Bästa Exklusiva Kreditkortet och Debetkortet i Sverige år 2023

Här kan du hitta det bästa exklusiva kreditkortet och jämföra olika exklusiva kortalternativ. I artikeln beskrivs också vad som kännetecknar exklusiva kreditkort samt hur de skiljer sig från andra kort.

Bästa exklusiva kreditkortet: Resurs World

Resurs World är det bästa exklusiva kreditkortet år 2023. Kortet ger 1 % i bonus på alla köp och erbjuder lounge access och concierge service till en årsavgift på 1 068 kr. Resurs World kreditkort erbjuder även räntefria delbetalningsalternativ där den effektiva räntan kan vara så låg som 3,56 %.

Bästa exklusiva debetkortet: Rocker Premium

Rocker Premium är det bästa exklusiva debetkortet 2023. Kortet ger 0,5–10 % i bonus på alla köp, upp till 1,45 % i sparränta och inkluderar reseförsäkring. Därtill saknar kortet valutapåslag och har gratis uttag upp till 3 000 kr/månad. I appen kan du till exempel dela på notan och spara kvitton.

Läs mer: Rockerkortet

Vad kännetecknar exklusiva kreditkort?

Exklusiva kreditkort kännetecknas av lyxigare förmåner, bättre försäkringar och en högre servicenivå än vad som erbjuds hos vanliga kreditkort. Concierge service, lounge-tillgång och förtur till olika evenemang är exempel på förmåner som brukar ingå i exklusiva kreditkort.

Den höga standarden på förmåner återspeglas även i årsavgiften, då exklusiva kreditkort i regel har höga årsavgifter (cirka 1 000–6 600 kr). Vissa exklusiva kreditkort går att ansöka om, medan andra endast är tillgängliga för utvalda personer.

Den senare kategorin innebär att en personlig inbjudan från kortutgivaren krävs (dessa återfinns inte i artikeln). American Express Centurion och JP Morgan Reserve Card är exempel på kreditkort som endast går att få via personlig inbjudan.

Skillnaden mellan exklusiva kreditkort och andra kreditkort

Den främsta skillnaden mellan exklusiva kreditkort och kreditkort av standardsort är den premiumservice som erbjuds hos exklusiva kreditkort. Förmånerna är i regel av lyxig karaktär och är primärt avsedda för att sätta guldkant på tillvaron, såväl i vardagen som under resor.

En annan väsentlig skillnad är att exklusiva kreditkort har högre årsavgift än andra kreditkort. Exklusiva kreditkort kan ha årsavgifter mellan 1 000–35 000 kr, medan “vanliga” kreditkort sällan har årsavgifter över 500 kr.

Vilket är det bästa kortet?

Förmåner hos exklusiva kreditkort

Nedan listas vanligt förekommande förmåner hos exklusiva kreditkort.

 • Concierge service.
 • Lounge access och “fast track” på flygplatser.
 • Bra och heltäckande kortförsäkringar.
 • Förtur till evenemang och VIP-behandling.
 • Hög kreditgräns.

Concierge service

Concierge service är en typ av personlig support som till exempel hjälper till med bordsbokning, bokning av färdmedel och köp av biljetter till evenemang. Väldigt exklusiva kreditkort har concierge service med mycket hög servicenivå och genomgående VIP-behandling.

Concierge service kan till exempel innefatta medlemskap på exklusiva span världen över, backstage-pass till konserter med världsartister och tillgång till privatjet eller limousin med privatchaufför. Den service som erbjuds via exklusiva kreditkort med concierge är i regel tillgängliga dygnet runt.

Lounge access och fast track

Exklusiva kreditkort ger i regel tillgång till lounger som finns på de flesta flygplatser. I loungerna finns det ofta kostnadsfri mat, dryck, tidningar och wifi. Hur många lounger du får tillgång till och om du behöver betala inträde till dessa beror dock på vilket kreditkort du har.

Vissa exklusiva kreditkort erbjuder till exempel à la carte-meny och fri entré även för medresenärer, medan andra bara erbjuder snacks och inträde för kortinnehavaren. Kreditkort med lounge access erbjuder i regel även så kallat fast track, vilket innebär att du snabbare kan passera säkerhetskontrollen vid olika flygplatser.

Bra och heltäckande kortförsäkringar

Exklusiva kreditkort erbjuder i regel bättre försäkringar än vanliga kreditkort, i synnerhet vad gäller reseförsäkring. Den ersättning som erbjuds vid till exempel förseningar eller borttappat bagage är vanligtvis betydligt högre med exklusiva kreditkort.

Även övriga försäkringar som till exempel allriskförsäkring och förlängd garanti brukar vara bättre hos exklusiva kreditkort. Jämför olika försäkringar till kreditkort och lär dig mer om hur dessa fungerar på sidan om kortförsäkringar.

Förtur till evenemang och VIP-behandling

Många exklusiva kreditkort erbjuder biljetter till olika evenemang redan innan dessa släpps till offentlig försäljning. Som kortinnehavare kan det således vara lättare att få tillgång till eftertraktade biljetter då dessa kan köpas i god tid hos kortutgivaren.

I samband med dessa köp ingår ofta också exklusiva förmåner under evenemanget. Exempel på en förmån som kan förekomma vid evenemang är “fast track” vid entrén och tillgång till ett avskilt VIP-område.

Hög kreditgräns

Exklusiva kreditkort har i regel högre kreditgräns än andra kreditkort. De flesta svenska kreditkort har en maximal kreditlimit på 100 000–150 000 kr, medan exklusiva kreditkort kan ha en övre kreditgräns på upp till 1 500 000 kr.

Vissa kreditkort av väldigt exklusiv karaktär kan ha en högre kreditlimit än så och det förekommer även kort som helt saknar kreditgräns.

Nackdelar med exklusiva kreditkort

Nedan listas nackdelar med exklusiva kreditkort.

 • Exklusiva kreditkort har högre årsavgift än övriga kreditkort. De exklusiva kreditkort som går att ansöka om har årsavgifter på cirka 1 000–6 600 kr. Det finns även kreditkort som har högre årsavgift än så, men dessa kort går inte att ansöka om utan kräver en personlig inbjudan från kortutgivaren.
 • Exklusiva kreditkort har högre krav än övriga kreditkort. Kraven för att bli beviljad exklusiva kreditkort är i regel högre än för övriga kreditkort, både vad gäller kreditvärdighet och årsinkomst. Det är således svårare att bli beviljad exklusiva kreditkort än “vanliga” kreditkort.
 • Exklusiva kreditkort kan medföra ökad stöldrisk. Exklusiva kreditkort har ofta en utmärkande design och kan till exempel vara tillverkade i metall istället för plast. Metallkort förknippas ofta med lyx och hög kreditgräns, vilket gör dessa kort till ett mer eftertraktat stöldbyte.

Topplista: de bästa exklusiva kreditkorten

Nedan listas de bästa exklusiva kreditkorten per kategori.

 • Resurs World: bästa exklusiva kreditkortet med låg årsavgift. Kortet har en årsavgift på 1 068 kr, vilket är lågt för ett exklusivt kreditkort som erbjuder såväl concierge service som lounge access och fast track. Resurs World ger dessutom 1 % i bonus på alla köp.
 • Amex Platinum: bästa exklusiva kreditkortet för resor. Kortet erbjuder bland annat lounge access, “fast track” och concierge service. Dessutom ingår en heltäckande reseförsäkring samt diverse erbjudanden och rabatter för hotell, kryssningar, golfbanor och hyrbil.
 • Eurocard Platinum: bästa exklusiva kreditkortet för obegränsad kredit. Eurocard Platinum saknar kreditgräns, vilket är ovanligt bland exklusiva kreditkort i relativt låg prisklass (1 500 kr i årsavgift). Därtill erbjuder kortet concierge service, lounge access, fast track och stark reseförsäkring.
 • Handelsbanken Platinum: bästa exklusiva kreditkortet för delbetalning. Handelsbanken Platinum saknar aviavgift och har en ovanligt låg ränta på endast 5,05 %. Det är således billigt att delbetala med kortet, förutsatt att det nyttjas i den utsträckning att den höga årsavgiften på 2 400 kr täcks upp.
 • Swedbank Platinum: bästa exklusiva kreditkortet för försäkringar. Kortet har en mycket heltäckande reseförsäkring som även gäller för kortinnehavarens partner, hemmaboende barn under 23 år, barnbarn under 23 år samt för kortinnehavarens och partnerns föräldrar. Dessutom ingår flera köpförsäkringar.

Vanliga frågor

Vad kostar exklusiva kreditkort?

Bland de exklusiva kreditkort som går att ansöka om förekommer årsavgifter mellan 1 068–6 600 kr. Det finns dock exklusiva kreditkort med betydligt mycket högre årsavgift än så. Dessa kort går inte att ansöka om utan kräver en personlig inbjudan från kortutgivaren.

American Express Centurion, även kallat Amex Black, har till exempel en årsavgift på 60 000 kr första året och därefter 30 000 kr i årsavgift följande år. Många exklusiva kreditkort saknar dock officiell information gällande krav och kostnader.

Är premiumkort och exklusiva kreditkort samma sak?

Ja, premiumkort och exklusiva kreditkort är samma sak. Både premiumkort och exklusiva kreditkort erbjuder fler och bättre förmåner, högre kreditgräns och har högre årsavgift.

Benämningen “premiumkort” kan dock ibland referera till kreditkort med bättre förmåner än det genomsnittliga kreditkortet. “Exklusiva kreditkort” används emellanåt som benämning för marknadens dyraste kort. På sidan om premiumkort kan du jämföra kreditkort i premiumkategorin.

Har exklusiva kreditkort högre kreditgräns än andra kreditkort?

Ja, exklusiva kreditkort har i regel högre kreditgräns än andra kreditkort. “Vanliga” svenska kreditkort av har ofta en maximal kreditlimit på 100 000–150 000 kr. Exklusiva kreditkort däremot kan ha en gräns på upp till 1 500 0000 kr, eller helt och hållet sakna kreditlimit.

Vilket är American Express mest exklusiva kreditkort?

American Express Centurion, även kallat Amex Black, är American Express mest exklusiva kreditkort. Amex Centurion är ett mytomspunnet kreditkort som det saknas officiell information om.

Det går inte att ansöka om Amex Centurion, utan en personlig inbjudan krävs för att erhålla kortet. Det förutsätter att du är en befintlig kortinnehavare hos Amex med en gedigen och mångårig köphistorik. Enligt rykten behöver du spendera mellan 1–5 MKR per år för att bli erbjuden Amex Centurion.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför