recension cover
Sidan innehåller annonser

N26 Metal

 • 0 % i valutaväxlingsavgift
 • Gratis bankomatuttag
 • Heltäckande reseförsäkring
card

Årsavgift: 2 100 kr

Högsta kredit: 0 kr

Räntefritt:

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

N26 Metal

Kortfattat: N26 Metal passar bra för dig som ständigt reser och spenderar mycket pengar i annan valuta.

Som namnet föreslår är kortet gjort helt av metall. Det väger 18 gram – vilket är den exakta vikten av fem svenska enkronor – helt klart kännbart med andra ord.

Med N26 Banks Mastercard Metal betalar du aldrig någon avgift när du växlar valutor. Därtill så är alla bankomatuttag kostnadsfria (endast uttag i euro är begränsat till 8 st per kalendermånad). Med kortet får du även en förmånlig reseförsäkring som bland annat täcker stöld eller skador på din mobiltelefon, självrisk på hyrbil och ger dig 1 000 kr per förseningstimme av flyg (efter 4 timmar).

Hur bra är N26 Metal?

Bonus & förmåner
Ingen bonus för privatpersoner
Dåligt
Resa & utomlands
Avgiftsfritt och bra förmåner
Bra
Försäkring
Bra reseförsäkring men inga andra skydd
Mediokert
Avgifter & ränta
Ett väldigt dyrt debetkort
Dåligt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget krav
Anställningsformer Inget krav
Bet. anmärkningar Tillåtet
Kreditvillkor
Ränta -
Effektiv ränta -
Max kreditgräns 0 kr
Räntefria dagar -
Lägsta månadsbet. -
Avgifter
Årskostnad 2 100 kr
Aviseringsavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om N26 Metal

I och med att N26 inte är en svensk bank görs ingen kreditupplysning (UC) i ansökningsprocessen. Detta är något som är bra för att bibehålla din kreditvärdighet. För att kunna få ett N26 Metal-kort måste du dock säkerställa att du uppfyller deras krav:

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du innehar en giltig ID-handling
 • Du har en svensk folkbokföringsadress
 • Du har en telefon som kompatibel med deras app

Så länge du uppfyller dessa grundläggande krav så är det inget problem att beställa något av de Mastercard N26 erbjuder:

 1. Börja med att gå till N26 hemsida och välj Open Bank Account. I detta skede sätter du upp ett bankkonto – men kortet väljer du i formulärets sista steg.
 2. Knappa in all personlig information som de begär. Det krävs inget pappersarbete och processen tar bara ca 8 minuter allt som allt.
 3. Välj kort när du kommer till steget Create Account. För att välja kortet vi recenserar väljer du N26 Metal.
 4. Ladda ner appen och påbörja processen för att verifiera din identitet. Det kan antingen göras genom att ladda upp en bild på din giltiga ID-handling, alternativt genom videochat. När verifieringen är slutförd görs det en sista kontroll innan ditt konto aktiveras. De garderar sig genom att informera om att processen kan ta upp till en vecka, men oftast går det mycket snabbare än så.

När ditt nya N26 konto är aktiverat är det fritt fram att föra över pengar till kontot och börja använda kortet. Den ivrige kan även lägga till ett virtuellt kort i t ex Google/Apple Pay och börja göra betalningar direkt.

Tänk på att den utlandsbetalning som krävs för att finansiera kortet brukar ta 1-3 bankdagar. Innan betalningen nått fram kan du inte genomföra några köp.

Så fungerar N26 Metal

N26 Metal är ett debetkort som är kopplat till ett kostnadsfritt bankkonto hos N26. Faktumet att kortet är ett Mastercard innebär att det i praktiken kan användas i hela världen.

Precis som för N26 You och N26 Standard hanteras alla bankärenden direkt i N26-appen på din smartphone. Det går även att logga in via en dator, men N26 promotar aktivt sin mobilapp framför andra metoder. Dessutom är appen ett krav för att kunna hantera sitt bankkonto – till exempel för att tillåta nya enheter att logga in på kontot.

För fullständig information om N26 bank och deras app så kan du läsa mer här.

Fördelar

 • Inget valutaväxlingspåslag på betalningar & överföringar
 • Grattis bankomatuttag utanför EU
 • 8 kostnadsfria uttag inom EU per månad
 • Väl tilltagen reseförsäkring
 • Dedikerad support

Nackdelar

 • Skillnaden mot N26 gratiskort motiverar inte N26 Metals pris
 • Ett dyrt kort med hög månadsavgift
 • Kortförsäkring som endast täcker resor
 • Saknar lounge access
Jämföra kreditkort?

Kredit & avgifter

N26 Metal är ett debetkort (även kallat debitkort), vilket innebär att det kräver ett tillgängligt saldo på kontot för att genomföra betalningar. Man får alltså ingen månadsfaktura på N26 för att betala av en innestående skuld och ränta på denna.

Kortet har en månadskostnad på €9,90, vilket kan översättas till en årsavgift på €202,80 eller 2 100 kr. Årskostnaden är hög även gentemot många exklusiva lyx- och premiumkort som har fulladdade med förmåner.

En av banken och kortutgivarens N26 starkaste fördelar är att samtliga kort saknar valutapåslag vid valutaväxling. Normalt tar kortutgivare ut en avgift på 1,5 – 2 % när man växlar in en valuta för en annan.

Vad gäller uttag är även samtliga uttag helt utan avgift, förutom inom eurozonen. Där är uttag i euro (€) gratis upp till 8 gånger per kalendermånad med ett N26 Metal. Därefter kostar varje uttag cirka 20 kronor (€2).

Bonus

Kortet har tyvärr ingen bonus för privatpersoner. Längre ner i recensionen kan du läsa om N26 Business Metal (för företag), som har 0,5 % bonus på alla inköp.

Är du intresserad av ett kreditkort utan valutapåslag med bonus rekommenderar vi istället Revolut Metal. Om bonus inte är det viktigaste är Collector Easyliving istället en varm rekommendation. Easyliving kortet har en låg årskostnad på 195 kr (0 kr första året), 0 % valutapåslag och med väldigt bra och heltäckande kortförsäkringar.

Alternativt val: Lyxkort för semestern

Revolut Metal

Ett premiumkort för dig som ständigt är på resande fot

Metallkortet från Revolut är ett väldigt bra alternativ till N26 Metal. Som namnet föreslår är även detta kort gjort i metall. Med Revolut Metal får du 0,1 % cashback på alla inköp inom EU och 1 % utanför EU. Kortet saknar även valutapåslag i fler än 150 valutor – allt till en lägre månadskostnad än N26 Metal.

Försäkring

Vad gäller försäkringar för N26 Metal kan man säga att det i stort sett endast innehåller försäkringsmoment kopplat till resor. På den fronten är kortet bra eftersom att man är skyddad i princip alla avseenden. Extra bra är tillägget med ersättning för försenade flyg, mer om det nedan.

På nedsidan är däremot kortets försäkring omgärdad en stor mängd begränsningar och undantag. Detta återfinns såklart i alla försäkringar, men vad gäller denna kortförsäkring från Allianz är det betydligt fler undantag än för vanliga svenska kortförsäkringar.

De svenska försäkringarnas villkor är i stort sett alltid mer generellt skrivna, och gör inte lika många undantag för när försäkringen gäller. Något som vi självklart tagit hänsyn till i vårt omdöme i vårt försäkringsbetyg för N26 Metal.

Då gäller N26 Metals reseförsäkring

Reseförsäkringen gäller när minst en så kallad kvalificerad utgift är betald med kortet. Det innebär i praktiken antingen hotell eller flyg. Däremot är det inget krav att resan ska betalas med kortet för akut medicinsk vård eller moment i snö-och-bergförsäkringen ska gälla.

Vad ingår i N26 Metal kortförsäkring?

Tillsammans med försäkringsgivaren har N26 inkluderat en rad olika moment relaterat till resande. Dessa moment delar N26 Metal med N26 You, och de har identiska försäkringsvillkor för: Flygförsening, Avbeställningsskydd, Förkortad resa, Akut vård och Assistans, Bagageförsening, Bagageförlust, stöld eller skada, Delat hyrt fordon samt Snö och bergsförsäkring. Här kan du läsa om exakt vad N26 kortförsäkringar innefattar.

Unikt för N26 Metal är dessa två tillägg som inte har direkt med resande att göra:

 • Hyrbil: En självriskeliminering vid krock eller stöld av hyrbil. Ofta kan självrisken vara 10 000 – 15 000 kr om ingen kostsam tilläggsförsäkring tecknas genom biluthyraren.
 • Skador på och stöld av mobiltelefon: Om din mobiltelefon blir stulen genom rån eller inbrott ersätter försäkringen dig för en ny telefon. Vid skada på telefonen står de för reparation av telefonen. Gäller däremot inte mindre skador eller sådana som inte påverkar dess funktion. Försäkringen gäller för nya mobiltelefoner upp till 1 år efter inköpet.

Reseförmåner

N26 bank’s Metal kort är helt klart ett resekort. För att kortet ska vara värt sin årsavgift krävs ett regelbundet resande. Likt N26 You är reseförsäkringen en viktig del när vi säger att kortet är lämpligt för resor. Men sedan är förstås det faktum att kortet är helt utan valutapåslag i kombination med kostnadsfria uttag betydande faktorer i vårt omdöme.

Reseförsäkringen? Den är också bra – men är inte i klass med det bästa kreditkortet 2021. Sedan har vi ju alla olika resvanor, men majoriteten av resebudgeten spenderas vanligtvis med kort – inte med kontanter från en bankomat.

Sist men inte minst saknar kortet Lounge-access (gav däremot tidigare LoungeKey-access för kunder i UK), något som de flesta dyrare premiumkort inkluderar. Lounge-access kan vara en dealbreaker för de som letar efter ett exklusivt resekort.

Övrigt

Insättningsgaranti i utländsk bank

I likhet med en svensk bank garanterar EU kontanta medel upp till 100 000 euro per kreditinstitut. Det innebär att i händelse av konkurs (eller att banken förlorar sin banklicens) är du garanterad att få ut upp till ungefär en miljon svenska kronor som ersättning för eventuella förluster. På så vis kan du känna dig trygg med att ha pengar på ett konto hos N26.

Välj färg på ditt N26 Metal

Ditt metallkort kommer i flera valbara färger. För närvarande quartz rose (rosenkvarts), slate grey (granitgrått) och charcoal black (kolsvart). Här är en kort video där kortet och dess färger visas upp.

Dedikerad support för Metal-innehavare

Som innehavare av ett N26 Metal får du tillgång till dedikerad support. Det innebär att du slipper sitta i telefonkö och får sannolikt även bättre svar på dina funderingar.

N26 Business Metal

N26 erbjuder även sitt Metal-kort till företagare. Målgruppen är främst småföretagare och frilansare. Kortet har mer eller mindre identiska villkor gentemot varianten avsedd för privatpersoner. En väsentlig skillnad är däremot att man får 0,5 % cashback på alla inköp – N26 Business Metal är alltså även ett bonuskort!

N26 Business Metal vs Business You

Om du är egenföretagare kanske du ställer dig frågan vad skillnaderna på dessa kort är, vi kan sammanfatta det till fyra punkter:

 • Metal ger dig ett lyxigt metallkort
 • Metal inkluderar hyrbils- och telefonförsäkring
 • Metal har ger dig 0,5 % cashback istället för 0,1 %
 • Metal kostar ungefär 900 kr extra per år

I vår mening är den tryckande punkten hur mycket man måste spendera för att en ökning med 0,4 % i cashback lönar sig? Svaret är 900 / 0,004 = 225 000 kr per år. Du måste alltså spendera mer än 225 tusen SEK per år för att N26 Business Metal ska löna sig, med hänsyn till dess bonus.

För många småföretagare är detta en förhållandevis stor budget för kortköp på årsbasis. Däremot har vi då inte vägt in de extra försäkringarna och känslan av ett tungt metallkort i handen när du betalar.

Vanliga frågor

❓ Kan man få extrakort till N26 Metal?

Tyvärr är det av juridiska skäl inte möjligt att få N26 kort utställda till en partner eller familjemedlem. Däremot går det att för €45 beställa ett reservkort (ytterligare ett Metal-kort alltså).

De har på N26 ingen möjlighet att kontrollera vem som i praktiken använder kortet. Detta är såklart inget vi på Kreditkortguiden uppmanar till och görs i så fall på egen risk.

❌ Hur gör man för att spärra N26 Metal?

För att spärra N26 Metal går du in på din N26-app och väljer Actions -> Card settings. Där kan du välja att spärra kortet. Alternativt kan du ringa N26 spärrtjänst på +44 2035 107126 mellan 07 – 23 (alla dagar).

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stor intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: N26 BANK GMBH (allabolag.se)

Organisationsnummer: 502083-3090

Adress: Klosterstraße 62, 10179, Berlin, Tyskland

Telefon: +49 (0) 30 364 286 880

E-post: support@n26.com

Finansinspektionen: N26 Bank GmbH (fi.se)

Kortvillkor: N26 Metal Villkor

Öppettider

Måndag: 07:00 – 23:00

Tisdag: 07:00 – 23:00

Onsdag: 07:00 – 23:00

Torsdag: 07:00 – 23:00

Fredag: 07:00 – 23:00

Lördag: 07:00 – 23:00

Söndag: 07:00 – 23:00

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför