recension cover
Sidan innehåller annonser

Danske Bank Guld

 • Drivmedelsrabatt hos Preem.
 • Låg ränta på 11,95 %.
 • Självriskskydd för hyrbil utomlands.
card

Årsavgift: 419 kr

Högsta kredit: 50 000 kr

Räntefritt: 45 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Sammanfattning av Danske bank guld

KORTFATTAT

Danske bank är ett kreditkort som erbjuder en generös reseförsäkring där bland annat självriskskydd för hyrbil utomlands ingår. Tyvärr saknar kortet bonus och för den relativt höga årsavgiften på 419 kr finns det bättre alternativ.

Danske bank är ett kreditkort från mastercard med en heltäckande reseförsäkring. I reseförsäkringen ingår bland annat självriskskydd för hyrbil och ID-skydd. Förutom reseförsäkringen har du även drivmedelsrabatt hos Preem samt en tjänst som kallas web clean up där du får hjälper dig mot kränkande innehåll på internet. Utöver det har du tillgång till en rad exklusiva erbjudanden på bland annat hotell.

Kortet saknar bonussystem och för den höga årsavgiften på 419 kr bör man förvänta sig det. Därav rekommenderar vi att titta på andra kreditkort som är mer prisvärda.

Hur bra är Danske Bank Guld?

Bonus & förmåner: 1/5
Har drivmedelsrabatt hos Preem men ingen bonus.
Dålig
Resa & utomlands: 3/5
Ingår självriskskydd för hyrbil utomlands i reseförsäkringen.
Bra
Försäkring: 5/5
Generös reseförsäkring där bland annat allriskförsäkring ingår.
Exceptionellt
Avgifter & ränta: 2/5
Årsavgift på 419 kr men kostnadsfri fakturering.
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 200 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 11,95 %
Effektiv ränta 12,63 %
Max kreditgräns 50 000 kr
Räntefria dagar 45 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 150 kr)
Avgifter
Årskostnad 419 kr
Aviseringsavgift 0 kr
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 2 %, (minst 40 kr)
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Alternativ val Bank Norwegian Visa

Norwegian Bank Visa är på många sätt ett bättre kreditkort än Danske bank guld. Till att börja med saknar kortet årsavgift och har inte heller några dolda avgifter, vilket gör kortet helt gratis att äga.

Kortet har dessutom ett förmånligt bonussystem där du får 0,5 % på alla dina köp, men du kan även få upp till 10 % på vissa köp. Dessutom ingår det en rad olika försäkringar bland annat en gedigen reseförsäkring med avbeställningsskydd.

Fördelar

 • Tjänsten ID-skydd som hjälper dig vid ID-kapning.
 • Tillgång till exklusiva erbjudanden.
 • Allriskförsäkring på varor köpta för över 1000 kr.
 • Självriskskydd för hyrbil utomlands.
 • Låg ränta.

Nackdelar

 • Hög årsavgift på 419 kr.
 • Ingen bonus eller cashback.
 • Låg kreditgräns.
Hitta det bästa kortet

Danske bank guld i jämförelse med liknande kort

Kreditkort Årsavgift Ränta Bonus
Danske bank guld 419 kr 11,95 % Ingen bonus
Norwegian kreditkort 0 kr 19,99 % 0,5 %–10 %
Komplett bank kredittkort 0 kr 21,40 % 0,4 %–4 %
Supreme card world 0 kr 17,32 % 1 %
Tabell 1. Jämförelse mellan Danske Bank Guld och andra kreditkort.

Ränta & avgifter för Danske bank guld

 • 11,95 % ränta.
 • 419 kr årsavgift.
 • 0 kr i aviavgift och e-faktura.
 • 2 % (minst 40 kr) i uttagsavgift.
 • 1,75 % i valutapåslag.

Räntefria dagar

Danske banks kreditkort har 45 räntefria dagar. Efter den räntefria perioden tillkommer det ränta och eventuella avgifter. Varje månad behöver du betala minst 5 % av din innestående skuld, det totala beloppen du betalar får inte vara mindre än 150 kr.

Räkneexempel

Danske bank guld har en ränta på 11,95 % och en administrationsavgift på 0 kr. För en skuld på 20 000 kr som återbetalas likt ett annuitetslån under 12 månader (utan några räntefria dagar) blir den effektiva räntan 12,63 %. Månadskostnaden blir då 1 776 kr och den totala kostnaden 21 312 kr.

Krav för att få Danske bank guld

 • Minst 18 år.
 • Folkbokförd i Sverige.
 • Årsinkomst på minst 200 000 kr.
 • Inga betalningsanmärkningar.

Kreditgräns

Danske bank guld har en kreditgräns mellan 10 000 – 50 000 kr. När du gör en ansökan får du en kreditgräns baserat på din kreditvärdighet. Du kan efter några månader ansöka om att höja kreditgränsen på danske banks hemsida, men du kan aldrig få en kreditgräns över 50 000 kr.

Jämfört med andra kreditkort med liknande årsavgift brukar praxis vara 100 000 kr. Därmed ligger Danske bank något lägre. Ska du därför använda kortet till dyra inköp kan det vara värt att titta på andra alternativ exempelvis Danske bank platinum.

Bonus, cashback & belöningar

Danske bank guld saknar bonus. För ett kort med en såpass hög årsavgift bör man ha någon form av cashback eller bonus. Är du intresserad av kreditkort med bonus kan du läsa om det här.

Kortförsäkringar som ingår

Danske bank guld har en reseförsäkring likt de flesta andra kreditkort. Utöver reseförsäkringen ingår även allriskförsäkring och självriskskydd för hyrbil utomlands. För årsavgiften på 419 kr är detta något du kan förvänta dig. Exakta villkor kan du läsa om här.

Reseförsäkring

Som i princip alla andra kreditkort har även Danske bank en reseförsäkring. I denna reseförsäkring ingår avbeställningsskydd och ersättning för bagageförsening. Det som sticker ut med reseförsäkringen är självriskskyddet för hyrbil utomlands.

Övriga försäkringar

 • Allriskförsäkring. När du har köpt en vara för 1000 kr med ditt Danske bank guld ingår en allriskförsäkring.
 • Självriskskydd för hyrbil utomlands. När du hyr bil utomlands kan du få ersättning upp till 10 000 kr om du betalar med ditt Danske bank guld.

Övriga förmåner

Web clean up

Om du drabbas av kränkande kommentarer, oönskat innehåll, någon som skapar en falsk profil i ditt namn eller om någon publicerar personliga bilder på dig kan ingår det med Danske bank guld att behandla det. Web clean up hjälper dig med att ta kontroll över dessa konton och ta bort det oönskade innehållet.

Denna tjänst kan vara användbar om du är en offentlig person, annars är det en tjänst som är rätt intetsägande.

ID-skydd

Om du drabbas av identitetsstöld kan Danske bank hjälpa dig att få kontroll över situationen ifall du är ägare av ett Danske bank guld. De hjälper dig med rådgivning och med spärrningar, samt andra åtgärder som kan behöva vidtas.

Ska tilläggas att detta inte är någon typ av försäkring vilket innebär att du inte får någon ersättning om du skulle drabbas. Med de sagt är denna tjänsten inte så förmånlig.

Utvalda rabatter och erbjudanden

Danske bank guld ger dig tillgång till en rad exklusiva erbjudanden och rabatter. I skrivande stund erbjuder kortet 6 % rabatt när du bokar hotell med “booking.com”. Kortet har även ett samarbete med easyjet som ger dig 15 % rabatt när du registrerar dig på easyjets hemsida.

Dessutom får du kostnadsfritt ta del av tjänster såsom välja plats på flyget, ytterligare kabinväska, snabbare ombordstigning och snabb säkerhetskontroll på vissa flygplatser. Utöver det har du även tillgång till rabatt mellan 10 – 20 % hos en rad varumärken bland annat Farfetch och Lookfantastic.

Erbjudanden som dessa är rätt standard och något du kan förvänta dig när du äger ett kreditkort. När årsavgiften är så pass hög bör man ha bättre erbjudanden än vad som finns i dagsläget.

Drivmedelsrabatt hos Preem

När du tankar hos Preem med ditt Danske bank guld får du 15 öre rabatt per liter. Rabatten dras inte direkt i terminalen utan dras av på nästkommande faktura och gäller på alla stationer.  Praxis för drivmedelsrabatt bland kreditkort brukar ligga mellan 10 – 15 öre, vilket gör att denna rabatten ligger i det högre slaget.

Så fungerar Danske bank guld

Danske bank guld fungerar som ett vanligt kreditkort från Mastercard. Betalningar som du gör med kortet kommer på en faktura som du betalar i slutet av månaden.

Du kan ladda ner Danske banks app för att ta del av tjänster som att betala fakturor, saldo koll m.m.

Handläggning & svarstid

Innan du ansöker om Danske bank bör du kolla upp så du uppfyller alla krav. En ansökan är både manuell och automatiskt, vilket innebär att du kan få din ansökan nekad direkt, men vid en godkänd ansökan kan det ta några dagar innan du får svar.

Andra kort från samma kortutgivare

 • Danske platinum.
 • Danske silver.

Vanliga frågor

Hur fungerar extrakort till Danske bank guld?

Vill du ha ett extra kort till ditt Danske bank guld kostar det 225 kr årligen. När du har ett extrakort är det huvudkortsinnehavaren som är betalningsskyldig. Fakturorna kommer separat för att lättare kunna skilja på vem som har betalat för vad.

Hur spärrar jag mitt Danske bank guld?

För att spärra ditt Danske bank guld kan du ringa in till spärrservice på 08 775 50 00. Du kan även spärra kortet via Danske bank app eller genom att logga in dig på deras hemsida.

Vad kräver Danske bank guld för inkomst?

För att ha möjligheten att kunna få ett Danske bank guld behöver du ha en årsinkomst på 200 000 kr, vilket innebär en lön på minst 16 666 kr i månaden. Notera att det inte innebär automatiskt att du kan få din ansökan beviljad trots att du uppfyller inkomstkravet.

Har du en låg kreditvärdighet i övrigt kan din ansökan bli nekad.

Vad har Danske bank guld för årsavgift?

Danske bank guld har en årsavgift på 419 kr. Skulle du ha ett kontopaketet Danske bank guld ingår kortet.

Kan jag använda Apple, Samsung eller google pay med mitt Danske bank guld?

Ja du kan betala med Apple, Samsung eller Google pay om du har ett Danske bank guld.

Hur ansöker jag om Danske bank guld?

Du kan ansöka om Danske bank guld genom att logga in dig med ditt mobila bank-id eller på deras app under fliken kort. Du kan även ansöka på kortet på någon utav deras kontor.

Hur aktiverar jag mitt Danske bank guld?

Du aktiverar kortet genom att göra en transaktion med kortet. Notera att blipp funktionen inte fungerar första gången du använder kortet.

Har Danske bank någon cashback eller bonus?

Nej med Danske bank guld har du ingen cashback eller bonussystem.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial

Organisationsnummer: 516401-9811

Adress: Norrmalmstorg 1

Telefon: 0771-570 570

E-post: 

Finansinspektionen: Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial

Kortvillkor / SEKKI: Danske bank gold

Öppettider

Måndag: 08:00 – 19:00

Tisdag: 08:00 – 19:00

Onsdag: 08:00 – 19:00

Torsdag: 08:00 – 19:00

Fredag: 08:00 – 18:00

Lördag: 08:00 – 16:00

Söndag: 08:00 – 16:00

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför