recension cover
Sidan innehåller annonser

Volkswagenkortet

 • 0,4 % i bonus
 • Bensinrabatt hos Preem
 • 0 kr i årsavgift
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 50 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Volkswagenkortet

KORTFATTAT

Volkswagenkortet passar bra för dig som har en bil från Volkswagen och vill ha bilförmåner med ditt kreditkort.

Med ett Volkswagen VISA kort tillkommer det flera förmåner för ett enklare bilägande. Bland annat får du 15 öre rabatt per liter drivmedel hos Preems bemannade stationer, minst 10 % rabatt på Europcars hyrbilar, avgiftsfria (och räntefria) avbetalningar hos Volkswagens ansluta återförsäljare samt erbjudanden från Volkswagen varje månad.

Utöver de bil-fördelar som finns har kreditkortet även flera traditionella kreditkortsförmåner. Du får bland annat 0,4 % i bonus varje gång du handlar med kortet, vilket sedan dras av från din kortfaktura. Bokar du en resa ingår precis som med de flesta andra kreditkort även en kostnadsfri reseförsäkring.

Hur bra är ett VW kort?

Bonus & förmåner
Bonus, men låg nivå (0,4 %)
Dåligt
Resa & utomlands
Höga avgifter & medelbra reseskydd
Bra
Försäkring
Inga extraförsäkringar ingår
Dåligt
Avgifter & ränta
0 kr i årsavgift men hög eff. ränta
Bra

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst 100 000 kr
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 17,4 %
Effektiv ränta 21,96 %
Max kreditgräns 50 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 5 % (lägst 100 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 25 kr
Valutapåslag 1,5 %
Uttagsavgift 2 %, minst 35 kr
Korttyp Visa
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Så ansöker du om Volkswagenkortet

Innan en ansökan görs bör du försäkra dig om att du uppfyller kraven för Volkswagenkortet. Bland annat måste du vara minst 18 år gammal, ha en årsinkomst över 100 000 kronor för skatt samt vara fri från betalningsanmärkningar.

 1. Gå in på Volkswagenkortets ansökningsformulär
 2. Välj om du vill identifiera dig via bank-id eller manuellt
 3. Vid manuell ansökan fyll först i önskad kreditgräns
 4. Fyll i dina personuppgifter & kontaktuppgifter
 5. Ange dina ekonomiska förutsättningar
 6. Välj om du vill söka ensam, eller med en medsökande
 7. Svar på frågor om kundkännedom
 8. Se över din ansökan och klicka ansök
 9. När du ansöker får du i regel svar direkt, och vid beviljad ansökan har du kortet hemma normalt inom 7 dagar

Så fungerar VW kortet

När du handlar med Volkswagens kreditkort från Ikano bank så samlas alla dina köp under månaden på en samlad faktura, som du sedan får hemskickad månaden efter. När du får fakturan kan du precis som andra kreditkort välja att antingen betala allt på en gång, alternativt delbetala dina inköp under flera månader.

Översikt över Volkswagenkortet via Ikano Bank

Eftersom att Volkswagen VISA kort ges ut av Ikano bank sköter du dina bankärenden genom Ikano Bank. Genom att logga in på Volkswagenkortets partnersida hos Ikano bank kan du se ditt bonussaldo, din transaktionshistorik, nyttjad kredit och mycket mer.

Fördelar

 • Ingen årsavgift för kreditkortet
 • Bonus på allt du köper med kortet
 • Ränte- och avgiftsfria delbetalningar hos Volkswagen
 • Månadens erbjudande varje månad via Volkswagen
 • Drivmedelsrabatt när du tankar hos Preem
 • Minst 10 % rabatt på Europcars hyrbilar

Nackdelar

 • Hög ränta vid delbetalning av fakturor
 • Låg högsta kreditgräns
Kort med rabatt på tankning?

Kredit & avgifter

Volkswagenkortet har en kreditgräns mellan 5 000 – 50 000 kronor. Kreditgränsen ligger relativt lågt jämfört med andra kreditkort, eftersom de flesta korten tillåter minst 100 000 kronor i kreditgräns.

En stor fördel med kreditkortet är att det inte tillkommer någon årsavgift på kortet. Däremot så tillkommer det en aviseringsavgift på 25 kronor per månad som inte går att undvika med t ex e-faktura. Detta innebär att det inte är ett helt gratis kort, och avgifterna blir totalt 300 kr/år om du använder kortet varje månad.

Väljer du att delbetala en faktura som inte är via en VW-återförsäljare behöver du återbetala minst 5 % av skulden per månad (dock minst 100 kr per gång), till en ränta på 17,4 %. För en skuld på 20 000 kronor blir den effektiva räntan 21,96 %*.

* Den effektiva räntan är beräknad för en kredit på 20 000 kronor som återbetalas under 12 månader som ett annuitetslån. I exemplet används inga räntefria dagar, räntan är 17,4 % och avi-avgiften 25 kr. Månadskostnaden blir 1 853 kr, och totalt att betala blir 22 235 kr.

Bonus

Varje gång du handlar med Volkswagenkortet så får du 1 poäng per inköpskrona. När du kommit upp i 25 000 poäng dras det av 100 kronor från din nästkommande faktura. Detta motsvarar ett bonusvärde på 0,4 %, vilket är en relativ låg bonus jämfört med andra kreditkort.

Bonuspoängen saknar utgångsdatum.

Så mycket bonus kan du få

I tabellen nedanför har vi räknat på hur mycket bonus eller cashback som du kan få tillbaka genom att betala med Volkswagenkortet. Detta beroende på hur mycket du spenderar med kreditkortet varje månad.

Utgifter / månad Bonusvärde / månad Bonusvärde / år
15 000 kr 60 kr 720 kr
20 000 kr 80 kr 960 kr
25 000 kr 100 kr 1 200 kr

Det är alltså möjligt att få tillbaka en ansenlig mängd pengar varje år i återbäringen genom att använda kreditkortet.

Alternativt val: Tankkort från OKQ8

OKQ8 Visa

Det bästa kortet för tankning idag

Istället för att satsa på ett kort kopplat till din bil rekommenderar vi ett kort för tankning. Med OKQ8 Visa får du 2 % återbäring på inköp hos OKQ8 samt 20 öre per liter i rabatt vid tankning. Därtill får du 0,3 % bonus på alla vardagsinköp.

Försäkring

Med Volkswagenkortet ingår det endast en kompletterande reseförsäkring. Är du intresserad av ett liknande bil-kreditkort som även erbjuder köpförsäkringar på de varor som du handlar med kreditkortet rekommenderar vi istället Volvokortet. Ett annat alternativ är EasyCard från Collector som innehåller en mycket bra reseförsäkring.

Reseförmåner

Betalar du 75 % eller mer av din resekostnad med ditt Volkswagen Visakort så ingår det en kompletterande reseförsäkring genom försäkringsbolaget ERV. Förutom kortinnehavaren så täcker försäkringen även för dess partner/sambo, och barn som är skrivna på samma adress under 23 år gamla. För att försäkringen skall gälla måste priset för resan vara minst 1 000 kronor per person, utgå ifrån hemmet eller annan plats i norden samt vara i längst 60 dagar.

I relation till andra kreditkorts reseförsäkringar så är försäkringen enligt oss medelbra, alternativt eller under medel. Anledningen är att endast de vanligaste händelser är täckta, samtidigt som det saknas en del händelser såsom olycksförsäkring för dödsfall och medicinsk invaliditet. I övrigt så ligger ersättningsbeloppen på ungefär en genomsnittlig nivå.

Mer om försäkringsmoment och ersättningar i tabellen nedan:

Försäkrad skada / händelse Max ersättning / försäkrad Max ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 SEK 45 000 SEK
Försenat färdmedel 4h 500 SEK 2 000 SEK
Försenat färdmedel 8h Ytterligare 500 SEK Ytterligare 2 000 SEK
Försenat färdmedel - skäliga merkostnader (mot kvitto) 1 000 SEK 4 000 SEK
Försenat bagage 6h - skäliga merkostnader (mot kvitto) 1 000 SEK 3 000 SEK
Försenat bagage 48h - skäliga merkostnader (mot kvitto) 2 000 SEK 6 000 SEK
Självriskskydd hemförsäkring - 10 000 SEK
Självriskskydd bilförsäkring - 10 000 SEK
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

Kostnader för att använda kortet utomlands

De avgifter som tillkommer när du använder Volkswagenkortet utomlands ligger strax under genomsnittet jämfört med övriga kreditkort. Avgiften för valutapåslag är på 1,5 %, och uttagsavgiften är på 2 % (dock minst 35 kronor). Trots att kostnaderna är relativt låga, så rekommenderar vi fortfarande att man använder ett kort utan valutapåslag eller uttagsavgift under utlandsresort.

Övrigt

Hög sparränta på insatt belopp

För de pengar du sätter in på ditt kortkreditkonto får du en tillgodoränta på 1,1 %. Sparräntan är i jämförelse med andra tillgängliga sparkonton väldigt hög, men har en beloppsgräns på 15 000 kr.

12 månaders gratis avbetalning hos VW-återförsäljare

När du handlar hos en ansluten Volkswagenåterförsäljare och betalar med ditt Volkswagen-kort så får du möjlighet att delbetala köpet utan räntor och avgifter under 12 månader (en tolftedel per betalning). Delbetalningsmöjligheten gäller för service, reparationer, tillbehör och reservdelar.

Månadens erbjudande hos Volkswagen

Med ditt Volkswagenkort har du möjlighet att ta del av exklusiva erbjudanden hos Volkswagens återförsäljare varje månad. Exempel på varor som rabatteras ut är bilbarnstolar, cykel- och mobilhållare, kylboxar och andra användbara bilprodukter.

Drivmedelsrabatt hos Preem

Genom att betala med ditt VW kort när du handlar på Preem så får du automatiskt rabatt på 15 öre per liter du tankar på bemannade stationer. Med ett bensinpris på 15 öre per liter så motsvarar detta en cashback på ungefär 1 %. I och med att du även får den vanliga poängbonusen på det du tankar så innebär det ungefär 1,4 % i bonus när du tankar hos Preem. Något som ligger i linje med andra bra bensinkort såsom OKQ8s kreditkort.

Tankerabatten dras av på din månadsräkning i slutet varje månad.

Minst 10 % rabatt på hyrbilar via Europcar

Europcar erbjuder alltid minst 10 % rabatt när du bokar en hyrbil från Sverige, och betalar med ditt Volkswagenkort Visa. När du gör bokningen så behöver du även uppge rabattnumret 40749340.

Vanliga frågor

❓ Kan man ha två VW kort på ett kreditkonto?

Ja, men det går inte att ha några extrakort till kreditkortet. För att få två kreditkort så behöver ni vara två sökande (en medsökande) på kreditkortet.

Med två sökande blir båda solidariskt betalningsansvariga för eventuellt kortskuld. Däremot ökar sannolikheten att bli beviljad och få en högre kreditgräns med två sökande.

💳 Vad gör man om man glömmer sin pinkod?

Om du glömmer bort din pinkod kan du ringa till Volkswagenkortets kundtjänst på 0476-58 70 80 för att verifiera dig och få reda på din PIN-kod.

❌ Hur spärrar man Volkswagenkortet?

För att spärra ditt Volkswagenkort ringer du: 0476-58 70 80. Numret är tillgängligt dygnet runt.

Om kortutgivaren

Ikano Bank är en så kallad nischbank, som fokuserar på kreditkort, privatlån och sparkonton för privatpersoner. Företaget erbjuder även olika typer av företagstjänster såsom företagsleaseing, factoring och säljfinansiering. Ikano Bank finns förutom i Sverige även i 7 andra länder i Europa och Norden.

Ikano Bank grundades år 1995 av Ingvar Kamprad och var då endast en underbank och finansieringslösning till IKEA. Idag har Ikano Bank fortfarande en koppling till IKEA, men har även en stor del av sin verksamhet frikopplat från möbelvaruhuset. Vad som kännetecknar banken när det kommer till kreditkort är att de både erbjuder kort inom det egna varumärket Ikano, men även genom partnerskap med andra kända varumärken såsom Volkswagenkortet.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: Ikano Bank AB (publ) (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516406-0922

Adress: HYLLIE BOULEVARD 27, 215 32, Malmö

Telefon: 0476-58 70 80

E-post: Chatta via Facebook Messenger

Finansinspektionen: Ikano Bank AB (publ) (fi.se)

Kortvillkor: Volkswagenkortet VISA kortvillkor

Öppettider

Måndag: 09:00 – 17:00

Tisdag: 09:00 – 17:00

Onsdag: 09:00 – 17:00

Torsdag: 09:00 – 17:00

Fredag: 09:00 – 17:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför