Metallkort: Bäst Kreditkort & Debetkort i Metall (2024)

Här kan du hitta det bästa metallkortet och jämföra olika debet- och kreditkort i metall. I artikeln kan du också lära dig mer om hur metallkort skiljer sig från andra kort.

Bästa kreditkortet i metall: American Express Gold

Amex Gold är det bästa kreditkortet i metall år 2024. Kortet ger 1,7 % i bonus och har en stark reseförsäkring utan självrisk som täcker den närmaste familjen. Amex Gold ger tillgång till över 1 300 lounger upp till fyra gånger per år, där frukost, lunch eller middag ingår en gång om dagen i Sverige.

Bästa debetkortet i metall: Revolut Metal

Revolut Metal är det bästa debetkortet i metall år 2024. Kortet ger upp till 1% i bonus, oavsett valuta, inklusive kryptovalutor. Revolut Metal saknar valutapåslag och erbjuder växling och överföring av obegränsade summor med interbankränta. Därtill erbjuds gratis uttag upp till 8 000 kr/månad.

Läs mer: Revolut Metal

Vad är ett metallkort?

Metallkort är ett kontokort som är tillverkat i metall istället för plast. Dessa exklusiva kort kännetecknas av fler och bättre förmåner, starkare försäkringar och högre årsavgift. Kort i metall finns som kreditkort, debetkort och betalkort och utfärdas av både VISA, Mastercard och American Express.

Metallkorten är i regel kortutgivarnas premiumkort och tyngden av ett kort i metall inger en exklusiv känsla. Metallkort är fortfarande relativt ovanligt i Sverige och de flesta kortutgivare, storbankerna inkluderade, saknar metallkort i sitt utbud.

Skillnader mellan metallkort och plastkort

Nedan listas skillnader mellan metallkort och plastkort.

  • Vikt: metallkort väger 15–28 g medan plastkort väger cirka 5 g.
  • Förmåner: metallkort har bättre och lyxigare förmåner än plastkort. Plastkort med  exklusiv karaktär erbjuder dock i regel liknande förmåner som metallkort gör.
  • Årsavgift: metallkort har ofta högre årsavgift än plastkort. Exklusiva plastkort har dock liknande årsavgifter som metallkort har.

Topplista: de bästa metallkorten

Nedan listas de bästa metallkorten per kategori.

  • American Express Gold: bästa kreditkortet i metall för förtur och uppgradering. Kortet ger förtur till köp av biljetter till exklusiva evenemang innan offentlig försäljning samt fast track på Ericsson Globe Arena. Dessutom ingår rumsuppgraderingar på hotell i mån av tillgänglighet.
  • American Express Platinum: bästa kreditkortet i metall för resor. Kortet ger bland annat tillgång till 1 300 flygplatslounger världen över och erbjuder concierge service. Fri mat och dryck ingår i American Express Lounge by Pontus och kortet har även en heltäckande reseförsäkring.
  • Curve Metal: bästa debetkortet i metall för cashback. Kortet ger 1 % i cashback hos 6 utvalda internationella butikskedjor.
  • Lunar Pro: bästa debetkortet i metall för exklusivt kortutseende. Metallkortet finns i svart, silver eller roséguld och kortinnehavarens namn graveras in med laser.
  • Revolut Metal: bästa debetkortet i metall för köp utomlands. Kortet saknar valutaväxlingspåslag och ger gratis uttag upp till 8 000 kr/månad (därefter tillkommer en avgift på 2 % per uttag). Köp inom Europa ger 0,1 % i cashback och köp utanför Europa ger 1 % i cashback.

Osäker på vilket kort som är bäst? Jämför kreditkort via Kreditkortguiden.

Vanliga frågor

Är IF metallkort ett kreditkort?

IF Metallkort är ett medlemskort som kan omvandlas till kreditkort. Kortet ger många bra erbjudanden och rabatter på produkter, resor och tjänster. Betalfunktionen kan läggas till genom att logga in på medlemssidan. Kortet är dock inte tillverkat i metall, utan i plast.

Har kreditkort i metall högre årsavgift än andra kreditkort?

Ja, kreditkort i metall har ofta högre årsavgift än andra kreditkort. Det beror på att metallkort i regel är mer exklusiva kreditkort. Däremot har metallkort inte nödvändigtvis högre årsavgifter än andra exklusiva kreditkort som är tillverkade i plast.

Vilket är det billigaste metallkortet?

Revolut Metal är det billigaste metallkortet med en årsavgift på 1 300–1 680 kr, beroende på hur avgiften betalas. Ruby Steel från Crypo.com saknar årsavgift, men för att ansöka om kortet krävs staking av CRO till ett värde av 350 €. Det innebär att man låser kryptovalutor för att få belöningar.

Ruby Steel är inget vanligt debetkort, då bonusvärdet betalas ut i kryptovaluta. Revolut Metal däremot fungerar som ett traditionellt debetkort och har förmåner som cashback, concierge service och lounge access. Huruvida ett kreditkort är billigt eller inte avgörs även av kortets övriga avgifter.

Hur hög kreditvärdighet måste jag ha för att få ett kreditkort i metall?

Hur hög kreditvärdighet som krävs för att bli beviljad ett kreditkort i metall varierar beroende på kortutgivare. Kreditkort i metall är ofta exklusiva kort som kräver högre kreditvärdighet än vad övriga kreditkort gör. Kreditvärdigheten fastställs genom en kreditupplysning som tas på den ansökande.

Vid ansökan om debetkort i metall görs ingen kreditupplysning på den ansökande. Debetkort ger inte tillgång till en kredit och den ansökandes återbetalningsförmåga behöver således inte bedömas. I övrigt påverkas kreditvärdigheten negativt av kreditkort, medan debetkort inte påverkar kreditvärdigheten.

Har VISA eller Mastercard bäst kreditkort i metall?

Det är svårt att säga huruvida VISA eller Mastercard har bäst metallkort, då varken VISA eller Mastercard ansvarar för kortens villkor. VISA och Mastercard tillhandahåller endast den infrastruktur som krävs för att genomföra elektroniska transaktioner.

Kortutgivaren är den aktör som bestämmer kortvillkoren. Villkoren för ett kort innefattar till exempel avgifter som ränta, årsavgift, valutaväxlingsavgift och uttagsavgift samt bonusprogram och kreditgräns. Hur bra ett metallkort är avgörs alltså inte av om kortet är utfärdat av VISA eller Mastercard.

Har Swedbank metallkort?

Nej, Swedbank har inget metallkort. Swedbanks mest exklusiva kreditkort, Swedbank Platinum, är tillverkat i plast.

Har Handelsbanken metallkort?

Nej, Handelsbanken har inget metallkort. Handelsbankens mest exklusiva kreditkort, Handelsbanken Platinum, är tillverkat i plast.

Har SEB metallkort?

Nej, SEB har inget metallkort. Det mest exklusiva kreditkort som erbjuds hos SEB är SEB Selected. Detta kort erbjuds endast till Private Banking-kunder.

Har Nordea metallkort?

Nej, Nordea har inget metallkort. Nordeas mest exklusiva kreditkort, Nordea Premium, är tillverkat i plast.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 10 januari, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför