recension cover
Sidan innehåller annonser

American Express Green Card

 • Bonus när du handlar
 • Ingen årsavgift
 • 55 dagar räntefritt
card

Årsavgift: 0 kr

Högsta kredit: 1 500 000 kr

Räntefritt: 55 dagar

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

Kortet är tyvärr inte tillgängligt.

American Express Green Card

KORTFATTAT

Amex Green Card är ett perfekt kort för dig som årsvis spenderar runt 100 000 kronor med ditt kreditkort och som vill samla bonuspoäng utan att betala årsavgift.

American Express Green Card ger dig ca 1,4 % i bonus om du handlar för runt 100 000 kronor om året. Poängen kan du sedan använda till flera olika saker, såsom att växla dem till EuroBonus-poäng hos SAS. I relation till andra kreditkort utan årsavgift är detta ett väldigt påkostat bonussystem.

Med Amex Green har du även tillgång till flera av de förmåner som ingår med American Express såsom Amex Travel, Amex Experiences och en dedikerad kundtjänst.
Till skillnad från de andra American Express-kreditkorten så saknar Amex Green lyxiga förmåner såsom loungeaccess och conciergeservice. Kortet har även höga avgifter för kontantuttag och valutapåslag.

Hur bra är American Express Green Card?

Bonus & förmåner
Generöst och användbart bonussystem
Exceptionellt
Resa & utomlands
Reseförsäkring men dyra köpavgifter
Mediokert
Försäkring
Ingen kompletterande försäkring ingår
Dåligt
Avgifter & ränta
0 kr i årsavgift & 0 kr via e-faktura
Utmärkt

Kortfakta

Krav
Åldersgräns 18 år
Lägsta inkomst Inget krav
Anställningsformer Fast arbete/pension
Bet. anmärkningar Nej
Kreditvillkor
Ränta 15,99 %
Effektiv ränta 17,22 %
Max kreditgräns 1 500 000 kr
Räntefria dagar 55 dagar
Lägsta månadsbet. 3 % (lägst 200 kr)
Avgifter
Årskostnad 0 kr
Aviseringsavgift 45 kr (0 kr e-faktura)
Valutapåslag 2 %
Uttagsavgift 4 %, minst 25 kr
Korttyp American Express
Kortfakta

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Leveransförsäkring
 • Garantiförlängning
 • Självriskreduktion
 • Prisgaranti
 • Feltankningsförsäkring
 • Allriskförsäkring

Hur fungerar Amex Green?

American Express Green Card är ett kreditkort som tidigare erbjöds som betalkort. Med kreditkortet samlar du precis som vanligt alla månadens köp på en och samma faktura, som du senare väljer att antingen justera helt eller delbetala över fler månader.

Kontrollera ditt kortanvändande i online

Genom att logga in på Amex hemsida, alternativt använda deras app ‘Amex SE’ kan du sköta alla dina kortärenden digitalt. Bland annat kan du se dina transaktioner och fakturor, kolla kredit- och bonussaldo, chatta med kundtjänsten (24/7) och mycket mer.

Alla försäljare accepterar inte Amex

Till skillnad från korttyperna Visa och Mastercard så godtar inte alla butiker Amex-kort. Detta till följd av att American Express tar ut en högre avgift av butiker och webbutiker när deras kunder betalar med ett Amex.

Av denna anledning bör du därför alltid ha ett plan b-kort om du använder ett American Express Green Card.

Fördelar

 • Bonus på allt du handlar
 • Upp till 55 räntefria dagar
 • Ingen årsavgift
 • Förtur till evenemangsbiljetter
 • Tillgång till American Express Travel
 • Kompletterande reseförsäkring ingår

Nackdelar

 • Hög avgift för kontantuttag
 • Hög avgift för valutapåslag
Kostnadsfritt kreditkort?

Kredit & avgifter

Amex Green har en kreditgräns mellan 12 000 – 1 500 000 kronor, vilket är en ovanligt hög maximal kreditgräns. När du ansöker om kreditkortet så beviljar Amex den maximala kreditgräns de anser att din privatekonomi klara av. Vill du höja den kreditgräns som du initialt beviljas finns möjlighet att ansöka om höjd kreditgräns när du haft kortet i 6 månader (genom ny kreditprövning). Att sänka kreditgränsen går däremot att göra närsomhelst.

Till skillnad från alla de andra Amex-korten så har Amex Green Card inte någon årsavgift. För fakturabetalningar tillkommer en avgift på 45 kronor vid pappersfakturor, men denna går att skippa om du betalar via e-faktura.

Väljer du att delbetala dina inköp med American Express Green-kortet så har du upp till 55 räntefria dagar på dina köp. Efter det så tillkommer det en kreditränta på 15,99 %, med en lägsta betalning på 3 % av skulden (dock minst 200 kr/mån). Om du använt kreditkortet för att ta ut kontanter blir räntan däremot så hög som 23,99 % och är då även utan räntefria dagar. För en exempelbetalning på 20 000 kronor så blir den effektiva räntan 17,22 %*.

* Exemplet utgår ifrån en skuld på 20 000 kronor, med en nominell ränta på 15,99 % som återbetalas över 12 månaders tid utan räntefria dagar som ett annuitetslån via e-faktura (0 kr). Månadsbetalningen för skulden blir 1 815 kr, och totalt att betala blir 21 774 kr.

Bonus

Varje gång du handlar med American Express Green Card så erhåller du Amex Membership Rewards-poäng för de köpen du gör. Du får 1 poäng per krona för vanliga kortköp, 2 poäng på utvalda köpställen såsom sas.se, Scandic Hotel och speciella restauranger, samt 3 poäng per köp när du betalar i utländsk valuta.

De poängen du erhåller hamnar på ditt Rewards-konto inom 30 dagar från att du har tjänat in dem och saknar efter det utgångsdatum. Dina intjänade poäng kan du sedan använda till flera olika saker såsom att:

 • Betala med i webbshoppar genom SafeKey
 • Betala dina räkningar (100 poäng = 43 öre, dvs 0,43% cashback)
 • Överför till EuroBonus-poäng (12 poäng = 1 EuroBonus)
 • Överför till något av de andra flygbolag- eller hotellkoncerner som Amex har ett samarbete med

Stor poängbonus om du handlar mycket

Om du handlar för 100 000 kronor per år med ditt Amex Green Card så får du en poängbonus på 75 000 extra Membership Rewards-poäng.

Så mycket bonus kan du tjäna med kreditkortet

I nedanstående exempel har vi räknat ut hur mycket bonuspoäng du kan tjäna baserat på hur mycket du gör med ditt Amex Green varje månad. För räkneexemplet har vi utgått från att varje inköpskrona endast ger 1 Reward-poäng. Det innebär att du får mer bonus i verkligheten jämfört med om du handlar via utvalda köpställen (2 poäng / kr) eller i utländsk valuta (3 poäng / kr).

Spendering / mån MRP / år Extra MRP / år Antal EBP Värde Bonus-%
5 000 kr 60 000 0 5 000 500 kr 0,83 %
10 000 kr 120 000 75 000 16 250 1 625 kr 1,35 %
20 000 kr 240 000 75 000 26 250 2 625 kr 1,1 %
I tabellen är Membership Rewards förkortat till MRP, EuroBonus till EB, värderingen av ett EuroBonuspoäng är 10 öre (kostar 20 öre / poäng att köpa via sas.se), samt växlingskursen 1 EB = 12 MRP.

På Amex hemsida värderar de värdet till sin bonus till 1,7 % av spenderat belopp. Det grundar sig att inköpspriset på bonuspoäng är ca 20 öre per poäng. Detta stämmer riktigt eftersom att du får mer valuta för pengarna om du köper varor direkt med pengar istället för att först köpa poäng och sedan handla för poängen.

Som du kan avläsa i tabellen så blir den procentuella bonusen som högst runt 100 000 kronor, och sjunker efter det ju mer man spenderar. Detta gäller eftersom att du får en fast poängbonus vid 100 000 kr spenderat per år, och den procentuella bonusen är som högst där. Det är alltså viktigt att man gör av med minst 100 000 kronor för att få ut så mycket som möjligt av bonusprogrammet. Bonusen för Amex Green är oavsett väldigt generös för att vara ett kreditkort utan årsavgift.

Bjud in vänner och få extrapoäng

Genom att bjuda in vänner eller bekanta till American Express har du och den du bjuder in möjlighet att ta emot extrapoäng, alternativt cashback. Om personen du bjuder in får sin kreditkortansökan beviljad får du ett engångsbelopp, oavsett vilket kort personen har valt.

För den du bjuder in så beror bonusen på vilket kort den har ansökt om. Din vän behöver även spendera ett visst belopp under de första tre månaderna med kortet för att ta emot välkomstbonusen.

De ersättningar och minimibelopp som gäller hittar du nedan:

Din vän väljer Du får Din vän spenderar (under 3 månader) Din vän får
x Platinum 50 000 poäng 20 000 kr 200 000 poäng
Amex Gold 50 000 poäng 15 000 kr 100 000 poäng
Amex Green 50 000 poäng 10 000 kr 50 000 poäng
Amex Blue Cashback 50 000 poäng 0 kr 420 kr

För Amex Blue Cashback behöver din vän behålla kreditkortet i minst ett år för att få utbetalningen, som tillkommer på cashback-utbetalningen.

Tjäna poäng tillsammans

Om du ansöker om ett extrakort till ditt Amex Green Card så har du möjlighet att tjäna bonuspoäng tillsammans med din extrakortsinnehavare. Samtliga köp som du- och din extrakortsinnehavare är nämligen bonusgrundande, och alla rewards-poäng tillfaller huvudkortinnehavarens bonuskonto.

Alternativ: Fullspäckat kort för golfspelare

MoreGolf Mastercard

Bra kreditkort med goldförmåner

Med MoreGolf Mastercard får du ett förvånansvärt mångsidigt kreditkort som passar extra bra för golfspelare. Kortet ger dig 1 % i bonus på varje köp du gör som sedan kan användas hos flera golfshopar. Kreditkortet erbjuder även flera förmånliga försäkringar, upp till 55 räntefria dagar, räntefria avbetalningar och betalningsfria månader.

Försäkring

Med undantag för reseförsäkringen så ingår det inte några kostnadsfria försäkringar med Amex Green. Är du intresserad av ett American Express kreditkort som även ger dig kostnadsfria försäkringar på det du köper med kreditkortet kan du kolla in Amex Platinum .

Reseförmåner

American Express Green Card ger dig flera förmåner under resans gång, såsom en reseförsäkring och assistans hos Amex resebyrå. Däremot så ingår det inte några lyxförmåner såsom loungetillgång. Är du strikt intresserad av det bör du titta på någon av Amex mer exklusiva alternativ på kreditkort, alternativt Resurs premiumkort Resurs World.

Amex Green reseförsäkring

Varje gång du betalar minst 50 % av din resa (transport & övernattning) med ditt American Express Green card så ingår en kostnadsfri reseförsäkring som kompletterar dina andra försäkringar (t.ex. hemförsäkringen).

Försäkringen täcker både kortinnehavaren, dess partner samt barn som bor på samma adress under 23 år gamla. Endast resor som utgår från Sverige, och som håller på i som längst 45 dagar är täckta av försäkringen.

I jämförelse med andra kreditkorts reseskydd så är försäkringen medelbra, alternativt strax under medel. Anledningen är bland annat för att den inte inkluderar vanligt förekommande försäkringar såsom exempelvis avbeställningsskydd och självriskskydd. Ansöker du istället om ett av Amex andra kort, såsom exempelvis Amex Gold Card så ingår bland annat dessa försäkringar i reseskyddet.

Dessa skador, händelser och ersättningsbelopp täcker försäkringen för:

Typ av skada, olycksfall eller händelse Maximal ersättning av försäkringen
Försening av allmänt färdmedel 4h 1 000 kr / försäkrad
Försening av färdmedel / inställd avgång 4h Merkostnad för uppgradering av flygbiljett
Försening av resebagage 6h 1 500 kr / försäkrad
Försening av resebagage 48h Ytterligare 2 500 kr / försäkrad
Flygkapning 50 000 kr / försäkrad
Läkevårdskostnader 100 000 kr / försäkrad
Dödsfall under 18 år gammal 100 000 kr / försäkrad
Dödsfall 18 - 65 år gammal 1 000 000 kr / försäkrad
Dödsfall över 65 år gammal 100 000 kr / försäkrad
Medicinsk invaliditet 20%+, under 18 år gammal 750 000 kr / försäkrad
Medicinsk invaliditet 20%+, 18 - 65 år gammal 1 000 000 kr / försäkrad
Medicinsk invaliditet 20%+, över 65 år gammal 100 000 kr / försäkrad
Tryck för att se tabellen Tryck för att dölja tabellen

American Express Travel

Med ditt Green Card har du tillgång till Amex egna resebyrå American Express Travel. Genom att kontakta resebyrån får du tillgång till exklusiva erbjudanden, samt professionell hjälp för att boka resor, boende och hyrbilar. Välj att antingen betala med kreditkortet, med dina Membership Rewards-poäng eller med båda två.

Avgifter under resans gång

När du använder American Express Green card i utlandet så tillkommer det avgifter för kontantuttag samt köp i utländsk valuta. Uttagsavgiften är 4 % av uttaget belopp (dock minst 25 kr), och valutapåslagsavgiften är 2 %. Dessa avgifter är förhållandevis höga, och du bör därför använda ett annat kreditkort för dina transaktioner under resans gång.

Övrigt

Gå före kön på Ericsson Globe

Genom att visa upp ditt American Express Green Card kan du använda en egen Amex-entré Fast-track på globen. Ingången öppnar en timme innan evenemangsstarten.

Förtur till evenemangsbiljetter

Med ditt Amex Green får du tillgång till American Express Experiences, och har därigenom förtur till olika evenemangsbiljetter innan ordinarie biljettsläpp. Evenemangen täcker både världsartister likväl teatrar och shower. För att se vilka evenemang som är aktuella kan du besöka Amex evenemangshemsida.

Vanliga frågor

➕ Ingår det något extrakort?

Ja, det ingår ett extrakort till en familjemedelem utan extra kostnad med Amex Green. Extrakortinnehavaren måste vara minst 16 år gammal, och endast huvudkortinnehavaren blir betalningsansvarig.

📶 Kan man blippa med kortet?

Ja, det går att blippa på utvalda betalställen i Sverige såsom ICA; 7-Eleven och Preem. På dessa ställen behöver du inte slå in din PIN-kod för betalningar under 400 kr.

📱 Är kortet kompatibelt med Apple Pay?

Ja, det går att koppla ditt Amex Green till Apple Pay. För att koppla kortet laddar du ner appen ‘Apple Pay’ från App Store, och asnluter sedan ditt kreditkort. När detta är gjort kan du med hjälp av mobilen genomföra kontaktlösa betalningar i terminaler som accepterar dem.

💳 Går det att uppgradera sitt Amex Green?

Ja, det går bra att uppgradera ditt kreditkort till exempelvis Gold, Platinum eller något av SAS Amex-korten. När du uppgraderar ditt kort flyttas dina poäng över till ditt nya kreditkort.

Om kortutgivaren

American Express är ett amerikanskt kreditkort- och reseföretag som grundades 1850 i USA. Företaget omsätter idag över 40 miljarder dollar och anställer fler än 50 000 personer över hela världen.

American Express, även kallat Amex, är kända för att ha högt fokus på bonussystem och reseförmåner för deras kreditkort. Detta inkluderar ofta samarbeten med andra företag och lojalitetsprogram, såsom t.ex. EuroBonus. Har du ett kreditkort hos Amex kan du vara säker på att du får ta del av en lång rad av förmåner, samtidigt som du har tillgång till kundservice i världsklass.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

Erfaren privatekonomisk rådgivare med ett stort intresse för allt som gäller finans och privatekonomi.


SENAST UPPDATERAD: 5 januari, 2023

Kontaktuppgifter

Ansvarig kortutgivare: American Express Payments Europe (allabolag.se)

Organisationsnummer: 516411-3911

Adress: Tegeluddsvägen 21, 115 41 Stockholm

Telefon: 0771-29 56 10

E-post: Chatta via appen (dygnet runt)

Finansinspektionen: American Express Payments Europe (fi.se)

Kortvillkor: American Express Green Card kortvillkor

Öppettider

Måndag: 08:00 – 18:00

Tisdag: 08:00 – 18:00

Onsdag: 08:00 – 18:00

Torsdag: 08:00 – 18:00

Fredag: 08:00 – 18:00

Lördag: Stängt

Söndag: Stängt

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför