recension cover
Sidan innehåller annonser

Nordea Gold

 • 55 räntefria dagar
 • Cashback genom Meniga rewards
 • Självriskskydd för hyrbil utomlands
card

Årsavgift: 470 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Sammanfattning av Nordea gold

KORTFATTAT

Nordea gold är ett kreditkort som ingår i vardagspaketet. Kreditkortet har inga unika förmåner, och har en särskilt hög årsavgift på 470 kronor för den som inte har Nordeas vardagspaket.

Med Nordea Gold får du ett kreditkort där det ingår en rad försäkringar. Förutom en reseförsäkring ingår det bland annat allriskförsäkring för hemelektronik, en leveransförsäkring vid internetköp och självriskskydd för hyrbil.

Utöver det har kortet ett samarbete med Meniga där du får tillgång till utvalda erbjudanden och möjlighet till cashback.

Kortet är kostnadsfritt för dig som har Nordeas vardagspaket. Är du inte kund hos Nordea har kortet en årsavgift på 470 kr. Med tanke på den höga årsavgiften finns det kostnadsfria kreditkort med likvärdiga villkor, om inte bättre. Är du däremot kund hos Nordea Gold ett helt okej kreditkort, men långt ifrån det bästa.

Hur bra är Nordea gold?

Bonus & förmåner: 2,5/5
Erbjuder cashback genom Meniga rewards.
Bra
Resa & utomlands: 3/5
Reseförsäkring med självriskskydd för hyrbil utomlands.
Bra
Försäkring: 5/5
Ingår en rad försäkringar bland annat allriskförsäkring och leveransförsäkring.
Exceptionellt
Avgifter & ränta: 4/5
Låg ränta på 9.30 %, dessutom 0 kr i årsavgift om du är kund hos Nordea. Annars 470 kr i årsavgift.
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 150 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 12,65 %
Effektiv ränta 13,41 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 150 kr)
Avgifter
Årskostnad 470 kr
Aviseringsavgift 19 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,55 %
Uttagsavgift 2 % (minst 40 kr)
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Alternativ val: Norwegian Bank Kreditkort

Norwegian Bank Visa är ett kreditkort utan årsavgift vilket gör det kortet helt gratis att äga. Kortet ger dig mellan 0,5–10 % bonus på dina köp. Dessutom har Norwegian en generös reseförsäkring som kompletteras av bland annat allriskförsäkring, ID-skydd och självriskskydd för hyrbil.

Det gör att vi sammanfattningsvis tycker att Norwegian Bank Visa i många avseenden är bättre än Nordea Gold.

Fördelar

 • Betala med mobilen genom Samsung, Google eller Apple pay.
 • Allriskförsäkring på hemelektronik i 5 år.
 • Leveransförsäkring vid internetköp.
 • Cashback genom Meniga Rewards.
 • Gratis med extrakort.

Nackdelar

 • Hög årsavgift på 470 kr om du inte är kund hos Nordea.
 • Saknar reseförmåner.
 • Kortet har varken bonus eller cashback.
Hitta det bästa kortet

Nordea Gold i jämförelse med liknande kort

Kreditkort Årsavgift Bonus Ränta
Nordea Gold 470 kr Meniga rewards 9,30 %
Komplett kreditkort 0 kr 0,5–4 % 21,40 %
Norwegian kreditkort 0 kr 0,5–10 % 19,99 %
Swedbank Gold 495 kr 0,4 % 10,95 %
Tabell 1. Jämförelse mellan Nordea Gold och andra kreditkort.

Ränta & avgifter för Nordea Gold

 • 9,3 % i ränta.
 • 0 kr i årsavgift om man har Nordeas vardagspaket, annars 470 kr i årsavgift.
 • 19 kr i aviavgit, 0 kr med e-faktura.
 • 2 % i uttagsavgift, minst 40 kr.
 • 1,55 % i valutapåslag.

Räntefria dagar

Nordea Gold har 55 räntefria dagar. Efter den räntefria perioden tillkommer det eventuella avgifter och ränta. Varje månad behöver du betala minst 5 % av din skuld, beloppet får inte vara mindre än 150 kr.

Räkneexempel

Nordea Gold har en ränta på 9,3 % och en administrationsavgift på 0 kr med e-faktura. För en skuld på 20 000 kr som återbetalas likt ett annuitetslån under 12 månder (utan några räntefria dagar) blir den effektiva räntan 13,41 %. Månadskostnaden blir då 1 783 kr och den totala kostnaden att betala blir 1396 kr. Totalt att betala blir 21 396 kr.

Krav för att få Nordea Gold

 • Du är minst 18 år.
 • Du har en lön på minst 150 000 kr från pension eller jobb.
 • Du har inga betalningsanmärkningar.
 • Du har inte för många skulder hos andra kreditbolag.

Kreditgräns

Nordea Gold har en kreditgräns mellan 20 000 kr – 100 000 kr. När du ansöker om kortet får du en beviljad kreditgräns som du kan ansöka om att höja efter några månader. Denna kreditgränsen är rätt standard om man jämför med liknande kreditkort. Ska du använda kortet till dyra inköp eller dylikt kan det vara värt att titta på andra alternativ.

Bonus, cashback & belöningar

Med Nordea Gold kan du ansluta dig till Meniga rewards där du kan få tillgång till personliga erbjudanden samt cashback på dina köp. För att ansluta dig loggar du in dig på mobilbanken eller internetbanken där du kan klicka dig vidare under fliken cashback. Det är kostnadsfritt att ansluta sig.

Meniga rewards har ingen exakt procentuell cashback utan det varierar från erbjudande till erbjudande. Ett exempel kan vara att du får 10 kr tillbaka om du handlar för över 200 kr på apoteket. Några av de erbjudanden som finns, erbjuds även till andra konsumenter som inte har Meniga via andra rabattkoder.

Sammantaget rekommenderas ett kreditkort som har en procentuell bonus eller cashback då som nyttjas på varje köp, till skillnad från Meniga där du endast kan välja de erbjudanden som passar dig.

Kortförsäkringar som ingår

Med Nordea Gold ingår det en reseförsäkring som kompletteras av andra försäkringar exempelvis hemförsäkringen. Reseförsäkring är något som ingår i princip alla kreditkort och därför något du kan förvänta dig.

För ett kreditkort med en såpass hög årsavgift bör det även ingå andra försäkringar som det gör i detta fallet. Vill du läsa exakta villkor kan du göra det här. 

Reseförsäkring

Reseförsäkringen gäller i 60 dagar när du betalar resan med ditt Nordea Gold. Det som sticker ut med reseförsäkringen är självriskskyddet för hyrbil som ingår. Annars är reseförsäkringen i stort sett som andras kreditkort.

Övriga försäkringar

 • Allriskförsäkring på hemelektronik i 5 år. Varans inköpspris ska vara minst 2000 kr och vara betald till 100 % med kortet.
 • Leveransförsäkring. Varans inköpspris ska vara minst 1000 kr och vara betald till 100 % med kortet.
 • Hole-in-one ersättning. Vid hole-in-one på din hemmabana kan du få ersättning upp till 2000 kr.

Så fungerar Nordea Gold

Nordea Gold fungerar som ett vanligt kreditkort från Mastercard vilket innebär att du gör transaktioner som sedan kommer på nästkommande faktura. Du kan välja att betala hela beloppet du är skyldig eller välja att delbetala.

Du kan logga in dig med mobilt bank-id i mobilbanken eller internetbanken för att kolla saldo, betala fakturor och massa annat.

Handläggning & svarstid

Innan du ansöker om kortet är det viktigt att du uppfyller alla kraven. Annars riskerar du att dra på dig en onödig kreditupplysning.

När du ansöker om kortet kan det ta några dagar att få svar beroende på hur din kreditvärdighet ser ut. I vissa fall får du svar omgående och ibland tar det längre tid då det behöver göra en noggrannare koll.

Andra kort från samma kortutgivare

 • Nordea Premium.
 • Nordea Credit.

Vanliga frågor

Vad kostar extrakort till Nordea Gold?

Att ha ett extrakort till Nordea Gold är kostnadsfritt. När du har ett extrakort är det fortfarande huvudkortsinnehavaren som är betalningsskyldig, det innebär att medkortsinnehavaren inte är betalningsskyldig utan ansvaret ligger på huvudkortsinnehavaren.

Hur spärrar jag mitt Nordea Gold?

För att spärra Nordea Gold kan du ringa spärrservice på 084025710 som har öppet dygnet runt. Du kan även spärra kortet genom internetbanken eller mobilbanken.

Vilken inkomst krävs för Nordea Gold?

För att få en beviljad ansökan om Nordea gold behöver du ha en årsinkomst på minst 150 000 kr årsvis.

Vad har Nordea Gold för årsavgift?

Nordea Gold har en årsavgift på 470 kr.

Kan jag använda Google, Samsung eller Apple pay när jag betalar med Nordea Gold?

Ja med Nordea Gold kan du använda Google, Samsung eller Apple pay för att betala. För att ansluta dig kan du läsa instruktioner på Nordeas hemsida.

Hur ansöker jag om Nordea Gold?

Du kan ansöka om Nordea Gold på deras hemsida. Du kan även ringa in till 0771- 22 44 88 eller besöka någon utav Nordeas kontor för att ansöka.

Hur aktiverar jag Nordea Gold?

Du kan aktivera ditt Nordea Gold genom mobilbanken eller internetbanken. I dessa plattformar kommer du få upp korten som är kopplade till ditt personnummer. Då trycker du på kortet som du vill aktivera och sedan kommer du få upp en flik där det står aktivera kort.

Kan jag få cashback med Nordea Gold?

Genom att gå med i Meniga rewards kan du få cashback på dina köp med Nordea Gold. Du ansluter dig kostnadsfritt till Meniga genom internetbanken eller mobilbanken. Det finns ingen procentuell sats som du får utan det varierar från erbjudande till erbjudande.

Vilka förmåner har Nordea Gold?

Med Nordea Gold ingår det en rad förmåner. Till att börja med har du en reseförsäkring som kompletteras med självriskskydd för hyrbil, allrisk försäkring på hemelektronik samt leveransförsäkring på internetköp. Dessutom kan du ansluta dig till Meniga rewards där du kan ta del av personliga erbjudanden samt cashback på dina köp.

Kan jag göra extra inbetalningar med Nordea Gold?

Med Nordea Gold kan du göra extra inbetalningar när som helst. Du måste alltid betala minst 5 % av fakturan och totala summan får inte vara mindre än 150 kr. Utöver det är du fri att göra inbetalningar som passar dig. För att göra en extra inbetalning betalar du valfri summa till postgirot 418 76 00-4. Ditt OCR nummer är alltid ditt kortnummer + 83 på slutet.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Nordea Bank Abp, filial i Sverige (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516411-1683

Adress: Smålandsgatan 17, 105 71 Stockholm

Telefon: 0771- 22 44 88

E-post:

Finansinspektionen: Nordea Bank Abp, filial i Sverige (fi.se)

Kortvillkor / SEKKI: Nordea Gold

Öppettider

Måndag: 08:00 – 20:00

Tisdag: 08:00 – 20:00

Onsdag: 08:00 – 20:00

Torsdag: 08:00 – 20:00

Fredag: 08:00 – 20:00

Lördag: 08:00 – 20:00

Söndag: 08:00 – 20:00

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför