Tappat Bort Bankkort? Guide för Borttappade Bank- & Kreditkort

Hur du ska göra om du tappat bort ditt bankkort

Här guidar Kreditkortguiden dig i hur du ska göra om du har tappat ditt bankkort eller om det kommit bort på annat sätt.

Så här gör du om du har tappat bort ditt bankkort

Om du har tappat bort ditt bankkort är det viktigt att du spärrar det direkt. Du behöver kontakta din bank så kan de hjälpa dig med hur man spärrar sitt bankkort. Enklast är att ringa bankens särskilda spärrtelefon eller logga in på din internetbank.

Borttappade eller stulna kort kan spärras tillfälligt

Hos vissa banker (t ex Swedbank och Danske Bank) kan du välja att stänga ditt kort tillfälligt med möjlighet att själv öppna det igen. Det här är en bra tjänst om du t ex tror att du glömt kortet någonstans och hoppas kunna få tillbaka det. Har kortet däremot blivit stulet ska du spärra det direkt.

Mer om hur du spärrar olika kort hittar du här: spärra kreditkort och bankkort.

Vanliga frågor

Varför ska jag spärra mitt borttappade bankkort?

För att inte riskera att någon annan gör obehöriga köp med ditt borttappade bankkort är det viktigt att du spärrar det direkt. Så snart det är spärrat går det inte längre att handla med.

Hur lång tid tar det att få ett nytt kort om jag tappat bort mitt gamla?

Hur lång tid det tar att få ett nytt bankkort när det gamla är spärrat kan variera mellan olika kortutgivare, men räkna med att det kan ta uppåt en vecka. Du kommer också att få en ny pinkod till kortet.

Mer om det här: Hur lång tid tar det att få ett nytt bankkort?

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför