recension cover
Sidan innehåller annonser

Danske Bank Platinum

 • Concierge service & lounge access.
 • Rabatter på biluthyrning, resor och shopping.
 • Kompletterande reseförsäkring med självriskskydd för hyrbil.
card

Årsavgift: 1 799 kr

Högsta kredit: 500 000 kr

Räntefritt: 45 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Sammanfattning av Danske Bank Platinum

KORTFATTAT

Danske bank platinum är ett lyxigt kort med tillgång till lounge access och concierge service. Det passar dig som vill ha lyxiga förmåner, men det finns premiumkort där man får mer värde för pengarna.

Danske bank platinum är ett premium kort som ger dig tillgång till concierge service och lounge access. Dessutom får du mängder av rabatter på resor, shopping, tankning och biluthyrning.

Kortet har en generös reseförsäkring & även ID-stöldskydd. De erbjuder också en tjänst som heter Web clean up som hjälper en med att ta bort kränkande kommentarer om sig själv eller andra i sin närhet.

Nackdelen med kortet är att den har en hög årsavgift på 1799 kr. Inom den priskategorin finns det andra kreditkort som har bättre förmåner.

Hur bra är Danske Bank Platinum?

Bonus & förmåner: 2/5
Drivmedelsrabatt och förmånliga erbjudanden.
Mediokert
Resa & utomlands: 4/5
Lounge, concierge, samt ett heltäckande reseskydd.
Utmärkt
Försäkring: 4/5
Reseförsäkring samt drulleförsäkring, olycksfall och självriskskydd.
Utmärkt
Avgifter & ränta: 2/5
Ränta på 8.90% och ingen extra avgift för e-faktura.
Mediokert

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 200 000 kr
Anställningsformer Inget krav
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 8,90 %
Effektiv ränta 9,27 %
Max kreditgräns 500 000 kr
Räntefria dagar 45 dagar
Lägsta månadsbet. 10 % (lägst 200 kr)
Avgifter
Årskostnad 1 799 kr
Aviseringsavgift 0 kr
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 2 %, (minst 40 kr)
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Alternativ val: Resurs World

Ifall man letar efter ett premium kort är Resurs World på många sätt ett bättre kreditkort än Danske Bank Platinum. Kortet har en lägre årsavgift på 1 068 kr (1 799 kr) & möjlighet till bonus på 1 % på de transaktioner man gör.

Samtidigt erbjuder Resurs World flera av de förmåner som Danske Bank Platinum gör, bland annat lounge och concierge.

Fördelar

 • Lounge access.
 • Concierge service.
 • ID-stöldskydd.
 • Web clean up.
 • Ränta från 8,90 %.

Nackdelar

 • Hög inbetalningsgräns på 10 % per månad.
 • Hög årsavgift.
 • Saknar bonussystem.
Hitta det bästa kortet

Danske Bank Platinum i jämförelse med liknande kort

Kreditkort Årsavgift Bonus Lounge
Danske bank platinum 1 799 kr Ingen bonus Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök
Swedbank platinum 1 700 kr 0,4 % Ja, 0 kr/besök
Handelsbanken platinum 2 400 kr 0,25–0,45 % Ja, 0 kr/besök
Nordea platinum 1 200 kr Ingen bonus Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök
SEB invited 1 800 kr 1 % Ja, 30 USD/besök
Supreme card world 1 068 kr 1 % Ja, 4 gratis/år sen 30 USD/besök
Bank Norwegian kreditkort 0 kr 0,5 %–10 % Ingen lounge
Tabell 1. Jämförelse mellan Danske Bank Platinum och andra kreditkort.

Ränta & avgifter för Danske bank platinum

 • 8,90 % i nominell ränta.
 • 1799 kr i årsavgift.
 • 0 kr i faktura avgift.
 • 2 % i uttagsavgift (minst 40 kr).
 • 1,75 % i valutapåslag.

Likt andra platinum kort har Danske bank platinum en hög årsavgift. För den höga årsavgiften får du varje år 4 gratis besök på lounger samt concierge service. Du har dessutom möjlighet att ta del av tjänsterna web clean up och ID-stöldskydd.

Trots detta tycker inte vi att kortet gör sig förtjänt av den höga årsavgiften då det finns andra kort som är billigare med bättre villkor.

Räntefria dagar

Efter varje inköp med Danske bank platinum har du 45 räntefria dagar. Efter den räntefria perioden tillkommer ränta och eventuella avgifter. Sedan behöver du betala minst 10 % av den utestående skulden varje månad, aldrig lägre än 200 kr.

Jämfört med andra kreditkort är de vanliga att man har 55-60 räntefria dagar och en insättningsgräns runt 3-5 %, vilket gör danske bank platinum sämre i de avseendet. Ska du göra större inköp och/eller delbetala finns det bättre alternativ. detta kort ger hög månadskostnad.

Räkneexempel

Danske bank platinum har en ränta på 8,9 % & en avi-avgift på 0 kr. För en skuld på 20 000 kr som återbetalas likt ett annuitetslån (utan några räntefria dagar) under en 12-månadsperiod blir den effektiva räntan 9,27 %. Månadskostnaden blir 1 748 kr, och totalt att betala blir 20 977 kr.

Krav för att få Danske bank platinum

 • Folkbokförd i Sverige.
 • 200 000 kr eller mer i årsinkomst.
 • Du är minst 18 år.
 • Du saknar betalningsanmärkningar.
 • Du har en anställning eller är pensionär.

Kreditgräns

När man först ansöker om Danske bank platinum får man en kreditgräns mellan 50 000 – 100 000. Därefter kan man ansöka om en höjd kreditgräns upp till 500 000 kr. Kreditlimiten är väldigt hög jämfört med andra kort som brukar ligga mellan 100 – 150 tkr.

Är syftet att göra stora inköp på kortet (t.ex. utlägg genom arbetet) finns det dock andra kreditkort som är förmånligare. Till exempel Amex-kreditkort som har en kreditgräns upp till 1,5 Mkr och bonus på 1 – 3 % per spenderad krona.

Bonus, cashback & belöningar

Danske bank platinum är en utav få platinum kort som inte har något bonussystem. Är du intresserad av ett kreditkort där du kan få bonus finns de flertal alternativ.

Läs mer: Kreditkort som ger dig bonus och/eller cashback 

Drivmedelsrabatt hos Preem

Om du tankar på någon av Preems bemannade bensinstationer och betalar med ditt Danske bank Platinum Mastercard får du 15 öre rabatt per liter bensin, etanol och diesel. Med ett bensinpris på 15 kr/l blir rabatten värd ca 1 %.

Rabatten dras av från din månadsfaktura och visas alltså inte direkt i betalterminalen.

Lyxiga reseförmåner

Med Danske bank platinum får du både conciergetjänst och lounge-access när du reser. För den höga årsavgiften som kortet har är det här något man kan förvänta sig och bör därför inte ses som en stor fördel.

Concierge service

Conciergetjänsten som ingår med Dansker bank platinum ger dig möjlighet till ett enklare vardags-och semesterliv. Tjänsten passar dig som har ett fullspäckat schema och behöver hjälp med att frigöra tid. Genom att ringa Danske banks concierge-tjänst kan du bland annat få hjälp med att:

 • Boka restaurangbesök, hotell, flyg eller nöjen.
 • Få tips gällande aktiviteter, mat & sevärdheter.
 • Boka biljetter till konserter, teatrar, sportarenor och andra evenemang

Tjänsten är öppen mån – fre 08:00 – 21:00, samt lördagar mellan 09:00 – 17:00 (svensk tid). De köp och bokningar du gör genom tjänsten debiteras på ditt Mastercard utan påslag. Du når Concierge service på 0771- 72 00 72. Nackdelen med Concierge-tjänsten hos Platinumkortet är att tjänsten inte är öppet dygnet runt till skillnad från andra kreditkort som har samma tjänst.

Läs mer: Svenska kreditkort med concierge

Lounge access

Med Danske bank platinum får du ett priority pass. Priority passet ger dig tillgång till över 1000 lounger världen över. I loungerna bjuds det på tilltugg samt dryck, oftast är loungerna helt kostnadsfria men de kan variera. Danske bank platinum ingår 4 besök per år för en själv eller extrakortsinnehavare, därefter kostar det 230kr.

Sett till den höga årsavgiften på 1799 kr är detta inte speciellt förmånligt då det finns andra kort där du har fri lounge med lägre årsavgift. Reser du mycket och vill ha möjlighet till fri lounge rekommenderar vi därför att ta en titt på andra alternativ.

Läs mer: Svenska kreditkort med lounge access

Kortförsäkringar som ingår

Danske bank platinum har en heltäckande reseförsäkring där de bland annat ingår självriskskydd på bil utomlands. Utöver reseförsäkringen har kortet övriga försäkringar som allriskskydd på köp gjorda med kortet med ersättning upp till 40 000 kr.

Vill du läsa mer om villkoren och ersättningsbeloppen hittar du fullständiga försäkringsvillkor här.

Reseförsäkring

Precis som nästan alla andra kreditkort ingår det en reseförsäkring när du betalar din resa med Danske bank platinum. Det här kortet har en heltäckande försäkring där de utöver de vanliga skydden även ingår självriskskydd vid hyrbil samt ersättning för rån.

Dock om man jämför med andra kort med samma årsavgift är ersättningsbeloppen något lägre.

Övriga försäkringar (punktlista)

 • Rån vid kontantuttag från kortet/kontot. Om du blir rånad vid en bankomat kan du få ersättning upp till 10 000 kr.
 • Allrisk. Drulleförsäkring för varor inköpta med kortet upp till 40 000 kr.
 • Hole in one. 2000 kr i ersättning på din hemmabana om du gör en hole in one.

Övriga förmåner

Web clean up

Danske bank platinum tjänst som heter web clean up ger dig möjlighet att få bort oönskat och kränkande innehåll på internet. Web clean up hjälper dig med att ta kontroll över hackade konton, radera kommentarer och ta kontroll över personlig information.Tjänsten gäller kortinnehavare och dess närstående.

Den här tjänsten kan vara användbar för dig som är en offentlig person och inte har tid eller energi att ta hand näthat själv. För en vanlig civil person är tjänsten rätt värdelös då man inte utsätts för näthat i den utsträckningen.

ID-stöldskydd

Med danske bank platinum ingår tjänsten ID-stöldskydd som hjälper till med att förebygga, upptäcka och begränsa konsekvenserna om du råkar ut för en ID-stöld. Denna tjänsten kan vara användbar men det finns försäkringar som erbjuder ersättning vid ID-stöld istället, vilket vi anser är bättre.

Nyckel och bagageservice

Med Danske bank platinum får du två nyckelbrickor och en bagagebricka med unika ID-nummer kopplade till dig. Brickorna är försedda med en text som ska uppmana upphittaren att lämna nycklarna i närmaste postlåda eller, om det är ditt bagage som hittats, att ta kontakt med Danske bank.

Skulle du tappa bort eller är behov av en till nyckelbricka kostar det 45 kr att beställa hem en ny.

Utvalda erbjudanden

Med danske bank platinum får du tillgång till mängder av rabatter rörande shopping, resor och hyrbilar. Dessa erbjudanden är tidsbegränsade och kan därför variera men i skrivande stund erbjuds bland annat 12% rabatt på flygbiljetter.

Så fungerar Danske Bank Platinum

Danske bank Platinum fungerar som vilket kreditkort från Mastercard som helst. Du gör betalningar som du sedan delbetalar eller nollställer när du får månadens faktura.

Genom att ladda ner Danske banks mobilapp kan du ta del av utökade tjänster såsom att:

 • Se vilken PIN-kod kortet har.
 • Se ditt saldo och din utestående kredit.
 • Stänga kortet för internetköp.
 • Ansluta dig till Apple/Samsung pay.
 • Se dina transaktioner.

… och mycket mer!

Handläggning & svarstid

Innan du ansöker om Platinumkortet hos Swedbank rekommenderar vi att du dubbelkollar om du uppfyller deras minimikrav. Uppfyller du inte kraven kommer du sannolikt att få ett automatiskt avslag.

När du väl skickar in ansökan kan du få ett av följande svar:

 • Svar direkt: ansökan godkänd.
 • Svar direkt: ansökan nekad.
 • Manuell handläggning krävs.

Om manuell handläggning krävs tar det generellt sett 2 – 3 arbetsdagar innan du får ett svar. I vissa fall kan det krävas kompletteringar för att styrka din anställning och/eller inkomst. Sen brukar kortet komma efter 7 arbetsdagar.

Andra kort från samma kortutgivare

 • Danske bank guld
 • Danske bank platinum
 • Danske bank direkt
 • Danske bank direkt ung

Vanliga frågor

Hur mycket kostar det med ett extrakort för Danske Bank Platinum?

För att få ett extra kort till Danske bank platinum kostar det 225 kr per år.

Hur gör jag för att spärra mitt Danske Bank Platinum kort?

För att spärra ditt danske bank platinum kan du antingen logga in dig med mobilt bank-ID på deras hemsida eller app eller ringa spärrservice på 0771-570-570.

Vilken inkomst krävs för Danske Bank Platinum?

För att kunna få ett danske bank platinum behöver du ha en årsinkomst på minst 200 000 kr, det motsvarar 16 667 kr i månaden.

Vilken årsavgift har Danske Bank Platinum?

Danske bank platinum har en årsavgift på 1799 kr.

Kan jag använda Apple/Google/Samsung Pay med mitt danske bank platinum?

Ja, du kan använda ditt Danske Bank Platinum för Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay.

Hur ansöker jag om Danske Bank Platinum?

Du ansöker om Danske Bank Platinum på någon utav danske banks kontor eller på deras hemsida. Processen tar 2 – 3 dagar och vid beviljad ansökan får du hem kortet efter ca 7 arbetsdagar.

Hur aktiverar jag Danske Bank Platinum?

Du aktiverar kortet genom att göra en betalning i en terminal eller bankomat. Betalningen måste göras med hjälp av chip och PIN-kod.

Har jag tillgång till lounge med Danske Bank Platinum?

Med Danske Bank Platinum får du tillgång till 4 gratis besök per år. Därefter kostar det 230 kr per besök.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Danske Bank

Organisationsnummer: 516401-9811

Adress: Norrmalmstorg 1

Telefon: 0752-48 45 42

E-post: Ingen mejladress men har en chattfunktion som du når här

Finansinspektionen: Danske bank (fi.se)

Kortvillkor / SEKKI: Danske bank

Öppettider

Måndag: 10.00 – 12:00

Tisdag: 10.00 – 12:00

Onsdag: 10.00 – 12:00

Torsdag: 10.00 – 12:00

Fredag: 10.00 – 12:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför