VISA vs Mastercard - vad är skillnaden?

Både VISA och Mastercard är välkända namn vad gäller betal- och kreditkort världen över. Få vet däremot vad deras skillnader, likheter, fördelar och nackdelar är.

De båda bolagen är relativt lika – men i den här artikeln reder vi ut alla frågetecken kring VISA vs Mastercard.

Skillnaden på VISA och Mastercard

Kort och gott är det mycket liten skillnad på de två företagen och deras produkter. De är varken kortutgivare eller direkt ansvariga för krediten eller de fysiska korten. Du kan oftast betala med båda i stort sett hela Sverige.

Istället licensierar de sina kort och tillåter användning av respektive kort i deras globala betalningsnätverk. Enkelt förklarat tillhandahåller VISA och Mastercard endast den infrastruktur som krävs för att genomföra elektroniska transaktioner. Dessa företag kallas ofta även för payment providers.

Kortutgivaren spelar störst roll

Vad som däremot spelar roll när man väljer kort är kortutgivaren (även kallat underwriter när det gäller kort kopplat till en kredit). Det är nämligen kortutgivare som bestämmer kortets ränta, årsavgift, valutaväxlingspåslag, uttagsavgift, exklusiva erbjudanden och rabatter etc. Det är även de som står för kreditrisken på kreditkort.

I Sverige så använder kortutgivaren alltid externa försäkringsbolag för kortet försäkring. Genom en förhandling med försäkringsgivaren bestäms kortförsäkringens omfattning. Ju mer skydd, desto dyrare för kortutgivaren – vilket i slutändan ofta innebär exempelvis högre årsavgift, ränta eller lägre bonus för privatkunden.

Några populära Visa & Mastercard i Sverige

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
  • Ingen års- eller uttagsavgift
  • Upp till 10 % bonus
  • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.
Klicka och jämför

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
  • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
  • Ingen årsavgift
  • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.

Swedbank kreditkort

Swedbank kreditkort
195 kr (0 kr år 1)
Årsavgift
200 000 kr
Maxkredit
14,95 %
Årsränta

Swedbank kreditkort

Årsavgift: 195 kr (0 kr år 1)
Maxkredit: 200 000 kr
Årsränta: 14,95 %
  • 55 räntefria dagar
  • Låg ränta
  • Köpförsäkringar ingår
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 0 kr
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 3 %, minst 45 kr
Bonus Saknar bonus
Exempel: Swedbank kreditkort har 14,95 % i nominell- och 16,02 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 805 kr och totalkostnad 21 656 kr.

VISA vs Mastercard

Man kan fråga sig vilket av kortföretagen som är bäst. I praktiken brukas de båda aktörerna i stort sett uppfattas identiskt av privatkund. Men det finns såklart skillnader, något som vi översiktligt kan visa i en ta

VISA Mastercard
Antal utgivna kort 3,4 miljarder 926 miljoner
Marknadsandel 60 % 30 %
Verksamhet i antal länder 200 st 210 st
Stöd för antal valutor 160 st 162 st
Kortutgivare i Sverige 11 st 22 st
Kontaktlös betalning Visa contactless Tap & Go®
Säkerhet för onlineköp Verified by Visa Mastercard SecureCode®
Betalnätverk VisaNet Banknet

Det faktum att VISA är betydligt mycket större betyder inte att man märker skillnad vid vanligt användande. Inte ens på resande fot är det någon större skillnad – VISA och Mastercard erbjuder i stort sett identiska tjänster. Det gäller även för mindre kända aktörer som American Express och Diners – även dessa tillhandahåller mer eller mindre samma tjänst.

Mastercard vs VISA i Sverige

I Sverige ges VISA kort och Mastercard kort ut av ungefär 20 olika kortutgivare vardera. Dessa innefattar kända banker och kreditinstitut såsom Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken, men även nischbanker och finansiella aktörer såsom Collector Bank, Bank Norwegian och Revolut med flera.

I sin tur så har kortutgivare ofta partnerskap med exempelvis hotell, förseningar och flygbolag. Exempelvis så ges Coop Mastercard ut av Entercard Group AB (Swedbank) och SAS Eurobonus Mastercard av SEB. Genom Coops kontakt med sina matkunder och SAS genom sina flygresenärer kan man alltså effektivt nå respektive målgrupp.

Betalnätverken skiljer sig åt

En viktig skillnad mellan betalnätverken är att Banknet är decentraliserat. För VisaNet skickas all data istället via ett par enorma datacenter. Alla betalningar och överföringar som görs av VISA kort måste skickas genom dessa och valideras. Det gör att nätverket är känsligt om kopplingen till just dessa datacenter skulle brytas, t ex vid krig eller naturkatastrofer.

Så vad menas det med att Banknet är decentraliserat? Jo, det innebär att transaktioner kan skicka direkt mellan ett stort antal mindre noder spridda runt om i hela världen. På så vis står och faller inte systemet med kopplingar mellan vissa kritiska punkter. Därav kan man anta att just Mastercards system skulle klara sig bättre om mer omfattande katastrofer skulle inträffa.

Hur väljer man ett bra Mastercard eller VISA?

Det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till, men i grund och botten handlar det om egna preferenser. Sedan finns det såklart vissa kort som helt enkelt är bättre än andra – något som vi på Kreditkortguiden försöker illustrera genom att ge alla kort ett helhetsbetyg.

Användningsområde

Det finns flera olika användningsområden för debitkort och kreditkort. Men några övergripande områden som de går att dela in de flesta bankkort i är:

  • Kort för att resa
  • Kort för att få bonus
  • Kort för att shoppa
  • Kort för att handla mat
  • Kort för att tanka
  • Kort för lyxkonsumtion
Ute efter nytt kort?

Reseförsäkring

Som vi nämnt tidigare är inte Mastercard eller VISA direkt ansvariga för respektive korts försäkring och det går således inte säga att den ena har en bättre reseförsäkring än den andra.

Men generellt sett så ingår det en reseförsäkring på alla kreditkort från Mastercard och VISA. Den innefattar ofta ett avbeställningsskydd, ersättning för bagageförsening, ersättning för olycksfall och dödsfall samt ibland kontant ersättning för flygförseningar. I våra kortrecensioner så går vi alltid utförligt igenom respektive korts försäkringar.

Om VISA

VISA är världens största aktör vad gäller betal-, konto- och kreditkort. Bolaget grundades 1958 i USA och har sedan dess växt och står som ansvarig för ungefär 60 % av alla utgivna kort globalt sett. Ett VISA accepteras idag av ungefär 54 miljoner butiker och e-handlare världen över.

Med hjälp att sitt betalnätverk VisaNet står de för den delvis centraliserade tekniska strukturen som krävs för att göra elektroniska funktioner. I det ingår att kontrollera saldon, skicka transaktionsinformation till banker och kreditgivare som ansvarar för konton och kontrollera att pengar har flyttats.

VISA utomlands

I andra länder än Sverige så kan kortutgivare använd VISA:s produktnamn för att specificera nivån på vilka förmåner ett kort ska innehålla Detta är förutbestämda mallar alltså inte kort man kan ansöka om från VISA, utan är mer generella riktlinjer för kortutgivarna. De olika produktnivåerna dikterar bland annat nivå av försäkringsskydd, förmåner och kreditgräns på kort.

VISA erbjuder en mängd olika produkter. De kallas exempelvis i USA för Visa Classic, Visa Gold, Visa Platinum, Visa Infinite och Visa Infinite Privilege.

Om Mastercard

Mastercard är efter VISA näst störst och erbjuder likt VISA både debetkort, kreditkort och förbetalda kort. Företaget grundades år 1966 och deras logga återfinns idag på ungefär 30 % av utgivna bankkort världen över. Ett Mastercard kort accepteras idag i över 210 länder världen över.

Mastercards globala payment network är decentraliserat, vilket innebär en ökad säkerhet för större mänskliga katastrofer, såsom t ex krig och annat. Transaktioner behöver alltså inte gå igenom ett datacenter för att behandlas. Likt VISA så ansvarar Mastercard rent tekniskt för att flytta medel mellan bankkonton och rapportering om detta till finansiella institut.

Som ägare av ett Mastercard kreditkort får man även fördelen att få tillgång till Mastercard Priceless, som är en världsomspännande kundklubb där man får tillgång till högklassiga evenemang och aktiviteter. Dessa bokas genom att gå in på Mastercards Priceless-portal.

Mastercard utomlands

Precis som för VISA så erbjuder Mastercard olika produkter i vissa andra länder (inte Sverige). Kortutgivaren bestämmer själv villkoren på respektive kort. Mastercards produkter är: Mastercard Standard, Mastercard Guld, Mastercard Platinum, World Mastercard och World Elite Mastercard.

Korten skiljer sig åt, men generellt sett så ger Platinum och uppåt dig som kortinnehavare åtkomst till VIP-lounger, golfklubbar och möjlighet till attraktiva bonusprogram. Är stolt ägare av ett World Elite Mastercard får man dessutom 24/7 concierge service och erbjudanden från Mastercards Prestige partners

Vanliga frågor

💳 Är Mastercard eller VISA populärast i Sverige?

I Sverige så är den stora majoriteten av utgivna kreditkort av typen Mastercard. Anledningen är att kortutgivare de senaste åren har kunnat få bättre villkor genom Mastercard gentemot VISA

💳 Skiljer sig kortnumret mellan VISA och Mastercard?

Deras kortnummer skiljer sig. Ett VISA-kort alltid har ett 16-siffrigt kortnummer som börjar med siffran 4. Ett Mastercard-kortnummer består också av 16 siffror men börjar alltid med siffran 5.

💳 Är VISA eller Mastercard bäst?

Det enkla svaret är att ingen är bättre än den andra. Däremot finns det ett större utbud av Mastercard-kort i Sverige, vilket gör att Mastercard ofta anses vara bäst.

💳 Kan man välja om man får VISA eller Mastercard?

Ett fåtal kortutgivare erbjuder kort av båda typerna. Vanligt är däremot att utgivaren håller sig till antingen VISA eller Mastercard. Så för att välja måste man ofta byta kortutgivare för att få en annan sort.

Alla omdömen

Om författaren

Elias Bülow
Elias Bülow

Har mångårig arbetslivserfarenhet från den svenska finansbranschen och ett stort intresse för ekonomi i allmänhet.


SENAST UPPDATERAD: 5 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför