recension cover
Sidan innehåller annonser

American Express Gold

 • Bonuspoäng vid köp
 • Förmåner & loungeaccess
 • Rabatter & uppgraderingar
card

Årsavgift: 1 500 kr

Högsta kredit: 1 500 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

American Express Gold Card

https://kreditkortguiden.se/wp-admin/post.php?post=445&action=edit

Amex Gold fungerar utmärkt som bonuskort som ger dig 1 till 3 poäng på allt du köper. Poängen rekommenderar vi att de används via SAS EuroBonus till en estimerad bonus på 1,7 % per spenderad krona.

Läs mer: Vilka kreditkort som är bäst när du reser 

Kreditkortet har en heltäckande gruppreseförsäkring utan självrisk som täcker kortinnehavaren samt den närmaste familjen vid resa. På resan har du även gratis tillgång till över 1 300 lounger upp till fyra gånger per år, samt gratis frukost, lunch eller middag en gång per dag i Sverige med Lounge on-the-go.

Den du framförallt får se upp för är de höga transaktionskostnaderna utomlands, samt den höga årsavgiften på kortet.

Hur bra är Amex Gold?

Bonus & förmåner
~1,7 % bonus per spenderad krona
Exceptionellt
Resa & utomlands
Flertalet förmåner på resan
Exceptionellt
Försäkring
Endast gruppreseförsäkring ingår
Dåligt
Avgifter & ränta
Hög årsavgift
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget fast krav
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 15,99 %
Effektiv ränta 17,22 %
Max kreditgräns 1 500 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 3 % (lägst 200 kr)
Avgifter
Årskostnad 1 500 kr
Aviseringsavgift 45 kr (0 kr e-faktura)
Valutapåslag 4 %, minst 25 kr
Uttagsavgift 2 %
Korttyp American Express
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om American Express Gold

Innan du ansöker om kortet bör du se till att du uppfyller kraven för Amex Gold. För att få ett American Express Gold behöver du vara 18 år gammal med ett svenskt personnummer, sakna betalningsanmärkningar och ha en fast inkomst från arbete eller pension. Det finns inget fast inkomstkrav, men ju högre inkomst du har desto bättre chanser har du att bli beviljad.

Ansökningsprocessen i steg

 1. Gå in på American Express hemsida
 2. Fyll i dina personliga uppgifter såsom namn, adress, e-post, personnummer och mobiltelefon
 3. Fyll i information om din ekonomi såsom inkomst, anställningstyp, boendeform och boendekostnad
 4. Kontrollera din ansökan och skicka in den. Vid ansökan tas alltid en kreditupplysning och en manuell kreditprövning görs
 5. I vissa fall krävs kompletteringar såsom arbetsgivarintyg och lönespecifikation
 6. Vid godkänd ansökan skickas kortet och levereras normalt inom 3 – 5 arbetsdagar

Så fungerar Amex Gold

Fram till 2017 var de flesta Amexkorten betalkort, men sedan dess har de flesta korten, inklusive American Express Gold Card blivit kreditkort. Kortet fungerar precis som ett vanligt kreditkort där du kan välja att delbetala utnyttjad kredit, eller nollställa krediten varje månad. På Amex-fakturan står det ofta tydligt vad du behöver betala för att slippa betala ränta.

Ett gratis extrakort

Inkluderat med ditt American Express Guld är ett extra guldkort i huvudkortinnehavarens namn som kan ges till en familjemedlem utan extra kostnad. Åldersgränsen för extrakortinnehavaren är 16 år, och denne person använder samma kreditgräns (men endast huvudkortinnehavaren är solidariskt betalningsansvarig). Genom att logga in på Amex blir det däremot tydligt vilka köp som har gjorts på vilket kort, trots att alla köp hamnar på en och samma faktura.

Det går att beställa totalt tre ytterligare kort, men för dessa tillkommer en årsavgift på 525 kr (från och med 1:a Jan 2021 är kostnaden 1 000 kr).

Ha kontroll på kortanvändning i appen

Med appen Amex SE kan du snabbt logga in på ditt konto med touch ID eller face ID för att få full översikt över ditt kreditkort. Du kan exempelvis:

 • Se dina förmåner
 • Ackumulerad bonus
 • Transaktionshistorik
 • Fakturor för 6 månader bakåt
 • Få notiser vid varje köp
 • Frysa ditt kort tillfälligt
 • Få hjälp med kontorelaterade frågor via chatt 24/7, alla dagar om året

Kortet accepteras inte överallt

En relativt stor nackdel relaterat till kortets funktion är att många handlare inte accepterar American Express. Det beror på att Amex tar en högre transaktionsavgift från butiken jämfört med Visa och Mastercard.

Fördelar

 • Heltäckande reseförsäkring
 • Uppgraderingar & rabatter på hotell & hyrbilar
 • Bonuspoäng på allt du handlar
 • Tillgång till flygplatslounger
 • Medlemskap i förmånsklubbar
 • Extremt bra kundservice
 • Upp till 55 dagar utan ränta på dina inköp

Nackdelar

 • Hög årsavgift
 • Höga transaktionskostnader
 • Accepteras inte överallt
Kort för bonuspoäng?

Kredit & avgifter

När du ansöker om ett Amex guldkort så får du den högsta möjliga kreditgräns som de kan bevilja. Beslutet grundar sig i den kreditupplysningen som tas i kombination med de uppgifter du angivit. Den maximala kreditgränsen är 1 500 000 vilket är extremt högt för att vara ett kreditkort. Att nå den kreditgränsen är däremot väldigt sällsynt.

Årsavgiften för Amex ligger något högre än traditionella kreditkort på 1 500 kronor, vilket är vanligt för premiumkort. Från och med 1 januari 2021 kommer avgiften att höjas till 2 100 kr. Pappersavgiften för faktura är också hög på 45 kr, men den går att undvika genom att använda e-faktura. Vid saldoöverföring tillkommer en saldoöverföringsavgift på 3 %.

Vid delbetalning av nyttjad kredit är den lägsta amorteringen 3 % av skulden, dock som minst 200 kronor. Vid delbetalningen gäller upp till 55 räntefria dagar, samt en nominell ränta 15,99 %. Krediträntan som tillkommer för kontantuttag är däremot något högre på 23,99%. Vid delbetalning av en skuld på 50 000 kronor blir den effektiva räntan 17,22 %.

* Den effektiva räntan är beräknad på en kredit på 50 000 kronor, som betalas via e-faktura med nominell ränta 15,99 % över 12 månader som ett annuitetslån. Månadskostnaden blir 1 815 kr och totalt att betala blir 21 774 kr.

Bonus

Med bonuskortet Amex Gold får du tillgång till Membership Rewards, och tjänar därigenom poäng på varje köp du gör med kreditkortet. Du får 3 poäng per krona på allt du handlar i utländsk valuta, 2 poäng per krona på utvalda försäljningsställen i Sverige samt 1 poäng på alla övriga inköp. Utvalda försäljningsställen inkluderar American Express Travel, SAS.se, BRA.se, Scandic Hotell samt en mängd restauranger och hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö. Poängen hamnar på ditt konto inom 30 dagar från att du genomfört ditt köp och de saknar utgångsdatum.

Poängen som du tjänar in kan du senare använda genom att handla i webbutiker online, dra av pengar från din faktura, eller föra över poäng till kända lojalitetsprogram såsom SAS EuroBonus och Hilton Honors.

Vid handel online och fakturabetalning är 100 poäng värda 43 öre (0,43 % cashback på “övriga köp”), medans Amex uppger att poängen har ett värde på ca 1,7 % av din spendering hos EuroBonus. Därav är det att föredra att använda poängen hos SAS. Växlingskursen för Amex Membership-poäng och SAS EuroBonus-poäng är att 12 Membership-poäng = 1 EuroBonus-poäng.

Så mycket Amex-poäng kostar en flygresa

Nedan hittar du ett poängexempel på hur mycket en flygresa kostar i Membership- och EuroBonuspoäng genom SAS GO Bonusbiljetter.

Membership-poäng EuroBonus-poäng Tur- och returresa inom
120 000 poäng 10 000 poäng Sverige eller Norden
360 000 poäng 0 000 poäng Europa
720 000 poäng 60 000 poäng USA/Asien

Extra bonuspoäng vid hög spendering

Från och med 1:a Juli 2020 har du möjlighet att få en stor poängbonus om du når upp till en viss utgiftsnivå med ditt Gold Card. Poängbonusen innebär att du får extrapoäng utöver de Amex-poäng du redan tjänat in när du når en specifik beloppsgräns.

 • Handlar du för 150 000 kronor per år får du 100 000 poäng i extra bonus
 • Handlar du för 300 000 kronor får du ytterligare 200 000 extrapoäng, det vill säga totalt 300 000 poäng i extrabonus

Detta innebär att du kan dubbla din bonusintjäning genom att använda kreditkortet flitigt.

Så mycket poäng tjänar du beroende på spendering

Nedan har vi gjort ett räkneexempel på hur mycket poäng du kan tjäna på årsbasis baserat på hur mycket du använder kortet varje månad, samt vad det motsvarar i EuroBonus-poäng. Notera att vi i räkneexemplet endast räknar på 1 poäng per inköpskrona, vilket gör att du tjänar mer poäng om du betalar i utländsk valuta eller på utvalda försäljningsställen.

Inköp / månad Inköpspoäng / år Extrapoäng / år Totala poäng EuroBonus-poäng
12 500 kr 150 000 poäng 100 000 poäng 250 000 poäng 20 800 EuroBonus
25 000 kr 300 000 poäng 300 000 poäng 600 000 poäng 50 000 EuroBonus
50 000 kr 600 000 poäng 300 000 poäng 900 000 poäng 75 000 EuroBonus

Med en värdering på 10 öre per EuroBonus-poäng så blir det med en månadsspendering på 25 000 kronor (dvs 300 tkr per år) får du motsvarande 5 000 kronor i EuroBonus-poäng, vilket ganska exakt blir 1,7 % i bonusvärde. Att istället köpa EuroBonuspoäng via SAS kostar annars 20 öre per poäng, men det priset är högre än “värdet” på poängen jämfört med SEK-priset om du vill omsätta det i flygbiljetter.

Bjud in en vän och tjäna extra poäng

Om du bjuder in vänner och familjemedlemmar till Amex och deras kortansökan blir beviljad så får du en ersättning i form av 200 000 Membership Rewards-poäng, oavsett vilket kreditkort personen väljer att ansöka om.

Personen som du bjudit in får däremot varierande ersättning beroende på vilket kort han eller hon ansökt om. Bonusen faller dessutom endast ut om ett minimibelopp att spendera under de tre första månaderna.

De ersättningar och minimibelopp som finns hittar du nedan:

Din vän väljer Du får Din vän spenderar (under 3 månader) Din vän får
Amex Platinum 100 000 poäng 20 000 kr 200 000 poäng
Amex Gold 100 000 poäng 15 000 kr 100 000 poäng
Amex Green 100 000 poäng 10 000 kr 50 000 poäng
Amex Blue Cashback 100 000 poäng 0 kr 420 kr

Tjäna mer poäng med extrakortet

Med extrakortet till en närstående som ingår utan extra kostnad kan ni samla bonus tillsammans, då alla inköp samlar bonus till kortinnehavarens bonuskonto.

Alternativt val: Nästa nivå från Amex

American Express Platinum

American Express Platinum

Obegränsat antal loungebesök

Med American Express Platinum får du alla fördelar som Gold Card erbjuder, samt mycket mer. Bland annat får du obegränsat antal loungebesök för dig och din extrakortmedlem, fast-track på Arlanda, upp till fem kostnadsfria extrakort samt mer omfattande uppgraderingar och reseförsäkring.

Försäkring

Förutom reseförsäkringarna som ingår i guldkortet så innefattar kortet inga ytterligare kompletterande försäkringar. Däremot har du tillgång till en hel del service och rådgivning vid olyckor, vilket du kan läsa mer om under övriga fördelar.

Reseförmåner

De absolut främsta fördelarna med Amex Gold är dess resefördelar. Med kreditkortet får du en heltäckande reseförsäkring, samt tillgång till flertalet exklusiva medlemsprogram.

Gruppreseförsäkring utan självrisk

Med Amex Gold så ingår en särskilt förmånlig gruppreseförsäkring när minst 75 % av resan är betald med kortet. Försäkringen gäller för kortinnehavaren, extrakortsmedlemmar samt kortmedlemmens närmaste familj (exempelvis partner/sambo samt barn och barnbarn under 25 år). Försäkringen är helt utan självrisk och täcker som längst för 60 dagar i följd (eller totalt 240 dagar under ett kalenderår).

De typer av försäkringar och kostnader som skyddet täcker upp för, samt de maximala ersättningsbeloppen är följande:

Typ av försäkring / kostnad Maximalt ersättningsbelopp
Medicinsk behandling av sjukdom eller skada 1 000 000 kr
Akut tandvård 10 000 kr
Nära släkting förlänger vistelse under behandling 2 000 kr / natt
Besöka försäkrad på sjukhuset 2 000 kr / natt (max 10 nätter)
Förlängd vistelse efter behandling 000 kr / natt (max 10 nätter)
Hemresa försäkrads barn 2 000 kr / natt (max 3 nätter)
Hämtning av försäkrads fordon 2 000 kr / natt (max 3 nätter)
Återbetala liftkort, skidlektioner & vintersportutrustning 7 500 kr
Räddningstjänst för räddning av försäkrad 1 500 000 kr
Begravning alternativt transport av kvarlevor 25 000 kr
Avbeställningsskydd pga. t.ex. sjukdom/olycka 25 000 kr
Förkortning av resa pga. t.ex. sjukdom/olycka 25 000 kr
Stöld, borttappade eller skadade ägodelar & resedokument 10 000 kr
Förseningsskydd 4h (ex. missad avgång/anslutning) 1 500 kr / person
Bagageförsening 4 h 2 000 kr / person
Bagageförsening 48 h ytterligare 3 000 kr / person
Dödsfall under 16 år gammal 150 000 kr
Dödsfall över 16 år gammal 1 000 000 kr
Medicinsk invaliditet Upp till 1 000 000 kr
Försvarskostnader om försäkrad blir stämd 100 000 kr
Andra kostnader som uppstår av samma orsak 1 000 000 kr
Ersättning juridiska kostnader vid sjukdom/olycka 100 000 kr
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Tillgång till över 1 300 flygplatslounger

Med ditt Amex Guld får du automatiskt medlemskap i Priority Pass, och därigenom tillgång till fler än 1 300 flygplatslounger utspritt i 148 länder. I loungen kan du slappna av och njuta av gratis mat, dryck, snacks och Wi-Fi. I medlemskapet ingår det fyra kostnadsfria personliga besök per år, samt ytterligare två besök per år för din första extrakortmedlem. Efter det kostar loungebesöken £20, eller ca 200 kronor per gång.

Egen resebyrå

Med guldkortet får du genom American Express Travel tillgång till din egna personliga resebyrå. Servicen kan hjälpa dig med att boka både hotell, flyg, hyrbil och upplevelser. Du kan betala både med ditt kreditkort, dina Membership Rewards-poäng eller en blandning av båda två.

Hotellförmåner världen över

Med Amex guldkort får du exklusiv tillgång till The Hotel Collection, som täcker fler än 500 hotell som exempelvis Hilton, Avis och Radisson Blue över hela världen. När du bokar hotellrum med kreditkortet och bor minst två sammanhängande nätter får du både rumsuppgradering (i mån av tillgång) samt 100 USD (ca 1 000 SEK) att använda till mat, dryck, spa och resortaktiviteter.

Hyrbilsförmåner genom Hertz

Genom ditt Amexkort kan du gå med i hyrbilsföretaget Hertz lojalitetsprogram Gold Plus Rewards. Lojalitetsprogrammet innefattar förmåner såsom uppgradering av bil, 10 % rabatt på hyrbilspriser samt möjlighet att lägga till en extra förare kostnadsfritt.

Lounge on-the-go

När du reser på utvalda flygplatser inom Norden får du för en administrativ avgift på 10 öre (ja, du läste rätt – 10 öre) gratis frukost, lunch eller middag samt något att dricka. Förmånen gäller för medlemmar med Amex Gold i metall (ej för dem som har det gamla betalkortet i plast) och går att använda så ofta som en gång per dag och kortmedlem.

Lounge on the go serveras hos antingen Espresso House, Ritazza eller Pontus in the Air, och går att hitta på följande flygplatser:

 • Malmö Airport (Espresso House)
 • Luleå Airpost (Espresso House)
 • Landvetter utrikes (Espresso House)
 • Visby Airport (Espresso House)
 • Kastrup i Köpenhamn (Espresso House)
 • Vanda i Helsingfors (Espresso House)
 • Gardermoen i Oslo (Ritazza)
 • Arlanda Airport (Pontus in the Air)

Lounge on the go gäller dessutom på Espresso House vid utvalda tågstationer. Du kan då hämta upp ett frukost-, lunch- eller middagspaket. Reglerna för lounge on the go vid tågstationer är att:

 • Erbjudandet gäller endast om du kan visa upp giltig biljett där tåget avgår inom en timme
 • Gäller endast för biljetter från Stockholm till Göteborg, Göteborg till Malmö samt båda färdriktningarna mellan Stockholm och Malmö
 • Erbjudandet kan maximalt användas en gång per dag, och 30 gånger per år.

Höga transaktionskostnader

En stor nackdel med Amex guld är dess transaktionskostnader under resan. Kreditkortet har en avgift för kontantuttag på 4 % samt en valutaväxlingsavgift på 2 %. Letar du efter ett kreditkort utan valutapåslag fungerar Collector EasyLiving bra, medans ICA Bankkort Plus inte har någon uttagsavgift.

Övrigt

Möjlighet att få kreditkortet i metall

Sedan i april 2020 går det att få American Express Gold i metall, för en extra lyxig känsla.

Fast track på Ericsson Globe

Med American Express Gold har du och ditt sällskap tillgång till egen entré och fast-track vid olika typer av evenemang. Entrén gäller en timme innan evenemanget börjar.

Förtur till eftertraktade evenemang

Med ditt Gold Card får du förtur till olika typer av reserverade biljetter till innan ordinarie biljettsläpp. Biljetterna innefattar allt ifrån musikevenemang såsom Celine Dion, The Weeknd och Elton John till, teater, cirkus och skridskoshower. Med appen Amex Experiences kan du även få notiser kring vilka biljettsläpp som snart kommer för att inte gå miste om kommande upplevelser.

Trygghet på resan med Global Assist

Skulle du stöta på problem under din resa kan du få gratis personlig rådgivning hos Global Assist via telefon. Hos dem kan du få hjälp med saker som att komma i kontakt med en ambassad, juridisk hjälp, samt att komma i kontakt med läkare eller medicinsk specialist.

Trygg handel online med SafeKey

Med ditt Amex Gold kan du vara trygg när du handlar på nätet tack vare SafeKey, som använder 3D Secure-teknologi för att motverka kortbedrägerier. För det mesta så verkar SafeKey i bakgrunden när du handlar med ditt kreditkort, medans du i vissa fall behöver verifiera dig när du handlar genom att ange en engångskod du får på SMS till din mobiltelefon.

Vanliga frågor

💳 Vilka krav finns det för att få American Express Gold?

 • Du är minst 18 år gammal och skriven i Sverige
 • Du har inga betalningsanmärkningar
 • Du har en fast inkomst från arbete/pension

💳 Går det att ändra sin PIN-kod?

Du kan enkelt både se och ändra din PIN-kod genom att logga in på American Express hemsida.

💳 Kan man höja sin kreditgräns?

Efter sex månader med kortet har du möjlighet att ansöka om att höja din kreditgräns genom att kontakta Amex och göra en ny kreditprövning.

💳 Går det att sänka sin kreditgräns?

Ja det går att ringa in till Amex närsomhelst för att sänka din kreditgräns. Däremot krävs en ny kreditprövning (och UC) om du sedan vill höja upp den igen.

📶 Fungerar Amex Gold med Blipp & Apple Pay?

Amex Gold är utrustad för kontaktlösa betalningar såsom Blipp och funkar på utvalda köpställen såsom ICA, systembolaget, Pressbyrån och 7-eleven. Här kan du betala kontaktlöst utan PIN-kod upp till 400 kr. Apple Pay går att använda hos alla försäljningsställen som välkomnar Amex kontaktlösa betalningar, samt hos alla appar som är anslutna till Apple Pay.

Om kortutgivaren

American Express startades år 1850 i USA och är idag världens största kort och reseföretag. De har fler än 60 000 anställda med fler än 90 miljoner kortanvändare. American Express fokuserar på hög kundservicenivå samt tydliga bonusar och reseförmåner. Amex har bland flera kreditkort som är kopplade till SAS Eurobonus samt partnerskap med bland annat golfbanor, restauranger, hotell och hyrbilsföretag över hela världen.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: American Express Payments Europe (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516411-3911

Adress: Tegeluddsvägen 21, 115 41 Stockholm

Telefon: 0771-29 56 10

E-post: Chatta via appen (dygnet runt)

Finansinspektionen: American Express Payments Europe (fi.se)

Kortvillkor: American Express Gold kortvillkor

Öppettider

Måndag: 08:00 – 18:00

Tisdag: 08:00 – 18:00

Onsdag: 08:00 – 18:00

Torsdag: 08:00 – 18:00

Fredag: 08:00 – 18:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför