Skimming: Vad det är & allt om ersättning vid Skimning av Kort

Allt du behöver veta om skimming av kort.

Skimning av kort är ett vanligt problem utomlands. Men hur ser det ut i Sverige egentligen, och hur går det till? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Vad är skimming?

Skimming (kallas för skimning på svenska) är en form av bedrägeri där en obehörig läser av och sparar dina kortuppgifter, likt ditt kortnummer, på avstånd. Bedragaren använder sig av scanningsutrustning som klarar av att kopiera dina kreditkortsuppgifter på bara några sekunder.

Räckvidden på scannern ligger i regel på mellan 5 cm och 10 meter. Den person som stjäl dina kortuppgifter klonar ditt kort, och skapar ett identiskt kort för att handla med. Det är vanligast att bedragaren använder ditt klonade kort för att genomföra internetköp av resor och dyra produkter likt iPhones och märkesklockor.

Notera att bedragaren inte får reda på din PIN-kod när hen skimmar ditt kort kontaktlöst. Om bedragaren får tag på både din PIN-kod samt din CVC-kod kan hen tömma hela ditt konto genom att ta ut pengar i bankomater.

Är skimming av kort med chip vanligt?

Enligt Polismyndigheten är skimming av kort med chip ett icke-problem i Sverige. Inte heller utomlands har bedragare kommit på ett sätt att utvinna viktiga data från ett kort med chipp. Tänk på att du aldrig ska dra ett kort med magnetremsan utomlands, om chipp-betalning finns.

Även om det är teoretiskt möjligt att skimma kort trådlöst är skimning av kontaktlösa kort ett extremt ovanligt fenomen. Polisens experter säger att man inte kan skimma kort med chip.

Två vanliga skimming-bedrägerier

Kortskimning via bankomat

Skimning via bankomat är det vanligaste utomlands, och sker genom att bedragaren klonar ditt kort med hjälp av magnetremsan. Då allt fler länder går över till att bara använda sig av kortets chip, är detta en utdöende form av kortbedrägeri. I Sverige använder till exempel alla bankomater chipavläsning.

Skimning av kort via internet

Skimning via internet betyder att du tar emot ett e-postmeddelande som en bedragare skickat. “Bekräfta dina kortuppgifter” står det ofta i titelraden. E-postmeddelandet innehåller en länk som tar dig till en webbsida som bedragarna satt upp. Där kan de ta dina kortuppgifter.

Hur vanligt är det med kortskimning i Sverige?

Nya kort med chip kan inte skimmas. Som Polismyndigheten förtydligar via IDG, finns det inga dokumenterade fall av kortskimning via scanningutrustning i Sverige. Räknar vi med kort-skimning via internet och telefon inträffar det cirka 120 000 fall årligen i Sverige.

Regler för ersättning vid skimmat kort

Har ditt kort blivit skimmat får du ersättning av kortutgivaren så länge du betett dig ansvarsfullt gällande att skydda dina kortuppgifter. Det är alltid kortutgivaren som betalar tillbaka dina pengar vid skimning, och du ska alltid göra en polisanmälan om du misstänker att någon skimmat ditt kort.

Vid en tvist med banken måste du bevisa att det är bedragaren som nyttjat kortet olovligen, medan banken måste bevisa att du varit grovt oaktsam i din hantering av dina kortuppgifter.

Om du lämnat ifrån dig ditt kort vid till exempel en bar, får du nästan aldrig någon ersättning av banken. Detsamma gäller om du spärrat kortet för sent, eller reklamerat bedragarens köp för sent.

Har du blivit bedragen är det viktigt att du spärrar kortet omedelbart och reklamerar alla felaktiga köp till banken.

Så skyddar du dig mot skimning av kreditkort

  1. Kontrollera att bankomaten inte har manipulerats. Det märker du genom att titta efter kameror och känna så att knappar och övrig utrustning sitter på ett normalt sätt.
  2. Blockera PIN-koden. Förslagsvis med hjälp av händerna, så att en eventuell kamera tillhörande bedragare inte snappar upp din PIN-kod.
  3. Skaffa ett kreditkortsskydd. Det blockerar de trådlösa signalerna, så att bedragaren inte kan läsa av ditt kort. Notera att experterna säger att ett anti-skimming-skydd är samma sak som att slänga pengar i sjön.
  4. Klicka aldrig på länkar du inte känner igen. Undvik att klicka på länkar som säger att du ska bekräfta dina kortuppgifter. Sök efter och besök webbsidan via adressfältet i stället, eller ta bort meddelandet från inkorgen.
  5. Kontrollera alla inköp på din månadsfaktura. Om pengar överförts till en okänd mottagare kan ditt kort blivit skimmat.
  6. Använd ett engångskort, likt Lunar eller Paygoo. De fungerar som ett presentkort, och är inte kopplade mot ditt bankkonto.

Kommer kortskimning bli vanligare i framtiden?

Nej, enligt Polismyndighetens cyberbrottsexperter och utredare blir kortskimning mer ovanligt i framtiden. I Sverige måste man bekräfta alla internetköp via Bank-ID, och det chipp du har på ditt kort skyddar informationen på ett bra sätt.

Fler länder går dessutom över från betalning med magnetremsa till betalning med chipp, vilket också kommer att bidra till att framtidens betalningar blir än säkrare.

Notera att som de som säger att kortskimning kommer att öka ofta tjänar pengar på att skrämma upp folk, genom att sälja skimingsskydd som Polisen anser är onödiga.

Vidare läsning

Svar på vanliga frågor

Om man blivit skimmad - vad gör man då?

Om du blivit bedragen och har ett skimmat kort är det viktigt att du polisanmäler händelsen. Det är också viktigt att du kontaktar din bank och reklamerar de dragningar som är felaktiga. Det är vanligt att man blir ersatt om man behandlat sina kreditkortsuppgifter ansvarsfullt.

Hur fungerar anti skimming-verktygen?

Anti skimming-verktygen stör ut bedragarens scanner när hen försöker läsa av dina kortuppgifter på avstånd. Allt du behöver göra är att förvara anti skimming-kortet i din plånbok för att få ett fullgott skydd. Men som vi sagt tidigare är dessa verktyg onödiga.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 20 december, 2022

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför