Svarta Kort: De Bästa Svarta Kreditkorten & Debetkorten 2022

KreditkortGuiden hjälper dig att hitta det bästa svarta kreditkortet respektive debetkortet. Här kan du också jämföra svarta kort för att hitta det bästa alternativet för dig.

Bästa svarta kreditkortet: Amex Black

Amex Black är det bästa svarta kreditkortet år 2022. Kortet har bland annat mycket omfattande försäkringar, concierge service dygnet och generösa förmåner hos hotellkedjor världen över. Amex Black anses vara ett av världens mest exklusiva kreditkort. För att få kortet krävs en personlig inbjudan.

Läs mer:

Bästa svarta debetkortet: Rocker Plus

Rocker Plus är det bästa svarta debetkortet år 2022. Kortet ger 0,5% i bonus på alla köp och inkluderar reseförsäkring, vilket är ovanligt för debetkort. Rocker Plus har 0 kr i valutapåslag och avgiftsfria uttag upp till 3 000 kr/månad. Årsavgiften på 348 kr betalas månadsvis (månad 1 är gratis).

Läs mer: Rockerkortet

Jämför svarta kreditkort

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
 • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
 • Ingen årsavgift
 • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.
Klicka och jämför

Jämför svarta debetkort

Rockerkortet

Rockerkortet
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Rockerkortet

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • 0,5 - 10 % cashback
 • 0 % valutapåslag
 • 0 kr årsavgift
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 3 000 kr/mån)
Bonus 0,5 - 10 %
Klicka och jämför

Vad är ett svart kort och hur skiljer det sig från andra kort?

Ett svart kort är ett exklusivt kredit-eller debetkort i färgen svart. Svarta kort utgör ofta de mest exklusiva kort som finns att tillgå hos kortutgivare och associeras därför med lyxiga förmåner och hög årsavgift. Vissa svarta kort går inte att ansöka om utan kräver en personlig inbjudan.

Svarta kort kännetecknas av fler och bättre förmåner, omfattande försäkringar och högre servicenivå än vad som erbjuds hos andra kreditkort. Det förekommer även “vanliga” svarta kredit- och debetkort, utan exklusiva förmåner. I denna artikel är det dock exklusiva svarta kort som står i fokus.

Krav för att bli beviljad ett svart kreditkort

Nedan listas kraven för att bli beviljad ett svart kreditkort.

 • Ha hög årsinkomst och stora ekonomiska tillgångar. För att bli beviljad ett svart kort krävs i regel hög årsinkomst och stora ekonomiska tillgångar. Många så kallade “private banking-kort” kräver att kortinnehavaren förvaltar sina tillgångar i banken.
 • Ha hög kreditvärdighet. För att bli beviljad ett svart kort krävs i regel hög kreditvärdighet. Det påvisar god ekonomi och god återbetalningsförmåga.
 • Vara kund hos banken. Många banker har krav på att kortinnehavaren måste vara en så kallad “private banking-kund” hos banken för att bli beviljad ett svart kort.
 • Spendera ett visst minimibelopp med kreditkortet per år. Flera kortutgivare av svarta kort kräver att kortinnehavare årligen spenderar ett visst minimibelopp med kreditkortet. Det ryktas till exempel att kortinnehavare av Amex Black måste spendera mellan 1–5 MKR per år.
 • Uppfylla grundläggande krav för att bli beviljad kreditkort. För att bli beviljad kreditkort i allmänhet måste du vara myndig, ha en regelbunden inkomst, vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar.

Kraven för att bli beviljad kreditkort, svarta kort inkluderade, varierar beroende på kortutgivare. På sidan om krav för kreditkort kan du läsa mer om vad som krävs för att bli beviljad kreditkort i allmänhet.

Det är svårt att bli beviljad svarta kort

Många svarta kort är exklusiva kreditkort och att bli beviljad ett sådant kort kan vara svårt. I vissa fall krävs en personlig inbjudan från kortutgivaren. Det förutsätter att den presumtiva kortinnehavaren har stora ekonomiska tillgångar och spenderar stora belopp med kreditkortet.

Flera svarta kort är så kallade “private banking-kort”. För att erhålla ett sådant krävs att kortinnehavaren är private banking-kund. Det finns dock alternativ till svarta kreditkort, även om dessa inte är av lika exklusiv karaktär.

Alternativ till svarta kort

Nedan listas kreditkort som kan utgöra alternativ till svarta kort:

 • guldkort
 • platinumkort
 • metallkort.

Guldkort

Flera kortutgivare erbjuder guldkort. Dessa kreditkort är ofta aningen mer exklusiva och har lite högre årsavgift än de standardkort som erbjuds. Guldkort utgör däremot sällan de mest exklusiva kreditkort som erbjuds hos banker och kortutgivare.

Via ett guldkort får du vanligtvis tillgång till lite bättre förmåner än vad kortutgivarens standardkort erbjuder. Däremot klassas kreditkort i guld i regel inte som premiumkort.

Platinumkort

Platinumkort är ofta de mest exklusiva kreditkort som erbjuds hos banker och kortutgivare. De kännetecknas av fler och bättre förmåner, mer omfattande försäkringar och en högre servicenivå än vad som erbjuds hos andra kreditkort.

Detta återspeglas även i årsavgiften, som i regel är högre än för enklare kreditkort. Till skillnad mot många svarta kort går platinumkort vanligtvis att ansöka om.

Metallkort

Metallkort utgör i regel de mest exklusiva kreditkort som kortutgivare kan erbjuda. Kreditkort i metall erbjuder fler och bättre förmåner, starkare försäkringsskydd och högre servicestandard än vad “vanliga” kreditkort gör.

Metallkort går vanligtvis att ansöka om, men har högre årsavgifter än andra kreditkort. Det förekommer att kreditkort är kombinerade metall- och platinumkort, till exempel Amex Platinum. Majoriteten av svenska kortutgivare erbjuder inte metallkort.

Vanliga frågor

Hur får jag ett Amex Black och vad kostar det?

Amex Black, eller Amex Centurion som det egentligen heter, kan endast erhållas via en personlig inbjudan av American Express. Du måste också vara en existerande American Express-kund med mångårig och gedigen köphistorik för att bli erjuden Amex Black.

Ett Amex Black som är utfärdat i Sverige har en anslutningsavgift på 50 000 kr. Följande år tillkommer en årsavgift på 35 000 kr. Enligt rykten behöver du spendera mellan 1–5 MKR per år för att bli erbjuden Amex Black.

Vilka kortutgivare har svarta kort?

American Express, JP Morgan, Nordea, SEB, Danske Bank och Santander Consumer Bank är exempel på kortutgivare som har svarta kort. Alla dessa kort, förutom Amex Black från American Express, är så kallade “private banking-kort”.

Re:member Flex och Rocker är exempel på svarta kort som som inte är exklusiva. Dessa kort går att ansöka om och kräver ingen personlig inbjudan från kortutgivaren. Re:member Flex är ett kort som är relativt enkelt att bli beviljad. Rocker är ett debetkort och kräver således ingen kreditupplysning.

Vilket är det billigaste svarta kortet?

Det billigaste svarta kortet är Re:member flex kreditkort. Re:member flex är inte ett kreditkort av exklusiv karaktär, men kortet är dock svart. Kortet har ingen årsavgift eller andra fasta kostnader, förutsatt att du inte väljer att delbetala din kreditfaktura.

Vilken kreditgräns har ett svart kreditkort?

Kreditgränsen hos svarta kreditkort varierar beroende på kortutgivare, men flera av dessa kort har obegränsad kredit. Svarta kort med kreditgräns har i regel en högre kreditlimit än “vanliga” kreditkort.

Kreditgräns är det maxbelopp kortinnehavare kan spendera månadsvis via ett kreditkort. Kreditlimiten avgörs vanligtvis av tre faktorer: vilken kreditgräns du har ansökt om, vad du har för kreditvärdighet och vilken kreditlimit kreditkortet ifråga kan erbjuda.

Har VISA och Mastercard svarta kreditkort?

Ja, både Mastercard och VISA har svarta kreditkort; Mastercard Black Card och VISA Infinite. Båda dessa kort är exklusiva och har en årsavgift på cirka 5 270 kr (motsvarande $495). Mastercard Black Card var tidigare ett VISA-kort (VISA Black Card), men omprofilerades till ett Mastercard-kort år 2016.

VISA och Mastercard är så kallade “payment providers”. Det innebär att de licensierar ut kort till kortutgivare och tillhandahåller den infrastruktur som krävs för att genomföra elektroniska transaktioner. Alla svarta kreditkort, förutom American Express, är licensierade av VISA eller Mastercard.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför