Så fungerar det att betala räkningar och fakturor med kreditkort

Guide till hur du kan använda kreditkort för att betala räkningar. Läs mer om vilka kort som accepterar att betala räkningar, tillkommande avgifter och sätt att tjäna bonuspoäng på att göra det.

Kan man betala sin räkning med kreditkort?

Ja, det går att betala räkningar med kreditkort på tre olika sätt. För det första kan du använda en betaltjänst som Betalo eller Billhop, dock mot en avgift. För det andra kan du göra ett kontantuttag och betala räkningen på ett bankkontor. För det tredje kan du göra en banköverföring med kortet.

Vad kostar det att betala räkningar med kreditkort?

Att betala räkningar med kreditkort kostar vanligtvis mellan 2 – 30 % av totalbeloppet. Betalar du via en betalplattform som Betalo är avgiften cirka 2 %, vilket är det mest kostnadseffektiva alternativet. Direktöverföringar kostar runt 3,25 %, medan kontant betalning på bankkontor kan kosta mellan 4 – 30 %.

Avgiften beror på vilket betalsätt du använder och vilka uttagsavgifter, räntor och banköverföringsavgifter som gäller för ditt kreditkort.

Får man bonus eller cashback när man betalar räkningar med kreditkort?

Med de flesta kreditkort får du inte någon bonus när du betalar räkningar. De kort som ger bonuspoäng vid betalning av fakturor har vanligtvis en betydligt högre serviceavgift än bonusintjäningen (ca 2 % avgift jämfört med 0,5 – 1 % bonus). Detta gör det ofta ekonomiskt ogynnsamt.

Kan man betala räkningar med sitt kort gratis?

Du kan betala dina räkningar gratis med Santander Mitt kort + via tjänsten Betalo. Utöver att serviceavgiften är 0 % utgår inte heller någon ränta från dag ett. När du betalar räkningar med Santanderkortet har du upp till 60 räntefria dagar innan månadsfakturan förfaller.

Notera att du inte får någon bonus med Santander Mitt Kort +, vilket innebär att du inte tjänar pengar på att betala dina räkningar med detta kort.

Det bästa kortet att betala sina räkningar med 2021

OKQ8 Visa är det bästa kreditkortet att betala sina räkningar med. Anledningen är det bara kostar 0,3 % av fakturabeloppet, medan du får en bonus till ett värde av 0,3 % (0,6 % om den nyttjas vi OKQ8). Den låga avgiften gäller bara när du betalar räkningar med kortet hos Betalo.

Det innebär att det blir en plusaffär att betala sina räkningar med OKQ8 Visa-kortet, när du gör det med Betalo och nyttjar bonuspoängen på en OKQ8-station.

Det finns 3 sätt att betala dina räkningar på

1. Betala räkningarna via en betalplattform (en avgift på ca. 2 %)

Betalo och Billhop två populära plattformar som du kan betala räkningar med kreditkortet hos. Det är alltid smidigast och billigast att betala sina räkningar via en betalplattform. Avgiften ligger i regel på mellan 0 – 2,5 % av fakturabeloppet, och det är gratis att bli medlem.

Räkneexempel:

Fakturabelopp Serviceavgift (2 %)
500 kr 10 kr
5 000 kr 100 kr
10 000 kr 200 kr
Tabell 1. Exempel på avgifter för att betala räkningar via betalplattform med kreditkort.

2. Betala räkningarna via en direktbetalning (en avgift på ca. 3,25 %)

Med flera kreditkort likt Supreme Card kan du föra över pengar från ditt kreditkonto till ditt bankkonto. Pengarna du för över till bankkontot kan du sedan använda för att betala dina räkningar.

En fast procentuell avgift på cirka 2 % brukar tillkomma vid direktöverföring. Utöver det måste du betala ränta från dag ett. En normal ränta för kreditkort är som sagt 15 % per år (1,25 % per månad).

Räkneexempel:

Fakturabelopp Överföringsavgift (2 %) Månadsränta (1,25 %, en månad) Total kostnad
500 kr 10 kr 6,25 kr 16,25 kr (3,25 %)
5 000 kr 100 kr 62,5 kr 162,5 kr (3,25 %)
10 000 kr 200 kr 125 kr 325 kr (3,25 %)
Tabell 2. Exempel på kostnader för att betala räkningar med direktbetalning med kreditkort.

3. Betala räkningarna kontant (en avgift på cirka 4 – 30%)

Du kan välja att först ta ut kontanter i en bankomat, för att därefter betala räkningarna hos en bank som tar emot kontanta betalningar. En stor nackdel med det här tillvägagångssättet är att det tillkommer avgifter för uttag av kontanter.

När du tar ut kontanter med ett kreditkort tillkommer först en uttagsavgift. Den är i regel på 2 % av uttagsbeloppet, dock aldrig mindre än 35 kr. Utöver detta betalar du oftast ränta på de kontanter du tar ut från dag ett (en vanlig kreditkortsränta är ca 15 % per år, dvs 1,25 % per månad).

När du sedan gör betalningen hos banken tar de ut en serviceavgift för att hantera fakturan.

Räkneexempel:

Fakturabelopp Uttagsavgift Månadsränta (1,25 %, en månad) Serviceavgift Totalkostnad
500 kr 35 kr (minimumbelopp) 6,25 kr 100 kr 141,25 kr
5 000 kr 100 kr (2 %) 62,5 kr 100 kr 262,5 kr
10 000 kr 200 kr (2 %) 125 kr 100 kr 425 kr
Tabell 3. Exempel på kostnader för att betala räkningar kontant med kreditkort.

Som exemplet visar är det här ett väldigt dyrt sätt att betala fakturor, framförallt för mindre fakturor på några hundralappar. Även om du nyttjar ett kreditkort utan uttagsavgift blir kostnaden högre än för de andra alternativen.

Det är även värt att nämna att du inte tjänar någon bonus eller cashback när du gör kontantuttag.

Vilket är bäst av Betalo och Billhop?

Betalo ger dig bättre villkor vid räkningsbetalningar jämfört med Billhop. Den avgift du betalar hos Betalo är lägre både för Visa och Mastercard. Avgiften vid betalning med Amex-kort är samma. Betalo har även fler partnerkort med sänkta avgifter än Billhop.

Utöver detta kan du betala via både webbsidan och en app via Betalo. Hos Billhop kan du bara betala via deras app.

Jämförelse mellan Betalo och Billhop

Jämförelsefaktor Betalo Billhop
Avgift 0–2,5 % 2,5 %
Betala på webbplatsen Ja (eller app) Nej (bara via app)
Fungerar med alla kort? Ja, alla kreditkort i Sverige Ja, alla kreditkort i Sverige
Delbetalning Nej, inte via betaltjänsten Nej, inte via betaltjänsten
Tabell 4. Jämförelse av Betalo och Billhop.

Exempel på kreditkort du kan betala räkningar med

Kreditkort Avgift hos Betalo Avgift hos Billhop
OKQ8 Visa 0,3 % 2,5 %
Norwegian Kreditkort 1,9 % 2,5 %
Collector EasyLiving 1,9 % 2,5 %
Santander Mitt Kort +t 0 % 2,5 %
Collector EasyCard 1,9 % 2,5 %
Komplett Kreditkort 1,9 % 2,5 %
Amex Platinum kreditkort 2,5 % 2,5 %
Tabell 5. Kreditkort som kan användas för att betala räkningar.

4 fördelar med att betala sina räkningar med kreditkort

  1. Du kan skjuta upp betalningstiden för dina räkningar. Det innebär att du får längre tid på dig att betala räkningarna.
  2. Du kan delbetala alla dina räkningar. Även de som inte annars är avbetalningsbara.
  3. Du kan få bonus när du betalar dina räkningar. Men det är bara med OKQ8-kortet som det är ekonomiskt försvarbart att samla bonus.
  4. Du får en bättre ekonomisk överblick. Då alla räkningar samlas på din månadsfaktura.

2 nackdelar med att betala sin faktura med kreditkort

  1. Det är ofta dyrt att betala räkningar med kortet. Oavsett om det är ett Visa-kort eller ett kreditkort från MasterCard eller Amex som gäller.
  2. Du kan hamna i en skuldfälla. Då du skjuter upp betalningen för dina räkningar.

Vidare läsning

Vanliga frågor

Går det att betala fakturor med kreditkort?

Du kan betala dina fakturor via externa betaltjänster likt Betalo och Billhop. Du kan även betala dina fakturor genom att först ta ut pengar med kreditkortet, för att därefter betala fakturorna kontant. Att betala sina räkningar med direktöverföring från kreditkortet går också.

Kan jag tjäna pengar på att betala sin faktura med kort?

Det är i regel en dålig idé att betala fakturor med kreditkort. Främst då avgifterna nästan alltid överstiger bonusbeloppet. Det enda kort som du kan tjäna pengar med är OKQ8 Kreditkort. Där ligger avgiften hos Betalo på 0,3 procent, medan du samtidigt får en bonus på mellan 0,3 och 0,6 %

Går det att betala sin faktura med Amex (“American Express”)?

Du kan betala dina fakturor med American Express (Amex) via betalplattformarna Betalo & Billhop till en avgift på 2,5 % av fakturans belopp. Notera att du förlorar pengar på att betala räkningar med amex-kort då avgiften på 2,5 % alltid är högre än bonusintjäningen, som ligger på ca. 1,5 – 2 %.

Kan jag betala räkningar med Swedbank Kreditkort

Du kan betala dina räkningar med Swedbank Kreditkort. På Betalo är det en fast avgift på 1,9 % av fakturabeloppet som gäller, och på Billhop ligger avgiften på 2,5 procent. Du kan även betala dina räkningar med en saldoöverföring, men då tillkommer årsränta på 11 % från dag 1.

Notera att Swedbank Kreditkort är ett Mastercard-kort. Det faktumet styr bland annat de avgifter som gäller vid fakturabetalningar hos Betalo.

Kan man betala sin Klarna-faktura med kort?

Det bästa sättet att betala sin Klarna-faktura är att använda sig av Betalo. Det är en betalplattform där avgiften för att betala dina Klarna-fakturor ligger på 2 %. Hos konkurrenten Billhop betalar du en avgift på 2,5 % för att betala dina fakturor från Klarna.

Går det att betala räkningar med Nordeas Kreditkort?

Du kan betala dina räkningar med alla Nordeas kreditkort. Nordea samarbetar med Betalo, vilket gör att du får betala en reducerad avgift på 0,7 % av fakturans belopp (vanligtvis 1,9 %). Du kan också använda tjänsten Billhop, men då kostar det 2,5 % av fakturans belopp.

Kan man betala sin faktura med MasterCard?

Du kan betala dina fakturor med ditt MasterCard-kort. Hos betalplattformen Betalo är det som standard en avgift på 1,9 % av fakturabeloppet som gäller. Billhop, som är en konkurrent till Betalo, tar ut en fast avgift på 2,5 % för alla räkningsbetalningar med MasterCard-kort.

Alla omdömen

Om författaren

William Bergmark
William Bergmark

William är en av grundarna till Kreditkortguiden, och arbetar både som skribent och redaktör på hemsidan. Han har tidigare arbetslivserfarenhet som privatekonomisk rådgivare.


SENAST UPPDATERAD: 4 juli, 2024

Så finansieras Kreditkortguiden

Flera av kreditkorten som vi recenserar och visar på hemsidan ges ut av aktörer som ger oss provision. På så vis kan vi fortsätta bedriva en kostnadsfri tjänst som recenserar alla svenska bankkort.

I vissa fall kan detta påverka kortens placering på hemsidan. Däremot har detta inte under några omständigheter inflytande på vår betygsättning – vår åsikt är helt och hållet vår egen.

Nollställ
Jämför