har en app med flera praktiska funktioner.

Läs mer: Rockerkortet

Vad kännetecknar premium kreditkort?

Premium kreditkort kännetecknas av fler och bättre förmåner, starkare försäkringar och en högre servicenivå än vad som erbjuds hos “vanliga” kreditkort. Detta återspeglas även i årsavgiften för premiumkort, som i regel är högre än för enklare kreditkort.

Exempel på förmåner som brukar ingå i premium kreditkort är heltäckande reseförsäkring, lounge access, concierge service och förtur till olika evenemang. Det finns dock ingen generell definition av vad som krävs för att ett kreditkort ska räknas som ett premiumkort.

Förmåner hos premium kreditkort.

Nedan listas vanligt förekommande förmåner hos premium kreditkort.

  • Heltäckande reseförsäkring.
  • Priority pass och “fast track”.
  • Concierge service.
  • Förtur till evenemang och VIP-behandling.
  • Hög kreditgräns.

Heltäckande reseförsäkring

Premium kreditkort har i regel bättre försäkringsskydd än “vanliga” kreditkort, i synnerhet vad gäller reseförsäkring. Reseförsäkringen som ingår i kreditkort i premiumklass är ofta mer omfattande och ger högre ersättning vid de situationer som täcks av försäkringen.

Även köpförsäkringar, till exempel allriskförsäkring, leveransförsäkring och förlängd garanti, är i regel starkare hos premium kreditkort än hos vanliga kreditkort. Den försäkring som skapar mest värde för kortinnehavaren och ger högst ersättning är kreditkortets reseförsäkring.

Priority pass och “fast track”

Premium kreditkort har i regel priority pass, vilket ger tillgång till lounger som finns på de flesta flygplatser. Hur många inträdestillfällen som ingår per år, om du behöver betala en inträdesavgift och huruvida mat ingår eller inte, varierar beroende på kreditkort.

Vissa premium kreditkort ger tillträde till lounger med à la carte-meny och fri entré även för medresenärer. Andra premiumkort erbjuder bara snacks och inträde för kortinnehavaren. Ibland förekommer även inträdesavgift för kortinnehavaren. Kort med hög årsavgift ger ofta tillgång till bättre lounger.

Premium kreditkort kan också erbjuda så kallat “fast track”. Det innebär att du får tillgång till en särskild kö för att kunna passera säkerhetskontrollen på flygplatser snabbare. Kreditkort med priority pass har ofta “fast track” inkluderat.

Concierge service

Många premium kreditkort erbjuder concierge service. Det är en tjänst som möjliggör att kortinnehavaren kan få hjälp med till exempel bordsbokning, bokning av färdmedel och köp av biljetter till evenemang. Vad som ingår i concierge service avgörs ofta av kortets exklusivitet.

Premium kreditkort med hög årsavgift kan till exempel inkludera tillgång till limousin med privatchaufför. Concierge service hos kreditkort med lägre årsavgift erbjuder ofta en enklare typ av service, till exempel bokning av taxi eller annat färdmedel.

Förtur till evenemang och VIP-behandling

Många premium kreditkort erbjuder köp av biljetter till eftertraktade evenemang, redan innan biljetterna släpps till offentlig försäljning. Som kortinnehavare har du alltså chans att få tag på svåråtkomliga biljetter på ett smidigt sätt.

I samband med dessa biljettköp ingår ofta exklusiva förmåner även under själva evenemanget. Kortinnehavaren, med eller utan sällskap, kan till exempel erbjudas “fast track” vid entrén och tillgång till ett avskilt VIP-område.

Hög kreditgräns

Premium kreditkort har i regel högre kreditgräns än “vanliga” kreditkort. Medan de flesta kreditkort som utfärdas i Sverige har en maximal kreditlimit på 100 000–150 000 kr, kan premiumkort ha en kreditgräns på upp till 1 500 000 kr.

Väldigt exklusiva kreditkort kan till och med ha en högre kreditlimit än 1 500 000 kr. Det förekommer även premium kreditkort som helt saknar kreditgräns.

För vem lämpar sig ett premium kreditkort?

Premium kreditkort passar dig som vill ha fler och bättre förmåner än vad “vanliga” kreditkort kan erbjuda. Framför allt lämpar sig dessa kreditkort för dig som söker lyxiga förmåner, hög servicenivå och starkt försäkringsskydd vid resor.

För att erhålla ett premium kreditkort krävs dock att du har tillräckligt hög kreditvärdighet för att bli beviljad ett sådant kort. Dessutom behöver du ha råd med den förhållandevis höga årsavgiften för att få tillgång till kortet och dess förmåner.

Topplista bästa premium kreditkort

Nedan listas de bästa premium kreditkorten per kategori.

  • Resurs World: bästa premium kreditkortet för låg årsavgift. Kortet har en årsavgift på 1 068 kr, vilket är lågt för ett premium kreditkort som erbjuder såväl concierge service som lounge access och “fast track”. Resurs World ger dessutom 1 % i bonus på alla köp.
  • Amex Platinum: bästa premium kreditkortet för resor. Kortet erbjuder bland annat lounge access, “fast track” och concierge service. Dessutom ingår en heltäckande reseförsäkring samt diverse erbjudanden och rabatter för hotell, kryssningar, golfbanor och hyrbil.
  • Eurocard Platinum: bästa premium kreditkortet för obegränsad kredit. Eurocard Platinum saknar kreditgräns, vilket är ovanligt bland exklusiva kreditkort i relativt låg prisklass (1 500 kr i årsavgift). Därtill erbjuder kortet concierge service, lounge access, fast track och stark reseförsäkring.
  • Handelsbanken Platinum: bästa premium kreditkortet för delbetalning. Handelsbanken Platinum saknar aviavgift och har en ovanligt låg ränta på endast 5,05 %. Det är således billigt att delbetala med kortet, förutsatt att det nyttjas i den utsträckning att den höga årsavgiften på 2 400 kr täcks upp.
  • Swedbank Platinum: bästa premium kreditkortet för försäkringar. Kortet har en mycket heltäckande reseförsäkring som även gäller för kortinnehavarens partner, hemmaboende barn under 23 år, barnbarn under 23 år samt för kortinnehavarens och partnerns föräldrar. Dessutom ingår flera köpförsäkringar.

Vanliga frågor

Vilket premium kreditkort är billigast?

Resurs World, med en årsavgift på 1 680 kr, är det billigaste premium kreditkortet. Kortet ger 1 % i bonus på alla köp och har exklusiva förmåner som lounge access och concierge service. Det finns dock ingen generell definition av vad som krävs för att ett kreditkort ska räknas som ett premiumkort.

Marginalen Traveller, med en årsavgift på 395 kr, är en hybrid mellan “vanligt” kreditkort och premium kreditkort. Kortet har varken concierge service eller lounge access. Däremot ingår bland annat en omfattande reseförsäkring och 1 % i bonus på alla köp, trots att kreditkortet är relativt billigt.

Vad är kraven för att få ett premium kreditkort?

Kraven för att bli beviljad ett premium kreditkort varierar beroende på kortutgivare. Kreditkort i premiumklass brukar ha samma grundkrav som “vanliga” kreditkort, men ofta krävs en högre lägsta årsinkomst och högre kreditvärdighet för att bli beviljad premiumkort.

Vanliga grundkrav för kreditkort är att den ansökande måste vara myndig, ha en regelbunden inkomst, vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Samtliga utgivare av kreditkort har även krav på att den ansökande inte får ha några betalningsanmärkningar.

Vilka förmåner ingår i Nordea Premium kreditkort?

I Nordea Premium kreditkort ingår bland annat tillträde till över 1 000 flygplatslounger, cashback via Meniga Rewards när du handlar hos anslutna butiker och restauranger samt en kompletterande reseförsäkring.

Reseförsäkringen inkluderar sjuk- och olycksfall, avbeställningsskydd, ersättning vid bagage- och transportmedelsförseningar samt ersättning för självrisk på eget hem, egen bil och hyrbil. Därtill ingår allriskförsäkring, leveransförsäkring, självrisk vid bilbärgning och hole-in-one-försäkring.

Finns det premium kreditkort från American Express som är gratis?

Nej, det finns inga premium kreditkort från American Express som är gratis. Amex Green Card och SAS Amex Classic är två gratis kreditkort från American Express, men dessa klassas inte som premiumkort.

Med ett gratis kreditkort kan du nyttja kortet och dess förmåner gratis, förutsatt att du betalar skulden inom de räntefria dagar som kreditkortet erbjuder. På sidan om gratis kreditkort kan du läsa mer om kreditkort utan årsavgift och jämföra olika alternativ.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför