Återbetalning till Kreditkort: Hur det fungerar & Hur lång tid det tar

Allt om återbetalning till kreditkort

När du återlämnat en vara eller reklamerat ett köp kan du få en återbetalning till ditt kreditkort. Här går Kreditkortguiden igenom när det kan bli aktuellt och hur lång tid det tar.

Hur lång tid tar det att få återbetalning till kreditkortet?

Cirka 3-5 bankdagar är den tid det kan ta att få återbetalning till kreditkortet. Tiden räknas från då returen har genomförts i butikens betalterminal. Om du har returnerat en vara som du köpt på nätet behöver du lägga till tiden för postgång och den tid det tar för butiken att hantera returen.

Då har du rätt till återbetalning till kreditkort

Du har rätt till återbetalning till ditt kreditkort när:

  • Du har returnerat en vara som du har köpt på öppet köp.
  • Du har köpt något som inte har levererats enligt plan (t ex inställt flyg eller konsert).
  • Du har upptäckt en obehörig transaktion på ditt kort.

I de två sista exemplen, behöver du reklamera ditt köp hos kortutgivaren som bedömer om du har rätt att få tillbaka pengar till ditt kreditkort.

Vanliga frågor

Kan man få en återbetalning till ett annat kort än det man betalat med?

Nej, grundregeln är att återbetalning ska ske till samma kort som det som användes vid köpet. Vissa butiker godkänner ändå en återbetalning till annan kort, eller är inte så noga med att kontrollera det.

Hur kan jag kolla att jag fått tillbaka pengar på min kortbetalning?

Logga in i din kortapp eller internetbank och kolla dina korttransaktioner några dagar efter att du har returnerat en vara i en butik. Då ska du kunna se ett krediterat belopp bland dina övriga kortbetalningar.

Är det skillnad mellan insättning och återbetalning till kort?

Ja, skillnaden är var pengarna kommer ifrån. Du kan själv göra en insättning på kreditkortet för att minska din skuld. En återbetalning till kortet sker istället när du till exempel returnerat en vara och butiken ger dig pengar tillbaka.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför