Bästa Digitala Kreditkorten 2024: Kort i Mobilen, även Utan UC

Här kan du hitta de bästa digitala kreditkorten, jämföra olika digitala kortalternativ och lära dig mer om vad ett digitalt kreditkort är och vad det innebär.

Bästa kortet att använda som digitalt kreditkort: Re:member flex

Re:member flex är det bästa kreditkortet att använda som digitalt kreditkort år 2024. Kortet är gratis och avgiftsfritt (för e-faktura). En månadsavgift på 57 kr tillkommer dock vid räntefri delbetalning. Kortet ger 25 % rabatt i över 300 webbutiker och bensinrabatt hos Preem med 15 öre/liter.

Bästa digitala kortet utan UC: Brixo

Brixo är det bästa digitala kortet utan UC år 2024 och erbjuder krediter upp till 30 000 kr, utan varken uppläggningsavgift eller aviavgift. Betalningsanmärkningar accepteras och vid ansökan tas en upplysning via Bisnode istället för en UC-tagning. Utbetalningen sker samma dag som ansökan beviljas.

Läs mer: Till ansökan

Bästa digitala debetkortet: Rocker Standard

Rocker Standard är det bästa digitala debetkortet år 2024. Kortet har varken årsavgift eller valutapåslag och erbjuder gratis kontantuttag upp till 3 000 kr i månaden. Rocker Standard inkluderar även en reseförsäkring och ger 0,5 % i bonus på alla köp, vilket är ovanligt för debetkort.

Läs mer: Rockerkortet

Vad är ett digitalt kreditkort?

Begreppet “digitala kreditkort” innefattar flera olika digitala kortlösningar. Ett digitalt kreditkort kan vara inlagt i en digital plånbok och fungera som ett substitut till ett fysiskt kort. Det kan också vara ett virtuellt engångskort, en kontokredit eller ett kort som endast finns i digital form.

Jämför digitala kreditkort

Här kan du jämföra digitala kreditkort.

Re:member flex

Re:member flex
0 kr
Årsavgift
120 000 kr
Maxkredit
9,74 - 28,24 %
Årsränta

Re:member flex

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,74 - 28,24 %
 • Rabatt i fler än 300 nätbutiker
 • Ingen årsavgift
 • Två betalningsfria månader/år
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 20 år
Inkomstkrav 120 000 kr
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 39 kr (0 kr med e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 3 %, minst 35 kr
Bonus Rabatter via re:member reward
Exempel: Re:member flex har en rörlig individuell ränta. Ett genomsnitt på 17,24 % nominell ränta ger 18,67 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 826 kr och totalkostnad 21 916 kr.
Klicka och jämför

Bank Norwegian Visa

Bank Norwegian Visa
0 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
19,99 %
Årsränta

Bank Norwegian Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 19,99 %
 • Ingen års- eller uttagsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Upp till 45 räntefria dagar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 23 år
Inkomstkrav Inget fast krav
Anställning Ej arbetslös
Aviavgift 45 kr (0 kr via e-faktura)
Valutapåslag 1,75 %
Uttagsavgift 0 kr
Bonus 0,5 - 10 %
Exempel: Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta beräknad på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån som betalas via e-faktura. Månadskostnad blir 1 852 kr och totalkostnad 22 231 kr.

Resurs Gold

Resurs Gold
245 kr
Årsavgift
150 000 kr
Maxkredit
0 - 17,32 %
Årsränta

Resurs Gold

Årsavgift: 245 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 0 - 17,32 %
 • Bonus på alla köp
 • 60 räntefria dagar
 • Räntefria avbetalningar
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav 100 000 kr
Anställning Fast arbete/pension
Aviavgift 39 kr
Valutapåslag 1,97 %
Uttagsavgift 2,97 %, minst 35 kr
Bonus 0,5 %
Exempel: Resurs Gold har 12,36 % i nominell- och 17,81 % i effektiv ränta medräknat 39 kr avi-avgift, beräknat på 20 000 kr nyttjad kredit över 12 månader i form av ett annuitetslån. Månadskostnad blir 1 819 kr och totalkostnad 21 832 kr.

Rockerkortet

Rockerkortet
0 kr
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
-
Årsränta

Rockerkortet

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 0 kr
Årsränta: -
 • 0,5 - 10 % cashback
 • 0 % valutapåslag
 • 0 kr årsavgift
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Perfekt för:
Bonus Shopping Resa Tankning Mat Lyx
Kortinformation
Åldersgräns 18 år
Inkomstkrav Inget krav
Anställning Inget krav
Aviavgift -
Valutapåslag 0 %
Uttagsavgift 0 % (under 3 000 kr/mån)
Bonus 0,5 - 10 %

Olika typer av digitala kreditkort

Nedan listas olika typer av digitala kreditkort:

 • digital variant av fysiskt kreditkort
 • helt digitalt kreditkort
 • virtuellt engångskort
 • kontokredit.

Digital variant av fysiskt kreditkort

De flesta kreditkortsutgivare erbjuder sina kunder ett digitalt supplement till det fysiska kortet. Denna typ av digitalt kreditkort har samma villkor och samma kortnummer som det fysiska kortet, men läggs till i en digital plånbok som möjliggör mobila betalningar.

Digitala varianter av fysiska kreditkort erbjuds hos samtliga storbanker och hos de flesta kortutgivare. Vanligtvis ansluts korten till en digital plånbok, till exempel Apple Pay. Det förekommer dock att utgivare av kreditkort utvecklar sina egna digitala plånböcker, till exempel Swedbank plånbok.

Helt digitalt kort

Det förekommer även kort som endast finns tillgängliga i digitalt format, där kortutgivaren alltså inte erbjuder fysiska kort. Rocker Standard är ett exempel på ett helt digitalt debetkort där inga plastkort utfärdas.

De flesta kortutgivare utfärdar dock plastkort, men som kortinnehavare kan du själv välja huruvida du vill använda det fysiska kortet eller inte. Även om ditt kredit- eller debetkort inte är en heldigital variant kan du således välja att endast använda det digitala kortet.

Virtuellt engångskort

Vissa kortutgivare, eller betallösningsföretag som till exempel Klarna, erbjuder så kallade virtuella engångskort för användning vid köp online. I regel genereras då ett nytt kortnummer vid varje betalning, vilket bidrar till ökad säkerhet och bättre skydd mot kortbedrägerier online.

Ett virtuellt engångskort kan till exempel användas av säkerhetsskäl vid onlinebetalningar som inte kräver tvåvägsverifiering. På sidan om virtuella kreditkort kan läsa mer om tillfälliga kreditkort för engångsbruk och jämföra olika alternativ.

Kontokredit

Vissa banker och kreditgivare erbjuder kontokrediter. Det innebär att du får tillgång till en kredit, men utan de förmåner som kreditkort i regel erbjuder. Kontokrediten fungerar vanligtvis som en buffert till ditt lönekonto, och krediten nyttjas inte förrän dina egna pengar är slut.

Räntan för kontokrediter varierar mellan olika banker och långivare och tillkommer endast om krediten nyttjas. I vissa fall betalas skulden av automatiskt genom att den dras av när pengar kommer in på kontot. I andra fall sker avbetalning utifrån ett procentuellt minimibelopp av kvarvarande skuld.

Det förekommer även upplägg där du har möjlighet att välja om ett köp ska dras från ditt ordinarie bankkonto eller kontokrediten vid betalning. När du tecknar en kontokredit gör kreditgivaren en kreditupplysning på dig, antingen via UC eller via annan aktör som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Hur skaffar jag ett digitalt kreditkort i mobilen?

Nedan listas hur du lägger till ett digitalt kreditkort i en digital plånbok i mobilen.

 • Ladda ner och installera en digital plånbok. Om du inte har en digital plånbok behöver du ladda ner en sådan. Plånböcker som Apple Wallet och Samsung Wallet finns vanligtvis som standardapp i iPhone respektive Android-mobiler. I regel behöver du också skaffa ett BankID om du inte redan har det.
 • Gå in i appen och klicka på “Lägg till” eller “Bank- eller kreditkort”. Ibland kan denna funktion även vara märkt som “+”.
 • Lägg till ditt kort genom anvisningarna på skärmen. Vissa digitala plånböcker har en funktion där du scannar det kort du ska lägga till, medan andra kräver att kortuppgifterna skrivs in manuellt. I detta steg behöver du i regel verifiera kortet med BankID.
 • Verifiera dig med eventuell sms-kod eller annan verifieringsmetod. Ibland kan kortutgivaren kräva ytterligare verifiering i form av till exempel en kod som skickas till dig via SMS.

För att genomföra betalningar med en digital plånbok behöver du välja en verifieringsmetod. Vanligtvis kan du identifiera dig med kod, fingeravtryck eller iris för att betala med kreditkort i mobilen.

Vem passar ett digital kreditkort för?

De funktioner som återfinns hos digitala kreditkort passar personer som:

 • Vill ha enkel och smidig åtkomst till kortet. Ett digitalt kreditkort är alltid tillgängligt, förutsatt att du har tillgång till din mobiltelefon eller smartwatch-klocka.
 • Vill ha möjlighet att betala med mobil eller smartwatch. Digitala kreditkort lämpar sig för dig som föredrar att betala med en mobil enhet. Genom att registrera ditt kreditkort för mobilbetalning krävs ingen tillgång till det fysiska kortet. Betalning sker istället via din mobiltelefon eller klocka.
 • Vill handla säkrare på internet. Virtuella engångskort, som är ett slags digitalt kreditkort, genererar engångskortnummer vid köp. Detta minskar risken för kortbedrägerier drastiskt, eftersom kortuppgifterna inte kan återanvändas.

Topplista med de bästa digitala kreditkorten

Nedan listas de bästa digitala kreditkorten per kategori.

 • Re:member flex: bästa kreditkortet att använda som digitalt kort. Re:member flex är ett mångsidigt gratis kreditkort som ger 25 % rabatt i över 300 webbutiker, bensinrabatt hos Preem med 15 öre/liter och erbjuder räntefri delbetalning till en månadsavgift av 57 kr.
 • Rocker Standard: bästa heldigitala kreditkortet. Rocker Standard är ett gratis debetkort som inkluderar reseförsäkring och ger 0,5 % i bonus på alla köp, vilket är ovanligt bland debetkort. I övrigt saknar kortet valutapåslag och har kostnadsfria kontantuttag på upp till 3 000 kr i månaden.
 • Brixo: bästa digitala kreditkortet utan UC. Brixo erbjuder kontokrediter upp till 30 000 kr. Kreditupplysningen tas via Bisnode och registreras inte i UC:s register över kreditupplysningar. Brixo har varken uppläggningsavgift eller aviavgift och betalningsanmärkningar accepteras hos sökande.
 • Lunar Standard: bästa virtuella engångskortet. Lunar Standard är ett gratis debetkort som för närvarande har 1,05 % i sparränta och saknar både valutapåslag och uttagsavgift. Kortets CVC-koder genereras slumpmässigt och uppdateras en gång i timmen. Du kan alltså radera och skapa nya kort när du vill.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan ett digitalt och virtuellt kreditkort?

Digitala och virtuella kreditkort är samma sak, det vill säga kreditkort som inte är fysiska kort. Digitala eller virtuella kreditkort avser ofta kreditkort som är inlagda i en digital plånbok och registrerade för mobila betalningar. Det kan också avse virtuella engångskort eller kontokrediter.

I vissa sammanhang kan virtuella kreditkort vara synonymt med virtuella engångskort. Virtuella engångskort är en typ av digitalt betalmedel som genererar ett nytt kortnummer för varje köp. Dessa kan du läsa mer om på sidan om virtuella kreditkort.

Måste jag ha en digital plånbok för att kunna använda ett digitalt kreditkort?

Huruvida du måste ha en digital plånbok eller inte för att använda ett digitalt kreditkort beror på vilken typ av digitalt kreditkort det rör sig om. För att lägga till ditt kreditkort i mobilen, och aktivera mobila betalningar, krävs en digital plånbok som Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay.

För att använda en kontokredit eller ett virtuellt engångskort krävs i regel inte en digital plånbok för att genomföra betalningar.

Har fysiska och digitala kreditkort samma villkor?

Ett kreditkort som läggs till i en digital plånbok har samma villkor som den motsvarande fysiska versionen av samma kort. Däremot finns det digitala kreditkort som har betydligt sämre villkor än traditionella kreditkort, till exempel vad gäller kontokrediter.

Kontokrediter saknar i regel förmåner och har få eller inga räntefria dagar. Dessutom har kontokrediter ofta högre ränta än vanliga kreditkort. Villkoren för vanliga kreditkort innefattar däremot förmåner som bonus, cashback, rabatter eller erbjudanden samt försäkringar och en viss räntefri period.

Finns det digitala kreditkort utan UC?

Ja, det finns digitala kreditkort i form av kontokrediter som inte kräver UC-tagning. Då tas en kreditupplysning istället av annan aktör än UC, till exempel Bisnode. I övrigt kräver även digitala kreditkort en kreditupplysning via UC vid ansökningstillfället.

Däremot tas ingen upplysning vid ansökan om debetkort. Rocker Standard är till exempel ett gratis debetkort som har liknande förmåner som kreditkort, det vill säga 0,5 % i bonus på alla köp samt en reseförsäkring. På sidan om kreditkort utan UC kan du jämföra fler kort som inte kräver UC-tagning.

Vilka kortutgivare erbjuder digitala kreditkort?

De flesta kortutgivare erbjuder någon form av digitala kreditkort. Alla svenska storbanker erbjuder möjligheten att lägga till kreditkort i en digital plånbok. Även de flesta kreditkortsutgivare är anslutna till en digital plånbok till vilken du kan ansluta ditt kreditkort.

Re:member flex, Norwegian Bank, Resurs Bank, Komplett Bank, Marginalen Bank och American Express är exempel på kortutgivare som är ansluta till digitala plånböcker och erbjuder digitala kreditkort.

Kan jag handla online med ett digitalt kreditkort?

Ja, du kan handla online med ett digitalt kreditkort så länge du har tillgång till kortets kortuppgifter. När du handlar online måste du ange kortnummer samt kortets utgångsdatum och CVC-kod. Virtuella engångskort är särskilt avsedda för att användas vid online-shopping.

Att handla på nätet är generellt sett säkert och enligt betallösningsföretaget Nets omsatte svensk e-handel 237 miljarder kronor år 2021. Eftersom e-handeln är så pass utbredd har även säkerheten utvecklats till det bättre. På sidan om kreditkort online kan du läsa mer om kortbetalning på nätet.

Alla omdömen

Om författaren

Felicia Lennestig Bergquist
Felicia Lennestig Bergquist

Felicia är sedan år 2022 skribent på Kreditkortguiden. Hon har flera års erfarenhet från kreditkort- och betalningsbraschen.


SENAST UPPDATERAD: 10 januari, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför