Utfärdandenummer: Vad är issue number för Visa & Mastercard?

Allt om utfärdandenummer (issue number) för Visa och Mastercard

Här reder Kreditkortguiden ut de två begreppen Issue number och Issuer number på kreditkort från Visa och Mastercard. De båda uttrycken är snarlika till namnet, men betyder helt olika saker.

Vad är ett Issue number?

Issue number är en siffra som ibland syns präglad på framsidan av kortet, intill giltighetstiden. Den är en- eller tvåsiffrig och är ett löpnummer som anger vilket kort i ordningen som är utgivet på detta konto. Det är numera ganska ovanligt att man anger Issue number på nyutgivna kort.

Vad ska jag ange för Issue number när jag handlar på nätet?

I vissa nätshoppar behöver du fylla i ett issue number när du ska betala. Om ditt kort inte har något “Issue number”, kan du testa att lämna blankt i fältet. Om det är ett obligatoriskt fält kan du fylla i “0”, “1” eller “01” och på så sätt få igenom köpet.

Vad är ett Issuer number?

Issuer number är den del av kortnumret som identifierar vilken bank eller kortutgivare som gett ut kortet. Visa och Mastercard-kort har 16-siffriga kortnummer, och då är det för närvarande de sex första siffrorna i kortnumret som är Issuer number.

Issuer number kallas också Issuer Identification Number (förkortas IIN) eller Bank Identification Number (förkortas BIN).

Vad är Issuer number på Mastercard?

Issuer number på Mastercard är ett kortnummer som börjar på 51-55, eller inom intervallet 2221-2720.

Läs mer om kortuppgifter för Mastercard här:

Vad är Issuer number på Visa?

Issuer number för Visa-kort börjar på 4. Ett kortnummer med sexton siffror som börjar med siffran fyra är alltså någon form av Visa-kort (Visa kreditkort, Visa Electron eller ett cobrandat Visa-kort).

Vanliga frågor

Vad är ett utfärdandenummer på ett kreditkort?

Utfärdandenummer på svenska, eller issue number, är ett nummer som anger vilket kort i ordningen som är utgivet på ett visst kortkonto. Ibland präglas det på framsidan av kortet, bredvid giltighetstiden.

Är Issue number samma sak som CVV/CVC-kod?

Nej, det är helt olika saker. CVV/CVC-kod är den säkerhetskod som finns på baksidan av ditt kort och som du anger när du handlar på nätet. Issue number finns präglat på framsidan av vissa kort.

Vad betyder ISS på mitt kreditkort?

På vissa kort finns förkortningen ISS tryckt på kortet. Det står för “Issuer number” och intill anges vilken bank eller kortutgivare som står bakom kortet.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför