Guide för att skaffa kreditkort

Funderar du som många andra på att skaffa ett kreditkort, men vet inte riktigt vad det innebär? Då är du inte ensam! I denna guide går vi igenom de vanligaste frågorna och samt användbar information för dig som går i tankarna om att ansöka om ett kreditkort i Sverige.

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Coop Mer Mastercard

Coop Mer Mastercard
295 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,70 %
Årsränta

Coop Mer Mastercard

Årsavgift: 295 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,70 %
  • Upp till 5,5 % bonus hos Coop
  • 0,5 % bonus på andra köp
  • Heltäckande gratisförsäkringar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 125 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 29 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 1,5 %, minst 35 kr
Bonus 0,5–5,5 %
Exempel: Coop Mer Mastercard har 15,95 % i nominell- och 17,17 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 814 kr och totalkostnad 21 770 kr.

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard
295 kr
Årsavgift
160 000 kr
Maxkredit
15,64 %
Årsränta

MoreGolf Mastercard

Årsavgift: 295 kr
Maxkredit: 160 000 kr
Årsränta: 15,64 %
  • 1 % bonus på inköp
  • Golf-rabatter & deals
  • Bra försäkringar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 125 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 35 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 45 kr
Bonus 1 %
Exempel: MoreGolf Mastercard har 15,64 % i nominell- och 16,81 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 812 kr och totalkostnad 21 735 kr.

Tre fördelar med att skaffa ett kreditkort

Du som ansöker och blir beviljad ett kreditkort kan förvänta dig att ta del av en lång rad förmåner, nedan listar vi tre av dem:

1.   Möjlighet att delbetala

Med ett kreditkort tillåts du att göra inköp även om du inte har pengar tillgängligt på ditt konto. Detta gör det möjligt för dig att dela upp större kostnader över flera månader, samt flexibilitet att klara av oförutsedda avgifter.

2.   Ta del av bonusar

Nästan alla kreditkort idag har olika typer av bonussystem som gör att du får poäng eller pengar när du använder kortet. Använder du kortet på rätt sätt kan du alltså tjäna på att använda kreditkortet istället för ett “vanligt” kort.

3.   Försäkringar på det du köper

Många kreditkort inkluderar försäkringar och garantier på det du köper. Det vanligaste är en reseförsäkring som ingår på de resor du bokar med kreditkortet. Utöver det finns det även möjlighet att få avbeställningsskydd, leveransförsäkring, förlängda garantitider, allriskförsäkringar och mycket mer.

Viktiga faktorer för att skaffa kreditkort

Alla kreditkortsutgivare har olika krav på vilka de kan bevilja ett kreditkort. Att bli nekad hos en kortutgivare innebär därför inte att automatiskt att du kommer bli nekad hos de andra.

Ökad chans att bli beviljad kreditkort

Det finns flera faktorer som ökar dina chanser att få din kreditkortsansökan godkänd:

  • Regelbunden inkomst

Om du har en regelbunden inkomst, såsom en fast anställning, pensionsutbetalningar eller ersättning från försäkringskassan är detta något som förbättrar dina möjligheter att skaffa kreditkort. En fast anställning är meriterande, men inte alltid ett krav. Vissa kortutgivare godkänner även en provanställning och deltidsanställning.

  • Hög inkomst

Ju högre inkomst du har, desto större kreditgräns har du möjligt att få beviljad. Däremot är det inte ett krav att tjäna 30 000 kronor i månaden eller mer. Många kreditkort går att erhålla redan vid en månadsinkomst på 10 000 kr

  • Låga utgifter

När kortutgivaren utvärderar dig som kund gör de så kallad Kvar Att Leva På-analys (KALP) där de sammanställer dina inkomster och utgifter. Därför är låga fasta kostnader till din fördel, och ju lägre utgifter du har desto bättre.

Du har därför stor chans att bli beviljad om du har en låg hyra och samtidigt inga höga fasta kostnader för andra lån och krediter.

Minskad chans bli beviljad kreditkort

På samma sätt som att det finns faktorer som stärker dina möjligheter att kunna skaffa ett kreditkort, finns det samtidigt faktorer som inverkar negativt:

  • Skuld hos kronofogden

Om du har ett skuldsaldo hos kronofogden är det väldigt låg sannolikhet att du får ett kreditkort beviljat. Exempelvis går det inte att få ett kreditkort hos Swedbank om du har ett skuldsaldo hos kronofogdemyndigheten.

Har du däremot har en betalningsanmärkning, men utan skuld hos kronofogden finns det en liten möjlighet att bli beviljad hos vissa kreditkortsutgivare.

  • Många kreditupplysningar

När du ansöker om ett lån eller ett kreditkort tas i regel en kreditupplysning, ofta med hjälp av UC. Det görs för att kontrollera din ekonomiska situation såsom inkomst, skulder och betalningsanmärkningar.

Historik från varje UC sparas i 12 månader, och om du tar för många under ett år anser bankerna att du har ett aktivt kreditbeteende, även om du inte tar nya lån. Något de anser vara en risk. Därför är det bra att försöka hålla sig till mindre än en kreditupplysning i månaden i genomsnitt.

  • Ingen deklarerad inkomst

Om du exempelvis är nyanländ i Sverige, är nyexaminerad eller har arbetat utomlands kan din deklarerade inkomst i Sverige vara låg eller obefintlig.

Om du har låg, eller ingen deklarerad inkomst överhuvudtaget kan det vara svårt av beviljas ett kreditkort – men absolut inte omöjligt. I dessa fall är det vanligt att kortutgivaren begär att få se t ex dina senaste lönespecifikationer för att säkerställa att du har en inkomst idag.

Hur vet jag vilket kreditkort jag skall skaffa?

Det finns idag ett stort urval av olika kreditkort att välja emellan. Därför kan det vara svårt att utvärdera vilket kort som passar just dig bäst. Nedan har vi listat ett par olika korttyper och vad dem kan användas till.

  • Bensinkort: Bensinkort eller tankkort är precis som det låter utformat för att tanka bensin till bilen. De flesta bensinkorten har låg eller ingen årsavgift, och erbjuder förmånliga rabatter och bonusar för en speciell bensinkedja.
  • Resekort: Resekort är som namnet avslöjar ett kreditkort som passar bra för resan. Dessa kort har ofta låga valutapåslag och uttagsavgifter, samtidigt som de erbjuder starka reseförsäkringar.
  • Bonuskort: Bonuskorten är kreditkort som erbjuder hög bonus eller cashback vid användning. Dessa kort passar särskilt bra för dig som har höga utgifter, och gillar att samla alla kostnader på ett kreditkort.
  • Matkort: Matkort är precis som namnet antyder ett kreditkort som är avsett att använda i matvarubutiker. Dessa ges i regel ut av matvarukedjor, och erbjuder samtidigt bonus och rabatter när du handlar hos dem.

Vanliga frågor om att skaffa kort

💳 Varför skaffar man inte ett vanligt bankkort?

Kreditkort är till skillnad från ett vanligt bankkort är kopplat till en underliggande kredit och inte till ditt bankkonto. När du köper något med kreditkortet så betalar kreditkortsutgivaren köpet direkt, så länge du inte har överskridit din kreditgräns. Köpet läggs sedan på ditt kreditkonto, och går att betala utan någon räntekostnad inom de räntefria dagarna.

Ett traditionellt bankkort går däremot endast att använda om du har pengar på kontot, vilket gör att du inte har möjlighet att delbetala eller skjuta upp utgifter längre fram i tiden.

Utöver möjligheten att planera sina betalningar så tillkommer det även en rad förmåner såsom bonusar och försäkringar när du skaffar ett kreditkort som du inte får med bankkort. Ett kreditkort faller även in under konsumentkreditlagens regler, vilket innebär att om något blir fel vid ett köp så har kreditkortsutgivaren ett solidariskt ansvar med säljaren. På så vis kan man motsätta sig kreditgivarens krav på betalning, på samma sätt som kravet på betalning till säljaren.

💳 Hur gammal måste man vara för att skaffa kreditkort?

För att skaffa ett kreditkort behöver du vara minst 18 år gammal. En handfull kortutgivare har dock en högre åldersgräns på 20 – 23 år

⏱ Hur lång tid tar det att skaffa ett kreditkort?

När du ansöker om ett kreditkort får du ofta svar redan samma dag. Efter att din ansökan beviljats tar det vanligtvis en vecka att få hem kreditkortet.

❓ Spelar det någon roll om jag skaffar Visa eller Mastercard?

Det är generellt sett väldigt få skillnader mellan Visa och Mastercard som betalnätsägare – som privatperson är de i praktiken identiska. Det viktigaste när du jämför kreditkort är snarare att du tittar på villkoren, än att du tittar på vilken kreditkortstyp det är.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför