recension cover
Sidan innehåller annonser

PFC kort

 • 0 kr i årsavgift
 • 0 % i valutapåslag
 • 0 % i uttagsavgift (max 1 000 kr/mån)
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 0 kr

Räntefritt:

PFC kort (Mastercard)

KORTFATTAT

PFC kortet är för dig som vill ha koll på utgifter och sparande, uppskattar kostnadsfria uttag/valutaväxlingar och som inte behöver någon kredit på kortet.

Med PFC-kortet får du ett helt kostnadsfritt debetkort som hjälper dig att få en överblick över dina utgifter och ditt sparande. Eftersom att kortet inte är ett kreditkort, så kan du inte ta del av de vanliga kreditkortsfördelarna såsom räntefria dagar, reseförsäkring och bonus.

Med kortet så ingår det däremot kostnadsfria kontantuttag (upp till 1 000 kronor per månad), köp i utländska valutor utan någon valutaväxlingskostnad och flera smidigt tjänster via appen.

Om du skulle behöva köpa någonting på kredit har du även möjlighet att ansöka om en räntefri delbetalning för belopp mellan 300 – 10 000 kronor.

Hur bra är PFC's kort?

Bonus & förmåner
Kortet har inget bonussystem
Dåligt
Resa & utomlands
Ingen reseförsäkring, men utan avgifter
Bra
Försäkring
Kortet har inga försäkringar
Dåligt
Avgifter & ränta
Ingen årsavgift
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget krav
Anställningsformer Inget krav
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta -
Effektiv ränta -
Max kreditgräns 0 kr
Räntefria dagar -
Lägsta månadsbet. -
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 1 000 kr/mån)
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Undrar du något mer?

Läs mer hos företaget bakom kortet

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om PFC kortet

Eftersom att PFC Mastercard inte har någon kredit så är det väldigt enkelt att bli beviljad kortet. När du ansöker om kortet görs det därför ingen kreditupplysning. Det finns heller inget krav på inkomst, anställning och det är okej att ha betalningsanmärkningar.

För att bli beviljad kortet krävs det endast att:

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har ett svenskt personnummer
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har ett mobilt Bank-ID
 • Du inte har en skyddad identitet

Om du uppfyller dessa krav så ansöker du om P.F.C kort genom att:

 1. Följ länken för att påbörja ansökan
 2. Registrera dig som användare
 3. Bekräfta att PFC har rätt adress
 4. Beställ hem ditt kort
 5. Kortet anländer normalt inom 3 – 5 arbetsdagar

Hur PFC's kort fungerar

P.F.C.-kortet är inte ett kreditkort, utan är ett förbetalt kort (pre-paid kort). Kortet är därför inte anslutet till ett personligt bankkonto och du har inte något kontonummer kopplat till ditt kort. Däremot har du ett kortnummer och CVV-kod, precis som med vanliga bankkort.

Kortet fylls på genom att sätta över pengar via Swish. Tidigare tilläts överföringar via Plusgiro – men funktionen har tagits bort på grund av säkerhetsskäl.

Full koll på dina pengar i P.F.C-appen

Genom P.F.C:s app kan du ha full kontroll över dina utgifter, pengar och ditt sparande. Det är framförallt möjligheten att ha kontroll över sin ekonomin, som PFC själva anser sig vara den största fördelen med deras tjänst.

I appen får du tillgång till allting du kan behöva veta, såsom exempelvis betalningshistorik, vad du lägger dina pengar på, och mycket mer.

Appen heter ‘P.F.C. – Koll på pengarna’ om du laddar ner via App Store, och ‘P.F.C. – Money made simple’ via Google Play.

Fördelar

 • Ta ut kontanter utan avgift (upp till 1 000 kr per månad)
 • Inget valutapåslag när du köper i utländsk valuta
 • Ingen årsavgift
 • Smidig applikation med flera möjligheter
 • Ingen kreditupplysning
 • Accepterar betalningsanmärkningar

Nackdelar

 • Ingen kreditgräns på kortet
 • Uttagsavgift efter 1 000 kr per månad
Kreditkort istället?

Kredit & avgifter

Eftersom att PFC är ett debetkort går det inte att använda någon kredit med kortet. Däremot så kompenseras denna nackdel med att det tillhör kategorin av kort som saknar årsavgift, eller någon annan extra kostnad för den delen.

Däremot har du möjlighet att ansöka om att delbetala dina köp. Efter att du har köpt något med ditt PFC-kort kan du inom 90 dagar ansöka om att dela upp betalningen på 3, 6 eller 12 månaders räntefri delbetalning.

Du ansöker om en räntefri delbetalning genom att trycka på funktionen för delbetalningar genom appen, och fyller sedan in hur du vill delbetala. Vid ansökan så görs det en kreditupplysning, men inte via UC. Det innebär att andra banker och kreditinstitut kan inte se att du ansökt om en delbetalning.

Kostnad för den räntefria delbetalningen

Den räntefria delbetalningen är helt utan kreditränta, uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Det enda som tillkommer är en fast månadsavgift, som beroende på hur stor delbetalningen är ligger mellan 10 – 50 kronor. Den exakta kostnaden beroende på delbetalningsbelopp kan du se nedan:

Belopp 300 - 600 kr 601 - 800 kr 801 - 2 000 kr 2 001 - 5 000 kr 5 001 - 10 000 kr
Månadsavgift 10 kr 20 kr 30 kr 40 kr 50 kr

Kostnaden faktureras varje månad genom PFC-appen, och du har alltid möjlighet att utan någon extra kostnad lösa in hela, eller delar av delbetalningen i förtid.

Effektiv ränta beroende på delbetalningsperiod

Nedan hittar du ett räkneexempel på vad den effektiva räntan, beroende på belopp och avbetalningsplan, landar på:

Belopp 500 kr 700 kr 2 000 kr 5 000 kr 10 000 kr
Månadsavgift 10 kr 20 kr 30 kr 40 kr 50 kr
Effektiv ränta vid 3 månaders avbetalning 42,1 % 64,35 % 30,35 % 15,32 % 9,36 %
Effektiv ränta vid 6 månaders avbetalning 48,28 % 73,86 % 34,79 % 17,54 % 10,71 %
Effektiv ränta vid 12 månaders avbetalning 50,67 % 76,63 % 36,67 % 18,71 % 11,46 %
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Som det går att utläsa i tabellen blir den effektiva räntan generellt sätt väldigt hög för alla avbetalningar under ca 5 000 kronor. Du bör därför endast utvärdera att använda delbetalningsalternativet för kortköp närmare 10 000 kronor. I andra fall blir det billigare att använda ett kreditkort som inte tar någon aviseringsavgift.

Bonus

P.F.C. saknar helt och hållet förmånen med bonus på köp. Detta är inte ovanligt för debet och pre-paidkort. Däremot så har du möjlighet att tjäna pengar om du bjuder in dina vänner.

Bjud in en kompis

Du som har ett P.F.C-kort kan få 50 kronor för varje gång du bjuder in en vän eller bekant att testa appen. Din vän får också 50 kronor som välkomstbonus när de kommer igång.

Erbjudandet nyttjas genom att logga in i appen och klicka på ‘Inbjudan’. Du skickar sedan din personliga inbjudningslänk till den du vill bjuda in. Om din vän registrerar sig via länken, beställer hem och aktiverar sitt kort får ni båda 50 kronor insatta på era PFC-kort.

Alternativt val: Premiumkort för resor

Revolut Metal

Upp till 1 % cashback när du handlar

Med Revolut Metal får du fler förmåner än med P.F.C-kortet, samtidigt som du fortfarande använder ett debetkort. Med Metalkortet får du upp till 1 % i cashback på alla dina köp, avdragsfria uttag upp till 8 000 kronor i månaden, tillgång till lounge och flera andra växlings-, överförings- och betalningsfördelar.

Försäkring

Det ingår inte några försäkringar med PFC kortet. För debetkort är det väldigt ovanligt att det ingår försäkringar, eftersom att kortutgivare inte tjänar lika mycket pengar på debetkorten som på kreditkorten.

Reseförmåner

Eftersom att PFC kortet inte är ett kreditkort så ingår det inte någon reseförsäkring. Däremot har kortet väldigt förmånliga priser för betalningar i utlandet. En rekommendation är därför att du betalar din resa med ett kreditkort, och använder sedan PFC-kortet under resans gång.

Läs mer: Vilket kreditkort är bäst?

Ingen avgift för kontantuttag

När du använder ditt PFC-kort för att ta ut kontanter i Sverige eller utomlands så betalar du ingen avgift för uttag upp till 1 000 kronor i månaden. Detta är väldigt förmånligt, eftersom normala villkor för ett kreditkort är en avgift på 3 %, alternativt minst 35 kronor. Med PFC-kortet kan du därför undvika höga avgifter om du reser i ett land där det används mycket kontanter.

Efter 1 000 kronor i månaden tillämpas en uttagsavgift på 3 % av uttaget belopp.

0 % i valutapåslag

Oavsett hur mycket du använder ditt PFC-kort, så betalar du inte något valutapåslag när du köper varor, tjänster eller produkter och betalar i utländsk valuta. I jämförelse tar exempelvis Nordea Debit ett valutapåslag på 1,55 % vid utlandsköp och de flesta kreditkort tar ut någonstans runt 2 %. Den växlingskurs som tillämpas är Mastercards aktuella växlingskurs.

Övrigt

Säkert att använda kortet

När du använder ditt PFC-kort kan du vara säker på att dina betalningar hanteras på ett säkert sätt, både online och i butik. Kortet är bland annat anslutet till Mastercard SecureCode, vilket gör att när du handlar på många webbplatser så skickas det en engångskod till dig via SMS, som du behöver ange innan köpet går igenom.

För köp i butik har du möjlighet att aktivera pushnotiser för varje köp, vilket ger dig en notis i mobiltelefonen varje gång någon använder kortet för att handla. Om något skulle se misstänksamt ut kan du alltid spärra kortet omedelbart.

Spara pengar automatiskt

För dig som har svårt att spara pengar kan du använda P.F.C. Automatspar. Med tjänsten så lägger du automatiskt över en förbestämd summa (t.ex. 10 kronor) varje gång du använder kortet. På det sättet kan du spara hela tiden – utan att du märker det.

Sätt upp mål för hur mycket du vill spara

Med P.F.C. Goals kan du sätta upp sparmål för framtida köp. När du skapat ett mål så är den minsta insättningen du kan göra 1 krona, och du kan även välja vilket datum du hoppas uppnå ditt mål.

Dela notan med dina vänner

Genom att skapa en grupp i PFC-appen kan du och dina vänner få översikt kring vilka betalningar ni har gjort. Detta passar perfekt för att exempelvis få en översikt kring vem som har betalat vad under en resa.

När du väl har skapat en grupp och delat in dina vänner så kan alla medlemmar lägga till köp, och se vad de totala utgifterna är för gruppen. I appen kan ni senare göra upp hur mycket ni är skyldiga varandra – och betala tillbaka genom PFC-appen.

Sätt upp en budget via appen

För dig som använder kortet för att ha koll på dina utsikter kan det vara en bra idé att sätta upp en budget. För att komma igång med din veckobudget såå anger du vilken period den skall täcka, och även hur mycket du har planerat att göra av under veckan. Du kan senare följa din budget för att se om du lyckats hålla nere dina utgifter.

Skaffa ett P.F.C Junior till ditt barn

Om du vill lära upp ditt barn att ta hand om sin ekonomi kan PFC Junior vara ett lämpligt alternativ. Med PFC Junior kan du ge ett kontaktlöst Mastercard debitkort till alla dina barn, och få översikt i hur de använder sina kort. Ett urval av de tjänster du kan sköta genom appen med PFC junior är:

 • Ta emot pushnotiser när dina barn handlar
 • Frys och öppna deras kort allt eftersom
 • Få översikt över deras transaktionshistorik

Kostnaden för ett PFC Junior-kort är 20 kronor per månad (240 kr per år). Det har inte någon bindningstid eller uppsägningstid.

Vanliga frågor

💳 Hur aktiverar man kortet?

När du har fått hem ditt PFC-kort så aktiverar du det genom att ange de fyra sista siffrorna i ditt kortnummer genom appen.

💳 Finns det något gräns på kontantuttag?

Ja, du kan maximalt ta ut 10 000 kr per dag, 50 000 kr per vecka, 100 000 kr per månad eller 200 000 kr per år.

Kontantuttag kostar 1,5 % av uttaget belopp över 1 000 kr per månad.

📶 Går det att blippa med kortet?

Ja, det går att göra kontaktlösa blipp-betalningar med kortet utan att behöva slå in PIN-koden för belopp under 400 kr. För att aktivera blipp med kortet behöver du göra en vanlig betalning med chip, och slå in din PIN-kod.

❓ Går det att ändra PIN-kod?

Ja, det går att ändra din PIN-kod genom deras app. Speciellt för PFC-kortet är att du inte behöver ha koll på din gamla kod för att ändra din nya.

Kravet på PIN-kod är att det är minst 3 unika siffror, och att de inte kommer i stigande eller fallande följd efter varandra.

❓ Vad gör man om man tappar bort sitt kort?

Om du tappar bort ditt kort kan du snabbt och smidigt spärra det genom appen. Du kan sedan beställa ett ersättningskort (med samma saldo) för 95 kronor. Samma villkor gäller för både P.F.C. och P.F.C. Junior.

💰 Är kortsaldot täckt av insättningsgarantin?

Ja, alla pengar som du har hos PFC är bevarade på ett konto hos Nordea, som i sin tur täcks av den statliga insättningsgarantin.

📱 Kan man spärra kortet utan appen?

Ja, det går att ringa in närsomhelst för att spärra kortet på telefonnumret 08-662 96 00.

Om PFC

P.F.C (PFC Technology AB) grundades redan år 2012, och hette då ursprungligen Betalo. Företaget grundades med idén att digitalisera och förenkla banktjänster. Betalo är framförallt kända för att erbjuda fakturabetalningar för kreditkort. Sedan 2018 har Betalo bytt namn till PFC, vilket står för Personal Finance Co. PFC Erbjuder framförallt olika tjänster inom betalning och sparande, och kan kännetecknas genom deras digitala smart lösningar.

Eftersom att PFC fortfarande är ett relativt nytt företag så är det fortfarande i tillväxtfasen. PFC kan för tillfället anses vara ett relativt litet bolag för att erbjuda korttjänster i relation till dess konkurrenter.

Alla omdömen

robi
juli 20, 2023

Rated 1 out of 5

sämsta

dom tror jag handlar med deras pengar och inte mina. Ingen sekretess

Dwane Forse
februari 23, 2022

Rated 5 out of 5

Bara älskar denna Bank

Det bästa 2a kort ja Har Enkelt O lätt att hitta i menyn Bra bemötande 24/7 Öppet Proffsiga personal 3 uttag under 3000 kr Avgiftsfria Utomlands I månaden

Varje uttag o köp kommer direkt i ett sms Mycke lättare att hålla koll på ekonomin O man får det direkt när man betalar Så man vet att det stämmer med summan

Iallafall kan ja rekommendera Till alla

Finns inget bättre kort o Det är Avgiftsfrit att Äga ett O det finns mycke mera som är bra med detta kort

Mvh Dwane

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 maj, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: PFC Technology AB (publ) (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556851-3112

Adress: Hänsingegatan 47, 113 31, Stockholm

Telefon: Chatta genom appen

E-post: hello@getpfc.com

Finansinspektionen: PFC Technology AB (publ) (fi.se)

Kortvillkor: PFC kortvillkor

Öppettider

Måndag: 09:00 – 17:00

Tisdag: 09:00 – 17:00

Onsdag: 09:00 – 17:00

Torsdag: 09:00 – 17:00

Fredag: 09:00 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför