Kreditkort trots betalningsanmärkning

Med en betalningsanmärkning blir ens kreditvärdighet försämrad och minskar dina chanser att bli beviljad lån och krediter. I artikeln reder vi ut hur betalningsanmärkning och kreditkort hänger ihop, och om det går att få ett kreditkort även om man fått en anmärkning.

Kan man få kreditkort med betalningsanmärkning?

Kreditkortsföretag i Sverige beviljar vanligtvis inte kreditkort om man har en betalningsanmärkning, men det förekommer undantag. I de fall som ett kreditkort beviljas trots en anmärkning krävs i regel en individuell bedömning av personens ekonomi som övertygar banken om personens kreditvärdighet.

Northmill: Bästa alternativet till kreditkort trots betalningsanmärkning

Northmill: Bästa alternativet till kreditkort trots betalningsanmärkning

Northmill: Bästa alternativet till kreditkort trots betalningsanmärkning

Northmill kontokredit är det bästa alternativet till kreditkort med betalningsanmärkningar. De erbjuder en kontokredit som fungerar precis som ett kreditkort utan själva plastkortet. Räntan sätts individuellt mellan 4,9 – 19,9 %, och nyttjade krediter återbetalas över 60 månader (5 år).

Med Northmills kontokredit kan du alltså både erbjudas lägre ränta och månadskostnad än de flesta kreditkorten på marknaden, trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar sedan tidigare. Den maximala kreditgränsen för kontokrediten är 50 000 kr.

Läs mer: Till Ansökan

Det bästa bankkortet som godkänner betalningsanmärkningar

Rockerkortet

Rockerkortet

Rockerkortet

Rocker kort är det bästa kortet för dig med betalningsanmärkningar. Kortet kräver ingen kreditprövning eftersom det inte finns någon kredit kopplad till det, det är alltså ett debetkort.

Även fast det är ett debetkort har kortet 0,5 – 10 % cashback på alla köp, inkluderar en reseförsäkring och har 0 % valutapåslag. Detta gör att Rockers kort på många sätt är bättre än samtliga konkurrenter i Sverige.

Andra bra bankkort där anmärkningar accepteras

I listan nedan hittar du några av de bästa bankkorten där betalningsanmärkningar accepteras och som inte gör någon UC (eller någon annan typ av kreditupplysning).

Lunar Standard

Lunar Standard

Lunar Standard

Smidigt gratiskort med låga avgifter

Lunar erbjuder ett helt gratis kort som har låg avgift för valutaväxling (1 %) och uttag. Med kortet får du en hel del smarta funktioner som underlättar vardagen samt möjlighet att koppla extrakort till samma konto. Du kan enkelt fylla på kortet med swish eller vanlig banköverföring. Lunar erbjuder även fler varianter mot en kostnad där du får fler förmåner (såsom kortförsäkring) och slipper avgift för växling och uttag.

Revolut Premium

Revolut Premium

Revolut Premium

Ingen avgift för uttag eller valutaväxling

Revolut Premium är ett debetkort som ger många av de fördelar man vanligtvis endast får med ett kreditkort. Med kortet tillkommer inget valutapåslag vid köp i utländsk valuta, ingen avgift för kontantuttag upp till 4 000 kronor i månaden och 8 st courtagefria aktieköp per månad. Premiumkortet ger även flera sällsynta bankkortsförmåner såsom tillgång till Lounge och en kostnadsfri reseförsäkring.

Läs mer: Revolut Premium

P.F.C-kortet

P.F.C-kortet

P.F.C-kortet

Perfekt under resan

PFC kort är ett debetkort utan årsavgift som passar perfekt på resan. Med kortet slipper du valutaväxlingsavgifter när du köper något i utländsk valuta, och du får även ta ut upp till 3 000 kronor i kontanter varje månad utan avgift. Med debetkortet kan du även ansöka om räntefria delbetalningar i efterhand – utan att det tas någon UC.

Kortutgivare är extra hårda med betalningsanmärkningar

I dagsläget finns det flera banker och kreditinstitut som ger ut bostadslån, privatlån, snabblån och kontokrediter till personer med betalningsanmärkningar. Trots det så är det inga kreditkortsföretag som öppet skyltar med att de beviljar kreditkort till personer som har betalningsanmärkningar eller saknar inkomst.

Möjlighet att nyttja krediten närsomhelst

Ett kreditkort ger till skillnad från ett privatlån möjlighet att låna pengar på kredit när man vill, utan krav på en kreditkontroll. Detta gör att osäkerheten i krediten ökar, eftersom att det inte finns en fast återbetalningsplan. Teoretiskt sett kan en person med ett kreditkort ha en maximalt utnyttjad kredit hur länge som helst, så länge personen sköter sina inbetalningar.

Utöver kreditrisken ökar även risken för bedrägerier med kreditkort då kortkrediten kan utnyttjas närsomhelst.

Standardiserade villkor för kreditkort

Med undantag för ett fåtal kreditkort såsom Remember Flex har nästan alla kreditkort en och samma ränta för alla kunder. Detta gör att kreditkortsföretagen inte kan kompensera den förhöjda kreditrisken som en betalningsanmärkning innebär med att ge en högre ränta.

När det kommer till lån är anledningen att många långivare kan bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar att de kan kompensera risken med en extra hög räntekostnad för lånet.

Kreditkortsföretagens policy

Et betalningsanmärkning är ett tecken på misskött ekonomi, även om de ofta tillkommer av ett enkelt misstag. Av den anledningen så har många kreditgivare som policy att aldrig bevilja ett lån eller kredit – oavsett anledning till betalningsanmärkningen.

Ute efter det bästa kreditkortet?

Kan man få bankkort trots betalningsanmärkning?

Även om man har en betalningsanmärkning kan man bli beviljad ett bankkort, såsom ett debetkort. Till skillnad från ett kreditkort kan man inte låna pengar eller skjuta fram sina betalningar med ett bankkort. Däremot erbjuder bankkorten ofta flera av de förmåner som annars ges med ett kreditkort.

Så ansöker du om ett kreditkort trots betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare skall du vara förberedd på att din ansökningsprocess för att skaffa ett kreditkort kommer innebära arbete i motvind.

I princip alla kreditkortsutgivare i Sverige har idag digitala och automatiserade ansökningsprocesser för deras kreditkort. På grund av detta får den som har en betalningsanmärkning i regel ett automatiskt avslag.

Det är således inte värt mödan att ansöka om ett kreditkort online via ett ansökningsformulär. Skall du ansöka om ett kreditkort när du har en betalningsanmärkning rekommenderar vi istället att du följer dessa tre steg:

1. Boka ett personligt möte med din bank

Om du bokar ett personligt möte med din hemmabank kan det i vissa fall göras en individuell bedömning av din ekonomi, istället för att bedömningen endast görs av ett datorprogram. Kanske var uppkomsten till betalningsanmärkningen ett misstag, såsom att du var bortrest när fakturan kom, eller att den skickades till fel adress. Även om detta är fallet får du ett automatiskt avslag när du ansöker online. Går du istället på ett personligt möte har du möjlighet att övertyga den bankanställda att du kan hantera ett kreditkort.

2. Bevisa din kreditvärdighet

Har du väl bokat ett möte är det viktigt att du på ett sakligt och objektivt sätt kan styrka varför du klarar av ett kreditkort. Vad som menas med detta är att man inte bara säger att man kan betala tillbaka lånade pengar, utan att man bevisar det också.

Några exempel på hur man kan bevisa sin betalningsförmåga är genom att visa:

  • Att man har kvar få- eller inga övriga lån
  • Att man inte tagit några nya lån
  • Att man sköter sina betalningar till banken man är kund hos
  • Att man har ett överskott i sin budget och sparar pengar varje månad.

3. Ha låga förväntningar & var ihärdig

Med en betalningsanmärkning är det osannolikt att du vid första försöker blir beviljad det bästa kreditkortet. Om en bank nekar din kortansökan är det inte omöjligt att en annan kortutgivare kan bevilja dig ett kreditkort.

Även om vi inte rekommenderar att man ansöker om flera kreditkort online tror vi att boka flera möten är en god idé. Tänk på att du förmodligen har bäst chans hos den bank du har flest banktjänster hos, framförallt om du betalat dina skulder hos dem utan problem tidigare.

Kontokrediter som godkänner betalningsanmärkningar

Om du har en betalningsanmärkning och är intresserad av ett kreditkort kan en kontokredit istället vara en möjlig lösning. Med en kontokredit får du precis som med ett kreditkort en beviljad kredit eller ett köputrymme. Vanligtvis ligger kontokrediter på 5 000 – 30 000 kronor. När du fått en beviljad kontokredit kan du som med ett kreditkort utnyttja ditt köputrymme när du själv behagar, och endast betala ränta för den delen som du utnyttjat.

Den enda praktiska skillnaden mellan ett kreditkort och en kontokredit som godkänner betalningsanmärkningar är att du inte får ett plastkort kopplat till din kontokredit, utan pengarna förs istället över till ditt bankkonto.

Utöver det har kontokrediter som godkänner betalningsanmärkningar ofta betydligt högre ränta än kreditkort, ibland med en nominell ränta så hög som 39 %. Du bör därför vara aktsam innan du tar en sådan högkostnadskredit. Låna heller aldrig pengar som du inte är säker på att du kan betala tillbaka.

Undvika betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning medför för många komplikationer som gör det svårare att med nya ekonomiska åtaganden såsom avbetalningar. Det är därför fördelaktigt om man kan undvika att få en betalningsanmärkning från första början. 

Tips för att undvika anmärkningar:

  • Betala alla dina räkningar direkt när du får lönen
  • Sätt återkommande betalningar på autogiro
  • Spara ihop till en buffert för oväntade utgifter
  • Undvik att låna pengar för konsumtion
  • Använd e-faktura om möjligt för att hålla koll på dina räkningar

Vanliga frågor

❌ Blir man av med sina kreditkort om man fått anmärkning?

Hos vissa kreditkort står det i kontovillkoren att en betalningsanmärkning kan resultera i att kortet spärras eller får en lägre kreditgräns. I praktiken sker detta vanligtvis inte så länge du alltid betalat dina kortfakturor i tid.

💳 Kan höja kreditgränsen om man har en anmärkning?

Nej, när du ansöker om en höjd kreditgräns görs det en ny kreditprövning och kreditupplysning. Har du fått en betalningsanmärkning kommer du således inte kunna höja din köpgräns.

❓ Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en anteckning hos ett kreditupplysningsföretag som visar att personen i fråga tidigare missat en betalning, och att skulden gått vidare till kronofogden. Vid missad betalning skickas först en påminnelsefaktura ut, sedan ett inkassokrav och sist skickas det som ett betalningsföreläggande till kronofogdemyndigheten varpå man får en betalningsanmärkning.

Från dagen som du betalar av din skuld hos kronofogdemyndigheten tar det tre år för en betalningsanmärkning att försvinna för privatpersoner. Om man väl fått en betalningsanmärkning kommer den att synas varje gång du gör en kreditupplysning genom t.ex. UC, Bisnode eller Creditsafe. Med en betalningsanmärkning är det svårt att bli beviljad kontinuerliga betalningsavtal såsom lån, kreditkort, bostadshyra och mobilabonnemang.

❓ Kan extrakortsinnehavaren få en betalningsanmärkning?

Nej, det är endast huvudinnehavaren av kreditkortet som är betalningsansvarig. Om du däremot är medsökande på kreditkortet och en betalning går till kronofogden får båda en anmärkning.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med en passion för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför