recension cover
Sidan innehåller annonser

SJ Prio Mastercard

 • Upp till 60 räntefria dagar
 • Två betalningsfria månader per år
 • Bonus på allt du köper
card

Årsavgift: 295 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 60 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

SJ Prio Mastercard

KORTFATTAT

SJ Prio Mastercard kreditkort passar framförallt dig som reser mycket med SJ och vill samla SJ Prio-poäng.

Med SJ Prio Mastercard tjänar du bonuspoäng som på allt du köper som du sedan kan lösa in antingen hos SJ eller någon av dess samarbetspartners. Bonusvärdet är annorlunda beroende på vad du väljer att köpa, men ligger ungefär runt 0,5 – 1 %. Med kreditkortet får du även flera vanliga kortförmåner såsom en kompletterande reseförsäkring, räntefria dagar på dina inköp, möjlighet att delbetala samt två betalningsfria månader varje år.

SJ Prio Mastercard är det bästa kreditkortet för den som vill samla bonuspoäng till resor hos just SJ och som ofta åker tåg. I andra fall så passar det generellt sett bättre att skaffa ett kreditkort med bonus eller cashback.

Hur bra är SJ Mastercard?

Bonus & förmåner
Bonus genom SJ
Bra
Resa & utomlands
Höga transaktionskostnader
Mediokert
Försäkring
Begränsade försäkringar
Mediokert
Avgifter & ränta
Hög årsavgift
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget fast krav
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 15,00 %
Effektiv ränta 16,08 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 60 dagar
Lägsta månadsbet. 3 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 295 kr
Aviseringsavgift 25 kr (0 kr vid e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 3 %, minst 40 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om SJ Prio Mastercard

 1. Gå in på SJ:s hemsida och deras ansökningsformulär
 2. Fyll i personnummer, namn, kontaktuppgifter, anställningsform och inkomst
 3. Fyll i önskad köpgräns (kreditgräns)
 4. Ansök om kortet & signera med bank ID
 5. I vissa fall krävs det kompletteringar i form av lönespecifikation och/eller arbetsgivarintyg
 6. Vid godkänd ansökan har du kortet hemma inom vanligtvis en vecka

Hur ett SJ kreditkort fungerar

Det finns inget unikt med användningen av SJ Prio som kreditkort. Du använder helt enkelt kortet för inköp och sedan väljer om du vill delbetala din kredit, eller nollställer det varje månad.

Två betalningsfria månader per år

Om du följer avtalet för kreditkortet och betalar dina räkningar i tid har du rätt till 2 betalningsfria månader per kalenderår. De betalningsfria månaderna medför att ränta och avgifter skjuts fram till nästa månad, därmed innebär detta inte en gratis månad.

Du kan inte använda den betalningsfria månaden den första månaden efter kortet tecknats eller under två efter varandra följande månader.

Håll koll med Spendwise

Med appen Spend Wise från SEB Kort kan du få hjälp med allt som rör ditt SJ Prio Mastercard. Genom appen kan du se dina köp och fakturor, få notiser om viktiga händelser, öppna och stänga kort för onlineköp samt spärra ditt kort. Appen finns tillgänglig både på Google Play och på App Store.

Fördelar

 • Poäng hos SJ på allt du köper
 • 10 – 30 % mer poäng på SJ resor
 • Två betalningsfria månader per år
 • Upp till 60 dagar räntefritt
 • Reseförsäkring ingår

Nackdelar

 • Dyra transaktionsavgifter
 • Hög årsavgift
 • Bonus endast hos SJ
Dags för semester?

Kredit & avgifter

SJ Prio Mastercard har en kreditgräns mellan 5 000 – 100 000 kronor. När du ansöker om kortet kan du som mest bli beviljad en kreditgräns på 20 % av din årsinkomst. Har du en månadslön på 30 000 kronor, blir alltså din maximala köpgräns 72 000 kronor.

När det kommer till avgifter har kortet en årsavgift på 295 kronor (dock 195 kronor vid Svart medlemskap), och aviseringsavgiften ligger på 25 kronor (0 kr om du betalar via e-faktura). Väljer du att delbetala dina inköp så tillkommer det kreditränta på 15 % per år efter de räntefria dagarna (som uppgår till maximalt 60). Vid delbetalning så behöver du betala minst 3 % av skulden, och den effektiva räntan för en kredit på 20 000 kronor blir 16,08 %*.

* Den effektiva räntan är beräknad för en kortkredit på 20 000 kronor, utan årsavgift, räntefria dagar eller fakturaavgift (e-faktura kostar 0 kr). I exemplet betalas krediten tillbaka under 12 månaders tid som ett annuitetslån. Månadskostnaden blir 1 805 kronor, och totalt att betala blir 21 662 kronor.

Bonus

När du använder ditt SJ Prio Mastercard från SEB så samlar du poäng på alla köp du gör. Det finns tre olika nivåer på korten och du samlar olika poäng per kort beroende på vilken medlemsnivå du använder. De medlemsnivåer som finns tillgängliga är Vit, Grå och Svart.

Du börjar med SJ Prio Vit, och blir sedan uppgraderad desto mer poäng du samlar in med kortet.

De poäng du får, gränser och olika avgifter för korten hittar du nedan:

SJ Prio Vit SJ Prio Grå SJ Prio Svart
Årsavgift 295 kr 295 kr 195 kr
Nivåpoäng per år Upp till 6 000 poäng 6 000 - 25 000 poäng Mer än 25 000 poäng
Spendering / mån för att nå bonusnivån* 0 kr / mån 5 000 kr / mån 10 400 kr / mån
Poäng per 100 kr 10 poäng 20 poäng 30 poäng
Extrapoäng/resa 10 % mer 20 % mer 30 % mer
* I och med att poäng ges för köp av SJ resor samt hos samarbetspartners kan du nå ovan med en lägre spendering. SJ Prio Grå har beräknats utifrån poängintjäning med Vit-kortet och Svart med SJ Prio Grå-kortet.
 • Med SJ Prio Vit kan du använda poängen för att köpa resor, mat i bistron, uppgradera till 1 klass och för partnererbjudanden.
 • Med SJ Prio Grå får du även en fri kopp varm dryck i bistron, samt erbjudanden som endast gäller för din medlemsnivå.
 • Med SJ Prio Svart får du även tillgång till SJ Lounge i Stockholm, Göteborg och Malmö, upp till 15 % lägre poängpriser i 1 klass samt förtur till medlemsservice.

Använd poängen i SJ poängshop

När du tjänat ihop dina poäng kan du använda dem hos de partners som finns kopplade till SJ. Här är ett par exempel vad du kan använda poängen till:

 • Boka hotell via First Hotels och Scandic
 • Skänka till välgörenhet såsom Min Stora Dag eller Rädda Barnen
 • Använda det i bistron
 • Boka SJ resor
 • Använda dem i deras poängshop

Bonusvärde per spenderad krona

Vi har tittat på några alternativ som finns tillgängliga i poängshoppen för att räkna ut bonusvärdet per spenderad krona:

Värde i kronor Kostnad i poäng Bonus på inköp
Hyra film via SF Anytime 49 kr 1 200 poäng 0,4 - 1,2 %
Biobiljett via SF 105 kr 4 000 poäng 0,26 - 0,78 %
Liten Bryggkaffe hos Espresso House Ca 28 kr 500 poäng 0,5 - 1,5 %

Beroende på vad du handlar för och vilken förmånsnivå du har är alltså bonusen värd mellan ca 0,2 % och 1,5 % av köpbeloppet. Bonusen kan i jämförelse med andra kreditkort inte anses vara särskilt förmånlig.

Rabatter med SJ Prio

Med SJ Prio kreditkort ingår det även en del rabatter när du handlar hos partners till SJ. Bland annat kan du få upp till 15 % rabatt på hyrbil från Hertz i Sverige (inkl. en extraförare och bilbarnstol), samt en hel del tillfälliga erbjudanden på hotell, upplevelser, streamingtjänster och restauranger.

Alternativt val: Ett bra allroundkort

Everydaycard

Bonus du kan använda överallt

Med Everydaycard får du bonus i form av riktiga köp på allt du handlar, till skillnad från SJ där du endast kan använda bonusen hos partners. Bonusen är på 1 % om du handlar för 20 000 kronor eller mer över en sexmånadersperiod, annars 0,5 %. Utöver det har Everydaycard en ränta på låga 9,8 % och flera värdefulla försäkringar.

Försäkring

Med SJ:s kreditkort ingår det inte några ytterligare gratis försäkringar utöver det standardiserade reseskyddet. Däremot har du mot en kostnad möjlighet att teckna ett betalskydd.

SJ Mastercard betalskydd

SJ Prio Mastercard Betalskydd ersätter dig om du skulle drabbas av arbetsoförmåga, sjukhusvistelse, kritisk sjukdom eller arbetslöshet pga. arbetsbrist (varsel). Vid arbetslöshet till följd av arbetsbrist samt arbetsoförmåga till följd av sjukdom/olycksfall ersätter försäkringen dig för kreditavtalets månadsbelopp i upp till tre månader, därefter löses hela den aktuella skulden.

För kritisk sjukdom löses all aktuell inklusive räntor på skadedagen och det ingår även ett livskydd om högst 100 000 kr.

Betalskyddet kostar 0,85 % av din utnyttjade kredit per månad. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr blir således kostnaden 170 kr per månad.

Reseförmåner

SJ Prio Mastercard är inte ett traditionellt resekort, utan är mer centrerad kring tågresor och SJ:s bonusprogram. Letar du efter ett kreditkort som är mer inriktad för charter och flygresor kan du titta på Tui Card.

Kompletterande reseförsäkring

Med ditt SJ Prio Mastercard har du som för de flesta kreditkort en kompletterande reseförsäkring, som ges ut via Moderna Försäkringar. Försäkringen gäller när du som kortinnehavare betalat minst 75 % av resan med kortet, och täcker för dig, din partner samt hemmavarande barn till dig och din partner under 23 år gamla. Som längst gäller försäkringen 60 dagar i följd.

Försäkringens villkor är i jämförelse med andra kreditkort ganska normala, eller något under medel. Anledningen är att den endast de mest grundläggande försäkringsmomenten inkluderas, med relativt låga ersättningsbelopp därtill. Det enda som sticker ut är överfallsskyddet, samt bagagestölder för tågresor som kan anses vara någorlunda sällsynta.

Fullständiga försäkringstyper och maximala ersättningar nedan:

Försäkring Högsta ersättning / person Högsta ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 kr 45 000 kr
Bagageförsening 4h 1 000 kr 4 000 kr
Bagageförsening 48h 2 000 kr 8 000 kr
Bagagestöld tågresa 10 000 kr 20 000 kr
Självriskeliminering hem/villa samt bilförsäkring 10 000 kr -
Outnyttjad entrébiljett - 3 000 kr
Överfallsskydd 200 000 kr -
Medicinsk invaliditet under 65 år gammal, minst 20 % Upp till 1 000 000 kr -
Medicinsk invaliditet över 65 år gammal, minst 20 % Upp till 500 000 kr -
Dödsfall 50 000 kr -

Transaktionskostnader

När det kommer till avgifter för transaktioner och uttag utomlands så är kortet speciellt lämpligt. Det tillkommer nämligen ett valutapåslag på 2 % vid transaktioner, samt en uttagsavgift på 3 %, minst 40 kr per kontantuttag. Vill du använda ett kreditkort utomlands rekommenderar vi dig att titta på ett kreditkort utan valutaväxlingsavgift.

Övrigt

Hjälp vid kortreklamation

Om du som kortinnehavare till ett SJ Kreditkort märkt en feldebitering, eller inte fått en vara/tjänst som du betalat med för kortet kan du få hjälp med att reklamera köpet eller uttaget. Detta görs genom att fylla i reklamationsformuläret som finns på SEB Korts hemsida.

Tänk på att alltid försöka lösa eventuella tvister med säljaren först. Om ni inte hittar någon lösning se till att bifoga bokningsbekräftelse (inkl. datum, belopp och villkor) samt kopia på korrespondensen med säljaren (inkl. datum och avsändare).

Trygga nätköp med SJ Prio Mastercard

Med SJ Mastercard Prio ingår det Mastercard Identity Check vilket är en säkerhetsspärr för att motverka bedrägerier på nätet. Detta gör att ditt kort alltid kommer att vara öppet för butiker som är anslutna till programmet, samt olika prenumerationer och digitala plånböcker. För övriga köpställen där säkra köp inte är aktiverat får du manuellt öppna ditt kort, exempelvis genom SpendWise-appen.

Vanliga frågor

💳 Vad är skillnaden mellan SJ Vit, Grå och Svart?

Den huvudsakliga skillnaden mellan korten är hur mycket poäng du samlar när du använder korten. Vit ger 10 poäng per 100 kr, Grå ger 20 poäng och Svart ger 30 poäng.

Utöver poängen är det även olika årsavgifter. Avgiften för Vitt/Grått kort är på 295 kr, medans för det svarta kortet är det 195 kr.

📶 Kan man blippa med kreditkortet?

Ja, det går bra att blippa med ditt SJ Prio Mastercard. För köp upp till 400 kronor behöver du i regel inte slå in din pin-kod.

➕ Går det att få ett extrakort till en familjemedlem?

Nej, tyvärr går det inte att ansöka om något extrakort.

❓ Hur loggar man in på SJ Prio?

För att logga in på SJ Prio besöker du SJ.se och trycker på “LOGGA IN” uppe i högra hörnet. Fyll därefter i din e-postadress och lösenord.

❓ Hur kollar man sitt SJ Prio saldo?

Ditt SJ Prio saldo går att se genom att logga in på ditt konto via SJ.se eller via appen ‘SJ – Biljetter och trafikinfo’ för iPhone eller ‘SJ – Trains in Sweden’ för Android.

Om kortutgivaren

SEB Kort Bank AB är ett ledande kreditkortsföretag i Norden, är och är helt och hållet ägda av moderbolaget SEB-koncernen. Företaget har verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Företaget är känt för att ha flera samarbeten med andra välkända varumärken för deras kreditkort. Företaget har omkring 650 medarbetare, och är således ett väldigt stort företag. Som kund till SEB Kort Bank AB kan man sitta lugnt i båten då det tillhör den stora och trygga SEB-koncernen.

Alla omdömen

Marie Ahl
maj 31, 2021

Rated 2 out of 5

Försämrat kort

De uppgifter ni ger ändras nästa vecka-till det sämre tyvärr. Vit grå svart nivå får exakt samma intjänade poäng. Förbjudet att ha tillgodo på kontokortet fick jag veta idag.Höjd avgift 39 kr/mån på faktura och går ej att ta bort pappersfaktura.Allt säkert för att tjäna ännu mer på kunderna. Nu räcker det ! Byter kort så snart jag kan.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: SEB Kort Bank AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556574-6624

Adress: Stjärntorget 4, 169 69, Solna

Telefon: 08-14 74 20

E-post:

Finansinspektionen: SEB Kort Bank AB (fi.se)

Kortvillkor: SJ Prio Mastercard kortvillkor

Öppettider

Måndag: 08:30 – 17:00

Tisdag: 08:30 – 17:00

Onsdag: 08:30 – 17:00

Torsdag: 08:30 – 17:00

Fredag: 08:30 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför