Engångskort: Allt om Virtuella Kreditkort och Tillfälliga Bankkort

Allt om engångskort, virtuella kreditkort och tillfälliga bankkort

Här går Kreditkortguiden igenom vad virtuella kort och engångskort är för något. Vi reder ut begreppen och går igenom hur de används.

Bästa virtuella kortet

Bästa virtuella kortet

Bästa virtuella kortet

Lunar Visa är det bästa virtuella kortet. Du kommer enkelt åt kortuppgifterna i appen och du kan även koppla ihop dem med t ex Apple Pay. Säkerhetskoden ändras varje timme för att förhindra missbruk, vilket upplevs som tryggt. Kortet har 0 kr i årsavgift och 1% i ränta på insatta medel.

Läs mer: Lunar

Vad är ett virtuellt kreditkort?

Ett virtuellt kreditkort är ett kortnummer som du kan handla för utan ett fysiskt kort. Du kan använda det när du handlar på nätet eller lägga in det i en mobil betaltjänst. Lunar är ett exempel på en kortutgivare som erbjuder virtuella kort.

Virtuella betalkort anpassade för företag

Det finns också virtuella betalkort som riktar sig till företagskunder. Exempel på det är SEB Corporate ePay och Eurocard Purchasing Account, som är betalkort utan fysiska kort.

De virtuella inköpskorten används främst av de medarbetare som sköter företagets centrala inköp. Det här passar särskilt bra för bolagets köp av nätbaserade tjänster, såsom prenumerationer av t ex Zoom, Microsoft och LinkedIn.

Virtuella kort kan förstås även användas för andra nätköp som t ex företagets rese- och hotellbokningar.

När inköpen sköts centralt med virtuella inköpskort samlas allt på en gemensam månadsfaktura och man slipper hantera utläggsrapportering.

Vad är ett engångskort?

Ett engångskort är ett fysiskt eller virtuellt kort som, precis som det låter, bara kan användas en gång. Du får ett nytt unikt kortnummer inför varje enskilt köp eller till återkommande betalningar som görs på samma ställe (s k “recurring payments”, t ex prenumerationer).

Är virtuella kort samma sak som engångskort?

Inte nödvändigtvis. Ett virtuellt kort kan ges ut som engångskort för att bara kunna användas vid ett köp. Men det finns även exempel på virtuella kort som du kan handla med flera gånger.

Hur och när används engångskort?

Engångskort kan användas på precis samma sätt som “vanliga” kort. Det finns säkerhetsmässiga skäl att använda dem och det finns tillfällen där de passar extra bra, t ex vid en gåva eller till prenumerationer.

Engångskort online ökar säkerheten

Digitala engångskort online rekommenderas främst att användas vid köp på ställen där man inte känner sig trygg med att lämna ut sina kortuppgifter. Använder man ett kortnummer som bara gäller en gång, behöver man inte oroa sig för om kortuppgifterna skulle läcka ut.

Engångskort kan användas som gåvokort

Begreppet engångskort används också för vissa förbetalda kort som t ex ges bort som gåvor. Ett exempel är kortet Paygoo Prepaid Mastercard Gift som kan köpas med olika värden laddade i kortet. Det kan sedan användas hos alla butiker som accepterar Mastercard.

Engångskort kan användas för prenumerationer

En del väljer att använda engångskort för prenumerationer och abonnemang för att få bättre kontroll. På så sätt kan man undvika att en prenumeration avbryts om det “vanliga” kortet blivit spärrat eller bytts ut av någon anledning.

Man kan också välja att spärra enbart det kopplade, virtuella engångskortet i samband med att man vill avsluta ett abonnemang.

Hur skaffar jag ett engångskort?

Du behöver vara kund hos någon av de kortutgivare som erbjuder engångskort. De flesta kortutgivare har sedan löst det genom att du går in i deras bank- eller kortapp och beställer ett tillfälligt kort inför ett köp. Då får du direkt tillgång till de kortuppgifter du behöver för att kunna handla.

Så här går det till hos Revolut Bank: du loggar in i appen och går in under fliken “Kort”. Där beställer du ett “virtuellt kort för engångsbruk”, vilket är ett engångskort från Visa.

Exempel på kort med virtuella engångskort

Vanliga frågor

Vad är ett tillfälligt bankkort?

Ett tillfälligt bankkort, även kallat engångskort, är egentligen ett virtuellt kort som skapas för ett enskilt tillfälle för att kunna göra ett köp. Du får ett unikt kortnummer som bara gäller en gång.

Finns det virtuella bankkort?

Ja, i princip kan man likna ett virtuellt bankkort med ett virtuellt kort där du satt in pengar i förväg. Kortuppgifterna kan användas i en mobil betaltjänst eller för att handla på internet. Ett exempel på det är Lunars virtuella Visa-kort.

Hur fungerar ett tillfälligt kreditkort?

När du vill ha ett tillfälligt kreditkort skapar kortutgivaren nya unika kortuppgifter inför varje köp. Kortuppgifterna består av ett kortnummer och en säkerhetskod som har en giltighetstid på exempelvis 24 timmar. Ett exempel på det är Klarnas kreditkort.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför