recension cover
Sidan innehåller annonser

Nordea Premium

 • Lounge access på över 1000 flygplatser.
 • Självriskskydd för hyrbil.
 • Låg ränta på 9,30 %.
card

Årsavgift: 1 200 kr

Högsta kredit: 200 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Sammanfattning av Nordea Premium

KORTFATTAT

Nordea premium är ett exklusivt kort som ger tillgång till lounge på flygplatser världen över vilket passar dig som reser mycket. Inom lyxkort-kategorin finns det dock alternativ med bättre förmåner till lägre årsavgift.

Nordeas premium kort är ett lyxigt kort som ger dig fri enté på flygplatslounger världen över. Kortet har även en heltäckande reseförsäkring med generösa ersättningar. Utöver reseförsäkringen ingår även allriskförsäkring för hemelektronik samt leveransförsäkring.

Nackdelen med kortet är den höga årsavgiften på 1200 kr. Kort som ligger i denna priskategorin har i regel bonus/cashback vilket Nordea Premium inte har i samma utsträckning. Utifrån årsavgiften på 1200 kr finns de andra mer prisvärda alternativ där du får mer för pengarna.

Hur bra är Nordea Premium?

Bonus & förmåner: 2,5/5
Meninga rewards som cashback system.
Bra
Resa & utomlands: 4/5
En generös reseförsäkring och tillgång till lounge.
Utmärkt
Försäkring: 5/5
Ingår bland annat allrisk försäkring på hemelektronik och leveransförsäkring.
Exceptionellt
Avgifter & ränta: 2/5
Hög årsavgift på 600 kr eller 1200 kr beroende på om du är kund hos Nordea.
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 150 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 9,05 %
Effektiv ränta 9,43 %
Max kreditgräns 200 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 150 kr)
Avgifter
Årskostnad 1 200 kr
Aviseringsavgift 19 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,55 %
Uttagsavgift 2 % (minst 40 kr)
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Alternativ val: Resurs world

Resurs World är ett kreditkort som ger dig 1 % bonus. Bonusen kan sedermera användas i Resurs poängshop. Du får dessutom två betalningsfria månader varje år. Likt Nordea premiums kort ingår även lounge access, men till skillnad från Nordea premium ingår även Concierge service.

Allt detta får du för en årsavgift på 1 068 kr i jämförelse med Nordea premium som har en årsavgift på 1 200 kr. Sammanfattningsvis är alltså Resurs World ett mer prisvärt alternativ.

Fördelar

 • Låg effektiv ränta.
 • Tillgång till lounge.
 • Allriskförsäkring på hemelektronik i 5 år.
 • Generös reseförsäkring.
 • Leveransförsäkring vid internetköp.
 • 0 kr e-faktura.
 • Gratis med extrakort.

Nackdelar

 • Årsavgift på 1 200 kr om du inte är premium kund hos Nordea.
 • Låg kreditgräns för ett premiumkort.
Hitta det bästa kortet

Nordea Premium i jämförelse med liknande kort

Kreditkort Årsavgift Bonus Lounge
Nordea Premium 1 200 kr Meniga rewards Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök
Supreme card world 1 068 kr 1 % i bonus Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök
Danske bank platinum 1 799 kr Saknar bonus Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök
Swedbank platinum 1 700 kr 0,4 % i bonus Ja 0 kr/besök
Handelsbanken platinum 2 400 kr 0,25–0,45 % Ja 0 kr/besök
Tabell 1. Jämförelse mellan Nordea Premium och andra kreditkort.

Ränta & avgifter för Nordea Premium

 • 9,30 % i ränta.
 • 600 kr i årsavgift för premiumkunder, annars 1 200 kr i årsavgift.
 • 19 kr i avi-avgift, 0 kr om du betalar via e-faktura.
 • 2 % i uttagsavgift, dock som minst 40 kr per uttag.
 • 1,55 % i valutapåslag.

Räntefria dagar

Med Nordea premium har du 55 räntefria dagar. Efter den räntefria perioden tillkommer det ränta och andra avgifter. Varje månad behöver du göra en inbetalning på minst 5 % av din innevarande skuld och aldrig mindre än 150 kr.

Räkneexempel

Nordea premium har en ränta på 9,05 % och en administrationsavgift på 0 kr med e-faktura. För en skuld på 20 000 kr som återbetalas likt ett annuitetslån på 12 månader (utan några räntefria dagar) blir den effektiva räntan 9,43 %. Månadskostnaden blir då 1750 kr och den totala kostnaden 21 000 kr.

Krav för att få Nordea premium

 • Du behöver vara minst 18 år.
 • Lön på minst 150 000 kr från pension eller jobb.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • En okej kreditvärdighet.

Nordeas Premiums krav är rätt standard. Det som sticker ut lite grann är att det påpekade att kreditvärdigheten inte får vara för osäker, vilket tyder på att de är lite hårdare än andra kreditgivare.

Exempelvis kan fullt utnyttjade kreditkort från andra konkurrenter påverka ens kreditvärdighet negativt. Om du inte är fast anställd bör du titta på andra alternativ.

Kreditgräns

När du ansöker om Nordea Premium kan du få en kreditgräns mellan 20 000 kr – 200 000 kr. Blir du beviljad en lägre kreditgräns än 200 000 kr kan du ansöka om att få en högre kreditgräns efter några månader. Dock kan du aldrig få mer än 200 000 kr.

För att vara ett premium-kort är kreditgränsen något lägre än genomsnittet. Många andra premium kreditkort har kreditgränser på 300 000 kr och över. Att maxgränsen är 200 000 kr är en nackdel ifall du har en livsstil där du ibland gör dyra inköp eller utlägg med kortet, exempelvis via jobbet.

Bonus, cashback & belöningar

Med Nordea Premium kortet kan du ansluta dig till Nordeas partner Meniga där du får tillgång till utvalda erbjudanden samt cashback. Exempelvis kan du få 2 % på ett utvalt varumärke på ditt nästa köp.

För att ansluta dig till Meniga loggar du in dig på mobilbanken och trycker på cashback fliken. Därifrån godkänner du villkoren och sedan kan du välja vilka erbjudanden du vill ta del av. När du använder dig av cashback erbjudande betalas pengarna ut till ditt konto efter 3 – 5 dagar.

Erbjuderna varierar de vill säga att vissa har en högre cashback än andra. Det beror på att systemet bygger på avtal mellan Meniga och de olika varumärkena. För ett premiumkort med en såpass hög årsavgift finns de andra kreditkort med fasta bestämd procentuell sats som nyttjades på alla mina köp.

Med Meniga finns risken att du inte hittar erbjudanden som passar dig eller att du konsumerar något bara för att du har en rabatt via Meniga.

Lyxiga reseförmåner

Med Nordea Premium har du tillgång till lounge på flygplatser världen över. För den höga årsavgiften på 1 200 kr är det något man förväntar sig och det är därav inget unikt.

Lounge access

Som ägare av ett Nordea Premium kort får du tillgång till lounge key access. Det innebär tillträde till lounger på över 1 000 flygplatser världen över. I dessa lounger bjuds det på mat och dryck, samt wifi.

Med Nordea Premium får du och eventuella extrakortsinnehavare fyra kostnadsfria besök. Därefter kostar det 32 US dollar/besök som debiteras på nästkommande faktura. Du kan ladda ner appen Mastercard Airport experiences på appstore eller Google play för att hämta din lounge key.

I princip alla kreditkort med en högre årsavgift erbjuder lounge service vilket inte gör erbjudandet unikt. I och med att det bara ingår fyra gratis besök varje år får man inte heller så mycket för pengarna.

Reser du ofta kan det vara mer värt att titta på kreditkort som erbjuder fria lounge besök året runt även om årsavgiften skulle vara något högre, eftersom du snabbt sparar in det genom att slippa betala 32 US dollar efter fjärde besöket.

Kortförsäkringar som ingår

Nordea premium har en generös reseförsäkring som kompletteras av en rad andra försäkringar, bland annat självriskskydd för hyrbil. För ett premiumkort med en såpass hög årskostnad är det här något du ska förvänta dig. Vill du läsa om de exakta villkoren kan du göra det här. 

I många fall täcker hemförsäkringen en del av det du får av Nordeas premiums reseförsäkringen, vilket inte gör kortet förtjänt av den höga årskostnaden.

Reseförsäkring

Om du betalar mer än hälften av resan med kreditkortet ingår en reseförsäkring. De som sticker ut med Nordeas premiums reseförsäkring är att den även gäller för familjen, även om de skulle resa på egen hand.

Övriga försäkringar

För att nedanstående försäkringar ska gälla behöver du ha betalat med ditt Nordea premium.

 • Hole-in-one. Om du slår en hole-in-one i golftävling eller på hemmabana får du ersättning på 2 000 kr.
 • Självriskskydd för bilbärgning eller assistans. Om du är med om en olycka med bilen och behöver assistans har du självriskskydd på 2 000 kr. För att försäkringen ska gälla behöver du betala drivmedel till 100 % med kortet.
 • Allriskförsäkring för hemelektronik i 5 år. Varans inköpspris måste vara minst 2 000 kr och betalas med ditt Nordea premium.
 • Leveransförsäkring för internetköp. Inköpspriset på varan måste vara minst 1 000 kr för att försäkringen ska gälla.
 • Självriskskydd för hyrbil. Ersättning upp till 10 000 kr.

Så fungerar Nordea premium

Nordea premium fungerar som ett vanligt kreditkort. När du handlar med kortet gör du köp på ett kredit. Nästkommande månad skickas en faktura till dig med de beloppet du är skyldig till.

Du kan logga in dig med mobilt bank-id på datorn eller på mobilen och ta del av en rad tjänster som saldokoll, betalning av faktura och spärra kortet.

Handläggning & svarstid

För att inte dra på dig en onödig kreditupplysning är det viktigt att du kollar upp så du uppfyller alla kraven innan du ansöker om Nordea Premium.

Svarstiden kan variera när du ansöker beroende på hur din kreditvärdighet ser ut. Finns det tveksamheter kan det ta lite längre tid men ibland kan du få svar omgående.

Andra kort från samma kortutgivare

 • Nordea Credit.
 • Nordea Gold.

Vanliga frågor

Vad kostar det med extrakort till Nordea Premium?

Att lägga till ett extrakort till ditt Nordea Premium kort kostar 0 kr. När du har en extrakortsinnehavare är det fortfarande huvudkortsinnehavaren som är betalningsskyldig, vilket innebär att huvudkortsinnehavaren är ansvarig för att fakturorna betalas och får bära ansvaret om de inte gör det.

Hur spärrar jag mitt Nordea Premium?

För att spärra ditt Nordea premium kan du logga in dig på mobilbanken där du kan spärra kortet under fliken säkerhet. Du kan även ringa 08- 402 57 10 som har öppet dygnet runt om du vill spärra kortet.

Vad behöver jag ha i årsinkomst för att få skaffa Nordea Premium?

För att kunna ansöka om Nordea Premium behöver du ha en årsinkomst på minst 150 000 kr. Det ska tilläggas att en inkomst på 150 000 kr och högre inte automatiskt innebär att du får kortet beviljat, utan de beror på din kreditvärdighet i övrigt.

Vilken årsavgift har Nordea Premium?

Nordea Premiums kreditkort har en årsavgift på 1200 kr. Är du premiumkund hos Nordea kostar kortet 600 kr varje år.

Kan jag koppla Apple, Samsung eller Google pay till mitt Nordea Premium?

Ja, med Nordea Premium kan du betala med Apple, Samsung eller Google pay.

Hur ansöker jag om Nordea Premium?

Du kan ansöka om Nordea Premium på internet vilket är den snabbaste processen. Vill du ansöka via Nordeas kundtjänst fungerar även det.

Hur aktiverar jag mitt Nordea Premium?

För att aktivera ditt Nordea Premium kan du antingen använda dig av mobilbanken, internetbanken, kundservice eller besöka någon utav Nordeas kontor.

Har jag tillgång till Lounge med Nordea Premium?

Ja med Nordea Premium ingår lounge access key som ger dig tillgång till över 1 000 flygplatslounger världen över. Varje år får du och 4 fria besök därefter måste du betala 32 US dollar/besök.

Kan jag få bonus eller cashback med Nordea Premium?

Ja Nordea Premium har ett samarbete med Meniga rewards som du kan ansluta dig till. Genom Meniga får du ta del av utvalda erbjudanden samt få cashback på vissa köp.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Nordea Bank Abp, filial i Sverige (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516411-1683

Adress: Smålandsgatan 17, 105 71 Stockholm

Telefon: 0771-22 44 88

E-post:

Finansinspektionen:Nordea Bank Abp, filial i Sverige (fi.se)

Kortvillkor / SEKKI: Nordea Premium

Öppettider

Måndag: 08:00 – 20:00

Tisdag: 08:00 – 20:00

Onsdag: 08:00 – 20:00

Torsdag: 08:00 – 20:00

Fredag: 08:00 – 20:00

Lördag: 08:00 – 20:00

Söndag: 08:00 – 20:00

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför