Vad är CVC, CVV och CSC kod? Allt om Säkerhetskoder

Förklaring av CVC, CVV och CSC kod för Mastercard, Visa och American Express

Säkerhetskoder för visa och mastercard kan vara krångliga att hålla koll på. Det finns ett näst intill oändligt antal akronymer såsom CVC, CVV, CSC, CID, CVD & CVN.

Nedan går vi igenom allt du kan vilja veta om säkerhetsnummer för bank- och kreditkort.

Vad är CVC/ CVV-kod?

CVC, ä.k. Card Verification Code (Mastercard), eller CVV, ä.k. Card Verification Value (Visa) är det säkerhetsnummer du oftast hittar på baksidan av ditt bankkort. Koden används för identifiering vid kortbetalningar. För Visa, Mastercard & Discover-kort är koden 3-siffrig, och för Amex-kort är den 4-siffrig.

CVC CVV kod

CVC-koden ger ökad säkerhet vilket försvårar skimming

Till skillnad från de andra kortuppgifterna på ett betal- eller kreditkort finns inte CVC/CVV-koden avläsbar i magnetremsan. På så sätt blir det svårare för bedragare att kapa dina kortuppgifter genom t.ex. skimming.

CVV-numret är dessutom tryckt på kortet istället för att vara angett med upphöjda bokstäver. Skulle CVV koden suddas ut på grund av flitig användning blir kortet ogiltigt.

De olika förkortningarna för säkerhetskoden

Som du märkerfinns det en mängd olika förkortningar för säkerhetsnummer. Anledningen är att olika betalnätverk såsom Visa, Mastercard, Discover och American Express använder olika namn för koden.

Nedan hittar du de olika förkortningarna som gäller för respektive företag:

  • CVV = Card Verification Value. Används som säkerhetskod för kreditkort från Visa. Koden är 3 siffror och sitter på baksidan.
  • CVC = Card Verification Code. Används som säkerhetskod för kreditkort från Mastercard. Koden är 3 siffror och sitter på baksidan.
  • CID = Card IDentification number. Används som säkerhetskod för kreditkort från Discover och American Express. För American Express är koden 4-siffrig och sitter på framsidan, och för Discover-kort är den 3-siffrig och sitter på baksidan.
  • CSC = Card Security Code. Används av olika typer av debit kort.
  • CVD = Card Verification Data. Kort från Discover använder även den här förkortningen ibland.
  • CVN = Card Validation Number. Koden används av China unionpay.
  • iCVV = Integrated circuit Card Verification Value, även känd som dynamisk CVV. iCVV används vid chip- och kontaktlösa betalningar.

 

Två typer av säkerhetsnummer: CVC1/CVV1 & CVC2/CVV2

När man pratar om säkerhetskoder för betalkort kan de delas upp i två typer eller lager:

CVC1 / CVV1

Det första lagrets säkerhetskoder, CVC1 (Mastercard säkerhetskod) eller CVV1 (Visa säkerhetskod), används när du gör betalningar på plats. CVV1/CVC1-koden finns lagrad i magnetremsan på kortet och går därför att avläsa men inte att se med ögat.

Oftast räcker det inte att verifiera en betalning med endast CVC1/CVV1, utan du behöver ofta komplettera med ett av följande:

  • Kortets PIN-kod.
  • Signering av kvitto.

CVC2 / CVV2

Det andra lagrets säkerhetskod, CVC2 (Mastercard) eller CVV2 (Visa), används vid distanstransaktioner såsom när du ska betala med kreditkort på nätet.

Det är alltså CVC2 / CVV2-koden som är den koden som syns utanpå kortet, och i vardagsmun kallas för CVV/CVC-kod.

Säkerhet för CVC

Den största anledningen att systemet med CVV / CVC / CSC koder används är för att motverka olika typer av kortbedrägerier där transaktionen görs otillbörligen av någon annan än ägaren till kortet.

CVC-koden uppfyller huvudsakligen två syften:

  1. Eftersom koden inte finns lagrad i magnetremsan går det inte att stjäla samtliga kortuppgifter endast genom att scanna kortet.
  2. Eftersom koden på de flesta korten finns på två olika sidor av kortet räcker det inte med en bild på ena sidan av kortet för att få alla nödvändiga uppgifter.

CVV / CVC nummer används inte alltid

Ett problem med säkerhetskoder för kreditkort är att inte alla betalningsmottagare kräver att du anger ett CVC/CVV. Det innebär att bedragare som får åtkomst till dina kortuppgifter ibland kan genomföra transaktioner utan säkerhetskoden.

Säkerhet utöver CVC

För att motverka transaktioner som genomförs av personer som använder sig av Phishing, borttappade/stulna kreditkort eller andra sätt att få tag på din säkerhetskod använder flera kortutgivare extra säkerhetssystem för att verifiera din identitet.

Den vanligaste metoden är via 3D Secure, vilket är ett säkerhetssystem för Visa (Verified by Visa) & Mastercard (Mastercard Securecode). Med 3D Secure behöver du oftast verifiera dig med hjälp av Bankid eller en engångskod via SMS utöver att ange kreditkortets CVV-nummer.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan CVC1, CVV1, CVC2 och CVV2?

CVC1/CVV1 är de koder som lagras inuti kortets magnetremsa, medan CVC2/CVV2 är den kod som lagras utanpå kortet. När man pratar om CVC/CVV-koder så pratar man alltså i regel om CVC2 och CVV2.

Var på kortet hittar man CVC?

För Visa- och Mastercardkort hittar man CVC eller CVV koden på baksidan av kortet. Koden ligger till höger av signeringsremsan och består av tre siffror. För American Express-kort ligger koden på framsidan till höger ovanför kortnumret.

Vad är CVV för Visa kort?

För Visa-Kort är CVV, Card Verification Value, en 3-siffrig kod som återfinns på baksidan av kreditkortet.

Vad är CVC för Mastercard kort?

För Mastercard-kort är CVC, Card Verification Code, en 3-siffrig kod som återfinns på baksidan av kreditkortet.

Vad är CVC för American Express kort?

För Amex-kort är kallas CVC-koden för CID, Card IDentification number, och är en 4-siffrig kod som återfinns på framsidan av kortet. I vissa fall efterfrågas även en 3-siffrig säkerhetskod som återfinns på baksidan av koden.

Går det att betala utan CVC-kod?

Ja, hos vissa företag går det att betala utan att ange någon CVC-kod.

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför