recension cover
Sidan innehåller annonser

Swedbank Platinum

 • 0,4 % i bonus på allt du handlar.
 • Concierge service & lounge access.
 • Flera kortförsäkringar ingår.
card

Årsavgift: 1 700 kr

Högsta kredit: 750 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Sammanfattning av Swedbank Platinum Kort

KORTFATTAT

Swedbank Platinum Mastercard är ett kreditkort med lounge-access, concierge service och bonus. Kortet passar dig som vill ha ett premiumkort, men det finns samtidigt mer prisvärda alternativ med samma förmåner.

Swedbank Platinum är det lyxigaste kreditkortet från Swedbank. Kortet ger flera av de förmåner som förväntas av ett premiumkort. Bland annat ingår 0,4 % bonus på alla inköp, kostnadsfri tillgång till flygplatslounger via LoungeKey och concierge service.

Swedbanks platinumkort har dessutom en ovanligt generös och heltäckande reseförsäkring (inkl. hyrbilsskydd) samt flera kostnadsfria köpförsäkringar.

Den stora nackdelen med kreditkortet är den höga årsavgiften på 1 700 kronor. Kortets förmåner väger enligt oss inte upp för årskostnaden, och vi rekommenderar därför att du tittar på andra alternativ om du inte strängt vill ha just Swedbank som kortutgivare.

Hur bra är Mastercard Platinum från Swedbank?

Bonus & förmåner: 4/5
0,4 % i cashback samt 15 öre/l i drivmedelsrabatt.
Utmärkt
Resa & utomlands: 5/5
Lounge, concierge & flera heltäckande reseskydd.
Exceptionellt
Försäkring: 5/5
Stark reseförsäkring & flera kostnadsfria skydd ingår.
Exceptionellt
Avgifter & ränta: 1/5
Väldigt hög årsavgift.
Dålig

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 20 år
Lägsta inkomst 125 000 kr
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 10,45 %
Effektiv ränta 10,97 %
Max kreditgräns 750 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 3% (lägst 150 kr)
Avgifter
Årskostnad 1 700 kr
Aviseringsavgift 0 kr
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 45 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Alternativt val: Resurs World

Resurs World är på många sätt ett bättre kreditkort än Swedbank Platinum. Kortet har en lägre årsavgift på 1 068 kr (1 700 kr) & en högre bonus på 1 % (0,4 %), samtidigt som det erbjuder flera av de förmåner Swedbank Platinum gör.

Bland annat får du tillgång till både concierge service och lounge. Med Resurs World kan du dessutom nyttja räntefria delbetalningar som i många fall blir billigare än Swedbanks delbetalningsalternativ.

Fördelar

 • Hög kreditgräns.
 • Bonus på alla dina inköp.
 • Heltäckande reseskydd.
 • Självriskeliminering för hyrbil.
 • Flera kostnadsfria försäkringar ingår.
 • Lounge access via LoungeKey.
 • Concierge Service.
 • Upp till 55 räntefria dagar.

Nackdelar

 • Hög årsavgift.
 • Det kostar att lägga till extrakort.
Hitta det bästa kortet

Swedbank Platinum i jämförelse med liknande kort

Nedan hittar du hur Swedbank Platinum står sig jämfört med liknande kort.

Kreditkort Årsavgift Lounge Bonus
Swedbank Platinum 1 700 kr Ja, 0 kr/besök 0,4 %
Handelsbanken Platinum 2 400 kr Ja, 0 kr/besök 0,25–0,45 %
Nordea Premium 1 200 kr Ja, 4 gratis/år sen 32 USD/besök Ingen bonus
Danske Bank Platinum 1 700 kr Ja, 4 gratis/år sen 20 GBP/besökq Ingen bonus
SEB Invited 1 800 kr Ja, 30 USD/besök 1 %
Supreme Card World 1 068 kr Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök 1 %
Tabell 1. Jämförelse mellan Swedbank Platinum och andra kreditkort

Läs vidare: Kreditkortsjämförelse av de bästa kreditkorten i Sverige.

Ränta & avgifter för Swedbank Platinum

 • Ränta: 10,45 % (upp till 55 räntefria dagar).
 • Årsavgift: 1 700 kr (1 400 kr för nyckelkunder), 900 kr för extrakort.
 • Avi-avgift: 0 kr för avi, 0 kr för AG, 0 kr för E-faktura.
 • Uttagsavgift: 3 %, dock minst 45 kr per uttag.
 • Valutapåslag: 1,65 %.

Det som sticker ut mest är den väldigt höga årsavgiften på 1 700 kr. Till skillnad från kreditkort utan någon årsavgift är det framförallt Lounge-medlemskapet som motiverar denna. Vi anser dock att det finns bättre alternativ även för det.

Något som också särskiljer Swedbank Platinum Mastercard från andra kreditkort är den låga räntesatsen. De flesta korten har nämligen en räntesats mellan 15 – 20 %. Det finns dock flera billiga kreditkort med låg ränta som erbjuder ännu förmånligare delbetalningsalternativ.

Räntefria dagar

Efter varje inköp du genomför med kortet har du upp till 55 räntefria dagar. Efter den räntefria perioden tillkommer ränta och vanliga avgifter. Du behöver sedan återbetala minst 3 % av den utestående skulden varje månad, dock aldrig mindre än 150 kr.

Räkneexempel

Swedbank Platinum har en ränta på 10,45 % & en avi-avgift på 0 kr. För en skuld på 20 000 kr som återbetalas likt ett annuitetslån (utan några räntefria dagar) under en 12-månadsperiod blir den effektiva räntan 10,97 %. Månadskostnaden blir 1 762 kr, och totalt att betala blir 21 150 kr.

Krav för att få Swedbank Platinum

 • Du är minst 20 år gammal.
 • Du tjänar minst 125 000 kr per år.
 • Du har en fast anställning eller är pensionär.
 • Du saknar betalningsanmärkningar.

Med det sagt är det väldigt osannolikt att du blir beviljad med en årsinkomst närmare 125 000 kr per år. Swedbank har som andra storbanker höga krav på de som ansöker. Har du låg kreditvärdighet och/eller låg inkomst finns det bättre alternativ med högre beviljandegrad.

Kreditgräns

När du ansöker om Mastercard Platinum Swedbank kan du välja en kreditgräns mellan 50 000 – 200 000 kronor. Du kan senare ansöka om en utökad kreditgräns upp till 750 000 kr. I jämförelse med andra kort som vanligtvis max erbjuder 100 000 – 150 000 kr är detta en ovanligt hög kreditgräns.

Är tanken att göra väldigt stora inköp för att tjäna bonuspoäng (t.ex. utlägg genom arbetet) erbjuder dock Amex-kreditkort både högre kreditgräns (upp till 1,5 Mkr) och mer i bonus per spenderad krona (ca 1 – 3 %).

Bonus, cashback & belöningar

Platinumkortet är ett av de enda korten från Swedbank som ger dig pengar tillbaka när du köper. Med kortet ingår både cashback (men som de själva kallar bonus), samt rabatt på bensin.

Tyvärr är varken cashbacken eller drivmedelsrabatter särskilt anmärkningsvärd, utan ligger tvärtom något under snittet för kreditkort. Är det viktigt med mycket bonuspoäng och/eller cashback finns det flera bättre alternativ.

Läs mer: Kreditkort som ger dig bonuspoäng och/eller cashback.

Bonus vid varje inköp

Varje gång du betalar något med Swedbank Platinum Mastercard får du en bonuspoäng per spenderad krona. Bonusen gäller för alla inköp förutom kontantuttag och saldoöverföringar. När du kommer upp i 25 000 bonuspoäng får du en återbäring på 100 kronor som dras av från nästkommande faktura.

Exakt hur mycket bonuspoäng du samlat ihop går att avläsa på din månadsfaktura eller genom att kontakta kundtjänsten.

Det faktum att 25 000 kr ger en återbäring på 100 kr motsvarar en nivå på 100 / 25 000 = 0,4 %. Det innebär att du behöver göra bonusgrundande inköp på 425 000 kr om året, eller ca 35 417 kr i månaden, för att intjänad bonus ska täcka upp hela årsavgiften på 1 700 kr.

I jämförelse med andra kreditkort är 0,4 % cashback lågt, speciellt sett till kortets höga årsavgift. T.ex. ger Komplett Banks kreditkort 0,5 – 1 % i cashback på vardagsinköp, samtidigt som årsavgiften är 0 kr.

Drivmedelsrabatt hos Preem

Om du tankar på någon av Preems bemannade bensinstationer och betalar med ditt Swedbank Platinum Mastercard får du 15 öre rabatt per liter bensin, etanol och diesel. Med ett bensinpris på 15 kr/l blir rabatten värd ca 1 %. Rabatten dras av från din månadsfaktura och visas alltså inte direkt i betalterminalen.

Ersättningsnivån på 15 öre per liter ligger i linje med de fleste andra kreditkort med rabatt på bensin, och är därmed inget som urskiljer Swedbank Platinum från konkurrenter. T.ex. ger tankkortet OKQ8 Visa 20 öre per liter i återbäring på OK-stationer (till en årsavgift på 0 kr).

Lyxiga reseförmåner

Swedbank Mastercard Platinum ger dig både conciergetjänst och lounge-access när du reser. Med tanke på den höga årsavgiften är det här något man kan förvänta sig och inte något som bör anses vara ett stort plus.

Concierge service

Med Conciergetjänsten som ingår med Swedbank Platinum kan du göra vardagen enklare både i Sverige och under utlandsresor. Det är en tjänst som kan passa in väl i vardagen för dig som lever ett stressfullt liv med långa arbetsdagar.

Genom att ringa Swedbanks concierge-tjänst kan du exempelvis få hjälp med att:

 • Boka restaurangbesök, hotell, flyg eller nöjen.
 • Få tips gällande aktiviteter, mat & sevärdheter.

Tjänsten är öppen mån – fre 08:00 – 21:00, samt lördagar mellan 09:00 – 17:00 (svensk tid). Alla köp och bokningar du gör genom tjänsten debiteras ditt Mastercard utan påslag.

Nackdelen med Concierge-tjänsten hos Platinumkortet är att den till skillnad från många andra kreditkorts tjänst inte är öppen dygnet runt. Framförallt är tjänsten stängd under söndagar och under sena kvällar.

Läs mer: svenska kreditkort med concierge.

Lounge via Loungekey

Platinumkortet från Swedbank ger dig tillgång till det exklusiva lounge-programmet LoungeKey. Programmet ger dig fri tillgång med obegräsat antal besök hos deras över 1 200 olika flygplatslounger världen över. Vill du ta med dig en extra besökare kostar det 28 euro per gäst.

Fördelen med loungeprogrammet via Swedbank Platinum Mastercard är att det inte kostar något alls för kortinnehavaren att besöka lounger. Många konkurrerande kort tar nämligen ut en avgift även för kortinnehavaren.

Läs mer: kreditkort med lounge via LoungeKey eller Priority Pass.

Försäkringar

Swedbank Mastercard Premium inkluderar en mängd olika försäkringar för kortinnehavaren. Jämfört med konkurrerande kreditkort erbjuds det betydligt fler och mer heltäckande skydd.

Överlag är däremot kreditkortsförsäkringar väldigt begränsade, och de motiverar i vår mening inte kortets årsavgift.

Vill du läsa mer om exakt vilka villkor och ersättningsbelopp som gäller hittar du fullständiga försäkringsvillkor här.

Reseförsäkring

Precis som nästan alla andra kreditkort ingår det en reseförsäkring när du betalar din resa med Swedbank Mastercard Premium. Platinumkortet har dock en väldigt heltäckande försäkring. Både antalet försäkrade händelser och ersättningsbeloppen ligger över genomsnittet.

Det som sticker ut med reseförsäkringen är den generösa självriskreduceringen för hyrbilar som täcker upp till 15 000 kr. Motsvarande skydd kan kosta upp emot 100 kr per dag om den tecknas via en hyrbilsfirma.

Övriga försäkringar

Utöver försäkringen ingår det även flera kortförsäkringar genom Swedbank Platinum när du betalar för olika varor och tjänster. Jämfört med andra kreditkort erbjuder Platinumkortet ovanligt många försäkringar.

Värt att nämna är dock att villkoren är relativt hårda och och det nämns många undantag i det finstilta. I vår mening är således kortförsäkringarna ingen gamechanger som motiverar årsavgiften.

Följande skydd ingår:

 • Förlängd garanti 2 år: Vid inköp av viss hemelektronik (ej dator, mobil, surfplatta eller kamera) & hushållsmaskiner med ett pris över 1 000 kr förlängs tillverkarens garanti. Garantin förlängs med 2 år, men maximalt upp till 3 år totalt.
 • Prisskydd 90 dagar: Vid inköp av varor till ett pris på minst 1 000 kr har du rätt att få tillbaka mellanskillnaden om du hittar en billigare vara inom 90 kr om prisskillnaden är minst 300 kr.
 • Evenemangsskydd: Har du betalat ett evenemang med Mastercard Platinum men behöver ställa in pga. akut sjukdom kan du få rätt till ersättning, både i Sverige & utomlands.
 • Allriskförsäkring 180 dagar: Köper du en vara (ej mobil, persondator eller kamera) till ett pris över 1 000 kr som inom 180 dagar blir skadad eller stulen kan du få upp till 40 000 kr för reparation, byte eller ny vara.
 • Allriskförsäkring 5 år elektronik & hushållsmaskiner: för elektronik (ej dator, mobil eller mp3) & hushållsmaskiner med ett pris över 1 000 kr ingår 5 års allriskförsäkring upp till 40 000 kr.
 • Borttappade nycklar: Vid stöld, rån, eller ofrivillig inlåsning av dina hemnycklar har du möjlighet att få upp till 2 000 kronor för nya nycklar, lås och omkodning.
 • Feltankning: Råkar du tanka fel drivmedel (minst 20 liter alt. 5 kg gas) och betalar med kortet kan du få upp till 4 000 kronor i ersättning för de kostnader som uppkommer.
 • Bilbärgning & vägassistans: Tankar du minst 20 liter, alt. 5 kg gas, har du under 60 dagar möjlighet att få upp till 4 000 kr för bilbärgning och/eller vägassistans. Försäkringen gäller endast om bilen är hel- eller halvförsäkrad.

Övriga förmåner & tjänster

Saldoöverföring

Swedbank Platinum kort ger dig möjlighet att genomföra saldoöverföringar från kortets kreditutrymme till ditt bankkonto hos Swedbank. För att ansöka om en saldoöverföring kan du göra en digital ansökan, ringa kundtjänst eller besöka ett bankkontor. Ansökan tar i regel 1 – 2 dagar.

När en överföring väl är gjord kan du nyttja pengarna precis som vanligt. Det minsta överföringsbeloppet är 500 kr, och det kostar ingenting att föra över pengar. Däremot utgår det kreditränta (på 10,45 %) från den första dagen, och du har alltså därmed inga räntefria dagar.

På grund av att man inte får någon bonus för saldoöverföringar, samtidigt som ränta utgår direkt och överföringen tar flera dagar är det inget vi rekommenderar att använda.

Utvalda erbjudanden

Som innehavare av ett Mastercard Platinum via Swedbank kan du förvänta dig att regelbundet ta emot exklusiva (tidsbegränsade) erbjudanden på alltifrån resor, aktiviteter, hemelektronik och möbler.

I skrivande stund erbjuds bland annat 25 – 30 % rabatt när du bokar en hotellvistelse hos utvalda hotellkedjor.

Bagage- och nyckelbricka

Med ditt Swedbank platinum kort ingår det 1 nyckelbricka och en bagagebricka. Brickorna är försedda med unika ID:n vilket hjälper dig att få tillbaka dem om de skulle tappas bort. Vill du köpa till fler brickor till familjemedlemmar kostar det 45kr/bricka.

Så fungerar Swedbank Mastercard Platinum

Swedbank Platinum fungerar som vilket kreditkort från Mastercard som helst. Du gör betalningar som du sedan delbetalar eller nollställer när du får månadens faktura.

Genom att ladda ner Swedbanks mobilapp kan du ta del av utökade tjänster såsom att:

 • Se vilken PIN-kod kortet har.
 • Se ditt saldo och din utestående kredit.
 • Stänga kortet för internetköp.
 • Ansluta dig till Apple Pay.
 • Se dina transaktioner.

.. och mycket mer!

Handläggning & svarstid

Innan du ansöker om Platinumkortet hos Swedbank rekommenderar vi att du dubbelkollar om du uppfyller deras minimikrav. Uppfyller du inte kraven kommer du sannolikt att få ett automatiskt avslag.

När du väl skickar in ansökan kan du få ett av följande svar:

 • Svar direkt: ansökan godkänd.
 • Svar direkt: ansökan nekad.
 • Manuell handläggning krävs.

Om manuell handläggning krävs tar det generellt sett 1 – 2 arbetsdagar innan du får ett svar. I vissa fall kan det krävas kompletteringar för att styrka din anställning och/eller inkomst.

Andra kreditkort från Swedbank

Vanliga frågor

Vilken inkomst behövs för Swedbank Platinum?

Den lägsta årsinkomsten Swedbank Platinum tillåter är 125 000 kronor per år. Det är däremot sällan att någon med en inkomst på 10 000 kronor i månaden blir beviljad, om inte personen har väldigt låga utgifter.

Hur ansöker man om Swedbank Platinum?

För att ansöka om Swedbank Platinum kan du antingen ringa in till Swedbanks kundservice på 0771-42 00 10, alternativt ansöka via deras ansökningsformulär online.

Hur aktiverar man Swedbank Platinum?

Du aktiverar kortet genom att göra en betalning i en terminal eller bankomat. Betalningen måste göras med hjälp av chip och PIN-kod.

Har Swedbank Platinum Mastercard Lounge?

Ja, med Swedbank platinum Mastercard ingår det loungemedlemskap via LoungeKey. Besöken är kostnadsfria för kortinnehavaren, och det kostar 28 euro per person om du vill ta med gäster.

Kan jag ha ett extrakort till mitt Swedbank Platinum?

Ja, du kan koppla ett extrakort till ditt Swedbank Platinum till en kostnad på 900 kr/år. Kostnaden är relativt dyr då många kreditkort erbjuder minst ett gratis extrakort. Vid nyttjande av ett extrakort använder båda samma kredit och bonus.

Hur spärrar jag mitt Swedbank Platinum kort?

Det enklaste sättet att spärra digg Swedbank Platinum kort är genom att ringa spärrtjänsten på 0771-42 00 10. De har öppet dygnet runt.

Vilken årsavgift har Swedbank Mastercard Platinum?

Swedbank Mastercard Platinum kostar 1 700 kr per år, alternativt 1 400 kr per år om du är nyckelkund hos Swedbank. Vill du även ha ett extrakort kostar det 900 kr per år.

Går det att koppla Apple Pay till Swedbank Platinum?

Ja, du kan koppla Apple Pay till ditt Swedbank Platinum. Det kostar ingenting och du får dessutom fortfarande bonus på de inköp du gör genom Apple Pay.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: EnterCard Group AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556673-0585

Adress: Klarabergsgatan 60, 105 34 Stockholm

Telefon: 0771-42 00 10

E-post:

Finansinspektionen: EnterCard Group AB (fi.se)

Kortvillkor / SEKKI: Swedbank Mastercard Platinum

Öppettider

Måndag: 09:00 – 18:00

Tisdag: 09:00 – 18:00

Onsdag: 09:00 – 18:00

Torsdag: 09:00 – 18:00

Fredag: 09:00 – 18:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför