recension cover
Sidan innehåller annonser

SEB Credit

 • Upp till 60 räntefria dagar
 • Kostnadsfri köpförsäkring
 • Låg ränta
card

Årsavgift: 295 kr

Högsta kredit: 100 000 kr

Räntefritt: 60 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

SEB Credit

KORTFATTAT

SEB Credit är ett kort med gratis köpförsäkringar som passar bra för att köpa elektronik och vitvaror, samt för dig som vill samla alla bankprodukter hos SEB.

Med SEB Credit ingår en köpförsäkring för produkter som du betalar med kortet, som inkluderar allrisk, förlängd garanti och en prisförsäkring. Med kreditkortet får du precis som med alla andra kreditkort också en kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad.

De största fördelarna med kortet är dess låga ränta, slopade aviavgift, de räntefria dagarna som uppgår till 60 samt möjligheten att utnyttja två räntefria betalningar varje år. Kortet lämpar sig därför bra som ett shoppingkort och för att låna pengar med.

SEB Credit har däremot inte någon bonus, samt en årsavgift på 295 kronor vilket är dess största brister.

Hur bra är SEB kreditkort?

Bonus & förmåner
Ingen bonus ingår
Dåligt
Resa & utomlands
Reseförsäkring & fler förmåner
Utmärkt
Försäkring
Köpförsäkring ingår
Utmärkt
Avgifter & ränta
Årsavgift men andra avgifter låga
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 180 000 kr
Anställningsformer Ej arbetslös
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 10,68 %
Effektiv ränta 11,22 %
Max kreditgräns 100 000 kr
Räntefria dagar 60 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 150 kr)
Avgifter
Årskostnad 295 kr
Aviseringsavgift 0 kr
Valutapåslag 1,65 %
Uttagsavgift 35 kr
Korttyp Mastercard
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om SEB Credit (Mastercard)

För att bli beviljad ett SEB Credit kreditkort behöver du:

 • En månadsinkomst på minst 15 000 kr innan skatt
 • Vara minst 18 år gammal
 • Sakna betalningsanmärkningar

Uppfyller du dessa krav följer du dessa steg för att ansöka:

 1. Gå in på SEB:s ansökningsformulär
 2. Skriv in ditt personnummer och ditt namn
 3. Fyll i dina kontaktuppgifter såsom e-post och mobilnummer
 4. Fyll i din anställningsform och din årsinkomst
 5. Välj kreditgräns, och om du vill ha ett extrakort
 6. Signera din ansökan
 7. I vissa fall krävs det kompletteringar från din sida, i form av arbetsgivarintyg och lönespecifikation
 8. Vid godkänd ansökan tar det cirka 5 arbetsdagar att få kortet i handen

Hur SEB kortet fungerar

SEB Credit fungerar som ett konventionellt kreditkort där du har möjlighet att både delbetala köp upp till din kreditgräns, men även betala av alla dina kreditköp direkt. Med kreditkortet ingår det även flera smidiga banktjänster som gör ditt kortanvändande mer lättsamt.

Sköt din bankärenden digital

Genom att logga in via SEB:s hemsida, eller att ladda ner deras app för privatpersoner kan du sköta dina kreditkortsrelaterade bankärenden smidigt och digitalt. I appen kan du exempelvis ansöka om höjd kreditgräns, spärra ditt kort, se din PIN-kod, samt öppna och stänga kortet för nät- och utlandsköp.

Trygga köp på internet

När du använder ditt SEB kreditkort för att handla på nätet så godkänner du dina betalningar antingen genom mobilt Bank-ID, alternativt genom att skriva in en engångskod som du får via sms.

Tjänsten bygger på Mastercard Identity Check, och finns till för att minimera bedrägerier på nätet.

Två betalningsfria månader varje år

Om du ser till att följa villkoren för kreditkortet har du rätt till två betalningsfria månader varje kalenderår. När du utnyttjar en betalningsfri månad så flyttas ränta och avgifter för månaden över till nästa månadsfaktura och det är således inte en gratis månad.

Det är inte möjligt att använda en betalningsfri månad två månader i följd, utan du behöver betala din faktura minst en gång emellanåt.

Fördelar

 • Köpförsäkring när du handlar
 • Två betalningsfria månader varje kalenderår
 • Specialerbjudanden via SEB
 • Låg ränta vid delbetalning av fakturor
 • Upp till 60 räntefria dagar på dina inköp

Nackdelar

 • Inget bonussystem ingår
 • Årsavgift på 295 kr
Jämfört alla kort

Kredit & avgifter

När du ansöker om SEB Credit får du först välja en kreditgräns mellan 5 000 – 100 000 kronor. Det går vid ett senare tillfälle att ansöka om höjd kreditgräns och det existerar då inget tak på vilken kredit du kan få. Däremot är beviljas maximalt 20 % av din årsinkomst i kreditgräns. Tjänar du 25 000 kronor i månaden är din maximala kreditgräns således 60 000 kr.

Årsavgiften för kreditkortet är 295 kr, men om du har Enkla vardagen, eller Studentpaketet via SEB betalar du istället 0 kronor per år. Kortet är inte kopplat till några löpande avgifter för betalning, oavsett om du betalar via pappersfaktura eller via e-faktura.

Vid delbetalning av dina inköp har du upp till 60 räntefria dagar, varpå krediträntan senare tillkommer på 10,68 %. Detta är i likhet med Swedbanks Mastercard en förhållandevis låg ränta.

Du måste minst betala 5 % av skulden (eller minst 150 kr) när du delbetalar dina fakturor och för en skuld på 20 000 kronor är den effektiva räntan 11,22 %*.

* Den effektiva räntan är beräknad för en skuld på 20 000 kronor med 10,68 % kreditränta, som betalas tillbaka under 12 månaders tid i form ett annuitetslån med 0 kr i aviavgift. Månadskostnaden blir 1 765 kronor, och totalt att betala blir 21 176 kr.

Bonus

Med SEB Credit ingår det tyvärr inget bonussystem, vilket är en av de största nackdelarna med kreditkortet.

Alternativ: Exceptionellt bra kort för golfare

MoreGolf Mastercard

1 % Bonus och golf-rabatter

För dig som älskar golf är MoreGolf Mastercard ett perfekt kreditkort för dig. Med kortet får du mellan 10 – 50 % rabatt på greenfees på utvalda golfbanor när du betalar med kreditkortet. Med MoreGolf får du även 1 % i bonus på allt du handlar, vilket du kan lösa in hos utvalda partners eller i Greenfees.

Försäkring

Utöver den kompletterande reseförsäkringen som ingår med kreditkortet så tillkommer det även både en kostnadsfri köpförsäkring i tre delar, samt en valbar tilläggsförsäkring. Du kan läsa om dem nedan.

SEB Credit Köpförsäkring

Med SEB Credits köpförsäkring kan du alltid vara trygg när du handlar. Ger dig extra förmåner för de varor som du köper med kreditkortet. Köpförsäkringen är uppdelad i tre delar:

90 dagars prisskydd

Om du betalar 100 % av en produkt med ditt SEB Mastercard och hittar en likvärdig/identisk produkt till ett lägre pris lämnar prisskyddet en ersättning för mellanskillnaden i pris mellan den inköpta produkten och den likvärdiga.

Försäkringen gäller endast när du handlar hos företag som är registrerade i Sverige och den lägsta prisskillnaden är 300 kronor. Maximal ersättning per produkt är 14 000 kronor och per år kan du maximalt få ut 93 000 kr av försäkringen.

90 dagars köpskydd

När du betalar produkter för personligt bruk med ditt SEB Credit kreditkort har du i 90 dagar ett skydd om du skulle förlora produkten genom stöld, brand, eller plötslig yttre skada.

Försäkringen gäller endast hos företag registrerade i Sverige, och du kan som högst få ersättning för det pris du betalade för produkten. Den maximala ersättningen per produkt är 23 000 kr, per inköp 233 000 kr och per år 665 000 kr. Försäkringen har en självrisk på 370 kr.

1 års förlängd garanti

Vid nyinköp av vitvaror och hemelektronik så ingår det 1 års förlängd garanti när du betalar med ditt SEB Credit-kort. Försäkringen förlänger den garanti som ges av den ursprungliga tillverkaren med ett år, dock till längst 3 år från inköpstillfället.

Försäkringen gäller endast vid köp av företag som är registrerade i Sverige, och till skillnad från andra kreditkort så gäller den även för mobiltelefoner, datorer och kameror vilket är ett stort plus. Maximal ersättning per produkt är 14 000 kr, dock maximalt 140 000 kr per kalenderår. Vid utnyttjande av skyddet tillkommer det en självrisk på 370 kr.

Betalskyddsförsäkring (tillägg)

Som innehavare till SEB Credit har du möjlighet att teckna försäkringen Betalskydd. Försäkringen täcker upp din månadskostnad för kortet och löser in eventuell utnyttjad kredit på kortet om du blir ofrivilligt arbetslös, sjuk eller går bort. Karenstiden för sjukdom och arbetslöshet är 30 dagar, och kvalificeringstiden (tiden innan försäkringen gäller) är 120 dagar.

Försäkringen kan betala upp till 100 000 kronor per skadetillfälle och kostar 0,85 % av ditt kreditsaldo per månad. Det innebär att om du har en utnyttjad kredit på 30 000 kronor blir månadspremien för försäkringen 255 kronor.

Reseförmåner

SEB Mastercards reseförsäkring

När du betalar 75 % eller mer av din resa med ditt SEB Credit kreditkort så ingår automatiskt en reseförsäkring via Moderna Försäkringar. Försäkringen gäller både för innehavaren av kortet, samt dess partner och barn under 23 år gamla (som bor på samma adress).

Försäkringen gäller för resor som påbörjas inom EU, Norge och Schweiz (där den försäkrade har sin arbetsplats/ordinarie bostad) och gäller för resor som varar längst i 60 dagar.

Reseförsäkringen i jämförelse med många andra kreditkort att anses som standard, eftersom den endast ersätter för de sedvanliga typerna av försäkringshändelser med genomsnittliga ersättningsbelopp.

Skador och dess maximala ersättningsbelopp hittar du nedan:

Försäkrad skada / händelse Maximal ersättning / försäkrad Maximal ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 kr 45 000 kr
Transportförsening 6h 700 kr 2 800 kr
Bagageförsening 6h 1 000 kr 4 000 kr
Bagageförsening 48h 2 000 kr 8 000 kr
Självriskeliminering hemförsäkring 10 000 kr -
Självriskeliminering bilförsäkring 10 000 kr -
Självriskeliminering hem- och villahemförsäkring 10 000 kr -
Medicinsk invaliditet 20 % eller mer, ej fyllt 65 år 1 000 000 kr -
Medicinsk invaliditet 20 % eller mer, fyllt 65 år 1 000 000 kr -
Dödsfall 50 000 kr -
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Kostnader för uttag och valutaväxling

När du använder ditt SEB Credit för kontantuttag i utlandet betalar du 35 kronor per uttag. Detta är någorlunda sällsynt, eftersom de flesta kreditkorten tar ut antingen 35 kronor eller en procentsats, ofta 3 % av det uttagna beloppet. I jämförelse medför exempelvis Nordea Credit 2 % i uttagsavgift (eller minst 40 kr)

Eftersom att SEB:s kreditkort innebär en fast avgift för uttag är det klokt att göra få, men stora, kontantuttag varje gång för att minimera dina uttagsavgifter. Tar du exempelvis ut motsvarande 15 000 kronor i utländsk valuta blir uttagsavgiften endast 0,24 %.

Rabatt på loungebesök via Menzies

Om du visar upp ditt SEB Credit tillsammans med ditt boardingkort har du möjlighet att besöka Menzies lounger vid Arlanda och Landvetter. I loungen får du fri tillgång till dryck såsom Öl, vin, läsk, juice och kaffe, frukost, snacks, wifi-uppkopplingar och diverse tidningar.

Priset för besöket är 180 kronor (ordinarie pris 350 kronor), och du har även möjlighet att ta med dig gäster för samma pris per person. Barn under 12 år får även följa med kortinnehavaren utan någon kostnad.

Beställ resevaluta i förväg

När du ska ut och resa kan du använda SEB för att beställa din valuta i förväg. Du får då välja om du vill hämta ut kontanterna på Sveavägen 18 i Stockholm, eller om du vill få pengarna hemskickade (max 20 000 kr). Om du sparar kvittot kan du även växla tillbaka pengarna utan växlingsavgift om du inte gör av med alla kontanter.

Den växlingskurs som tillämpas är den kursen som gäller för dagen hos SEB, och du betalar även 1,65 % i valutaväxlingsavgift.

Övrigt

10 % rabatt på Interflora

Betalar du med ditt SEB Credit får du 10 % rabatt på blombuketter via interflora.se. För att ta del av rabatten behöver du även ange rabattkoden SEB när du betalar.

Rabatt på StopService

StopService är en heltäckande tjänst som hjälp dig som blivit utsatt för en ID-kapning, blivit bestulen på värdesaker eller behöver spärra värdehandlingar såsom kreditkort och pass. Med SEB Credit får du ett reducerat pris hos StopService på 297 kronor år (ordinarie pris är 374 kr/år).

Samsung Pay

Med ditt SEB Credit Mastercard kreditkort har du möjlighet att ansluta dig till Samsung Pay. Genom appen kan du använda din Android-telefon istället för kortet för att genomföra köp i olika kortläsare. Du registrerar ditt kort i appen, verifierar dig genom mobilen och håller sedan telefonen över kortterminalen för att göra betalningar från ditt kortkreditkonto.

Vanliga frågor

➕ Går det att skaffa ett extrakort?

Ja, det kostar 100 kr att skaffa ett extrakort. Extrakortsinnehavaren har möjlighet att utnyttja samma kortkredit som huvudkortinnehavaren, och alla köp hamnar på samma faktura.

Notera att det är endast huvudkortinnehavaren som är betalningsansvarig.

💳 Hur mycket kontantuttag går det att göra med kortet?

Du kan ta ut 10 000 kronor per uttag, och maximalt 20 000 kronor under fyra dagar med SEB Credit i Sverige. Utomlands gäller det andra uttagsgränser, vilka varierar beroende på i vilket land du befinner dig i.

💳 Hur aktiverar man kortet?

När du får ett nytt kreditkort behöver du alltid aktivera det. Det enklaste sättet att aktivera kortet är genom att betala med det, alternativ ta ut pengar genom att skriva in din pinkod.

Det finns även möjlighet att aktivera kortet via internetbanken, samt genom att ringa SEB:s kundservice.

💳 Går det att byta pinkod på kortet?

Ja, det går att enkelt byta pinkoden genom att använda en bankomat som erbjuder tjänsten. Du sätter in kreditkortet i kortläsaren, skriver in din PIN-kod och väljer sedan “ändra pin”.

📶 Går det att blippa med kortet?

Ja, det går att blippa med kreditkortet på de betalningsterminaler som godkänner blipp.

En blipp-betalning (kontaktlös betalning) är när du håller kortet över kortläsaren för att genomföra ett köp. Med SEB Credit går det att blippa för betalningar upp till 400 kronor utan att du behöver slå in pinkoden.

Om kortutgivaren

SEB Kort Bank är storbanken SEB:s dotterbolag som hanterar betal- och kreditkort. Företaget har verksamhet i hela Norden och har ca 650 anställda. SEB Kort Bank är kända för att båda erbjuda egna produkter, såsom SEB Credit, men även samarbeten med andra välkända varumärken. Till exempel är det SEB Kort Bank som erbjuder SAS EuroBonus Mastercard-korten, SJ-kortet och Porsche-kortet.

SEB Kort Bank är experter på kreditkort, försäkringstjänster och lojalitetsprogram, och du kan som kund vara säker på att du ligger i framkant när det gäller den digitala utvecklingen hos SEB Kort Bank.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: SEB Kort Bank AB (allabolag.se)

Organisationsnummer: 556574-6624

Adress: Stjärntorget 4, 169 69, Solna

Telefon: 0771-365 365

E-post:

Finansinspektionen: SEB Kort Bank AB (fi.se)

Kortvillkor: SEB Credit kortvillkor

Öppettider

Måndag: Öppet dygnet runt

Tisdag: Öppet dygnet runt

Onsdag: Öppet dygnet runt

Torsdag: Öppet dygnet runt

Fredag: Öppet dygnet runt

Lördag: Öppet dygnet runt

Söndag: Öppet dygnet runt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför