Sätta in pengar på kreditkort: Kan jag betala in extra på kortet?

Kreditkortguiden guidar och förklarar innebörden av att sätta in pengar på kreditkort samt vilka villkor som gäller för att betala in extra på olika kort.

Går det att sätta in pengar på kreditkort?

Ja, de flesta kortutgivare tillåter att pengar sätts in på kreditkort. Att sätta in pengar på kreditkort innebär att en kortinnehavare betalar in extra kapital till det kreditkonto som är kopplat till kreditkortet. Inbetalningar till kreditkort görs i regel via en vanlig banköverföring.

Villkoren för att sätta in pengar på kreditkort varierar beroende på kortutgivare. Hos de flesta kreditkort gäller förmåner som bonus, cashback och försäkringar även för köp som görs med insatta pengar. Hos ett fåtal kreditkort tillgodoräknas förmåner enbart för köp som görs med ordinarie kredit.

Varför kortinnehavare väljer att sätta in extra pengar på ett kreditkort

Om en kortinnehavare inte har tillräckligt hög kreditgräns för att genomföra ett köp kan de sätta in extra pengar på kortet. Detta är vanligt vid större köp som resor, där reseförsäkring och bonuspoäng tillkommer vid betalning med kreditkort.

Kortinnehavare föredrar ofta att använda kreditkort för att dra nytta av de förmåner som erbjuds. Förmånerna kan inkludera bonus eller cashback, kortförsäkringar och möjlighet till delbetalning.

Går det att sätta in pengar så att kreditsaldot överstiger kortets kreditgräns?

Ja, det finns kreditkort som tillåter insättningar på belopp som leder till att kortets saldo överstiger kortets kreditgräns. Andra kreditkort tillåter endast insättningar på belopp som inte medför att kortsaldot överstiger kreditgränsen efter insättningen.

En del kreditkort tillåter endast insättningar som medför att kortets saldo överstiger kortets kreditgräns om insättningen är avsedd för ett enskilt köp, till exempel en resa. Insatta pengar, som leder till att kortets kreditgräns överskrids får inte ligga kvar på ett konto under en längre tid.

Vad som gäller för att sätta in pengar på olika kreditkort

Villkoren för att sätta in pengar på olika kreditkort är:

  • Handelsbanken kreditkort: tillåter att pengar sätts in på kreditkort. Handelsbanken tillåter insättningar som medför att kreditgränsen på deras kort överskrids. Det insatta beloppet behöver inte nyttjas inom en viss tid. Vid köp som görs med pengar som satts in på kreditkort gäller ordinarie kortförsäkringar.
  • Amex kreditkort: tillåter inte att pengar sätts in på kreditkort. American Express är ett finansinstitut som saknar juridisk behörighet att hålla kapital utöver beviljade krediter. Kortinnehavare av American Express kan alltså inte ha extra pengar till godo på sina kreditkonton.
  • Re:member flex kreditkort: tillåter att pengar sätts in på kreditkort. Inbetalningar som överstiger kortets kreditgräns tillåts däremot inte och belopp till godo betalas ut direkt. Vid köp som görs med pengar som satts in på kreditkort gäller ordinarie kortförmåner.
  • Bank Norwegian kreditkort: tillåter att pengar sätts in på kreditkort. Insättningar som medför att kreditsaldot överstiger kortets kreditgräns tillåts enbart för att genomföra ett specifikt köp. Insatta pengar måste således spenderas inom en viss tid. Ordinarie kortförmåner gäller vid köp.
  • Marginalen Gold: tillåter att pengar sätts in på kreditkort. Marginalen Bank tillåter insättningar som medför att kortets kreditgräns överstigs. Förmåner som bonus och kortförsäkringar gäller dock enbart vid köp som betalas med ordinarie kredit.
  • OKQ8 VISA kreditkort: tillåter att pengar sätts in på kreditkort. OKQ8 VISA ger även 0,75 % i sparränta på belopp upp till 150 000 kr. En kortkredit kan dock inte utnyttjas förrän insatta pengar har spenderats. Vid köp som görs med insatta pengar gäller ordinarie kortförmåner.

Vanliga frågor

Kan pengar sättas in på mitt kreditkort i form av en retur eller återbetalning?

Ja, returer för köp som har gjorts med ett kreditkort återbetalas till samma kort. Det kan hända att du redan har hunnit betala din kreditfaktura, inkluderat det belopp som du inväntar återbetalning för.

Om en sådan situation uppstår hamnar den överstigande summan på ditt kreditkort som “spenderbar kredit”, vilket oftast visas som negativ balans när du loggar in på ditt konto. Återbetalningen som görs till ditt kreditkort kan sedan användas till framtida köp och kvittas mot aktuell kreditbalans i slutet av månaden.

Hur mycket extra pengar kan jag sätta in på mitt kreditkort?

Hur mycket extra pengar som kan sättas in på ett kreditkort varierar beroende på kort. Vissa kreditkort tillåter endast insättning upp till kortets kreditgräns. Om ett kreditkort har en kreditgräns på 10 000 kr och ett aktuellt saldo på 8 000 kr, tillåts således en insättning på maximalt 2 000 kr.

Andra kreditkort tillåter insättningar som överstiger kortets kreditgräns. Minimi- respektive maxbelopp som kan sättas in varierar dock beroende på kreditkort och kortutgivare.

Varför tillåter inte Amex att jag sätter in extra pengar på mitt kreditkort?

American Express är ett finansinstitut som saknar juridisk behörighet att hålla kapital utöver beviljade krediter. Kortinnehavare av American Express får alltså inte ha extra pengar till godo på konton. Därför tillåts inte insättning av extra belopp hos American Express.

Går det att sätta in pengar på Bank Norwegian kreditkort?

Ja, det går att sätta in pengar på Bank Norwegian kreditkort. Även insättningar på belopp som överstiger kortets kreditgräns tillåts, men endast för att genomföra ett specifikt köp. Om en kortinnehavare har pengar tillgodo på ett konto under en längre tid betalas beloppet ut.

Insättningar kan alltså inte ligga kvar över tid utan måste spenderas inom en viss tidsram. Kortinnehavare bör därför endast sätta in pengar på Bank Norwegian kreditkort inför ett specifikt inköp som ska betalas med kreditkortet. Vid köp som görs med insatta pengar gäller ordinarie kortförmåner.

Kan jag sätta in pengar på mitt kreditkort hos ICA-banken?

Ja, det går att sätta in pengar på ditt kreditkort hos ICA-banken. Det går också att sätta in belopp som överstiger kortets kreditgräns. Insatta belopp tillåts även ligga kvar över obegränsad tid. Såväl bonus som reseförsäkring gäller vid köp som görs med inbetalade pengar.

Får jag sparränta på det extra belopp jag sätter in på mitt OKQ8 VISA kreditkort?

Ja, du får 0,75 % i sparränta på extra belopp som sätts in på ditt OKQ8 VISA-kort. OKQ8 VISA ger sparränta på upp till 150 000 kr och sparbeloppet skyddas av den statliga insättningsgarantin. Du kan dock inte utnyttja din ordinarie kortkredit förrän dina insatta pengar har spenderats.

OKQ8 VISA ger 2 % i cashback vid köp i butiker på bemannade OKQ8-stationer samt cashback på drivmedel hos OKQ8 med 20 öre/liter. Utöver det ges 0,3 % i cashback på övriga köp utanför OKQ8. OKQ8 VISA ger samma cashback vid köp som debiteras från pengar som har satts in på kortet.

Kan jag föra över pengar från mitt kreditkort till ett debetkort?

Ja, de flesta kreditkort tillåter överföring från ett kreditkonto till ett debetkort. Hur en överföring går till och vad en sådan kostar varierar beroende på kreditkort. Hos storbanker är en överföring ofta gratis, medan övriga kreditgivare tar ut en kostnad på 1–3 % av totalt belopp per transaktion.

Om ett kreditkort är utfärdat av en bank kan överföringar vanligtvis göras via “Mina sidor” eller liknande. För att göra en banköverföring från ett kreditkort som inte är utfärdat av en bank krävs ofta en extern betaltjänst som till exempel Betalo.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 5 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför