recension cover
Sidan innehåller annonser

American Express Platinum

 • Hög bonus – ca 1,7 %
 • Lounge & concierge
 • Bra skydd & förmåner
card

Årsavgift: 6 600 kr

Högsta kredit: 1 500 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

American Express Platinum

KORTFATTAT

Amex Platinum är ett pråligt kreditkort i metall för dig med en lyxig livsstil och prioriterar förmåner såsom lounge, concierge och fast-track under resan. För att få tillbaka årskostnaden mha. bonuspoängens värde behöver du spendera ca 41 000 kr i månaden med kreditkortet.

Med American Express Platinum får du Membership Rewards-poäng på allt du handlar. Poängen kan sedan används för att betala resor, fakturor, handla online eller växlas till olika lojalitetsprogram inom hotell och flygbolag (med ca 1,7 % i bonusvärde hos SAS EuroBonus).

Utöver poängsystemet så är en av de starkaste fördelarna med kreditkortet dess långa rad av förmåner som gäller under resan. Dessa innefattar bland annat heltäckande reseförsäkring, erbjudanden och rabatter för kryssningar, hyrbilar, hotell, golfbanor, fast-track, lounge och concierge service.

Sammanfattningsvis kan man säga att Amex Platinum är ett komplett lyxkort för dig som vill ha förmåner och bonus, men samtidigt har kortet en hög årsavgift och är dyrt att använda för valutaväxling och kontantuttag.

Hur bra är Amex Platinum?

Bonus & förmåner
Ungefär 1,7 % i bonus
Exceptionellt
Resa & utomlands
Reseförsäkring, concierge, lounge & förmåner
Exceptionellt
Försäkring
Två kostnadsfria köpförsäkringar ingår
Bra
Avgifter & ränta
Hög årsavgift och aviseringsavgift
Dåligt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 3 % (lägst 200 kr)
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 15,99 %
Effektiv ränta 17,22 %
Max kreditgräns 1 500 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 3 % (lägst 200 kr)
Avgifter
Årskostnad 6 600 kr
Aviseringsavgift 45 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 4 %, minst 25 kr
Korttyp American Express
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om American Express Platinum

 1. Gå in på American Express ansökningsformulär
 2. Fyll i personuppgifter och kontaktuppgifter
 3. Fyll i information om din ekonomi såsom anställningsform och boende
 4. Se över din ansökan och skicka in den
 5. I vissa fall krävs det kompletteringar av dig, i form av arbetsgivarintyg och/eller lönespecifikation
 6. Vid godkänd ansökan har du kreditkortet i handen efter ungefär 3 – 5 bankdagar

Hur Amex Platinum fungerar

Innan 2017 var många American Express-kort i Sverige så kallade betalkort, men idag är nästan alla kort som Amex erbjuder kreditkort. Amex Platinum fungerar precis som ett vanligt kreditkort där alla månadens köp hamnar på en faktura du får månaden efter. På fakturan är det alltid tydligt hur mycket du behöver betala för att nollställa fakturan (och slippa ränta), samt vad det kostar om du vill delbetala dina köp.

Upp till 5 extrakort utan extra kostnad

Amex Platinum ger dig möjligheten att beställa upp till 5 extrakort till familjemedlemmar över 16 år utan någon extra kostnad. Med kreditkortet ingår det 1 American Express Platinum, samt 4 st American Express Gold Card.

Det blir endast huvudkortinnehavaren som är solidariskt betalningsansvarig, och alla kreditkorten blir kopplade till samma kortkreditkonto. Alla köp som genomförs med korten hamnar på samma faktura, men det är tydligt vilka köp som är gjorda med vilket kort.

Digital översikt av ditt kortanvändande

Genom att logga in på American Express hemsida, alternativ använda appen ‘Amex SE’ kan du uträtta i princip alla dina kortärenden. I inloggad läge kan du se dina transaktioner och avier, betala dina fakturor, frysa och öppna ditt kort, se ditt kredit- och bonussaldo, hantera bonusärenden och chatta med den engelska kundtjänsten (dygnet runt).

Amex accepteras inte överallt

Till skillnad från Visa och Mastercard så accepteras inte American Express-kreditkort överallt, eftersom att Amex tar ut en ovanligt hög kortavgift av butiker och köpställen. Av denna anledning kan det vara bra att ha med dig ett extra kredit- eller debetkort när du har ett Amex.

Fördelar

 • Obegränsat antal loungebesök
 • Concierge service
 • Fast track på utvalda flygplatser
 • Bonus på allt du köper
 • Lounge on-the-go
 • Omfattande reseförsäkring inkl hyrbilsförsäkring
 • Köpförsäkringar när du handlar med kortet
 • Extremt många förmåner under resan
 • Upp till 55 dagar utan ränta på dina inköp

Nackdelar

 • Hög årsavgift för kreditkortet på 6 600 kronor per år
 • Amex accepteras inte i lika många butiker som Visa & Mastercard
 • Höga uttags- och valutaväxlingsavgifter
Börja samla bonus

Kredit & avgifter

Amex Platinum har en ovanligt hög kreditgräns som sträcker sig i spannet 40 000 – 1 500 000 kronor. När du ansöker om kreditkortet så får du den högsta kreditgränsen som Amex kan bevilja dig, men det är förstås ytterst sällsynt att ligga nära maxgränsen (och kräver en väldigt hög årsinkomst).  Möjlighet finns att närsomhelst sänka kreditgränsen eller efter 6 månaders kortanvändande, höja kreditgränsen ytterligare.

Precis som de flesta lyxkorten så har Platinumkortet en hög årsavgift på 6 600 kronor per år (eller 550 kr i månaden) och för att betala fakturor via papper kostar det 45 kronor (dock 0 kr via e-faktura).

Vid delbetalning av fakturor gäller upp till 55 räntefria dagar, varefter du måste betala minst 3 % av utnyttjad kredit (dock minst 200 kr) till räntan 15,99 %. Gör du däremot kontantuttag blir årsräntan högre, och hamnar på 23,99 % (utan några räntefria dagar). För en utnyttjad kredit på 20 000 kronor motsvarar det en effektiv ränta på 17,22 %*.

Är du istället intresserad av ett premiumkort med väldigt låg ränta kan du spana in Handelsbanken Platinum.

* Den effektiva räntan är uträknad på en kortkredit på 20 000 kronor, som återbetalas under 12 månader som ett annuitetslån utan räntefria dagar. Fakturaavgiften är på 0 kr (e-faktura) och den nominella räntan är 15,99 %. Månadsbetalningen blir 1 815 kr, och totalt att betala blir 21 774 kr.

Bonus

Varje gång du betalar med ditt American Express Platinum så får du bonuspoäng genom American Express Membership Rewards. Beroende på vad du köper får du olika mycket poäng:

 • 1 poäng per inköpskrona för övriga köp
 • 2 poäng per krona vid utvalda försäljningsställen
 • 3 poäng per krona vid köp i utländsk valuta

Vad som menas med utvalda försäljningsställen är bland annat sas.se, bra.se, Scandic Hotell samt ett flertal utvalda hotell och restauranger ibland annat Stockholm, Malmö och Göteborg.

Så fungerar och spenderas Membership Rewards

När du gjort ett köp med ditt Platinum kreditkort krediteras ditt bonuskonto med motsvarande mängd poäng inom 30 dagar från köptillfället. Poängen har därefter inte något utgångsdatum, och kan användas till flera olika saker. Bland annat kan du:

 • Växla dem till andra lojalitetsprogram hos flygbolag såsom SAS EuroBonus
 • Växla till poäng hos Hotellkoncerner såsom Hilton Honors
 • Betala med dem när du handlar online med SafeKey
 • Betala med dem när du bokar resor med Amex
 • Betala av dina fakturor med dem

Vilken växlingskurs du får, och vilket värde poängen har varierar från var du använder dem och om det existerar någon aktuell kampanj. För att betala dina räkningar är 100 poäng värda 43 öre (ca 0,43 % i cashback), och hos SAS är 12 Membership Reward = 1 EuroBonus.

Extra bonus när du når upp till en viss gräns

Genom att spendera en viss summa med ditt Amex Platinum varje år har du möjlighet att få en stor extrabonus.

 • Om du spenderar 150 000 kronor på ett år får du 150 000 extra bonuspoäng utöver de poängen du intjänat på dina inköp.
 • Om du utöver det spenderar ytterligare 150 000 kronor får du 150 000 poäng extra. Du kan alltså totalt få 150’ + 150’ = 300 000 extra bonuspoäng per år.

Så mycket poäng kan du tjäna varje år

I nedanstående tabell har vi räknat ut hur mycket Membership Rewards-poäng (MRP) alternativt EuroBonus-poäng (EBP) du kan tjäna beroende på hur mycket du spenderar varje månad. I tabellen kan du också hitta vad det motsvarande värdet är i pengar, samt vad bonusnivån blir per spenderad krona.

I tabellen har vi räknat med Amex växlingskurs 12 MRP = 1 EBP, samt ett värde på EuroBonuspoäng på 10 öre per poäng. På SAS hemsida går det att köpa poäng för 20 öre per poäng, men det är standard att räkna på ett lägre värde av 10 öre per poäng. Vi har även räknat på att inköpen endast ger 1 poäng per köp. Det innebär att du får ännu mer bonus om du handlar i utländsk valuta eller på utvalda köpställen.

Spendering / mån MRP / år Extra MRP / år Antal EBP Värde Bonus-%
10 000 kr 120 000 0 10 000 1 000 kr 0,83 %
15 000 kr 180 000 150 000 27 500 2 750 kr 1,53 %
25 000 kr 300 000 300 000 50 000 5 000 kr 1,67 %
41 000 kr 492 000 300 000 66 000 6 600 kr 1,34 %

För att kortet inte ska vara en urusel affär krävs att du åtminstone når till den första extrabonusnivån på 150 000 poäng, något som tidigare nämnt kräver det att du spenderar 150 000 kr per år (alternativt 12 500 kr per månad). För att nå ett bonusvärde på 6 600 kr, vilket motsvarar kortets årsavgift, behövs det månadsutgifter på ungefär 41 000 kr med kortet. Det lämpar sig därför absolut bäst för personer som gör av med mycket pengar varje månad.

På American Express hemsida uppges deras bonussystem motsvara ca 1,7 % per spenderad krona när poängen växlas till EuroBonus, vilket stämmer överens med det värde vi räknat fram.

Kalkylen är beroende av vad värderingen av ett EuroBonuspoäng är, och man kan säga att en värdering på 10 öre per poäng till och med är lågt eftersom att priset för att köpa dem är dubbelt så högt.

Bjud in en vän och få Membership Rewards-poäng

Bjuder du in en vän eller familjemedlem att använda ett American Express kreditkort kan både du och din inbjudna vän få en poängersättning. Oavsett vilket kort din vän väljer, så får du en ersättning på 200 000 poäng om kortansökan blir beviljad.

Din vän väljer Du får Din vän spenderar (under 3 månader) Din vän får
Amex Platinum 200 000 poäng 20 000 kr 200 000 poäng
Amex Gold 200 000 poäng 15 000 kr 100 000 poäng
Amex Green 200 000 poäng 10 000 kr 50 000 poäng
Amex Blue Cashback 200 000 poäng 0 kr 420 kr

Din vän får däremot poäng beroende på vilket kreditkort som väljs och måste även spendera minst de angivna gränserna under de första 3 månaderna för att bonusen ska aktiveras.

Alternativt val: Lyxigt bonuskort från Resurs

Resurs World

Premiumkort med relativt låg årsavgift

Med Resurs World får du många av de lyxiga förmånerna hos ett premiumkreditkort till en relativt låg årsavgift på 1 068 kr per månad. Kreditkortet ger dig 1 % i bonus på alla dina köp, tillgång till flygplatslounger och conciergeservice, en kostnadsfri reseförsäkring samt flera olika alternativ (inklusive räntefria) för att delbetala dina inköp.

Försäkring

Med ditt Amex Platinum ingår det inte bara en kompletterande reseförsäkring, utan du får även två stycken kostnadsfria köpförsäkringar.

Amex inköpsskydd (allriskförsäkring)

När du köper en icke-begagnad vara för personligt bruk och betalar med ditt Amex Platinum ingår det ett inköpsskydd med kreditkortet. Försäkringen gäller om varan blir stulen eller skadad inom 90 dagar från inköpstillfället.

Försäkringen ersätter inte för stöld av fordon, pengar/värdehandlingar, djur/växter eller elektronisk utrustning. Som mest kan försäkringen ersätta 15 000 kronor per skadetillfälle, eller upp till 60 000 kronor under en 12-månadersperiod.

Amex Returgaranti

Om du köper en vara för personligt bruk från en svensk detaljist och betalar med ditt American Express Platinum card så ingår det en 90 dagars returgaranti från inköpsdagen. Försäkringen gäller om detaljisten inte vill ta tillbaka din oanvända vara, och ersätter som mest 5 000 kronor eller 15 000 kronor under en 12-månadersperiod.

Försäkringen gäller inte för varor med ett pris under 300 kronor, för smycken/ädelstenar, mobiltelefoner, böcker, djur/plantor, fordon, resor eller betalningsmedel.

Reseförmåner

Precis som för de flesta kreditkorten så ingår det en kompletterande reseförsäkring med American Express Platinum. Platinumkortet har däremot en exceptionellt heltäckande gruppreseförsäkring när du betalar minst 75 % av resans kostnad med det.

Gruppreseförsäkringen täcker för huvud- och extrakortinnehavaren, dess partner, barn som bor hemma under 25 år gamla, barnbarn under 25 år gamla, samt närvarande släktingar såsom syskon, föräldrar, svärföräldrar, moster/morbror etc. Som längst kan försäkringen gälla i 120 dagar i streck, alternativt 240 dagar totalt på ett år. Försäkringen täcker dock även för barn till kort- eller extrakortinnehavaren som är på sabbatsår, eller studerar utomlands och reser i upp till 365 dagar.

Försäkringen är i jämförelse med andra reseförsäkringar väldigt generösa ersättningsnivåer, krav, samt vilka typer av skador eller händelser som täcks. Exempelvis är både alpin skidåkning- och snowboardåkning, mountainbike-cykling samt offpist-åkning med guide inräknat i försäkringen.

Exakt vilka försäkringar som ingår i skyddet hittar du nedan:

Försäkrad händelse / skada Maximal ersättning
Medicinsk behandling, samt relaterade kostnader såsom resa, mat & övernattning 10 000 000 kr per försäkrad
Akut tandvård 10 000 kronor per försäkrad
Återbetalning av förutbetald hyra av vintersportutrustning, liftkort eller lektioner 500 kronor per försäkrad
Räddningstjänst 1 500 000 kronor per försäkrad
Begravnings - och jordfästningskostnader 25 000 kronor per försäkrad
Avboka, skjuta upp eller avbryta resa 50 000 kronor per försäkrad
Förkorta resan 50 000 kronor per försäkrad
Stöld eller skada på ägodelar, pengar eller resedokument 25 000 kronor per resa
Stöld, skada eller självriskkostnad på hyrbil 750 000 kronor per försäkrad
Omkostnader som juridiskt ansvarig för skada på annan person eller egendom 7 500 000 kronor per försäkrad
Försening 4h eller mer pga missad avgång, försening, inställning eller missad anslutning 2 000 kronor per försäkrad
Försenat bagage med 4h 4 000 kronor försäkrad
Försenat bagage med 48h Ytterligare 4 000 kronor per person
Dödsfall, under 16 år gammal 150 000 kronor per försäkrad
Dödsfall, över 16 år gammal 2 000 000 kronor per resa
Medicinsk invaliditet 2 000 000 kronor per resa
Försvarskostnader 250 000 kronor per försäkrad
Juridiska kostnader 250 000 kronor per försäkrad
Kostnader som uppgår av ersättning som försäkrad är ansvarig för 5 000 000 kronor per försäkrad
Vägassistans inklusive reparation, reservdelar, bogsering, förvaring av fordon etc. Skäliga och nödvändiga kostnader
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Tillgång flygplatslounger

Över 1 200 lounger internationellt via Priority Pass

American Express Platinum kreditkort ger dig kostnadsfritt medlemskap i Priority Pass, som ger dig loungetillgång på flygplatser i över 140 länder.

Både huvudkortinnehavaren och extrakortinnehavaren får fria besök med varsin gäst, medans ytterligare gäster får tas med till en kostnad på 20 GBP per person.

Loungetillgång på flygplatser inom norden

Genom att visa upp ditt American Express Platinum, och i vissa fall ditt boardingkort, har du, din extrakortinnehavare samt varsin valfria gäst gratis inträde till flera flygplatslounger i Norden.

De lounger som är inkluderade är:

 • Amex Lounge by Pontus på Arlanda
 • Plaza Premium Lounge på Helsinfors-Vanda
 • OSL Premium Lounge på Oslo Gardermoen
 • North Sea Lounge i Stavanger

Concierge Service via Platinum Travel Service

Som medlem i American Express har du möjlighet att boka dina resor med Amex egna resebyrå American Express Travel. Med Platinumkortet får du däremot extra förmåner, såsom kortare telefonköer, och flera exklusiva erbjudanden och rabatter. Med hjälp av byrån får du en hjälp av en reseagent som hjälper dig hitta exklusiva förmåner och rabatter. Betala gör du antingen med ditt kort, med dina bonuspoäng eller med båda två. Utöver reserelaterade bokningar kan du även få hjälp med att bord på restauranger, inträde till nattklubbar, hyra ett blombud och andra typer av upplevelser eller aktiviteter.

Concierge Servicen är tillgänglig dygnet runt, året om.

Fast Track på flera ställen i Norden

Visar du upp ditt Amex Platinum tillsammans med ditt boardingkort får du, din extrakortsinnehavare samt varsin gäst tillgång till Fast Track vid säkerhetskontrollen på flera utvalda platser. Förmånen gäller vid Arlanda Terminal 5 och 2, Landvetter i Göteborg, Malmö Airport och Helsingfors-Vanda i Finland.

Gratis mat vid nordiska flygplatser via Lounge On the Go

En gång om dagen kan du som Platinum huvud- och extrakortmedlem, plus en extra gäst ta emot ett gratis frukost, lunch eller middagspaket hos Espresso house vid utvalda platser i Norden. Matpaketen innehåller en macka, sallad eller wrap, samt en kall och en varm dryck.

För att nyttja erbjudandet visar du endast upp ditt boardingkort och registrerar ditt Amex Platinum i kassan.

Hotellförmåner med platinumkortet

Uppgradering av lojalitetsprogram hos flera hotellkedjor

American Express Platinum ger dig tillgång till högre nivåer i flera hotellkedjors lojalitetsprogram, såsom Hilton Honors – Gold, Radisson Rewards Gold och Marriott Gold Elite. Genom dessa lojalitetsprogram har du tillgång till förmåner såsom sen utcheckning, gratis frukost och vattenflaskor, rabatt i restaurangen och mycket mer.

American Express egna hotellprogram

Med ditt Amex Platinum kreditkort blir du medlem i American Express egna hotellprogram, som samlar ihop flera av världens bästa hotell och ger dig kostnadsfria förmåner om du bokar via American Express Travel, eller Platinum Travel service. Exempelvis ingår det;

 • $100 (USD) att spendera på mat, spa och aktiviteter samt gratis rumsuppgradering (när tillgänglig) via The Hotel Collection
 • Kostnadsfri rumsuppgradering (vid tillgänglighet), gratis frukost för två, gratis wi-fi, garanterad sen utcheckning vid 16 och $100 (USD) för mat, dryck eller massage via Fine Hotels & Resorts
 • Rumsuppgradering (om tillgängligt), tidig check-in och sen check-out, samt gratis matpaket och spapaket via The Vacation Collection.

Hyrbilsförmåner med Amex Platinum

Förutom självriskelimineringen för hyrbil som ingår i reseförsäkringen får du flertalet hyrbilsförmåner såsom uppgraderad lojalitetsprogramsnivå med ditt Amex Platinum. För att ta del av förmånerna behöver du gå med i programmen med hjälp av ditt kreditkort, samt använda Platinum Travel Service (eller direkt genom hyrbilsföretaget) när du bokar. De förmåner som ingår hittar du nedan:

Hertz Gold Plus Rewards Five Star

Ditt American Express Platinum ger dig tillgång till Hertz Guld-medlemskap. Detta ger dig bland annat:

 • Upp till 15 % rabatt på hyrbilar
 • Lägg till en extra förare utan kostnad
 • Lämna in hyrbilen 4 timmar sen

Avis Preferred

Amex Platinum ger dig även tillgång till hyrbilsföretaget AVIS preferred-nivå. Med lojalitetsprogrammet får du bland annat:

 • Upp till rabatt på hyrbilskostnader
 • Uppgradering av bil vid tillgänglighet
 • Prioriterad kundtjänst

Förmåner vid kryssningen

När du bokar en kryssning genom Platinum Travel Service hos AmaWaterways, Crystal Cruises, Holland American Line, Oceania, Regent Seven Seas Cruises eller Silversea så får du upp till $300 (USD) att spendera ombord.

Förmåner på golfbanan

Genom Amex Platinum får du gratis guld-medlemskap i Preferred Golf, vilket innefattar över 60 kända golf-resorter runt om i världen. Medlemskapet ger dig golfrelaterade förmåner när du t.ex. bokar en golfresa genom Platinum Travel Service. Preferred Golf-medlemskapet medför även andra fördelar såsom gratis uppgraderingar samt sena utcheckningar vid boende i anslutning till golfbanan samt gratis golfrundor (beroende på tillgänglighet).

Få hjälp vid kris av Global Assist

Global Assist är en dygnet runt-tjänst som erbjuds till dig med ett Amex kreditkort när du reser utanför Sverige. Tjänsten kan ge dig information om pass, visum, vaccinationskrav, tullbestämmelser samt kontaktuppgifter till läkare eller tolk i närheten av där du är.

Med Global assist kan du även få hjälp med att komma i kontakt med en svensk ambassad eller konsulat, juridisk hjälp eller med medicinsk specialist.

Transaktionsavgifter utomlands

När du använder ditt Amex Platinum utomlands tillkommer det förhållandevis höga avgifter för dina köp. Kostnaden för kontantuttag är 4 % av uttagskostnader (dock minst 25 kr per uttag), medans valutapåslaget är 2 % vid köp i utländsk valuta. Vi rekommenderar därför att du avstår från att använda Platinumkortet för kontantuttag och vardagsinköp utomlands.

Ett kort vi istället rekommenderar som varken har uttagsavgift (upp till 8 000 kr/mån) eller valutapåslag, men som samtidigt erbjuder exklusiva förmåner såsom metallkort och cashback är debetkortet Revolut Metal.

Övrigt

Exklusiva eventinbjudningar

Som platinummedlem får du flera eventinbjudningar varje år som inte går att ta del av eller köpa någon annanstans. Exempelvis erbjuds innehavare av Amex Platinum att gå på förhandsvisningar av utvalda filmer, samt ta en After Work med modevisning under Stockholm Fashion Week.

Förtur till utvalda evenemang

Som Amex-medlem får du tillgång till exklusiva förköpsbiljetter för utvalda evenemang – innan det går att få tag i dem vid ordinarie biljettsläpp tack vara Amex Experiences. Evenemangen innefattar föreställningar såsom Magnus Uggla, Iron Maiden, Elton John, The Weeknd och mycket mer.

Säker onlinehandel med SafeKey

När du betalar i webbutiker med ditt Amex Platinum så skyddas ditt kreditkort av SafeKey som använder avancerad 3D Secure-teknik för att förhindra kortkapningar. Majoriteten av tiden arbetar SafeKey i bakgrunden, men ibland ombeds du att ange en engångskod för att verifiera din identitet som skickas till ditt mobilnummer.

Fast Track på Globen (Ericsson Globe)

Genom att visa upp ditt American Express Platinum har du tillgång till Fast-Track ingången på Ericsson Globe. Ingången öppnar en timme innan evenemangen startar och du får även ett kostnadsfritt glas mousserande vin i Amex lounge som du kan njuta av med utsikt över arenan.

Lyxig känsla med kreditkort i metall

American Express Platinum kreditkort ges numera ut i metall, till skillnad från de konventionella plast-korten. Detta ger dig en extra premiumkänsla och tyngd i kreditkortet.

Vanliga frågor

💳 Vilka krav har American Express Platinum?

Kravet för att bli beviljad ett Amex Platinum är att du skall vara 18 år gammal, inte ha några betalningsanmärkningar och ha en fast anställning eller pension. En hög inkomst ökar sannolikheten att din kortansökan blir godkänd och att du får en hög kreditgräns.

💳 Kan man betala in extra på sina delbetalningar?

Ja, du kan alltid betala av extra, eller nollställa din utestående skuld utan att det tillkommer någon avgift. BankGiro: 5127-5477. OCR-nummer: ditt kortnummer direkt följt av ‘75’.

💳 Kan man se och ändra sin PIN-kod?

Ja, du kan enkelt både se och ändra din PIN-kod genom att logga in på americanexpress.se/pin.

📶 Kan man blippa med Amex Platinum?

Ja, det går bra att blippa med ditt American Express Platinum Card på utvalda försäljningsställen såsom ICA, Systembolaget, Pressbyrån och många fler. På dessa försäljningsställen kan du betala utan att behöva ange din pin-kod på belopp upp till 400 kr.

Om kortutgivaren

American Express är ett amerikanskt kreditkortsföretag och resebyrå som grundades år 1850. Idag finns American Express (även kallat Amex) över hela världen, omsätter över 30 miljarder USD och anställer fler än 50 000 personer. Företaget erbjudet betalkort, kreditkort och resetjänster till både privatpersoner och företag.

Vad som kännetecknar American Express är att de har hög fokus på bonusprogram, förmåner till kortmedlemmar samt att de har flera samarbeten med både flygbolag, restauranger, hyrbilsföretag och andra partners. Som kund till American Express kan du vara säker på att du får kundservice och kortförmåner i världsklass.

Alla omdömen

David
juli 20, 2023

Rated 3 out of 5

Ganska mediokert

Poängen är i stort sett värdelösa, jag hade SAS Amex Elite innan pga poängen, men jag tyckte de var ganska värdelösa också. De poängen är iofs helt ok OM du har världens framförhållning och orkar leta och leta vilket inte känns som att man ska behöva orka hålla på med. Chatten eller supporten är också helt under all kritik, var tvungen att vara i kontakt med dem säkert 10 ggr när jag hade avslutat ett kort och betalat in 10K för mycket, alla gav olika besked och försäkrade mig om att jag inte skulle behöva fylla i fler formulär, men blev såklart kontaktad av en annan “avdelning”, tillslut bad jag dem behålla pengarna för jag har inte tid eller ork att jobba åt dem, poängen med Amex var att det skulle underlätta lite och ge lite mer guldkant på tillvaron. Efter en månad eller två, så blev jag kontaktad av någon som bad om ursäkt och erbjöd mig 10K poäng 🤣, vad är det, 100 kr🤣? Fattigt, jag har kommit upp i maxgränsen på Elite kortet, så fått båda checkarna och gör det samma på Platinum, men det är riktigt fattigt.

Kikade lite på vad jag kan använda mina poäng till, tex om jag skulle boka ett schysst hotell en vecka 🫣, ja då behöver jag tydligen 40-50 miljoner poäng, hahahaha, helt värdelöst, och ni som funderar på kortet, det finns inga schyssta perks som det gör i USA, utan det är bara en massa skit i “Experience” appen, sånt som uppenbarligen är svårt att sälja i vilket fall som helst, typ 25% på några dyra kuddar eller överpriser på andra aktiviteter, mest skidor eller annat svarsålt.

Visst, man kan äta på restaurang två ggr om året på något ställe med förbestämd meny… oftast på värdelösa datum när restaurangen ändå säkert har svårt att få det fullbokat.

Fast track på Arlanda är det jag uppskattar mest, men det hade jag kunnat köpa, det fysiska kortet är schysst och reseförsäkringen bra.

Allt annat är mest krimskrams som är helt onödigt eftersom det går att hitta bättre deals själv om man vet hur internet fungerar, Amex “deals” är oftast något som kostar 50% för mycket som man kan få 30% rabatt på, inga schyssta prenumerations deals som i USA typ Netflix, Disneyplus.com, Uber, etc.

Joel
mars 1, 2023

Rated 3 out of 5

Funkar ej med google pay

Man måste ha det tunga kortet med sig överallt, även i loungen. Trist och förr i tiden-aktigt

Michael Fredrikson
juni 30, 2021

Rated 5 out of 5

inget slår amex service, de ger service i världsklass

Inget annat kort har så hög service. Amex slår alla vad gäller service och bonusprogram.

John
februari 18, 2021

Rated 5 out of 5

Den ultimata reseförsäkringen

Varför bara 3-stjärnor på Försäkring, när kortet är svårslaget när det kommer till, framförallt reseförsäkring och i det segmentet. Inget annat kort på marknaden har sådan omfattande reseförsäkring som Amex Platinum, och dess övriga försäkringar är det också få kort som erbjuder

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 21 december, 2022

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: American Express Payments Europe (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516411-3911

Adress: Tegeluddsvägen 21, 115 41 Stockholm

Telefon: 0771-29 56 10

E-post: Chatta via appen (dygnet runt)

Finansinspektionen: American Express Payments Europe (fi.se)

Kortvillkor: American Express Platinum kortvillkor

Öppettider

Måndag: 08:00 – 18:00

Tisdag: 08:00 – 18:00

Onsdag: 08:00 – 18:00

Torsdag: 08:00 – 18:00

Fredag: 08:00 – 18:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför