Betala resa med kort: Vad ingår med Visa och Mastercard?

Allt du behöver veta om att betala resa din resa med kreditkort.

Många väljer att betala med sitt kreditkort på resan, men varför är det så egentligen? Sanningen är att du får ta del av en lång rad fördelar genom att betala resan med kort. I den här artikeln går vi igenom alla dessa fördelar!

Varför ska du betala din resa med kort?

När du betalar din resa med ditt kort inkluderas ofta förmåner som kostnadsfri reseförsäkring med avbeställningsskydd. Du kan också tjäna bonus eller cashback, få rabatter på upp till 10 % på hotell och hyrbilar, samt en kostnadsfri hyrbilsförsäkring, vilket ger extra trygghet.

Det bästa kortet att betala resan med

Remember Flex är det bästa kreditkortet för att betala resor. Med kortet ingår en heltäckande reseförsäkring (inkl. gratis självriskskydd för hyrbilar), och upp till 10 % rabatt på flera reserelaterade sidor såsom Hotels.com och Mrjet.se. Kortet har dessutom 0 kr i årsavgift.

Är det bäst att betala resan med Mastercard eller Visa?

När du betalar en resa är det inte betalningsnätverket (tex. Visa eller Mastercard) som avgör dina förmåner, utan kortutgivaren (t.ex. Norwegian eller Swedbank). Du behöver således inte lägga någon vikt vid om ditt kreditkort är Visa- eller Mastercard-märkt när du betalar din resa.

8 fördelar med att betala resan med kreditkort

 • En gratis reseförsäkring ingår i princip alltid vid kortbetalning.
 • Du kan tjäna bonuspoäng och/eller cashback på betalningen.
 • Kreditkort kan ge upp till 10 % rabatt på resor, hotell och hyrbilar.
 • Många kreditkort inkluderar en kostnadsfri hyrbilsförsäkring.
 • Det ingår ofta ett köpskydd som skyddar dig mot bedrägerier.
 • Du får ekonomisk översikt då alla köp samlas på ett ställe.
 • Flera kort inkluderar skydd för inbokade evenemang.
 • Du kan delbetala dina reseutgifter när du kommit hem.

Nedan pratar vi mer om de fördelar som nämnts i mer detalj.

Vilket är det bästa kortet?

Du får ofta en kompletterande reseförsäkring

Nästan alla kreditkort inkluderar en kostnadsfri reseförsäkring när du betalar resan med kortet. Den kompletterar din vanliga reseförsäkring, och innehåller i regel dessa delförsäkringar:

 • Avbeställningsskydd
 • Ersättning vid försenat flyg.
 • Ersättning vid försenat allmänt färdmedel, som buss eller tåg.
 • Ersättning vid missat anslutningsflyg.
 • Ersättning vid dödsfall.
 • Ersättning vid olycka.
 • Ersättning vid ID-stöld.
 • Självriskskydd för hemförsäkringen.

Tips: Läs gärna mer om detta i vår artikel om reseförsäkringar till kreditkort.

Det finns kreditkort som ger bonus och/eller cashback

Det är vanligt att kreditkort ger bonuspoäng eller cashback till ett värde på 0,5 och 1 % av det du köper. Bonusen kan du ofta växla in mot reseförmåner likt gratis flygbiljetter, medan cashback ger dig riktiga pengar tillbaka (ofta i form av avdrag på kreditfakturan).

När ska du välja cashback kontra bonus?

Om du ofta tar med kreditkortet på resan och är trogen ett speciellt flygbolag är det bättre att satsa på ett kreditkort med bonus. Då kan du lätt kan samla mycket bonus när du handlar hos utfärdaren.

Om du i stället vill kunna välja själv vad du spenderar din belöning på, eller om du ofta reser med olika resebolag är ett kort som ger cashback en bättre idé.

Många kreditkort ger rabatt på hotell och hyrbilar

Remember Rewards och Norwegian Rewards är två populära rabattprogram. Där får du rabatt när du exempelvis bokar hyrbilar hos Avis, samt om du bokar hotellnätter hos Hotels.com eller Trivago. Rabatten ligger i regel på cirka 5 procent av bokningsbeloppet, vilket är mycket generöst.

Det är vanligt att självriskeliminering för hyrbil ingår

När du betalar hyrbilsavgiften med ett kreditkort ingår ofta ett självriskskydd. Det innebär att om du exempelvis skadar bilen täcker kortförsäkringen upp för självrisken du annars behöver betala till hyrbilsbolaget. Hur högt ersättningsbeloppet är skiljer sig mellan olika kort, och varierar mellan 5 000 – 15 000 kr.

Att köpa samma försäkring via hyrbilsbolaget kostar normalt 50 – 200 kronor per dag. En vecka självriskeliminering kan alltså vara värt så mycket som 1 400 kr.

Läs mer: Så fungerar självriskeliminering för hyrbil med kreditkort

Det är praxis att ett köpskydd ingår vid kortbetalning

När du handlar med ett kreditkort inkluderas ett köpskydd som medför att du kan reklamera köp som är antingen felaktiga eller bedrägliga. Reklameringsskyddet täcker även biljettköp hos flygbolag, vilket skyddar dig om flygbolaget skulle gå i konkurs.

Du kan sammanställa din ekonomi på ett bättre sätt

Med ett kreditkort får du en samlingsfaktura varje månad, som i sin tur visar vad du köpt med kortet. Tack vare det får du en bättre ekonomisk överblick, då du enkelt kan se alla dina köp på ett och samma ställe. Du kan även reklamera dragningar du tycker är konstiga genom att kontakta utfärdaren.

Många kort ger ersättning vid inställt evenemang

Många kreditkort inkluderar ett evenemangsskydd som ersätter dig till fullo om ett evenemang ställs in, eller om eventbolaget går i konkurs. Det är även vanligt att ett avbeställningsskydd för evenemang inkluderas som ger pengarna tillbaka vid bland annat sjukdom, olycksfall eller dödsfall.

Något att lägga märke till är att du lika gärna kan reklamera evenemang som ställs in till utfärdaren, och få pengarna tillbaka den vägen. Det är även vanligt att eventföretag betalar tillbaka biljettpriset vid inställt evenemang, utan att du behöver reklamera köpet till utfärdaren.

Du kan delbetala dina reseutgifter senare

Om resekostnaderna blivit allt för höga kan du betala av på dina reserelaterade utlägg månad för månad. Att betala av månad för månad med ett kreditkort är ofta dyrt, då räntan i regel ligger på omkring 15 %.

Ett bra alternativ är att använda de räntefria dagar som ingår med kortet. Räntefria dagar är den period som sker från att du betalar med kortet till att fakturan för betalningen förfaller. De flesta kreditkorten har 45 – 60 räntefria dagar. Det innebär att du kan skjuta på betalningen upp till 2 månader helt gratis.

Svar på vanligt ställda frågor

Ska jag betala min resa med kort eller internetbank?

Det är i regel bäst att betala din resa med kort (kreditkort). Då inkluderas nästan alltid en reseförsäkring samt ett bonus-, cashback- och/eller ett rabattprogram. Om du betalar din resa via internetbanken ingår inga försäkringar eller förmåner.

Vad ingår när jag betalar min resa med Visa-kort?

Det är inte Visa som ger dig förmånerna, utan utfärdaren. I regel inkluderas en reseförsäkring där bland annat avbeställningsskydd, olycksfallsskydd och hyrbilsförsäkring ingår. Det är således vanligt att få många bra försäkringar med sitt Visa-kort, men det finns inga garantier för det.

Vad ingår när jag betalar min resa med Mastercard?

Det är inte Mastercard som ger dig förmånerna, utan utfärdaren. Som tumregel inkluderas en reseförsäkring med delförsäkringar såsom avbeställningsskydd samt ersättning vid försenat bagage.

Ett Mastercards reseförsäkring är ofta stark, men det är inte Mastercard du har att tacka för det.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 4 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför