Hur Många Kreditkort Kan Man Ha? Guide för 2023

Kreditkortguiden svarar på hur många kreditkort du kan ha.

Hur många kreditkort kan jag ha?

Det finns ingen generell gräns för hur många kreditkort du kan ha som privatperson, men 1–2 stycken är ofta lagom. Däremot rekommenderas att inte ha allt för många kreditkort eftersom det kan påverka din kreditvärdighet negativt. Även kreditkort som inte nyttjas syns i kreditupplysningen.

Den totala kreditgränsen är viktigare än antal kreditkort

Din totala kreditgräns är viktigare än hur många kreditkort du har. Med andra ord är det till exempel bättre att ha två kreditkort med en kreditgräns på 50 000 kr vardera än ett kreditkort med 150 000 kr i kreditgräns.

Däremot bör du inte ha en högre kreditgräns än vad du är i behov av eftersom kreditens storlek syns hos UC och kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Ju högre kreditgräns du har eller ansöker om, desto sämre kreditbetyg tilldelas du.

Därför ska du inte ha många kreditkort

Det finns ingen anledning till att ha många kreditkort eftersom det enbart medför nackdelar. Framför allt kan din kreditvärdighet påverkas negativt av för många kreditkort och hantering av flera kort samtidigt kan bli både omständligt och kostsamt.

Din kreditvärdighet påverkas negativt av kreditkort

Kreditkort och dess kreditlimit visas i din kreditupplysning och kan påverka din kreditvärdighet negativt. Det beror på att beviljade krediter räknas som en typ av lån, vilket i regel sänker ditt kreditbetyg.

Vidare betraktas varje kreditkort som ett separat lån. Ju färre lån du har, desto bättre kreditvärdighet får du. Ditt kreditbetyg påverkas av faktorer som inkomst, anställningstyp och boendesituation, men även antal kreditkort kan påverka din kreditvärdighet.

Outnyttjade kreditkort syns i din kreditupplysning

Beviljade krediter syns i din kreditupplysning, vare sig de nyttjas eller inte. Det innebär att även kreditkort som inte används visas i din UC och kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Outnyttjade kreditkort bör därför sägas upp eftersom det inte finns någon vinning i att ha kvar dessa.

Varje gång du ansöker om kreditkort tas en kreditupplysning på dig

När du ansöker om kreditkort görs en kreditupplysning på dig så att kreditgivaren kan bedöma din återbetalningsförmåga. Flera kreditupplysningar på kort tid kan tolkas som att du planerar att skaffa fler lån och krediter inom en snar framtid och kan således påverka din kreditvärdighet negativt.

Det kan vara omständligt att hantera flera kreditkort samtidigt

Att använda flera kreditkort samtidigt kräver en del administration. För att undvika ränta måste du hålla reda på antal räntefria dagar för respektive köp och betala fakturorna därefter. Att delbetala flera köp kan dessutom bli kostsamt då olika avgifter tillkommer för respektive kreditkort.

Vid köp med kreditkort tillkommer en viss administration då krediten betalas i efterhand. Krediten dras alltså inte direkt från ditt kontosaldo som vid betalning med bankkort. Vissa kreditgivare erbjuder dock fakturabetalning via autogiro, vilket kan underlätta administrationen vid återbetalning.

Så ska du tänka när du kombinerar flera kreditkort

Att hitta alla förmåner i ett och samma kreditkort är i princip omöjligt. Det finns till exempel inget kreditkort utan varken uttagsavgift och valutaväxlingspåslag, vilket innebär att du kommer att behöva betala någon av dessa avgifter när du använder kortet utomlands.

För att erhålla de förmåner du är intresserad av kan du därför använda dig av flera kreditkort i kombination.

Utvärdera vilka förmåner du är i behov av och jämför kreditkort

För att välja rätt kombination av kreditkort måste du reda ut vilka förmåner du är i behov av. När och var kreditkortet ska användas är frågor som bör besvaras för att avgöra vilken typ av kreditkort som matchar dina behov bäst.

Ska kreditkortet användas för utlandsresor är rimligtvis reseförmåner som försäkring och avsaknad av uttags- och valutaväxlingsavgift prioritet. Ska kreditkortet däremot användas för att tanka bilen bör du istället välja ett bensinkort som ges ut i samarbete med bensinkedjor.

Efter att du kartlagt dina behov bör du undersöka vilka kort du kan kombinera för att erhålla dessa förmåner. Därefter kan du med fördel jämföra kreditkort inom dessa kategorier för att hitta de mest fördelaktiga och kostnadseffektiva alternativen.

Välj kreditkort som kompletterar varandra

Använder du flera kreditkort bör dessa helst komplettera varandra. Att ha flera kreditkort som erbjuder samma typer av förmåner fyller ingen större funktion och är således inte att rekommendera.

En riktlinje är att välja ett kreditkort vars förmåner täcker majoriteten av dina behov, förslagsvis ett kostnadsfritt bonuskort. Därefter kan du komplettera med ytterligare ett kort som erbjuder en eller flera specifika förmåner som det andra kreditkortet saknar.

Bra kombination av kort: Komplett kreditkort/Bank Norweigan och Rocker

Komplett kreditkort och Bank Norwegian kreditkort är två gratis kort som ger bonus på alla köp. Handlar du på komplett.se eller köper flygbiljetter via Norwegian Airlines får du dessutom extra hög bonus. Varken Komplett kreditkort eller Bank Norwegian kreditkort tar ut någon avgift vid kontantuttag.

Rocker är ett kostnadsfritt debetkort där varken valutaväxlingsavgift eller uttagsavgift tillkommer på köp eller uttag. Dessutom ger Rocker-kortet minst 0,5 % i bonus på alla köp och inkluderar en reseförsäkring.

Genom att kombinera Komplett kreditkort eller Bank Norwegian kreditkort med Rocker-kortet får du alltså tillgång till en en komplett uppsättning förmåner som inkluderar generösa bonusprogram, heltäckande reseförsäkring samt avsaknad av både uttagsavgift och valutaväxlingsavgift.

Vanliga frågor

Hur många kreditkort anses som för många?

Det finns ingen gräns för hur många kreditkort som anses vara för många, men som privatperson är man sällan i behov av fler än fyra stycken. Ett stort antal öppna krediter kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Även ett stort antal UC-tagningar under kort tid påverka kreditvärdigheten till det sämre.

Eftersom en UC-tagning görs i samband med att du ansöker om kreditkort bör du därför undvika att ansöka om flera kreditkort på kort tid. Du bör också avsluta kreditkort som inte nyttjas eftersom även dessa visas i din kreditupplysning.

Hur många kreditkort bör jag ha?

Ett, två eller max tre kreditkort brukar vanligtvis räcka för att täcka behoven hos en privatperson. Det finns dock ingen generell gräns för hur många kreditkort du bör ha. Det viktigaste är att förmånerna nyttjas och att bonus eller cashback väger upp kreditkortens kostnader (såsom årsavgift).

Ska jag avsluta kreditkort om jag har för många?

Ja, har du många kreditkort kan det ofta vara bra att avsluta ett eller flera av dessa, framför allt de kreditkort som inte används. Kreditkort har, oavsett om de används eller inte, en registrerad kreditlimit som visas i din kreditupplysning och kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Vid uppsägning av kreditkort raderas krediten hos UC. Det kan dock ta upp till en månad innan krediten försvinner, eftersom kreditregistret uppdateras månadsvis. Efter att uppdateringen skett syns alltså inte längre det avslutade kreditkortet i en kreditupplysning som tas av en bank eller kreditgivare.

Kan flera personer ha ett gemensamt kreditkort?

Ja, flera personer kan i regel ha ett gemensamt kreditkort eftersom många kortutgivare utfärdar extrakort. Ett extrakort är en kopia på kreditkortet som ger tillgång till samma kredit och samma förmåner och kan användas av exempelvis en partner eller familjemedlem.

De flesta kortutgivare kan utfärda ett eller flera extrakort vid förfrågan. Ibland tillkommer en engångskostnad medan extrakort i andra fall är gratis. Det finns även kreditkort som tar ut en årsavgift per extrakort. Ett gemensamt kreditkort kan därför bli dyrare när flera personer delar på kortet.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför